Polisprogrammet, distans, 2,5 år

120 hp

Polisprogrammet är en bred utbildning där teori varvas med praktik och du läser många kurser och ämnen samtidigt.

Programmet innehåller kurser och ämnen som kan tyckas vitt skilda, men i en skarp situation är det flera kunskaper och egenskaper som krävs för att du ska kunna lösa den. Bredden i utbildningen förbereder dig för ett arbete där arbetsuppgifterna skiftar. Du kommer att arbeta dagar och nätter och arbeta när andra är lediga. Som polis kommer du att möta människor med skilda behov och i utsatta situationer. Det är här du kommer in. Du är intresserad av det som händer och sker runt omkring dig. Du vill kunna hjälpa till. Kanske till och med göra skillnad.

Det krävs mer än att kunna köra bil och hantera ett vapen för att bli polis. Utbildningen inleds med att du introduceras i statsvetenskap och juridik. Du får reflektera över det professionella förhållningssättet och etiska dilemman. Vidare studerar du brottslighetens orsaker och lär dig bedöma brottsstatistik. Du lär dig om ungdomsmiljöer och droger och missbruk. Lär dig förstå trafiksäkerhet och hur man arbetar med våld i nära relationer. Det här och mycket mer behöver du som blivande polis.

Dina kunskaper omsätter du i praktiken då du under sex månader byter studentlivet mot en aspirantplats.

I slutet av utbildningen skriver du ett självständigt arbete. Du väljer ett ämnesområde som intresserar dig och det är kanske här du ringar in din framtida karriär.

Utbildningen har samarbetsprojekt med det omgivande samhället vilket ger dig möjligheter att bredda ditt kunnande och omsätta dina kunskaper i andra sammanhang än på universitetet.

Studiemiljön präglas av närhet mellan studenter och personal oavsett om du väljer att läsa programmet på plats i Växjö eller på distans.

Karriär

Polisprogrammet är en samhällsvetenskapligt orienterad utbildning som bildar grunden för många arbeten inom svensk polis. Efter fem terminer får du en examen från polisprogrammet. Det är sannolikt att du som ny polisassistent till att börja med placeras i yttre tjänst som ordningspolis eller i utredningsverksamhet.

Examen

Examen från polisprogrammet

Ny polisstudent hösten 2018


Som ny student på Linnéuniversitetet och polisprogrammet är det en hel del som är bra att veta inför utbildningsstarten. Nedan följer en del av det och sidan uppdateras också kontinuerligt. Mer om hur det är att vara ny vid LNU finns på lnu.se/student

Polisprogrammet finns både som campusutbildning och på distans. Mycket information är gemensam för alla polisstudenter oavsett vilken studieform du valt. Samma utbildningsplan och kursplaner gäller för båda formerna.

Den första veckan, 36, är gemensam för båda grupperna.

Viktiga datum och perioder

maj/juni: Rekryteringsmyndigheten skickar antagningsbeskeden
senast 15 juni: du ska ha tackat ja eller nej till din studieplats
senast vecka 26: vi får en namnlista på er som fått en plats i Växjö
någon gång i juli: vi skickar ett välkomstmejl med mer information till er som ska börja i Växjö
datum meddelas senare: hämta ut studentkonto
måndag 3 september: start och upprop i Växjö kl 13.15. Sal meddelas senare. OBS! Uppropet är obligatoriskt. Utbildningen startar i och med detta och den först veckan innehåller både information och kursstarter
datum meddelas senare: kvällsaktivitet med PANG (polisstudenternas sociala utskott)

Terminstider
hösten 2018: 180903-190120
våren 2019: 190121-190609

Närstudieveckor i Växjö
36, 42, 46 och 51

Distans

Att studera på distans ger dig som student andra möjligheter än vad campusutbildning ger. Det innebär att du själv till viss del ska kunna planera dina studier både vad gäller tid och plats.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studiearbetet sker på nätet. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en webbstudieplats med diskussionsforum, grupparbete, inspelade föreläsningar eller videomöten med hjälp av en webbkamera.

Studenter grupparbetar

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Allt händer på campus – hos oss blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö och ett händelserikt studentliv.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö? Det finns ett bra utbud av restauranger och mysiga caféer. Det finns en stor sjö mitt i staden, vacker natur finns alltid nära. Många studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och livet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i parken