Polisprogrammet
120 hpKontaktperson
Vår polisutbildning har funnits sedan 2001 och är en del av Linnéuniversitetet. Sedan HT2016 kan du läsa Polisprogrammet på distans hos oss på Linnéuniversitetet. Oavsett vilken studieform du väljer, campus eller distans, så ser utbildningen likadan ut. Studenterna följer samma utbildningsplan och terminsupplägg. Samtliga kurser inom Polisprogrammet ger högskolepoäng och studierna bedrivs på helfart oavsett studieform. I nuläget har vi 96 studieplatser på distansutbildningen.
Väljer du att söka till polis får du en bred utbildning där teori varvas med praktik och du läser många kurser och ämnen samtidigt.
Bredden i utbildningen förbereder dig för ett arbete där arbetsuppgifterna skiftar. Studiemiljön på Linnéuniversitetet präglas av en närhet mellan studenter och personal med ett stort fokus på likabehandling och professionellt förhållningssätt.
Tillsammans är ett ledord som genomsyrar utbildningen oavsett om det gäller samarbete i basgrupper, i övningssituationer eller under handledning.
Vårt mål är att skapa trygga och kunniga poliser som vågar, vill och kan.
Yrkesliv
Polisprogrammet är en samhällsvetenskapligt orienterad utbildning som bildar grunden för många arbeten inom svensk polis. Det är sannolikt att du som ny polisassistent till att börja med placeras i yttre tjänst som ordningspolis eller i utredningsverksamhet.
Utbildningsplan och kursplaner
I termin 1 ingår följande delkurser:
1PX11U Polisiär introduktionskurs, 5 hp
1PX12U Polisiär grundkurs, 7,5 hp
1PX13U Allmän straffrätt, 7,5 hp
Parallellt med delkurserna läser studenterna färdighetsämnen (praktiska ämnen) som pågår under hela terminen. För dig som läser på distans är det i huvudsak dessa färdighetsämnen som du har undervisning i under närstudieveckorna.
Följande kurser beskriver färdighetsämnena i termin 1:
1PX15U Polisiär utredningsfärdighet I, 4 hp
1PX16U Polisiärt omhändertagande av akut sjuka personer, 3 hp
1PX17U Polisiär konflikthantering I, 3 hp (kursen går över två terminer)
1PX18U Polisiär yttre tjänstefärdighet I, 3 hp (kursen går över två terminer)
UTBILDNINGSPLAN POLISPROGRAMMET FR O M HT22.pdf
För att söka ut alla kursplaner och dess innehåll gå till följande sida och skriv in kurskoderna ovan.
Närstudieveckor och studietid
Som student på distansutbildningen förväntas du vara närvarande vid fem
s k närstudieveckor per termin. Undervisningen sker då på campus i Växjö.
Närstudieveckorna innehåller moment som inte kan genomföras på distans. I huvudsak gäller det s k färdighetsämnen (praktiska ämnen), övningar och examinationer. Många av lektionerna är obligatoriska. Undervisningen är schemalagd hela veckan från måndag till fredag och ibland även på kvällstid.
Polisprogrammet är en heltidsutbildning och du behöver räkna med att vissa föreläsningar är schemalagda även mellan närstudieveckorna. Vi använder oss av e-mötesverktyget Zoom för att genomföra seminarier, handledningar och övningar. Merparten av undervisningen sker dock via den digitala lärplattformen MyMoodle där det finns inspelade föreläsningar, inlämningsuppgifter, diskussionsforum och annat utbildningsmaterial. Mycket av studietiden kan du därför själv planera och genomföra på egen hand och gärna tillsammans med din basgrupp.
Klass och basgrupp utifrån geografisk hemvist
Du är aldrig ensam som polis. I princip sker allt arbete i grupper med olika storlek från tvåmannapatruller till stora insatsgrupper. Grupputveckling, basgruppsarbeten och övningar i patrull är en naturlig del av utbildningen för att förbereda er på yrkesrollen. När man läser på distans kan det vara lätt att känna sig ensam i sina studier.
För att öka känslan av att du tillhör en studiegrupp och genomför utbildningen tillsammans med andra, arbetar vi mycket med klass- och basgruppsindelningar. Vi försöker att gruppera våra distansstudenter baserat på var du bor. Det innebär att du ingår i en klass och/eller basgrupp med studenter som bor i samma geografiska område som du gör. På så sätt kan man enklare pendla ihop och det skapar framför allt förutsättningar för att kunna träna tillsammans på hemmaorter.
Egenträningen är en viktig del av utbildningen och vi uppmuntrar våra studenter att träffas fysiskt även mellan närstudieveckorna. I våra grepphallar, d v s övningslokaler för fysiska tekniker, finns Zoomutrustning vilket möjliggör resurslektioner i t ex grepptekniker på distans.
Boende och resor
Du som student ansvarar själv för att ordna med resor och boende under närstudieveckorna i Växjö. Många distansstudenter samåker med varandra och går även samman och hyr gemensamma boenden av privata uthyrare.
- Växjö kommun har en samlingssida med tips på olika boenden här
- Linnéuniversitetet har samlat sin bostadsinformation här
Som distansstudent har du möjlighet att ansöka om ett merkostnadslån från CSN vilket ersätter kostnader för ex. resor och dubbelt boende. Läs mer på CSN:s hemsida.
Distansutbildningen passade mig bäst med tanke på min nuvarande livssituation
Läs mer om Sofie här
Tanken på att söka polisutbildningen slog mig först på senare år och efter att ha samlat lite mod gav jag det en chans, sökte och kom in på första försöket. Då var det bara att hoppa på tåget och åka med! Jag valde Växjö eftersom utbildningen och skolan har ett gott rykte. Distansutbildningen passade mig bäst med tanke på min nuvarande livssituation med barn och hus. Jag har jobbat som undersköterska inom äldre- och handikappomsorgen i praktiskt taget hela mitt yrkesverksamma liv och att ha ett arbete där jag får en chans att hjälpa andra har alltid varit viktigt för mig.
Om utbildningen
Vi som går distansutbildningen har fem stycken närstudieveckor per termin. Då genomför vi alla praktiska moment som vapen, polisbilskörning, radio, fysiska tekniker och metoder med mera. Dessa färdighetsämnen sträcker sig över hela terminen medan delkurserna som är mer teoretiska, är uppdelade i block om cirka sex veckor. Resten av tiden studerar vi hemma. Vi har alla föreläsningar via Zoom, vissa är live med lärare och vissa är inspelade. De som är inspelade kan vi välja att titta på när vi vill under kursen vilket ger dig som student möjligheten att planera din studietid ganska fritt.
Redan första veckan på utbildningen delas klassen in i basgrupper om sex personer och basgruppen arbetar gemensamt med olika uppgifter genom hela studietiden. Jag har haft en fantastisk basgrupp. Vi har stöttat varandra i vått och torrt och genom den har jag fått vänner för livet. Alla kurser har varit väldigt intressanta och allt hänger ju ihop, men måste jag välja en speciell kurs så var nog brott i nära relation en sådan som engagerade lite extra. Kontakten med lärarna har varit bra. Alla är väldigt tillgängliga, hjälpsamma och måna om oss.
I termin två fick vi praktisera hos polisen en vecka och efter termin fyra gör vi vår aspiranttjänstgöring, vilket innebär praktik i sex månader.
Självkännedom
Jag hade studerat lite på högskola innan, men jag upplever att polisutbildningen är mycket mer familjär och jag trivs med att blanda det praktiska med det teoretiska. Polisutbildningen har gett mig mycket mer än bara ämneskunskaper. Jag har lärt mig så mycket om mig själv. Både positiva egenskaper som jag inte trodde fanns i mig, men även en del negativa som jag har fått försöka lära mig att hantera. Det har verkligen varit utvecklande och jag rekommenderar alla som någonsin har funderat på att söka hit, att göra det.
Boende
Under närstudieveckorna delar jag och en klasskompis boende på ett lägenhetshotell i närheten av skolan. Det har funkat mycket bra och rekommenderas varmt.
Drömmen
Min absoluta dröm är att bli ridande polis eftersom jag har ridit och haft hästar nästan hela mitt liv. Kanske kan den drömmen vara verklighet om fem år.
Mer information
Relaterade länkar
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.