Polisprogrammet

120 hp

Vår polisutbildning har funnits sedan 2001 och är en del av Linnéuniversitetet. Väljer du att söka till polis får du en bred utbildning där teori varvas med praktik och du läser många kurser och ämnen samtidigt. 

Polisutbildningen innehåller kurser och ämnen som kan tyckas vitt skilda, men i en skarp situation är det flera kunskaper och egenskaper som krävs för att du ska kunna lösa den. Bredden i utbildningen förbereder dig för ett arbete där arbetsuppgifterna skiftar. Du kommer att arbeta dagar och nätter och arbeta när andra är lediga. Som polis kommer du att möta människor med skilda behov och i utsatta situationer. Det är här du kommer in. Du är intresserad av det som händer och sker runt omkring dig. Du vill kunna hjälpa till. Kanske till och med göra skillnad.

Det krävs mer än att kunna köra bil och hantera ett vapen för att bli polis. Utbildningen till polis inleds med att du introduceras i statsvetenskap och juridik. Du får reflektera över det professionella förhållningssättet och etiska dilemman. Vidare studerar du brottslighetens orsaker och lär dig bedöma brottsstatistik. Du lär dig om ungdomsmiljöer och droger och missbruk. Lär dig förstå trafiksäkerhet och hur man arbetar med våld i nära relationer. Det här och mycket mer behöver du som blivande polis.

Utbildningen har samarbetsprojekt med det omgivande samhället vilket ger dig möjligheter att bredda ditt kunnande och omsätta dina kunskaper i andra sammanhang än på universitetet.

Studiemiljön präglas av närhet mellan studenter och personal oavsett om du väljer att läsa programmet på plats i Växjö eller på distans.

De  kunskaper du fått under utbildningen omsätter du i praktiken då du under den femte och avslutande terminen under sex månader gör s k aspiranttjänst på Polismyndigheten.

Yrkesliv

Polisprogrammet är en samhällsvetenskapligt orienterad utbildning som bildar grunden för många arbeten inom svensk polis. Det är sannolikt att du som ny polisassistent till att börja med placeras i yttre tjänst som ordningspolis eller i utredningsverksamhet.

Utbildningen är utmanande och dynamisk, men framför allt rolig och stärkande

Foto på Sascha
Sascha kommer från Halmstad och läser polisprogrammet på campus. Läs mer om varför hon vill bli polis och om drömjobbet i luften.

Sophia jobbar för kollegornas bästa

Sophia alumn från Linnéuniversitetet

Sophia Willander gick från operativ polisiärt arbete till en facklig roll på Polisförbundet. Idag jobbar hon på heltid med uppdraget att se till att kollegorna har en så bra yrkesvardag som möjligt. 

Mer om programmet

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är en av Europas grönaste städer och här har du nära till natur, skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

 

Studenter i hus M