Polisprogrammet

120 hp

Polisprogrammet är en bred utbildning där teori varvas med praktik och du läser många kurser och ämnen samtidigt.

Programmet innehåller kurser och ämnen som kan tyckas vitt skilda, men i en skarp situation är det flera kunskaper och egenskaper som krävs för att du ska kunna lösa den. Bredden i utbildningen förbereder dig för ett arbete där arbetsuppgifterna skiftar. Du kommer att arbeta dagar och nätter och arbeta när andra är lediga. Som polis kommer du att möta människor med skilda behov och i utsatta situationer. Det är här du kommer in. Du är intresserad av det som händer och sker runt omkring dig. Du vill kunna hjälpa till. Kanske till och med göra skillnad.

Det krävs mer än att kunna köra bil och hantera ett vapen för att bli polis. Utbildningen inleds med att du introduceras i statsvetenskap och juridik. Du får reflektera över det professionella förhållningssättet och etiska dilemman. Vidare studerar du brottslighetens orsaker och lär dig bedöma brottsstatistik. Du lär dig om ungdomsmiljöer och droger och missbruk. Lär dig förstå trafiksäkerhet och hur man arbetar med våld i nära relationer. Det här och mycket mer behöver du som blivande polis.

Dina kunskaper omsätter du i praktiken då du under sex månader byter studentlivet mot en aspirantplats.

I slutet av utbildningen skriver du ett självständigt arbete. Du väljer ett ämnesområde som intresserar dig och det är kanske här du ringar in din framtida karriär.

Utbildningen har samarbetsprojekt med det omgivande samhället vilket ger dig möjligheter att bredda ditt kunnande och omsätta dina kunskaper i andra sammanhang än på universitetet.

Studiemiljön präglas av närhet mellan studenter och personal oavsett om du väljer att läsa programmet på plats i Växjö eller på distans.

Karriär

Polisprogrammet är en samhällsvetenskapligt orienterad utbildning som bildar grunden för många arbeten inom svensk polis. Det är sannolikt att du som ny polisassistent till att börja med placeras i yttre tjänst som ordningspolis eller i utredningsverksamhet.

Jag valde polisprogrammet för att jag vill göra skillnad i samhället, sprida trygghet och hjälpa människor

 

Merna B
Genom att studera polisprogrammet tycker Merna Benyamin att hon växer som människa. Hon får komma ut i samhället och göra ett jobb som är betydelsefullt och som gör skillnad.

Ny student våren 2020 - 
mer om programmet

Viktiga datum

Fredag 13 december: Rekryteringsmyndigheten skickar antagningsbeskeden
Fredag 27 december: sista dag att svara ja eller nej till utbildningsplatsen

Någon gång i början av januari: Linnéuniversitetet (LNU)  får namnlistor på de studenter som tackat ja till LNU. LNU skickar ett välkomstmejl till dessa studenter.

Måndag 20 januari start och obligatoriskt upprop i Växjö kl 
10.15 för polisprogrammet på distans, sal M1083, hus M
13.15 för polisprogrammet på campus, sal Leonardo, hus F

Fredag 24 januari: kvällsaktivitet med PANG, polisstudenternas sociala utskott. Mer information senare.

Utbildningen startar i och med uppropet och den första veckan innehåller både information och kursstarter, måndag till fredag.

Terminstider

Våren 2020 termin 1: 200120-200607
Hösten 2020 termin 2: 200831-210117

Schema

Schemat för polisprogrammet är inte helt klart förrän vid utbildningsstarten. Vid uppropet får du schemat för de första veckorna. Som student på campus har du i snitt 20 schemalagda timmar i veckan förlagda från måndag till fredag klockan 8-17.

Kurser och kurskoder för termin 1

Kursplanen innehåller även litteraturförteckning. Sök dina kursplaner här. Om det finns flera varianter väljer du den nyaste:

1PX11U polisiär introduktionskurs

1PX12U polisiär grundkurs

1PX13U allmän straffrätt

1PX14U polisiär yttre tjänstefärdighet I

1PX15U polisiär utredningsfärdighet I

1PX16U polisiärt omhändertagande av akut sjuka personer

Och här kommer en hälsning från Polisförbundets Studerandeförening Växjö, PSV

Hej alla blivande T1:or!

Vi i styrelsen i Polisförbundets studerandeförening vill hälsa er alla välkomna till utbildningen. 

Vi vill även förmedla att det är till er fördel att gå med i Polisförbundet då ni får möjlighet att gå på grymma gästföreläsningar, införskaffa profilkläder, ta del av bra erbjudanden på litteratur och mycket mer. 

Även styrelsens Facebook-grupp ”Info LPU” är viktig att gå med i då det är där vi går ut med all viktig information under utbildningen. 

Ni kommer att bli kontaktade av en student i termin 2 som kommer vara er fadder under första terminen. De kan svara på frågor, högt som lågt, om utbildningen. 

Vi ses snart! 

Polisförbundets Studerandeförening Växjö

Vill du komma i kontakt med någon i föreningen, så heter ordförande Anna Paulsson och utbildningsansvarig Rasha El Manzalawy.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M