Programvaruteknik, masterprogram

120 hp

Programmet fokuserar på hur man utvecklar komplexa programvarusystem, som ofta består av miljontals rader kod. Det är byggt kring tre tillämpningsområden: modelldriven utveckling, dataintensiva system och informationsvisualisering.

Modelldriven utveckling fokuserar på hur programvara kan utvecklas via modeller, och hur dessa kan simuleras och verifieras. Dataintensiva system fokuserar på metoder och algoritmer för maskinlärning samt hur dessa kan implementeras effektivt. Informationsvisualisering fokuserar på hur data och information kan utvinnas, t.ex. från text, och visualiseras.

Detta program har lika fokus på teoretiska och praktiska aspekter av programvaruutveckling. De tre första terminerna blandar kurser och ett större projekt, där teorin omsätts för att utveckla ett programvarusystem som löser ett verkligt problem under realistiska förhållanden. Dessa projekt kan komma att genomföras i samarbete med företag. Den fjärde terminen består av ett examensarbete.

Karriär

En trolig anställning är som programvaruutvecklare på en konsultfirma eller IT-avdelning. Därefter kan du ta steget till projektledning, teknisk expert eller en chefsposition med personalansvar. Du kan också söka till doktorandstudier för en akademisk karriär.

Examen

Filosofie masterexamen med inriktning mot programvaruteknik. Huvudområde: Datavetenskap

Alain jobbar som frilansande frontend-utvecklare

Alain, alumn från Linnéuniversitetet

Alain Perkaz bor i Berlin men kommer ursprungligen från Spanien. Han läste masterprogrammet i mjukvaruteknik år 2016-2018. När han tagit sin kandidatexamen i datavetenskap ville han fördjupa sina kunskaper genom en masterutbildning. Han ville också resa utomlands och när han kollade efter information på nätet fastnade han för Linnéuniversitetet.

- När jag skulle bestämma vart jag skulle läsa min master hade jag två krav: jag ville läsa utomlands och någonstans där kunskapsnivån i engelska var hög. Sverige var en bra matchning så jag gick på det. Dessutom var de snöiga vintrarna ett plus, säger Alain.

Programmet ger dig goda praktiska kunskaper

Ata Ul Nasar Mansoor berättar om masterprogrammet i programvaruteknik och hur det är att studera i Växjö

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M