Programvaruteknik, masterprogram
120 hpProgrammet fokuserar på hur man utvecklar komplexa programvarusystem, som ofta består av miljontals rader kod. Det är byggt kring tre tillämpningsområden: modelldriven utveckling, dataintensiva system och informationsvisualisering.
Modelldriven utveckling fokuserar på hur programvara kan utvecklas via modeller, och hur dessa kan simuleras och verifieras. Dataintensiva system fokuserar på metoder och algoritmer för maskinlärning samt hur dessa kan implementeras effektivt. Informationsvisualisering fokuserar på hur data och information kan utvinnas, t.ex. från text, och visualiseras.
Detta program har lika fokus på teoretiska och praktiska aspekter av programvaruutveckling. De tre första terminerna blandar kurser och ett större projekt, där teorin omsätts för att utveckla ett programvarusystem som löser ett verkligt problem under realistiska förhållanden. Dessa projekt kan komma att genomföras i samarbete med företag. Den fjärde terminen består av ett examensarbete.
Karriär
En trolig anställning är som programvaruutvecklare på en konsultfirma eller IT-avdelning. Därefter kan du ta steget till projektledning, teknisk expert eller en chefsposition med personalansvar. Du kan också söka till doktorandstudier för en akademisk karriär.
Examen
Filosofie masterexamen med inriktning mot programvaruteknik. Huvudområde: Datavetenskap
Programansvarig
Kontaktpersoner
Alain jobbar som frilansande frontend-utvecklare
Alain Perkaz bor i Berlin men kommer ursprungligen från Spanien. Han läste masterprogrammet i mjukvaruteknik år 2016-2018. När han tagit sin kandidatexamen i datavetenskap ville han fördjupa sina kunskaper genom en masterutbildning. Han ville också resa utomlands och när han kollade efter information på nätet fastnade han för Linnéuniversitetet.
- När jag skulle bestämma vart jag skulle läsa min master hade jag två krav: jag ville läsa utomlands och någonstans där kunskapsnivån i engelska var hög. Sverige var en bra matchning så jag gick på det. Dessutom var de snöiga vintrarna ett plus, säger Alain.
Läs hela intervjun med Alain
I dagsläget arbetar han som frilansande frontend-utvecklare på distans. Han är baserad i Berlin men jobbar med företag runt om i Europa. En typisk arbetsdag vaknar han runt halv åtta och börjar jobba klockan åtta. Förutom de vanliga teamsmötena, spenderar Alain det mesta av tiden med att parprogrammera, vägleda andra utvecklare och utveckla verktyg och processer för att underlätta frontend-utveckling.
- Jag drar nytta av min utbildning i den mening att den ger mig teoretiska kunskaper inom området och ger mig utrymme att följa mina akademiska intressen. Utbildningen gjorde att jag kände mig bättre förberedd när jag arbetade med mer allmänna programvarutekniska ämnen, såsom datastrukturer, berättar Alain.
Det mest intressanta med Alains arbete är att han får chansen att arbeta med olika team och hjälpa dem handskas med just deras unika frontend-tekniska och organisatoriska utmaningar. Han tycker att det bästa med jobbet är friheten att jobba på distans.
- Jag är mycket mer produktiv hemma än på ett kontor och dessutom är jag inte begränsad till att jobba med företag från någon specifik geografisk plats. Jag tror att trenden mot digitalt arbete kommer att fortsätta att växa och att rollerna kommer att tillsättas efter kompetens och inte efter geografisk plats, förklarar Alain.
Tipset som Alain vill ge till befintliga studenter som är på väg ut i arbetslivet är att arbeta med något sidoprojekt, oavsett tekniskt område. Framtida arbetsgivare uppskattar det och det är en fantastisk upplevelse att ha byggt något själv.
Alain uppskattade programmets undervisningstakt. Vissa ämnen var mer krävande än andra, men han tycker att lärarna gjorde ett jättebra jobb genom att sätta förväntningarna och erbjuda rätt support för att lyckas.
- Jag hade en härlig tid under min master, både i och utanför klassrummet. Växjö är den perfekta studentstaden med ett levande centrum men samtidigt litet nog så att man känner sig trygg. Jag skulle rekommendera programmet till alla som vill dyka djupare i den teoretiska sidan av datavetenskap, avslutar Alain.
Programmet ger dig goda praktiska kunskaper
Ata Ul Nasar Mansoor berättar om masterprogrammet i programvaruteknik och hur det är att studera i Växjö
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.