Programvaruteknik

180 hp

Vill du jobba med spelutveckling, IT-system för bilar eller kanske inom telekom? Framtiden är spännande och full av möjligheter!

IT finns överallt i vårt samhälle – i hemmen, inom sjukvården och i industrin. Detta program inriktar sig framför allt på programvaran i IT-systemen, som finns i allt från mobiltelefoner och spel till bilar och industrirobotar. Som datavetare får du gedigen kunskap i programmering och i konsten att designa och utveckla IT-system.

Datorer styrs av program. Dessa program kan vara väldigt små, eller jättelika system med miljontals rader programkod. Vid utveckling av större program krävs det genomtänkta metoder och en god organisation. Hur du organiserar, designar och utvecklar stora datorsystem är kunskaper du lär dig inom programvaruteknik, som är ett område inom ämnet datavetenskap. Du får också kunskaper i andra områden inom datavetenskap såsom datornätverk, databaser och operativsystem.

Valbara kurser inom programmet innebär att du kan skapa din egen profil på utbildningen, t ex inom datorgrafik/visualisering.

Karriär

En första anställning kommer troligen att innebära att du arbetar som programmerare inom en större organisation. Du kan sedan gå vidare och arbeta som projektledare, konsult eller utbildare. Oavsett var du hamnar kommer du förmodligen att jobba i ett team med andra personer. IT-världen är global, varför arbete utomlands kan vara lika troligt som arbete i Sverige.

Examen

Filosofie kandidatexamen med huvudområde datavetenskap, inriktning mot programvaruteknik.

Programmet ges i två varianter, en helt på engelska och en på svenska+engelska, vilken kräver behörighet i Svenska.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Ett program som öppnar många dörrar på arbetsmarknaden

bild av Léa Le Gallo

Efter en examen i engelska i Frankrike bestämde sig Léa för att rikta in sig på ett annat område för att få bättre chanser att hitta jobb. Hon tyckte att Programvaruteknik var lockande då hon har ett intresse för det och en förmåga att lösa problem. Dessutom lockade känslan av en annan livskvalitet Léa till att flytta till Sverige och söka sig till just Linnéuniversitetet. Att utbildningen dessutom är kostnadsfri för EU-medborgare var ett plus.

Livet som student på campus är mycket stimulerande

bild av Gabriele Marinosci

Gabriele flyttade från Italien till Växjö för tre år sedan för att studera vid Linnéuniversitetet. Han var intresserad av programmering i stort och valde att söka till Programvaruteknik. Men det som fångade hans intresse var campus! Han växte upp med att titta på många amerikanska filmer om ”college-livet” och var taggad på att uppleva något liknande i Sverige.

Detta är utbildningen för dig som är  problemlösare och som vill lära dig hur man bygger upp system från grunden

Kvinna som sitter vid en dator på ett café.

Just nu är jag föräldraledig men i vanliga fall är jag Systemutvecklare på HRM Software i Växjö. Jag är involverad i en stor del av utvecklingsprocessen men min främsta arbetsuppgift är programmering.

Dejan trimmar bilar med datorn

Optimera motorer till Saab, Audi och en och annan Porsche ... Låter som ett spännande jobb, och är det också. Men i grunden handlar Dejan Subotics arbete om att lösa problem.

Mer information om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.

Vanliga frågor om programmet i programvaruteknik

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M