Programvaruteknik
180 hpVill du jobba med spelutveckling, IT-system för bilar eller kanske inom telekom? Framtiden är spännande och full av möjligheter!
IT finns överallt i vårt samhälle – i hemmen, inom sjukvården och i industrin. Detta program inriktar sig framför allt på programvaran i IT-systemen, som finns i allt från mobiltelefoner och spel till bilar och industrirobotar. Som datavetare får du gedigen kunskap i programmering och i konsten att designa och utveckla IT-system.
Datorer styrs av program. Dessa program kan vara väldigt små, eller jättelika system med miljontals rader programkod. Vid utveckling av större program krävs det genomtänkta metoder och en god organisation. Hur du organiserar, designar och utvecklar stora datorsystem är kunskaper du lär dig inom programvaruteknik, som är ett område inom ämnet datavetenskap. Du får också kunskaper i andra områden inom datavetenskap såsom datornätverk, databaser och operativsystem.
Valbara kurser inom programmet innebär att du kan skapa din egen profil på utbildningen, t ex inom datorgrafik/visualisering.
Karriär
En första anställning kommer troligen att innebära att du arbetar som programmerare inom en större organisation. Du kan sedan gå vidare och arbeta som projektledare, konsult eller utbildare. Oavsett var du hamnar kommer du förmodligen att jobba i ett team med andra personer. IT-världen är global, varför arbete utomlands kan vara lika troligt som arbete i Sverige.
Examen
Filosofie kandidatexamen med huvudområde datavetenskap, inriktning mot programvaruteknik.
Programmet ges i två varianter, en helt på engelska och en på svenska+engelska, vilken kräver behörighet i Svenska.
Kontaktpersoner
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III
"Jag strävar efter att göra mitt arbete transparent och tydligt, jag utnyttjar inte användare"
- Jag bygger produkter som hjälper lärare i deras arbete och ger dem mer tid att vara med eleverna istället för att hantera administrativa uppgifter.
Omer Irfans väg till att bli programmerare var allt annat än rak. En rad oväntade händelser ledde honom till Linnéuniversitetet i Sverige och vidare till hans jobb som mjukvaruutvecklare. Han drivs av att skapa produkter som förbättrar skolan genom att underlätta administrationen för lärare.
Läs hela intervjun med Omer
- Jag kom till Sverige på grund av mina föräldrars arbete. Antagningssystemet var förvirrande och jag ansökte i fel omgång så min ansökan raderades. I panik sökte jag till universitet som fortfarande accepterade sena ansökningar och Linnéuniversitetet var högst upp på min lista. Det har varit fantastiskt sedan dess.
Utbildningen i programvaruteknik på Linnéuniversitetet gav praktisk erfarenhet som har visat sig vara ovärderlig i hans karriär.
- Vissa hade redan arbetat och visste hur man kodar, men för oss som var nya på området var lärarna och professorerna mycket öppna för frågor.
Under sitt examensarbete fick Omer ett jobb som mjukvaruutvecklare på IST. Han arbetade som sociala medier-ambassadör för Linnéuniversitetet och deltog i Amår, en dag där studenter från universitetet och företag i regionen får mötas, för att spela in innehåll. Han hade ingen avsikt att prata med företag om sin egen karriär men såg att IST var där.
- Jag bestämde mig för att prata med dem trots att jag kände mig omotiverad efter att jag precis fått nej i en rekryteringsprocess. En av cheferna tyckte jag verkade intressant och det var så det började.
Hans väg in i den professionella mjukvaruutvecklingen började med mobilappar, ett område han inte tidigare hade utforskat. Nyligen har han skiftat sitt fokus till webbapplikationer och han fokuserar på den etiska aspekten i sitt jobb.
- Jag strävar efter att göra mitt arbete transparent och tydligt, jag utnyttjar inte användare. Till exempel undviker jag att skapa funktioner som drar nytta av beroendet av skrollning.
På IST har Omer tagit på sig rollen som ambassadör och främjar professionalism, kultur och ärlighet inom företaget.
- Människor från olika avdelningar kommer samman för att göra arbetsplatsen trevligare. Att ha en bra arbetsmiljö är viktigt, det gör hela skillnaden.
Ett program som öppnar många dörrar på arbetsmarknaden
Efter en examen i engelska i Frankrike bestämde sig Léa för att rikta in sig på ett annat område för att få bättre chanser att hitta jobb. Hon tyckte att Programvaruteknik var lockande då hon har ett intresse för det och en förmåga att lösa problem. Dessutom lockade känslan av en annan livskvalitet Léa till att flytta till Sverige och söka sig till just Linnéuniversitetet. Att utbildningen dessutom är kostnadsfri för EU-medborgare var ett plus.
Läs intervjun med Léa
Enligt Léa erbjuder valet av ett internationellt kandidatprogram många fördelar, bland annat möjligheten att träffa människor från olika kulturer och bakgrunder samtidigt som man studerar ett program inom en bransch där du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
- Jag var intresserad av Programvaruteknik på grund av dess mångsidiga kursupplägg som ger en bra grund för en bred karriär inom datavetenskap. Att ta examen inom datavetenskap kommer också att öka mina chanser att hitta ett bra och spännande jobb i framtiden.
Programmet lockar en blandad skara studenter, det finns alltifrån personer utan programmeringserfarenhet till de som redan har arbetat som programmerare eller som redan har en examen av något slag.
- Denna mångfald gör det väldigt intressant och det finns mycket stöd att hitta sinsemellan i lärandet.
Léa uppskattar studiemiljön och studietakten vilket skiljer sig från hennes tidigare studier. Programmet inkluderar många inlämningsuppgifter och eget arbete, men stödet som lärarna erbjuder är ovärderligt.
- I de flesta kurser ingår laborationer där studenterna kan interagera med lärare och lärarassistenter. Labbrummen är praktiska och att vara med andra studenter skapar en god studiemiljö. Jag uppskattar verkligen studietakten här, jag har bara två kurser samtidigt vilket gör det möjligt att fokusera och fördjupa mig i två ämnen åt gången.
Léa flyttade nyligen till campus och tycker att det är det bästa att göra som student. Närheten till universitets lokaler, gymmet och hennes vänner gör att hon än mer uppskattar studentlivet i Sverige.
- Att studera Programvaruteknik gör min vardag ganska så fulltecknad. Men jag hittar fortfarande tid för fritidsintressen som att gå till gymmet, spela instrument och ta promenader runt sjöarna. Och jag festar ofta på helgerna!
Léas bästa råd till nya studenter är att inte tveka att kontakta lärare och lärarassistenter när du har problem. De är glada att hjälpa till, och i programmering är det alltid tacksamt att få ta del av andras inspel.
Livet som student på campus är mycket stimulerande
Gabriele flyttade från Italien till Växjö för tre år sedan för att studera vid Linnéuniversitetet. Han var intresserad av programmering i stort och valde att söka till Programvaruteknik. Men det som fångade hans intresse var campus! Han växte upp med att titta på många amerikanska filmer om ”college-livet” och var taggad på att uppleva något liknande i Sverige.
Läs intervjun med Gabriele
Gabriele har alltid varit intresserade av att pussla, spela videospel och lösa problem. Att studera och arbeta med programmering var ett självklart val för honom.
Utbildningen i programvaruteknik består av allt du behöver veta kopplat till programvaruutveckling enligt Gabriele. Han tycker att det är mycket intressant att se hur mycket arbete som ingår i design och utveckling av stora programvaruapplikationer.
- Under de första två åren lärde jag mig grunderna inom datavetenskap, inklusive programmeringsspråk, datorsäkerhet, databaser, datornätverk, osv. Nu när jag går det tredje året fokuserar jag på mer avancerade ämnen såsom algoritmer, programvarutestning och programvaruarkitektur.
Många praktiska moment ingår i programmet.
- Det är viktigt att ha en plan för att kunna ha koll på alla uppgifter och föreläsningar. Det kan kännas överväldigande i början, men det finns många möjligheter för grupparbete som gör studierna roligare och mer spännande. Programvaruteknik är inte ett enkelt program, men om du tar hjälp av andra studenter och det stöd som Linnéuniversitetet erbjuder blir det lättare att hantera när det är mycket på en gång.
Tack vare de kontakter Gabriele skapade under sina studier kommer han att börja arbeta direkt efter examen som Junior Software Engineer på Tieto Evry i Skellefteå.
- Det finns många möjligheter att träffa företag under din tid som student. Under hösten arrangeras en stor mässa, Karriärdag teknik, där många företag presenterar sig för studenterna. Man kan välja att bara prata med dem men också delta i speed dating. Jag gjorde det, och det är så jag fick mitt jobb.
Gabriele tycker att studentlivet i Växjö är både livligt och lugnt.
- Det finns alltid något att göra på campus, lite träning, fester eller andra studentaktiviteter. Jag älskar att ta mina morgonlöpningar längs sjön som ligger bredvid campus. Det är också trevligt att lämna campusbubblan och njuta av livet i övriga delar av Växjö.
Detta är utbildningen för dig som är problemlösare och som vill lära dig hur man bygger upp system från grunden
Just nu är jag föräldraledig men i vanliga fall är jag Systemutvecklare på HRM Software i Växjö. Jag är involverad i en stor del av utvecklingsprocessen men min främsta arbetsuppgift är programmering.
Läs intervjun med Magdalena
Var det svårt att få jobb?
Det gick snabbt att få jobb, jag började få erbjudanden redan tidigt i sista terminen. Det finns många olika jobbmöjligheter beroende på vilken inriktning man vill ta.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Mitt jobb är oftast väldigt flexibelt och man kan ofta styra själv till stor del hur en dag kommer att se ut, men man måste samtidigt vara beredd på att ta sig an viktiga uppgifter och möta olika deadlines. En vanlig dag kan börja med att starta upp datorn, kolla mail och komma på rätt spår. Vi jobbar i mindre team och ofta är det ett kort möte på morgonen. Där de i samma team berättar om vad vi gör just nu och diskuterar eventuella problem. Sedan spenderar man ofta dagen med att lösa ett eller flera ärenden, det kan vara både nyutveckling eller produktfel. För att lösa ett ärende kan man behöva diskutera med kollegor eller sitta själv och tänka eller koda, det beror helt på vilket ärende man har just nu och i vilken del av processen man är. På det sättet är det ett väldigt omväxlande jobb där man både har mycket kontakt med människor och med en mer teknisk sida.
Har du haft nytta av din utbildning i ditt arbete?
Jag har haft stor nytta av min utbildning. Under utbildningen lär vi oss inte bara programmering utan även om processer, databaser, problemlösning, algoritmer osv. Det har på många sätt varit bra att ha en förståelse för grunderna, även om det inte går att helt förbereda för alla olika jobbsituationer. Jag känner att jag har fått en bra bild för hur arbetslivet faktiskt kan komma att se ut under studietiden, både fördelarna och nackdelarna.
Hur var det att plugga programvaruteknik?
Jag tyckte att det var mycket roligt och givande. Det är ett utmanande program där man utvecklas väldigt mycket. Det är en del studier och tid som måste läggas ner för att klara kurserna men det har varit värt det. Under min studietid har mitt intresse utökats från bara programmering till att involvera fler delar av processen kring systemutveckling bland annat mjukvaruarkitektur. Under utbildningens gång fick jag chansen att fundera lite mer över vilka jobb som kanske kunde passa mig i framtiden. Dessutom fick jag möjligheten att lära känna andra med liknande intresse som mig själv. Jag har känt att den här utbildningen verkligen var rätt val för mig.
Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?
Den här utbildningen kan öppna upp till en rad olika jobbmöjligheter eller vidareutbildningar beroende på intresse. Utbildningen passar personer som tycker om att arbeta med både människor och datorer. För dig som är en problemlösare och gärna vill ta stort ansvar och lära dig hur man bygger upp system från grunden är det här en bra utbildning.
Hur ser du på framtiden?
Jag ser gärna att jag fortsätter att arbeta inom det här området. Det är inte bara ett jobb för mig utan även någonting jag är intresserad av. Jag är väldigt glad att jag kan kombinera jobb och intresse på det här sättet och det hoppas jag att jag kommer att kunna fortsätta med.
Dejan trimmar bilar med datorn
Optimera motorer till Saab, Audi och en och annan Porsche ... Låter som ett spännande jobb, och är det också. Men i grunden handlar Dejan Subotics arbete om att lösa problem.
Läs intervjun med Dejan
– Det är ett intressant och annorlunda jobb. Framför allt är det otroligt kul att se hur mitt arbete utvecklas till en produkt som sedan fungerar i en bil.
Dejan Subotic arbetar som utvecklare inom både hård- och mjukvara på BSR. Företaget sysslar främst med optimering av motorer för en rad olika biltillverkare, liksom diagnostisering och konvertering av motorer till etanoldrift. För detta utvecklar man egna program och produkter, vilka såväl används inom företaget som säljs.
Fick jobb direkt
Redan under sitt tredje studieår blev Dejan kontaktad av en före detta studiekamrat. Han började arbeta extra på BSR och kunde senare kombinera detta med sitt examensarbete. Efter sin magisterexamen blev han anställd direkt.
Dejan gillar matematik och programmering, så för honom föll det sig naturligt att läsa en utbildning i programvaruteknik.
– Jag tyckte det lät som ett intressant jobb att utveckla saker. Jag ville göra något varierande, helt enkelt.
Händer saker
Och varierande är det på BSR. Det är spännande att få reda på vad man ska göra i nya projekt, planera för detta och så vidare, även om vissa moment kan bli rutin efter hand. Men rutin kan också vara av godo.
– Utbildningen gav träning i att angripa och dela upp problem. Man fick öva upp sig och lösa många olika utmaningar. Därför har jag idag alltid en idé om hur jag ska lösa något.
Sett i backspegeln menar Dejan att alla delar av programmet var viktiga, eftersom de syddes ihop till något större.
– Bäst minns jag de kurser då vi fick jobba i stora grupper och framför allt med utbytesstudenter från alla möjliga länder. Det var otroligt roligt! Då fick jag erfarenhet av hela den procedur som krävs vid utveckling av produkter: från planering till utförande och slutligen drift.
Mer information om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.
Läs mer om kurserna
Årskurs 1
- 1MA441, Grundläggande matematik för dataloger, 7,5 hp
- 1DV501, Inledande programmering, 7,5 hp
- 1DV510, Teknikkommunikation, 7,5 hp
- 1DV700, Datorsäkerhet, 7,5 hp
- 1DV503, Databasteknik, 7,5 hp
- 1DV502, Objektorienterad programmering, 7,5 hp
- 1DV508, Projekt i datalogi, 7,5 hp
- 1MA462, Diskret matematik, 7,5 hp
Årskurs 2
- 1DV607, Objektorienterad analys och design med UML, 7,5 hp
- 1DT301, Datorteknik I, 7,5 hp
- Valfri kurs, 7,5 hp
- 1DV512, Operativsystem, 7,5 hp
- 2DV608, Mjukvarudesign, 7,5 hp
- 1DV701, Datornät – introduktion, 7,5 hp
- 2DV609, Projekt i Programvaruteknik, 7,5 hp
- 2DV516, Introduktion till maskininlärning, 7,5 hp
Årskurs 3
- 2DV610, Mjukvarutestning, 7,5 hp
- 1DV516, Algoritmer och avancerade datastrukturer, 7,5 hp
- 1ME205, Webbprogrammering, 15 hp
- Valfri kurs, 7,5 hp
- 2DV604, Programvaruarkitekturer, 7,5 hp
- 2DV50E, Examensarbete på kandidatnivå, 15 hp
Läs mer om arbetsmarknad
Läs mer om arbetsmarknaden och kompetensbristen på rapporten IT-kompetensbristen.
Vanliga frågor om programmet i programvaruteknik
På vilket sätt kommer jag att lära mig att analysera och optimera mjukvarusystem för att förbättra prestanda och användarupplevelse?
I programmet i programvaruteknik vid Linnéuniversitetet lär du dig att designa och utveckla IT-system. Detta inkluderar att organisera och utveckla stora system med miljontals rader kod, vilket är nödvändigt för att förstå hur man analyserar och optimerar mjukvarusystem för att förbättra både prestanda och användarupplevelse.
På vilket sätt kommer jag att utveckla min förmåga att implementera säkerhet och integritet i programvarulösningar?
Utbildningen innehåller kurser som täcker olika aspekter av datavetenskap, vilket ger dig en bred förståelse för hur du kan bygga in säkerhet och integritet i dina programvaruprojekt. Denna kompetens är avgörande för att skapa säkra och pålitliga programvarulösningar.
Hur kan jag använda mina kunskaper från programmet för att vara en innovatör och bidra till nya lösningar inom programvaruteknik?
Ditt lärande omfattar inte bara tekniska aspekter utan också metodik för att designa och utveckla IT-system. Detta ger dig en solid grund för att bidra med nyskapande lösningar i teknikbranschen, exempelvis inom spelutveckling eller IT-system för fordon.
Vilka egenskaper är bra att ha när jag går programmet i programvaruteknik?
Nyfikenhet och problemlösningsförmåga är viktiga egenskaper för studenter i programvaruteknik. Dessa hjälper dig att utforska nya teknologier och metoder, vilket är avgörande för att hålla jämna steg med den snabba utvecklingen inom IT.
Vad kan jag jobba med efter programmet i programvaruteknik?
Efter examen från programmet i programvaruteknik finns många karriärvägar. Du kan exempelvis arbeta som programmerare, projektledare eller konsult inom IT-sektorn. Dessa roller innebär att du utvecklar och förbättrar IT-system, vilket kan ske i en mängd olika organisationer och branscher.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.