Programvaruteknik

180 hp

Vill du jobba med spelutveckling, IT-system för bilar eller kanske inom telekom? Framtiden är spännande och full av möjligheter!

IT finns överallt i vårt samhälle – i hemmen, inom sjukvården och i industrin. Detta program inriktar sig framför allt på programvaran i IT-systemen, som finns i allt från mobiltelefoner och spel till bilar och industrirobotar. Som datavetare får du gedigen kunskap i programmering och i konsten att designa och utveckla IT-system.

Datorer styrs av program. Dessa program kan vara väldigt små, eller jättelika system med miljontals rader programkod. Vid utveckling av större program krävs det genomtänkta metoder och en god organisation. Hur du organiserar, designar och utvecklar stora datorsystem är kunskaper du lär dig inom programvaruteknik, som är ett område inom ämnet datavetenskap. Du får också kunskaper i andra områden inom datavetenskap såsom datornätverk, databaser och operativsystem.

Valbara kurser inom programmet innebär att du kan skapa din egen profil på utbildningen, t ex inom datorgrafik/visualisering.

Karriär

En första anställning kommer troligen att innebära att du arbetar som programmerare inom en större organisation. Du kan sedan gå vidare och arbeta som projektledare, konsult eller utbildare. Oavsett var du hamnar kommer du förmodligen att jobba i ett team med andra personer. IT-världen är global, varför arbete utomlands kan vara lika troligt som arbete i Sverige.

Examen

Filosofie kandidatexamen med huvudområde datavetenskap, inriktning mot programvaruteknik.

Programmet ges i två varianter, en helt på engelska och en på svenska+engelska, vilken kräver behörighet i Svenska.

Studenter berättar

Sarpreet Singh, student på Programvaruteknik
Ata Ul Nasar Mansoor, student på Programvaruteknik

Tidigare studenter berättar

Magdalena tog examen från programmet 2015 och fick flera jobberbjudanden under sista terminen. 

Kvinna som sitter vid en dator på ett café.

Vad jobbar du med nu?

Just nu är jag föräldraledig men i vanliga fall är jag Systemutvecklare på HRM Software i Växjö. Jag är involverad i en stor del av utvecklingsprocessen men min främsta arbetsuppgift är programmering.

Var det svårt att få jobb?

Det gick snabbt att få jobb, jag började få erbjudanden redan tidigt i sista terminen. Det finns många olika jobbmöjligheter beroende på vilken inriktning man vill ta.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Mitt jobb är oftast väldigt flexibelt och man kan ofta styra själv till stor del hur en dag kommer att se ut, men man måste samtidigt vara beredd på att ta sig an viktiga uppgifter och möta olika deadlines. En vanlig dag kan börja med att starta upp datorn, kolla mail och komma på rätt spår. Vi jobbar i mindre team och ofta är det ett kort möte på morgonen. Där de i samma team berättar om vad vi gör just nu och diskuterar eventuella problem. Sedan spenderar man ofta dagen med att lösa ett eller flera ärenden, det kan vara både nyutveckling eller produktfel. För att lösa ett ärende kan man behöva diskutera med kollegor eller sitta själv och tänka eller koda, det beror helt på vilket ärende man har just nu och i vilken del av processen man är. På det sättet är det ett väldigt omväxlande jobb där man både har mycket kontakt med människor och med en mer teknisk sida.

Björn har högtflygande planer

I framtiden kan trafiken på mindre flygplatser komma att skötas på distans med hjälp av digitala tekniker. Björn Olsson är en av de som arbetar med att göra flygtrafiken mer kostnadseffektiv.

Björn Olsson ville ha bra möjligheter till jobb och känna att han skulle kunna fortsätta utvecklas även i arbetslivet. Det lär dröja ett tag innan du flyger reguljärt i ett förarlöst plan. Att landa på en flygplats som inte har några flygledare på plats rent fysiskt ligger dock betydligt närmare i tiden. Björn Olsson på Saab Sensis ATM Sweden är en av de som jobbar med detta.

– Remote Tower är ett av de större projekt vi har och konceptet har väckt stort intresse internationellt. Vi flyttar flygkontrolltjänsten från flygplatsen till en central där man kan samlokalisera denna tjänst för flera flygplatser samtidigt. På så vis sjunker kostnaden för tjänsten radikalt för flygplatserna.

Dejan trimmar bilar med datorn

Optimera motorer till Saab, Audi och en och annan Porsche ... Låter som ett spännande jobb, och är det också. Men i grunden handlar Dejan Subotics arbete om att lösa problem.

– Det är ett intressant och annorlunda jobb. Framför allt är det otroligt kul att se hur mitt arbete utvecklas till en produkt som sedan fungerar i en bil.

Dejan Subotic arbetar som utvecklare inom både hård- och mjukvara på BSR. Företaget sysslar främst med optimering av motorer för en rad olika biltillverkare, liksom diagnostisering och konvertering av motorer till etanoldrift. För detta utvecklar man egna program och produkter, vilka såväl används inom företaget som säljs.

Mer information om programmet

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M