Programvaruteknik

180 hp

Vill du jobba med spelutveckling, IT-system för bilar eller kanske inom telekom? Framtiden är spännande och full av möjligheter!

IT finns överallt i vårt samhälle – i hemmen, inom sjukvården och i industrin. Detta program inriktar sig framför allt på programvaran i IT-systemen, som finns i allt från mobiltelefoner och spel till bilar och industrirobotar. Som datavetare får du gedigen kunskap i programmering och i konsten att designa och utveckla IT-system.

Datorer styrs av program. Dessa program kan vara väldigt små, eller jättelika system med miljontals rader programkod. Vid utveckling av större program krävs det genomtänkta metoder och en god organisation. Hur du organiserar, designar och utvecklar stora datorsystem är kunskaper du lär dig inom programvaruteknik, som är ett område inom ämnet datavetenskap. Du får också kunskaper i andra områden inom datavetenskap såsom datornätverk, databaser och operativsystem.

Valbara kurser inom programmet innebär att du kan skapa din egen profil på utbildningen, t ex inom datorgrafik/visualisering.

Karriär

En första anställning kommer troligen att innebära att du arbetar som programmerare inom en större organisation. Du kan sedan gå vidare och arbeta som projektledare, konsult eller utbildare. Oavsett var du hamnar kommer du förmodligen att jobba i ett team med andra personer. IT-världen är global, varför arbete utomlands kan vara lika troligt som arbete i Sverige.

Examen

Filosofie kandidatexamen med huvudområde datavetenskap, inriktning mot programvaruteknik.

Programmet ges i två varianter, en helt på engelska och en på svenska+engelska, vilken kräver behörighet i Svenska.

Tidigare studenter berättar

Magdalena tog examen från programmet 2015 och fick flera jobberbjudanden under sista terminen. 

 

Vad jobbar du med nu?

Just nu är jag föräldraledig men i vanliga fall är jag Systemutvecklare på HRM Software i Växjö. Jag är involverad i en stor del av utvecklingsprocessen men min främsta arbetsuppgift är programmering.

Var det svårt att få jobb?

Det gick snabbt att få jobb, jag började få erbjudanden redan tidigt i sista terminen. Det finns många olika jobbmöjligheter beroende på vilken inriktning man vill ta.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Mitt jobb är oftast väldigt flexibelt och man kan ofta styra själv till stor del hur en dag kommer att se ut, men man måste samtidigt vara beredd på att ta sig an viktiga uppgifter och möta olika deadlines. En vanlig dag kan börja med att starta upp datorn, kolla mail och komma på rätt spår. Vi jobbar i mindre team och ofta är det ett kort möte på morgonen. Där de i samma team berättar om vad vi gör just nu och diskuterar eventuella problem. Sedan spenderar man ofta dagen med att lösa ett eller flera ärenden, det kan vara både nyutveckling eller produktfel. För att lösa ett ärende kan man behöva diskutera med kollegor eller sitta själv och tänka eller koda, det beror helt på vilket ärende man har just nu och i vilken del av processen man är. På det sättet är det ett väldigt omväxlande jobb där man både har mycket kontakt med människor och med en mer teknisk sida.

Har du haft nytta av din utbildning i ditt arbete?

Jag har haft stor nytta av min utbildning. Under utbildningen lär vi oss inte bara programmering utan även om processer, databaser, problemlösning, algoritmer osv. Det har på många sätt varit bra att ha en förståelse för grunderna, även om det inte går att helt förbereda för alla olika jobbsituationer. Jag känner att jag har fått en bra bild för hur arbetslivet faktiskt kan komma att se ut under studietiden, både fördelarna och nackdelarna.

Hur var det att plugga programvaruteknik?

Jag tyckte att det var mycket roligt och givande. Det är ett utmanande program där man utvecklas väldigt mycket. Det är en del studier och tid som måste läggas ner för att klara kurserna men det har varit värt det. Under min studietid har mitt intresse utökats från bara programmering till att involvera fler delar av processen kring systemutveckling bland annat mjukvaruarkitektur. Under utbildningens gång fick jag chansen att fundera lite mer över vilka jobb som kanske kunde passa mig i framtiden. Dessutom fick jag möjligheten att lära känna andra med liknande intresse som mig själv. Jag har känt att den här utbildningen verkligen var rätt val för mig.

Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?

Den här utbildningen kan öppna upp till en rad olika jobbmöjligheter eller vidareutbildningar beroende på intresse. Utbildningen passar personer som tycker om att arbeta med både människor och datorer. För dig som är en problemlösare och gärna vill ta stort ansvar och lära dig hur man bygger upp system från grunden är det här en bra utbildning.

Hur ser du på framtiden?

Jag ser gärna att jag fortsätter att arbeta inom det här området. Det är inte bara ett jobb för mig utan även någonting jag är intresserad av. Jag är väldigt glad att jag kan kombinera jobb och intresse på det här sättet och det hoppas jag att jag kommer att kunna fortsätta med.

Kvinna som sitter vid en dator på ett café.

Björn har högtflygande planer

I framtiden kan trafiken på mindre flygplatser komma att skötas på distans med hjälp av digitala tekniker. Björn Olsson är en av de som arbetar med att göra flygtrafiken mer kostnadseffektiv.

Björn Olsson ville ha bra möjligheter till jobb och känna att han skulle kunna fortsätta utvecklas även i arbetslivet.
Det lär dröja ett tag innan du flyger reguljärt i ett förarlöst plan. Att landa på en flygplats som inte har några flygledare på plats rent fysiskt ligger dock betydligt närmare i tiden. Björn Olsson på Saab Sensis ATM Sweden är en av de som jobbar med detta.

– Remote Tower är ett av de större projekt vi har och konceptet har väckt stort intresse internationellt. Vi flyttar flygkontrolltjänsten från flygplatsen till en central där man kan samlokalisera denna tjänst för flera flygplatser samtidigt. På så vis sjunker kostnaden för tjänsten radikalt för flygplatserna.

Utvecklande arbete

ATM i företagsnamnet står för Air Traffic Management och man utvecklar flygledningssystem för civila och militära flygplatser, både nationellt och internationellt. Björns titel är systemutvecklare, vilket innebär utveckling av nya och gamla programvaror, allt från kontakten med kunden till leverans. Främst handlar det om mjukvara, men ibland lite hårdvara också.

– Jag har härliga kollegor, utvecklande arbetsuppgifter och får jobba med något jag verkligen trivs med!

Träning i projekt

Björn tyckte programmering verkade intressant och läste därför utbildningen i Programvaruteknik. Programmet gav övergripande kunskaper och träning i utveckling av programvara, men även insikten att det finns mycket man behöver lära sig vid sidan av om man vill "nå det där extra".

– Det viktigaste var träningen i att jobba i projekt. Vi hade en kurs där vi samarbetade med ett universitet i Holland och jobbade i projekt mot en "riktig kund". Det var väldigt givande och kanske där jag lärt mig det mesta.

Men för Björn handlade studietiden inte bara om att studera, utan även om att nätverka. Jobbet fick han efter rekommendationer från en före detta klasskamrat.

– Engagera dig i studentlivet, sitt inte bara hemma och plugga. Träffa folk, jobba på puben, engagera dig i en studentförening eller nation, det är guld värt!

Dejan trimmar bilar med datorn

Optimera motorer till Saab, Audi och en och annan Porsche ... Låter som ett spännande jobb, och är det också. Men i grunden handlar Dejan Subotics arbete om att lösa problem.

– Det är ett intressant och annorlunda jobb. Framför allt är det otroligt kul att se hur mitt arbete utvecklas till en produkt som sedan fungerar i en bil.

Dejan Subotic arbetar som utvecklare inom både hård- och mjukvara på BSR. Företaget sysslar främst med optimering av motorer för en rad olika biltillverkare, liksom diagnostisering och konvertering av motorer till etanoldrift. För detta utvecklar man egna program och produkter, vilka såväl används inom företaget som säljs.

Mer information om programmet

Växjö

Som student i Växjö har du nära till allt - staden, skogen och sjöarna. Promenadstråket från campus runt Växjösjön når nästan ända in till centrum och är perfekt för löpning och promenader.

Många av studenterna bor på campusområdet medan andra väljer att bo i centrala Växjö. På campus är det alltid liv och rörelse. Under en dag rör sig många studenter mellan föreläsningssalar, bibliotek, restauranger, pubar och friluftsområden. Växjö är också känt för sitt musikliv. Varje vecka kan du se mer eller mindre kända band på någon av Växjös scener.

Studenter i parken