Psykologi, arbets- och organisationspsykologi, masterprogram, 120 högskolepoäng
120 hpProgrammet syftar till att ge en djupare förståelse för människor och deras samspel i yrkeslivet.
För att få en fördjupad kunskap om psykologiska processer integreras teori med tillämpande inslag. Du samverkar med privata och offentliga organisationer och du får ett kontaktföretag som du följer under en längre tid, där teoretiska moment kan studeras och beskrivas.
Programmet innehåller delar av relevanta praktiska aktiviteter. Vi har etablerat band med offentliga organisationer och privata företag i regionen, och studenterna får en värdefull möjlighet att träffa dem vid flera tillfällen under programmet. Vi har också externa föredragshållare från industrin (vissa internationella) och föredragningar av alumner. Examensarbetet ska ha en tydlig koppling till arbets- och organisationspsykologi och ger en möjlighet att bedriva forskning om verkliga problem med relevans för den moderna arbetsplatsen och organisationen.
FOLLOW US ON TWITTER! @msc_work
Karriär
Masterutbildningen öppnar möjligheter för anställning inom en stor mängd privata och offentliga organisationer.
Som specialist i arbets- och organisationspsykologi kan du exempelvis arbeta med utvärderings- och utvecklingsarbete i organisationer, psykosociala arbetsmiljöfrågor eller förändringsarbete och organisationsutveckling. Eftersom du läser tillsammans med internationella studenter utvecklar du din interkulturella kompetens, varför du också kommer att kunna bidra när det gäller att ta fram globala strategier för multinationella organisationer. Våra studenter har gått vidare till att arbeta på en mängd olika ställen, från moderna nystartade företag till stora multinationella organisationer (ex. TESLA, Accenture, the United Nations, Daimler, PwC), regeringar och biståndsorganisationer.
Examen
Filosofie masterexamen med inriktning mot arbets- och organisationspsykologi, Huvudområde: Psykologi. Efter avslutade masterstudier är du behörig att söka till forskarutbildningar i psykologi.
Programansvarig
Fortsätt med akademiska studier
Är du nyfiken på något speciellt? Har du en idé om något du vill undersöka? Efter avklarade studier på magister- eller masternivå kan du söka till forskarstudier. Det vanligaste är att du då söker en doktorandtjänst vid ett universitet. Att doktorera innebär att du själv forskar inom ett område och skriver en doktorsavhandling.
För att söka en doktorandtjänst måste du ha grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 hp. Av dessa måste minst 60 hp vara på avancerad nivå. Du kan även antas som doktorand om du på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Högskolan får också för en enskild sökande medge undantag från kraven om grundläggande behörighet om särskilda skäl finns.
Om du har frågor om forskarstudier, behörighet eller utlysande av doktorandtjänster är du välkommen att höra av dig till din studierektor för forskarutbildningen på din fakultet.
Forskning kopplad till programmet
En bred utbildning som förbereder dig inför yrkeslivet
Under studietiden har Lucija fördjupat sig i sina intressen. Hon uppskattar faciliteterna på Linnéuniversitetet och i framtiden vill hon gärna jobba med forskning.
Läs intervjun med Lucija
- Jag letade efter masterprogram inom området så fastnade jag vid det vid Linnéuniversitetet för att det verkade annorlunda jämfört med vissa andra program. Framförallt så var det universitetets fokus på Innovation och entreprenörskap i kombination med den fina naturen som omringar campus.
Kursernas upplägg skiljer sig ifrån vad Lucija är van vid och det har varit en utmaning att anpassa sig till kursstrukturen, men det har också inneburit att det har öppnats nya möjligheter. Hon uppskattar dessutom relationen till lärarna.
- Det har varit utmanande, men jag har också kommit till insikt med att det har gett mig möjlighet att fördjupa mina andra intressen. Jag har till exempel varit med och byggt upp studentföreningen för vårt program och jag har lärt mig ett nytt språk.
Bra faciliteter och en uppmuntrande studiemiljö
Lucija uppskattar faciliteterna på universitetet och att lärarna är engagerade och alltid ger studenterna feedback på deras arbete.
- Biblioteket är toppen! Det finns bland annat möjlighet för studenterna att reservera mötesrum om man vill studera tillsammans och det finns ett mysigt café på entréplan och flera restauranger på området. Det finns dessutom flera andra lokaler som man kan utnyttja och lärarna ger bra feedback på ens arbete. På campus finns alla förutsättningar för bra studier och på fritiden arrangeras det ofta olika evenemang som är trevliga att delta i.
Hon är nöjd med sitt val av program och i framtiden vill hon gärna stanna i den akademiska världen.
- Det förbereder studenterna inför yrkeslivet inom området oavsett om det handlar om att arbeta med personalfrågor, som forskare eller analytiker. Under utbildningen får man lära sig att skriva och genomföra kvantitativ forskning. I framtiden vill jag gärna stanna inom den akademiska världen antingen genom att doktorera eller arbeta med forskning. Att arbeta med forskning är en dröm för mig.
Utbildningen hjälpte Molly att utveckla sitt tankesätt
Molly tycker att utbildningens internationella perspektiv är intressant. Hon uppskattar studiemiljön vid Linnéuniversitetet samt att studenterna har frihet att vara kreativa under sina studier. Idag är hon doktorand och forskar inom DoSSIER-projektet vid universitetet Strathclyde i Glasgow.
Läs intervjun med Molly
- Jag upplevde studiemiljön vid Linnéuniversitetet som något positivt. Alla var så måna om att jag som internationell student skulle känna mig välkommen och inkluderad. Det svenska sättet att utbilda studenter skiljer sig mot vad jag är van vid på så vis att det är mer flexibelt och att vi bara läser en kurs i taget. Det var många internationella studenter i min klass vilket gjorde att jag träffade människor från olika kulturer och med olika bakgrund.
Idag arbetar hon som doktorand (Marie Curie Early-Stage Researcher) och forskar inom DoSSIER-projektet vid universitetet Strathclyde i Glasgow.
- Det är ett projekt som är finansierat av EU och det deltar människor med olika bakgrund ifrån länder runt om i Europa. Syftet med projektet är att få insikter i hur människor uppfattar och tar in information i sin arbetsmiljö.
Molly tycker att utbildningens internationella perspektiv är intressant och att det har varit betydelsefullt i yrkeslivet.
- Det har gjort mig öppen för att ta mig an nya utmaningar och jag har utvecklat mitt sätt att tänka. Under utbildningen arbetade vi ofta i grupper vilket jag tror förbereder en inför yrkeslivet.
Det är en bred utbildning som täcker flera olika områden.
- Det gör det möjligt för studenterna att hitta ett område som man tycker är mer intressant. Att det är en så bred utbildning tror jag är en fördel när man ska skriva sitt examenarbete för det hjälper en att reflektera och hitta ett forskningsområde som man vill fördjupa sig i.
Studenterna har stor frihet att på egen hand planera sina studier och det är viktigt att man inte är rädd för att ta egna initiativ.
- Utbildningen ger oss friheten att vara kreativa med våra studier. Jag tror att utbildningen passar den som har lätt att motivera sig själv och tar ansvar för sitt eget lärande.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.