Psykologprogrammet

300 hp

En psykolog arbetar med människor – i fokus står människans tankar, känslor, beteenden och samspel. Under utbildningen lär du dig att tillämpa psykologisk kunskap för att hjälpa individer, grupper och organisationer att utvecklas.

Psykologutbildningen vid Linnéuniversitetet betonar klinisk tillämpning. Exempelvis får du som student redan andra terminen en mentor som är legitimerad psykolog och arbetar med klinisk verksamhet. Du kommer under utbildningens gång exempelvis behandla egna patienter på vår utbildningsmottagning och göra organisationsanalyser i skarpt läge. Inom utbildningen finns en 15-veckors praktikperiod där du som student praktiskt tillämpar de teoretiska kunskaper du tillägnat dig under programmet. I programmet ingår också att du som student själv skall gå igenom en utbildningsterapi (20 sessioner). Psykologutbildningen är en generalistutbildning som ger flera perspektiv på människors beteende: biologiska, psykologiska, sociala och kulturella. Linnéuniversitetets psykologprogram har hög kompetens inom hälsopsykologi, läsandets psykologi och socialpsykologi. Här finns aktiva forskare med många års erfarenhet inom olika forskningsområden. Det finns aktiva forskare inom bland annat biologisk psykologi, klinisk psykologi och pedagogisk psykologi.

Karriär

Som psykolog har du många karriärmöjligheter. Du kan jobba med både barn och vuxna, i offentlig sektor eller privat. Många psykologer arbetar i hälso- och sjukvården med förebyggande arbete, bedömning och behandling av psykologisk problematik. Efterfrågan på psykologisk kunskap är stor i samhället, även utanför hälso- och sjukvårdsområdet. Som legitimerad psykolog bör du vara den främsta företrädaren för tillämpning av psykologisk kunskap på det område där du jobbar.

Examen

Psykologutbildningen är femårig och leder fram till en psykologexamen. Utöver examen krävs ett års praktisk tjänstgöring för att kunna ansöka om psykologlegitimation.

Studenter berättar

"Det bästa är den omväxlande och utvecklande miljön"

Louise Morreau är 22 år, kommer från Lund och studerar första året på psykologprogrammet. Louise valde psykologprogrammet då hon alltid har varit intresserad av beteenden och vill jobba med människor. Att det dessutom är ett så pass brett arbetsområde som väntar, gjorde utbildningen ännu mer tilltalande.

– Det var flera faktorer som bidrog till att jag började studera på Linnéuniversitetet, men till stor del var det faktiskt en slump. Jag visste lite om universitetet innan jag kom in, och jag är väldigt glad att jag började här. Det är ett väldigt trevligt universitet. Hittills så har det varit kul, omväxlande och lärorikt att studera på psykologprogrammet. Nu ser jag framför allt framemot att börja läsa de fördjupande kurserna, säger Louise.

Spännande studier i trevlig atmosfär

– Det bästa med mitt program är just den omväxlande och utvecklande miljön och framförallt att du får lära dig om det otroligt spännande ämnet psykologi. Är du intresserad av att jobba med människor så blir du inte besviken på utbildningen, säger Louise.

– Växjö är en väldigt mysig stad. Majoriteten av studenterna bor på campus, som ligger kring universitetet, vilket skapar en väldigt varm och hemtrevlig atmosfär. I Växjö har du stora möjligheter att engagera dig inom olika studentorganisationer och grupper. Växjö erbjuder helt enkelt något för alla, säger Louise.

Arbeta med barn och ungdomar lockar

– Jag har rätt många år kvar, men efter examen väntar ett år av PTP-tjänstgöring, (praktiktjänstgöring för psykologer), vilket är vår praktik, innan jag blir legitimerad psykolog och efter det får vi se vad som händer. Förtillfället ser vår arbetsmarknad väldigt ljus ut då det är ett växande arbetsområde med stora pensionsavgångar. Jag har många tankar och funderingar kring vilket fält jag kan tänka mig att jobba med i framtiden. Det är väldigt mycket som lockar inom yrkesprofilen, men som det ser ut nu är jag främst intresserad att jobba med barn och ungdomar, säger Louise.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M