Psykologprogrammet
300 hpEn psykolog arbetar med människor – i fokus står människans tankar, känslor, beteenden och samspel. Under utbildningen lär du dig att tillämpa psykologisk kunskap för att hjälpa individer, grupper och organisationer att utvecklas.
Psykologutbildningen vid Linnéuniversitetet betonar klinisk tillämpning. Exempelvis får du som student redan andra terminen en mentor som är legitimerad psykolog och arbetar med klinisk verksamhet. Du kommer under utbildningens gång exempelvis behandla egna patienter på vår utbildningsmottagning och göra organisationsanalyser i skarpt läge. Inom utbildningen finns en 15-veckors praktikperiod där du som student praktiskt tillämpar de teoretiska kunskaper du tillägnat dig under programmet. I programmet ingår också att du som student själv skall gå igenom en utbildningsterapi (20 sessioner). Psykologutbildningen är en generalistutbildning som ger flera perspektiv på människors beteende: biologiska, psykologiska, sociala och kulturella. Linnéuniversitetets psykologprogram har hög kompetens inom hälsopsykologi, läsandets psykologi och socialpsykologi. Här finns aktiva forskare med många års erfarenhet inom olika forskningsområden. Det finns aktiva forskare inom bland annat biologisk psykologi, klinisk psykologi och pedagogisk psykologi.
Karriär
Som psykolog har du många karriärmöjligheter. Du kan jobba med både barn och vuxna, i offentlig sektor eller privat. Många psykologer arbetar i hälso- och sjukvården med förebyggande arbete, bedömning och behandling av psykologisk problematik. Efterfrågan på psykologisk kunskap är stor i samhället, även utanför hälso- och sjukvårdsområdet. Som legitimerad psykolog bör du vara den främsta företrädaren för tillämpning av psykologisk kunskap på det område där du jobbar.
Examen
Psykologutbildningen är femårig och leder fram till en psykologexamen. Utöver examen krävs ett års praktisk tjänstgöring för att kunna ansöka om psykologlegitimation.
Programansvariga
Kosmo vann Lilla psykologpriset
Kosmo Barkat Ullah har tilldelats Lilla psykologpriset för 2022. Det är Sveriges Psykologförbund som delar ut priset varje år för att uppmärksamma en student som gör insatser på utbildningen och för sina medstudenter. Priset är på 10 000 kr.
Läs hela intervjun med Kosmo
Kosmo är ordförande för föreningen Linnéuniversitetets psykologstudenter, och tillika för Psykologförbundets studentförening på universitetet. Han är glad att hans arbete har uppmärksammats.
– Det känns jättebra. Jag hade dock inte förväntat mig att vinna ett sådant här pris. Jag är född i en liten by i Bangladesh och flyttade ensam till Sverige. Priset fick mig att reflektera över min resa genom alla dessa år i Sverige och det känns extra bra, säger Kosmo.
I nomineringen för priset beskrivs Kosmo som en person med ”en stark vilja att hjälpa andra” och som ”är ett bra föredöme för hur man lever i harmoni med andra människor och visar empati i vardagen”. Han ser sitt engagemang som en drivkraft.
– I Bangladesh har jag en stor familj och därmed är gemenskap viktig för mig. Att kunna bidra med att skapa gemenskap och engagemang hos andra medstudenter glädjer mig, säger Kosmo.
Han beskriver att läsa på psykologprogrammet varit en av de bästa sakerna han har gjort i sitt liv.
– I framtiden vill jag arbeta som psykolog med fokus på att förebygga psykisk ohälsa. Min dröm är att skapa något som kanske inte erbjuds så mycket i dagens samhälle. Vid sidan av mina studier har jag deltagit på olika kurser utomlands för att kunna bidra bättre med förebyggande insatser i samhället, avslutar Kosmo.
På programmet lär vi oss om att möta människor i olika livssituationer och på deras villkor
Jag valde psykologprogrammet eftersom jag i arbetslivet sätter stort värde på att få träffa människor på en daglig basis. Jag har också alltid varit intresserad av att lyssna på människors livshistorier och tycker det är otroligt intressant att försöka förstå varför vi människor tänker och beter oss som vi gör.
Läs hela intervjun med Linnea
Linnea kommer från Karlskrona och läser psykologprogrammet i Växjö
Studietips
Överväg att vänta några år innan du påbörjar en utbildning. Testa olika yrken, se vad du trivs att arbeta med, vad som är viktigt för dig i arbetslivet, vad som inte är viktigt, vad som intresserar dig och vad som inte intresserar dig. Förhoppningsvis gör detta det lättare att sedan välja den utbildning som är rätt för dig.
Val av utbildningen
Jag valde psykologprogrammet eftersom jag i arbetslivet sätter stort värde på att få träffa människor på en daglig basis. Jag har också alltid varit intresserad av att lyssna på människors livshistorier och tycker det är otroligt intressant att försöka förstå varför vi människor tänker och beter oss som vi gör. Psykologin söker förklaringar till beteenden och tankesätt utan att varken döma eller ifrågasätta individers upplevelser. Det som hittills har varit mest intressant är den tydliga och starka koppling som finns mellan vårt psykologiska och fysiologiska fungerande och i hur stor utsträckning som våra tankar och beteenden faktiskt påverkar vårt fysiska mående.
Framtida arbetsgivare
Psykologprogrammet här på Linnéuniversitetet har varit väldigt bra med att tidigt introducera kontakt med den kliniska verkligheten. Redan i termin 1 får vi en mentor som arbetar inom fältet och som vi träffar 2 gånger per termin för att ställa frågor, diskutera kring olika teman och ämnen i förhållande till det kliniska arbetet och de utmaningar som finns osv. I termin 6 har vi praktik, då vi spenderar en termin ute på en arbetsplats. Senare på programmet får vi också ta emot egna klienter via psykoterapimottagningen på Linnéuniversitetet, samtidigt som vi får handledning av erfarna psykologer och psykoterapeuter i det arbetet. Utöver detta så har majoriteten av våra föreläsare lång klinisk erfarenhet vilket är otroligt värdefullt eftersom kopplingen mellan teori och praktik då blir väldigt tydlig.
Kan din utbildning hjälpa dig att göra skillnad?
På programmet lär vi oss att möta människor i olika livssituationer på deras villkor. Vi lär oss att se saker och ting från en annan människas perspektiv och referensramar. Förhoppningsvis kan detta hjälpa mig i att göra skillnad i mitt yrke. Jag hoppas också att detta kan hjälpa mig att göra skillnad privat i mötet med olika människor.
Växjö
Växjö är en väldigt mysig stad där det verkligen är nära till allt. Dessutom så finns det flera mysiga barer och uteställen i stan som du kan njuta av som student, om du vill ha omväxling från studentbarerna på campus. Kafé de Lux är värt att nämnas, otroligt prisvärt och bland den godaste vegetariska/veganska maten jag har smakat. Bokhultets naturreservat är också ett favoritställe på våren och sommaren.
Inspiration och avkoppling
Oftast känner jag mest avkoppling när jag tränar. Jag försöker också planera in en dag i veckan då jag inte har några planer eller något inbokat, utan bara kan ta dagen som den kommer.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.