Retail Management

180 hp

Vill du ha en ledande karriär inom handels- och tjänstesektorn? Retail Management är en unik utbildning för dig som söker kunskap, färdighet och kompetens för jobb inom handel, både i Sverige och internationellt. Utbildningen ger dig kunskap och verktyg inför en karriär där digitalisering, hållbarhet och globalisering ställer helt nya krav på affärsstrategier.

Detaljhandeln är en bransch i ständig förändring och utöver digitalisering, internationell konkurrens och förändrade sätt att handla ställer också hållbarhet och samhällsansvar nya krav på kompetens. När du läser Retail Management får du kunskaper och verktyg för att kunna arbeta strategiskt med att utveckla och leda morgondagens detaljhandel på ett innovativt och ansvarsfullt sätt.

Denna utbildning erbjuder ett brett spektrum av marknadsförings- och ledarfärdigheter, med ett starkt fokus på handelssektorn. Utbildningen lär dig om handel och service, konsumentbeteende, juridik, ekonomi och redovisning. Du kommer att utveckla förmågor inom ledarskap och kommunikation samt få en ingående kännedom om en rad verktyg för affärsanalys. Som student blir du en del av en inlärningsmiljö som kombinerar djup akademisk kunskap med banbrytande forskning och nära kontakt med näringslivet.

Du har möjlighet att genomföra en praktikkurs som en del av din utbildning. Då får du tillfälle att uppleva en verklig företagsmiljö och tillämpa begrepp och metoder som du har lärt dig i utbildningen. Det är också ett unikt tillfälle att få erfarenhet inom branschen och skaffa dig professionella meriter för att stärka din kompetens för framtida intressanta arbetsgivare.

Handel- och tjänsteföretag omprövar sina affärsstrategier för att klara utmaningar som drivs av globaliseringen, teknologin och en ny typ av konsumenter. Denna dynamiska affärsmiljö kräver en hög nivå av professionalism och enastående färdigheter inom kundservice. Med denna utbildning inom handel är du rustad för att både möta branschens behov och utveckla den.

Karriär

Retail Management är en idealisk grund för dig som funderar på en karriär inom handelssektorn. Efter examen kan du få jobb både i Sverige och internationellt. Tidigare studenter som har gått utbildningen jobbar idag som exempelvis inköpsansvarig, marknadsförare, ekonom, projektledare, e-handelsansvarig, social media manager, produkt- och tjänsteutvecklare och försäljningschef.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Retail Management

Huvudområde: Företagsekonomi

Ansökan till senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst två terminer på programmet kan söka till senare del av programmet. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer.

Information om senare del av program.

AACSB accredited

Vi är kvalitetscertifierade

Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business; AACSB. 

Läs mer om AACSB

Internationella möjligheter

En del av undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Du kan även välja att studera utomlands under en termin på ett av våra partneruniversitet i Europa, USA och Asien.

Programmet har ett unikt samarbete med Ecole de Management de Normandie, som gör att våra studenter erbjuds att ta sin utbytestermin vid deras campus i Paris, Caen, Le Havre, Oxford, Dublin eller Dubai. I Paris kan du ta kurser inom ”Luxury Marketing” och arbeta med kända varumärken som Dior, Louis Vuitton med flera.

Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.

Förbered dig med matematik!

Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.

Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.

Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se:

Förberedande matematik för högskolestudier ll

Antagningsstatistik

Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.

Antagningsstatistik på uhr.se

Så snabbt får ekonomistudenter jobb

Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.

Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.

En modern utbildning som hänger med i samhällsutvecklingen

Student i solsken

Rebecca var intresserad av retail management och hade kollat på programmen vid Handelshögskolan i Stockholm och på Lunds universitet. Sedan upptäckte hon att Linnéuniversitetet hade liknande utbildning och eftersom en släkting läst här och pratat gott om både universitetet och Kalmar som stad så föll valet på Linnéuniversitetet.

- Mitt intresse fångades främst av det breda valet av yrken som man kan arbeta som efter utbildningen. Du får en stabil grund genom företagsekonomin och specialiserar dig inom retail management, säger Rebecca.

Praktik ledde till jobb efter studierna

Filippa Sjögren vid Linnéuniversitetet

Filippa valde att söka sig till Línnéuniversitetet för att det fanns så många valmöjligheter när det kommer till program, kurser och utlandsstudier. Vid sidan av studierna engagerade hos sig bland annat i Juniorledarskaps-akademin. Idag jobbar hon som Need Planner på IKEA.

Att studera utomlands är något jag verkligen rekommenderar

Annie Bäckstrand vid Linnéuniversitetet

Annie jobbar på Gota Media och möter varje dag människor som behöver service. Det som hon tycker var mest intressant med utbildningen var bland annat möjligheten att ha praktik samt att åka på utbytesstudier. Annie studerade en termin i USA på University of Wisconsin – La Crosse.

Vanliga frågor om retail management-programmet

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar