Psykologprogrammet

300 hp

En psykolog arbetar med människor – i fokus står människans tankar, känslor, beteenden och samspel. Under utbildningen lär du dig att tillämpa psykologisk kunskap för att hjälpa individer, grupper och organisationer att utvecklas.

Psykologutbildningen vid Linnéuniversitetet betonar klinisk tillämpning. Exempelvis får du som student redan andra terminen en mentor som är legitimerad psykolog och arbetar med klinisk verksamhet. Du kommer under utbildningens gång exempelvis behandla egna patienter på vår utbildningsmottagning och göra organisationsanalyser i skarpt läge. Inom utbildningen finns en 15-veckors praktikperiod där du som student praktiskt tillämpar de teoretiska kunskaper du tillägnat dig under programmet. I programmet ingår också att du som student själv skall gå igenom en utbildningsterapi (20 sessioner). Psykologutbildningen är en generalistutbildning som ger flera perspektiv på människors beteende: biologiska, psykologiska, sociala och kulturella. Linnéuniversitetets psykologprogram har hög kompetens inom hälsopsykologi, läsandets psykologi och socialpsykologi. Här finns aktiva forskare med många års erfarenhet inom olika forskningsområden. Det finns aktiva forskare inom bland annat biologisk psykologi, klinisk psykologi och pedagogisk psykologi.

Karriär

Som psykolog har du många karriärmöjligheter. Du kan jobba med både barn och vuxna, i offentlig sektor eller privat. Många psykologer arbetar i hälso- och sjukvården med förebyggande arbete, bedömning och behandling av psykologisk problematik. Efterfrågan på psykologisk kunskap är stor i samhället, även utanför hälso- och sjukvårdsområdet. Som legitimerad psykolog bör du vara den främsta företrädaren för tillämpning av psykologisk kunskap på det område där du jobbar.

Examen

Psykologutbildningen är femårig och leder fram till en psykologexamen. Utöver examen krävs ett års praktisk tjänstgöring för att kunna ansöka om psykologlegitimation.

Kosmo vann Lilla psykologpriset

Kosmo vid prisutdelningen för Lilla Psykolgopriset

Kosmo Barkat Ullah har tilldelats Lilla psykologpriset för 2022. Det är Sveriges Psykologförbund som delar ut priset varje år för att uppmärksamma en student som gör insatser på utbildningen och för sina medstudenter. Priset är på 10 000 kr.

På programmet lär vi oss om att möta människor i olika livssituationer och på deras villkor

psykologstudent vid Linnéuniversitetet

Jag valde psykologprogrammet eftersom jag i arbetslivet sätter stort värde på att få träffa människor på en daglig basis. Jag har också alltid varit intresserad av att lyssna på människors livshistorier och tycker det är otroligt intressant att försöka förstå varför vi människor tänker och beter oss som vi gör.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M