Simuleringsdriven Produktutveckling, masterprogram
120 hpVill du utveckla framtidens hållbara produkter? Är du intresserad av hur du utformar en produkt som uppfyller hållbarhetskraven gällande prestanda, livslängd, ekonomi och miljö? Då är denna utbildning i simuleringsdriven produktutveckling för dig. Programmet ges på campus i Växjö och undervisningsspråket är engelska.
Som produktutvecklare har du många aspekter att förhålla dig till. Under detta masterprogram kommer du att få fördjupade kunskaper inom produktutveckling. Du kommer också att få en djup förståelse i moderna numeriska metoder och praktiska färdigheter i experimentella metoder som används för att ta fram data som stödjer produktutvecklingsprocessen. Efter avslutad utbildning kommer du att kunna hantera ett brett spektrum av problem inom avancerad maskinteknik.
Karriär
Masterprogrammet i Simuleringsdriven Produktutveckling förbereder dig för en rad avancerade arbetsuppgifter inom det maskintekniska området och inom industrin. Som produktutvecklare har du kvalificerad kompetens inom beräkning, experiment och produktutveckling vilket är efterfrågat av arbetsgivarna. Du kan också fortsätta dina studier på doktorandnivå.
Examen
Teknologie masterexamen med inriktning mot Simuleringsdriven Produktutveckling.
Huvudområde: Maskinteknik
Kontaktpersoner
Internationella möjligheter
Undervisningen sker på engelska. Därigenom förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även för en karriär i internationella sammanhang. Programmet välkomnar studenter från hela världen och det ger dig internationellt utbyte på hemmaplan. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom en utlandstermin vid något av våra partneruniversitet.Peter vill arbeta inom maskinteknikområdet för att skapa en mer hållbar värld
Peter kom till Växjö som utbytesstudent för högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik och bestämde att stanna kvar och studera vidare. Han ser masterprogrammets Simuleringsdriven produktutveckling som en möjlighet att nå sitt mål.
Läs intervju med Peter
På programmet ingår många praktiska kurser
- Vi lär oss om relationen mellan teori, simuleringar och experiment, och hur man kopplar dessa till varandra på rätt sätt. Vi arbetar med professionell utrustning för att utföra experiment i vårt EPIC-labb. Vi studerar till exempel frekvenssvarsfunktioner (FRFs) och modalanalys på flera strukturer, till exempel materialbeteendet på en flygplansvinge.
Att få jobba med hållbarhet är Peters drivkraft
- Jag vill jobba med projekt som bidrar till en mer hållbar värld, till exempel genom att byta ut vindkraftverkens blad mot återvinningsbart stål. Med det här masterprogrammet får du kunskaper att utföra den här typen av studier: att göra en FEM-modal, att utföra modalanalys och använda frekvensbaserad understrukturering för att koppla och avkoppla system, att efterbehandla data i simuleringsmjukvara, etcetera.
Peter älskar studentlivet på Linnéuniversitetet
- Jag bor på campus och hade inte valt något annat. Alla dina vänner är bara fem minuter från dig, det finns sjöar och du har naturen runt hörnet. Det är perfekt för grillning och ett dopp under sommaren eller skridskoåkning och vandringar under vintern.
Att kunna läsa en del av sina studier utomlands är väldigt lockande
Programmets inriktning kändes helt rätt för Nora. Hon läste en kurs i simulering under sin högskoleingenjörsutbildning och tänkte att det var något hon kunde jobba med i framtiden.
Idag jobbar hon som testingenjör på Husqvarna.
Läs intervju med Nora
Skön atmosfären bidrar till att lyckas i studier
- På programmet Simuleringsdriven produktutveckling arbetar man mycket i projekt tillsammans med andra studenter från hela världen. Detta gör att man har möjligheten att strukturera och planera sitt arbete tillsammans med sina klasskamrater. Några kurser och inlämningsuppgifter är väldigt utmanande och då är det roligare att plugga med andra. Man har också bra kontakt med sina lärare som alltid ställer upp för en.
Nora blev utbytesstudent för en termin
- Att kunna åka utomlands under mina studier var en av anledningarna till att jag sökte till programmet. Jag pluggade en termin i Lübeck i Tyskland där jag lärde känna nya vänner som jag fortfarande har kontakt med. Dessutom kunde jag även utveckla mina språkkunskaper i tyska. Det är en upplevelse som jag kan starkt rekommendera!
Stimulerande arbetsuppgifter och bra kollegor är det viktigaste för Nora
- I programmet kunde jag fördjupa mig i produktutveckling som inriktar sig på beräkning och simulering, samt bekanta mig med datorprogram och arbetssätt som används i arbetslivet.
Efter min examen fick jag jobb som testingenjör på Husqvarna i Jönköping. Här har jag fått stor användning av mina kunskaper från min utbildning till produktutvecklingsarbetet, men även lärt mig mycket nytt!
Mer om programmet
Du kommer att ha tillgång till den senaste utrustningen inom tillverknings- och mätteknik
Programansvarig Andreas Linderholt säger att det finns ett stort behov av produktutvecklingsingenjörer vars kompetens möter dagens och morgondagens behov. Detta inom en alltmer digitaliserad industri och i samhället i övrigt.
Läs hela intervjun med programansvarig
I Sverige finns det fåtal program med liknande innehåll som Simuleringsdriven Produktutveckling. Det som gör programmet unikt är kombinationen av beräkningsteknik, experimentella metoder och produktutveckling i ett större perspektiv.
– Programmet har en blandning som vi tror är unik. Studenterna får lära sig numeriska beräknings- och simuleringsmetoder med specialisering inom materialmekanik och strukturdynamik. Studenterna får också lära sig om experimentell mekanik samt signalbehandling. Tillsammans ger detta goda kunskaper om hur tillförlitliga mätdata samlas in och utvärderas. Programmet innehåller en större kurs inom produktutveckling i ett större perspektiv. Vidare innehåller programmet en kurs inom industriell produktion. Syftet med den senare är att ge studenterna förståelse för hur produkter som utvecklas sedan ska produceras på ett effektivt sätt.
Produkterna som omfattas är alltifrån flygplan, fordon, cyklar, till höga hus, möbler eller mobiltelefoner. Stora delar av utvecklingsarbetet görs med hjälp av modeller i datormiljö.
– Naturligtvis behövs goda idéer ifrån vilka några väljs ut som man går vidare med. Sedan görs modeller av olika slag; CAD och numeriska modeller dominerar. De senare används till att beräkna hur produkten kommer att uppföra sig och hur länge den kommer att hålla och så vidare. Någon gång under utvecklingen görs oftast verifierande provning, för att säkerställa att de beräkningsmodeller man har använt representerar den verkliga produkten tillfredsställande och att de resultat man har fått från modellerna stämmer.
Flera företagskontakter har ställt sig bakom utvecklingen av programmet.
– Vi kommer upprätta ett programråd med representanter från industrin. Vidare bör det nämnas att vi har lab och verkstad, som kommer användas flitigt under programmet, i det alldeles nya EPIC. EPIC invigdes 2018 och är en stor byggnad på campus i Växjö som är fylld med den senaste utrustningen inom tillverknings- och mätteknik. EPIC är resultatet av ett samarbete mellan primärt institutionen för maskinteknik vid Linnéuniversitetet, Växjö kommun och företagsklustret GoTech. Där blir mötet med representanter från industrin naturlig.
Jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning är goda.
– Vi bedrev tidigare en ettårig magisterutbildning och i princip alla fick jobb inom tillverkningsindustrin ganska omgående. Det tvååriga mastersprogrammet Simuleringsdriven Produktutveckling ersatte, från och med hösten 2019, det ettåriga programmet. Den kompetens som studenterna har efter att ha genomgått det nya programmet är väsentligt djupare än efter det tidigare, kortare, programmet. En tvåårig master är också standard i branschen och det öppnar upp för anställningar vid större företag som ofta kräver en tvåårig mastersexamen eller en Civilingenjörsexamen.
Mer om kurserna
Årskurs 1, termin 1
- 1MA465, Flervariabelanalys och vektoranalys, 7,5 hp
- 4MT317, Kontinuummekanik, 4,5 hp
- 4MT318, Vetenskaplig metodik och planering, 3 hp
- 4MT315, Strukturdynamik, 7,5 hp
- 4MT003, Finita elementmetoden, 7,5 hp
Årskurs 1, termin 2
- 4BY368, Finita elementmetoden II, 5 hp
- 4MT319, CAE-driven produktutveckling, 10 hp
- 4MT320, Materialmekanik, 7,5 hp
- 4MT321, Hållbar produktion, 7,5 hp
Årskurs 2, termin 3
- 4MT322, Experimentell mekanik, 7,5 hp
- 4MT324, Stelkroppsdynamik och simulering, 5 hp
- 4MT325, Avancerad strukturdynamik, 5 hp
- 4MT323, Vetenskapsmetodik II, 5 hp
- 4ED344, Signalbehandling, 7,5 hp
Årskurs 2, termin 4
- 5MT35E, Examensarbete, 30 hp
Laboration i resonansfrekvenser
I den här filmen visar Andreas Linderholt, docent och programansvarig, hur man mäter och kontrollerar resonansfrekvenser. Laborationen ingår i kursen Strukturdynamik som ges under mastersprogrammets första år.
EPIC, vårt Innovation & Technology Center
Epic står för entreprenörskap, produktion, innovation och kommunikation och är namnet på vårt Innovation & Technology Center; laborationsbyggnaden som finns i direkt anslutning till institutionens lokaler.
EPIC är en kreativ och välkomnande kunskapsmiljö som erbjuder allra senaste tekniken för tillverkningsindustrin.
Maskinparken är baserat på nytta och samproduktion med industrin, och inkluderar utrustning för automation och produktionssystem, robotteknik, produktionssimulering, tillverkningsprocesser, strukturdynamik (inkluderande ljud och vibrationer) och icke förstörande provning, mät- och styrsystem, IT-relaterad utrustning som sensorer, IT-infrastruktur, styrning, etc. LNU:s studenter kan utnyttja maskinparken för sina laborationer inom sina program och kurser.
EPIC är en samlingspunkt för samproduktion med teknikföretag och en plattform för satsningar inom undervisning och forskningsprojekt.
Jetro visar robotlabbet
Jetro Pocorni, lektor och ansvarig för robotlabbet, ger en översikt av utrustningen som finns i EPIC, och berättar vad du kan jobba med som master student.
Exempel på studentprojekt
Se när mastersprogrammets studenter presenterar sina projekt i robotlabbet. Peter programmerar en kollaborativ robot, Osama jobbar med en industriell robot medan Abhi fokuserar på additiv tillverkning.
Ebba och Rikard berättar om sitt examensarbete hos Volvo CE
Ebba och Rikard har studerade det ettåriga magisterprogrammet i maskinteknik med inriktning emot tekniska beräkningar och produktutveckling som gavs vid Linnéuniversitetet fram till 2019. Det programmet har byggts ut till det tvååriga mastersprogrammet Simuleringsdriven produktutveckling. Tvååriga mastersprogram är standard, ger än större kunskaper och öppnar upp för anställningar vid större företag.
Volvo kom med ett projekt för examensarbete
- Volvo CE i Braås har sedan länge regelbunden kontakt med LNU och de utformar examensarbeten tillsammans. Det föreslagna examensarbetet handlade om att jämföra Volvos beräkningsmetod för att räkna ut livslängden på en svets, med hjälp av vibrationsdata, med en mer avancerad tidsberoende metod. Detta var ett intressant projekt som verkade passa oss och vi tog kontakt med Magnus, på Volvo CE, som också blev vår handledare.
Det är värdefullt att samarbeta med ett företag
- Möjligheten att utföra examensarbetet tillsammans med ett företag betydde väldigt mycket. Dels ger det en verklighetsförankring som man inte alltid får i de mer teoretiska kurserna, dels ger det en meriterande erfarenhet där man får testa sin förmåga och de kunskaper man har samlat på sig under utbildningen. Det ger också en bra inblick i arbetslivet och man ser hur industrin skiljer sig från universitetsvärlden.
Utbildningen på avancerade nivå gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.
- Jag var inte trött på att läsa och jag kände att magisterprogrammet var en bra möjlighet att fortsätta utvecklas och att bli än mer attraktiv på arbetsmarknaden. Fördjupningen inom beräkningar var det som lockade mig mest med programmet berättar Rikard. Jag ville få mer kompetens innan jag gick ut på arbetsmarknaden och kände att ytterligare ett studieår passade perfekt.
- Jag tyckte också att beräkningsdelen var det som lockade mig mest, säger Ebba. Magisterprogrammet har hjälpt oss att få en djupare förståelse för det vi jobbar med idag. Även om man inte använder allt man lärt sig dagligen så ger kunskapen ett större perspektiv.
Idag jobbar båda Ebba och Rikard som konsulter på Sigma i Växjö. Ebba fick sitt första uppdrag som konstruktör på IKEA i Älmhult och är fortfarande kvar där med möblerna som fokusområdet. Hon arbetar också med att göra upp testplaner och specificera vilka material som ska användas i produkten. Rikard arbetar i olika projekt på IKEA, mest på barnavdelningen, där produkter behöver uppdaterats efter specifika krav i olika länder. Han jobbar också med att tat fram och implementera nya stabilitetskrav.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.