Simuleringsdriven Produktutveckling, masterprogram
120 hpSimuleringsdriven Produktutveckling är till för dig som vill utveckla framtidens hållbara produkter med stöd av numeriska och experimentella metoder.
Hur utformas en produkt så att hållbarhetskraven gällande prestanda, livslängd, ekonomi och miljö uppfylls? Under de två studieåren kommer du att tillgodogöra dig kunskaper inom produktutveckling, samt få en djup förståelse i moderna numeriska metoder och praktiska färdigheter i experimentella metoder som används för att ta fram data som stödjer produktutvecklingsprocessen. Efter avslutat masterprogram kommer du att kunna hantera ett brett spektrum av problem inom avancerad maskinteknik.
Karriär
Masterprogrammet i Simuleringsdriven Produktutveckling förbereder dig för en rad avancerade arbetsuppgifter inom det maskintekniska området såväl inom industrin, där kvalificerade ingenjörer inom beräkning, experiment och produktutveckling efterfrågas, som för fortsatta studier på doktorandnivå.
Examen
Teknologie masterexamen med inriktning mot Simuleringsdriven Produktutveckling.
Huvudområde: Maskinteknik
Mer om programmet
Du kommer ha tillgång till den senaste utrustningen inom tillverknings- och mätteknik
Programansvarig Andreas Linderholt säger att det finns ett stort behov av produktutvecklingsingenjörer vars kompetens möter dagens och morgondagens behov inom en alltmer digitaliserad industri samt i samhället i övrigt.
Läs intervjun med programansvarig
Vad är unikt för Simuleringsdriven produktutveckling?
Programmet har en blandning som vi tror är unik. Studenterna får lära sig numeriska beräknings- och simuleringsmetoder med specialisering inom materialmekanik och strukturdynamik. Studenterna får också lära sig om experimentell mekanik samt signalbehandling. Tillsammans ger detta goda kunskaper om hur tillförlitliga mätdata samlas in och utvärderas. Programmet innehåller en större kurs inom produktutveckling i ett större perspektiv. Vidare innehåller programmet en kurs inom industriell produktion. Syftet med den senare är att ge studenterna förståelse för hur produkter som utvecklas sedan ska produceras på ett effektivt sätt.
I Sverige finns det ett fåtal program med liknande innehåll. Kombinationen av beräkningsteknik, experimentella metoder och produktutveckling i ett större perspektiv gör programmet Simuleringsdriven Produktutveckling unikt.
Att utveckla framtidens produkter låter spännande, berätta mer!
De produkter som omfattas är kort och gott; alla! Det kan vara flygplan, fordon, cyklar, höga hus, möbler eller mobiltelefoner. Utvecklingsarbetet görs till stora delar med hjälp av modeller i datormiljö.
Naturligtvis behövs goda idéer ifrån vilka några väljs ut som man går vidare med. Sedan görs modeller av olika slag; CAD och numeriska modeller dominerar. De senare används till att beräkna hur produkten kommer att uppföra sig och hur länge den kommer att hålla också vidare. Någon gång under utvecklingen görs oftast verifierande provning, för att säkerställa att de beräkningsmodeller man har använt representerar den verkliga produkten tillfredsställande och att de resultat man har fått från modellerna stämmer.
Har utbildningen några industrikontakter?
Ja, det finns flera företag som har ställt sig bakom utvecklingen av programmet. Vi kommer upprätta ett programråd med representanter från industrin. Vidare bör det nämnas att vi har lab. och verkstad, som kommer användas flitigt under programmet, i det alldeles nya EPIC. EPIC invigdes 2018 och är en stor byggnad på campus i Växjö som är fylld med den senaste utrustningen inom tillverknings- och mätteknik. EPIC är resultatet av ett samarbete mellan primärt institutionen för maskinteknik vid LNU, Växjö kommun och företagsklustret GoTech. Där blir mötet med representanter från industrin naturlig.
Hur ser mina jobbmöjligheter ut efter avslutad utbildning?
Vi bedriver i nuläget en ettårig magisterutbildning och i princip alla får jobb inom tillverkningsindustrin ganska omgående. Det tvååriga mastersprogrammet Simuleringsdriven Produktutveckling ersätter det nuvarande ettåriga programmet. Den kompetens som studenterna har efter att ha genomgått det nya programmet är väsentligt djupare än efter dagens program. En tvåårig master är också standard i branschen och det öppnar upp för anställningar vid större företag som ofta kräver en tvåårig mastersexamen eller en Civilingenjörsexamen.
Mer om kurserna
Årskurs 1, termin 1
- 1MA465, Flervariabelanalys och vektoranalys, 7,5 hp
- 4MT317, Kontinuummekanik, 4,5 hp
- 4MT318, Vetenskaplig metodik och planering, 3 hp
- 4MT315, Strukturdynamik, 7,5 hp
- 4MT003, Finita elementmetoden, 7,5 hp
Årskurs 1, termin 2
- 4BY368, Finita elementmetoden II, 5 hp
- 4MT319, CAE-driven produktutveckling, 10 hp
- 4MT320, Materialmekanik, 7,5 hp
- 4MT321, Hållbar produktion, 7,5 hp
Årskurs 2, termin 3
- 4MT322, Experimentell mekanik, 7,5 hp
- 4MT324, Stelkroppsdynamik och simulering, 5 hp
- 4MT325, Avancerad strukturdynamik, 5 hp
- 4MT323, Vetenskapsmetodik II, 5 hp
- 4ED344, Signalbehandling, 7,5 hp
Årskurs 2, termin 4
- 5MT35E, Examensarbete, 30 hp
Internationella möjligheter
Undervisningen sker på engelska. Därigenom förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även för en karriär i internationella sammanhang. Programmet välkomnar studenter från hela världen och det ger dig internationellt utbyte på hemmaplan. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom en utlandstermin vid något av våra partneruniversitet.
Läs mer om EPIC
Epic står för entreprenörskap, produktion, innovation och kommunikation och är namnet på vårt Inovation & Technology Center; laborationsbyggnaden som finns i direkt anslutning till institutionens lokaler.
EPIC är en kreativ och välkomnande kunskapsmiljö som erbjuder allra senaste tekniken för tillverkningsindustrin.
Maskinparken är baserat på nytta och samproduktion med industrin, och inkluderar utrustning för automation och produktionssystem, robotteknik, produktionssimulering, tillverkningsprocesser, strukturdynamik (inkluderande ljud och vibrationer) och icke förstörande provning, mät- och styrsystem, IT-relaterad utrustning som sensorer, IT-infrastruktur, styrning, etc. LNU:s studenter kan utnyttja maskinparken för sina laborationer inom sina program och kurser.
EPIC är en samlingspunkt för samproduktion med teknikföretag och en plattform för satsningar inom undervisning och forskningsprojekt.
Växjö
Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!