Sjöingenjör

180 hp

Vill du bli en teknisk problemlösare med stor initiativförmåga? Då ska du studera till Sjöingenjör. Att studera till Sjöingenjör innebär att man som student läser många olika tekniska ämnen, fler än de flesta andra utbildningar gör. Utbildningen varvas med både laborationer och verksamhetsförlagd utbildning ombord på fartyg.

Ett fartyg fungerar som ett samhälle i miniatyr och en Sjöingenjör måste besitta ett stort antal kompetenser för att behärska yrket. Sjöingenjörsutbildningen är därför en bred utbildning där du läser allt från fartygsteknik och elteknik till säkerhet och miljö. Dessutom är yrket internationellt och besättningarna består ofta av personer från olika länder och kulturer vilket gör yrket spännande såväl tekniskt som socialt. Arbetspassen ombord är olika långa beroende på vilket fartyg man arbetar på, vanligen 2 till 16 veckor följt av lika långa ledigheter. På vissa fartyg arbetar man i skift och på andra fartyg dagtid. En del fartyg trafikerar hela världen medan andra rör sig över mindre områden. För att kunna arbeta till sjöss krävs, förutom den teoretiska utbildningen, så kallad sjötid, vilket ges genom den verksamhetsförlagda utbildningen som pågår i perioder under utbildningen. Därutöver varvas de teoretiska studierna med praktiska moment i skolans simulatorer och labbsalar.

Karriär

Yrket innebär att ansvara för fartygets maskineri och tekniska utrustning på handelsfartyg. Yrket har en tydlig karriärstege och avancerar du till högsta nivå som teknisk chef får du fullt ansvar för teknisk utrustning och maskinpersonal. På land är du mycket efterfrågad som driftingenjör, teknisk inspektör, driftsättare etc.

Sjöfartshögskolan erbjuder kompletteringskurser som tillsammans med sjöingenjörsexamen utgör de behörighetsgrundande teoretiska kunskaperna för ETO och ETR-behörigheter samt den landbaserad el-behörighet Auktorisation AL.

Examen

Sjöingenjörsexamen, en yrkesexamen på grundnivå.

Utbildningens upplägg

Programmet innefattar teoretiska studier parallellt med längre perioder av fartygsförlagd utbildning till sjöss. Utbildningen sträcker sig därför över fyra år (180 hp + 97,5 hp fartygsförlagd utbildning) där du kan välja att göra viss fartygsförlagd utbildning under sommaren mellan första och andra året.

Välkommen på virtuellt studiebesök

Starta klippet och se när våra studenter visar upp:

  • Övningsfartyget Calmare Nyckel från bryggan
  • Övningsfartyget Calmare Nyckel från maskinrummet
  • Labbsalen
  • Maskinrumssimulatorn
  • Navigationssimulatorn
  • Rescue Training Centre

Sjöingenjörer driver ett helt samhälle till sjöss

Sjöingenjörsutbildningen skapar valmöjligheter

Ulrika i maskinrummet

Ulrica Sandgathe, 30 år, flyttade till Kalmar för att läsa Sjöingenjörsprogrammet.

- Det bästa med programmet är valmöjligheterna efter studierna, säger hon.

Martin har ett utmanande jobb på privatyacht

Martin i maskinrummet

Martin Ottosson hade erfarenhet av sjöfart men ville se mer av världen. Det ledde till en sjöingenjörsexamen från Sjöingenjörsprogrammet. Idag jobbar han som andre fartygsingenjör på en privatyacht.

Vad tar du med dig på sjön?

Vad skulle du tagit med dig på sjön? Din brors t-shirt, en egentillverkad sjömanssäck eller kanske typiskt svenskt godis? 

Simulatorn förbereder oss för arbetet ombord

Caroline visar hur en laboration med simulatorn kan se ut och berättar hur det förbereder henne för sitt kommande yrkesliv som sjöingenjör.

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar