Sjöingenjörsprogrammet 180 hp varvat med behörighetsgrundande utbildning 97,5 hp

180 hp

Vill du bli en teknisk problemlösare med stor initiativförmåga? Då ska du studera till Sjöingenjör. Att studera till Sjöingenjör innebär att man som student läser många olika tekniska ämnen, fler än de flesta andra utbildningar gör. Utbildningen varvas med både laborationer och verksamhetsförlagd utbildning ombord på fartyg.

Ett fartyg fungerar som ett samhälle i miniatyr och en Sjöingenjör måste besitta ett stort antal kompetenser för att behärska yrket. Sjöingenjörsutbildningen är därför en bred utbildning där du läser allt från fartygsteknik och elteknik till säkerhet och miljö. Dessutom är yrket internationellt och besättningarna består ofta av personer från olika länder och kulturer vilket gör yrket spännande såväl tekniskt som socialt. Arbetspassen ombord är olika långa beroende på vilket fartyg man arbetar på, vanligen 2 till 16 veckor följt av lika långa ledigheter. På vissa fartyg arbetar man i skift och på andra fartyg dagtid. En del fartyg trafikerar hela världen medan andra rör sig över mindre områden. För att kunna arbeta till sjöss krävs, förutom den teoretiska utbildningen, så kallad sjötid, vilket ges genom den verksamhetsförlagda utbildningen som pågår i perioder under utbildningen. Därutöver varvas de teoretiska studierna med praktiska moment i skolans simulatorer och labbsalar.

Karriär

Yrket innebär att ansvara för fartygets maskineri och tekniska utrustning på handelsfartyg. Yrket har en tydlig karriärstege och avancerar du till högsta nivå som teknisk chef får du fullt ansvar för teknisk utrustning och maskinpersonal. På land är du mycket efterfrågad som driftingenjör, teknisk inspektör, driftsättare etc.

Sjöfartshögskolan erbjuder kompletteringskurser som tillsammans med sjöingenjörsexamen utgör de behörighetsgrundande teoretiska kunskaperna för ETO och ETR-behörigheter samt den landbaserad el-behörighet Auktorisation AL.

Examen

Sjöingenjörsexamen, en yrkesexamen på grundnivå.

Studenter berättar

Film: Robin berättar hur det är att plugga till sjöingenjör

 

Ulrika i maskinrummet

Sjöingenjörsutbildningen skapar valmöjligheter

Ulrica Sandgathe, 30 år, flyttade till Kalmar för att läsa Sjöingenjörsprogrammet.

- Det bästa med programmet är valmöjligheterna efter studierna, säger hon.

Ulrica läste Maskinbefäl klass VII på Chalmers och hade funderingar på att söka vidare till Kustbevakningen. Men efter att ha hört mycket gott från lärare och bekanta om Sjöingenjörsprogrammet började hon intressera sig för utbildningen. Något som tilltalade henne var de många olika arbetsmöjligheterna efter examen.

- Jag gillar att man kan arbeta både till sjöss och iland. Man blir inte låst till ett yrke, säger hon.

Att valet föll på Sjöingenjörsutbildningen i Kalmar berodde främst på att hon fick höra att utbildningen var mer praktiskt inriktad där.

- För mig som aldrig tidigare arbetat med något liknande eller ens mekat med bilar blev det vad som fick mig att välja Kalmar i slutändan.

Ulrica trivs med livet som student
Idag läser Ulrica tredje året på Sjöingenjörsprogrammet. Hon känner att utbildningen tidvis har ett högt studietempo, men att hon har lärt sig många roliga saker. Under sin praktik har hon träffat många olika människor och fått ta del av deras historier.

- Om du visar framfötterna och intresse kommer du få fantastiska upplevelser under din praktik. Jag har träffat så många fantastiska människor ute på båt.

Ulrica kommer ursprungligen från Göteborg, men flyttade till Kalmar när hon började studera. Hon upplever att det är en stad med aktiviteter för alla smaker.

- Det finns många studentpubar, men det finns även mycket att välja på inom både sport och kultur. Man får bara leta lite och använda sin fantasi.

Efter examen drömmer hon om att arbeta som maskinist eller med att framställa energi på ett elkraftverk.

- Jag hade gärna arbetat på ett svenskt ROLO-fartyg. Dessutom finns det alltid möjligheter att få arbete på fartyg som inte har svensk flagg.

Tidigare studenter berättar

Martin i maskinrummet

Martin har ett utmanande jobb på privatyacht


Martin Ottosson, 24 år, hade erfarenhet av sjöfart men ville se mer av världen. Det ledde till en sjöingenjörsexamen från Sjöingenjörsprogrammet 4-årigt med fartygs- och verkstadsförlagd utbildning.Idag jobbar han som andre fartygsingenjör på en privatyacht.

- Jag får träffa nya människor och uppleva fantastiska platser säger han.

Martin har alltid varit intresserad av sjöfart. Redan innan gymnasietiden jobbade han på sin pappas färja som jungman. Efter gymnasiet fick han motormansbehörighet, vilket ledde till jobb som motorman och reparatör. Han kände dock att han ville få ut en högre behörighet och testa något nytt.

- Jag ville verkligen ut i världen, delvis för att utveckla min engelska, säger Martin.

Livet till sjöss kändes självklart
Martin började studera på Sjöingenjörsprogrammet i Kalmar. Valet att söka till Sjöfartshögskolan var inte svårt, då både hans pappa och tre bröder tidigare har studerat där. Martin kände dessutom till skolan väl eftersom han alltid har bott i närheten av Kalmar. Som student fick han dock se staden ur ett annat perspektiv.

- Jag tyckte om Kalmar då jag hade förmånen att bo centralt och nära skolan. Jag upplevde att jag lätt kunde träffa andra studenter i staden, vilket var viktigt för mig.

Efter examen våren 2015 tipsade en kompis honom om yachtingen och Martin blev intresserad. Han tog kontakt med ett bemanningsföretag och efter lite tragglande fick han jobb ombord på en privatyacht. Idag arbetar han som andre fartygsingenjör på en privatyacht genom bolaget Dynamic Yacht Management.

- Det bästa med mitt jobb är att det aldrig slutar utmana mig. När man jobbar med maskinoperationer är det inte alls ovanligt att hjärtat bultar rejält, då det oftast handlar om mycket pengar om något går snett. Känslan som uppstår när allt går bra gör att man definitivt vill fortsätta med detta.

Varierande yrke
På fartyget jobbar de mycket med underhåll för att allt ska vara i bästa möjliga skick. Både när yachten är ute på sjön och ligger vid kajen går Martin vakt och övervakar all teknisk utrustning ombord. Han ansvarar även för många kontakter med firmor ombord och på land.

- Jag siktar på att bli chief. På vilket fartyg det är spelar inte så stor roll så länge det är bra människor ombord och vi besöker fina platser, säger Martin.

Mer om programmet

Film: Vad tar du alltid med dig ut på sjön?
Film: Caroline visar maskinsimulatorn

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Sjöfartshögskolan i Kalmar