Sjöingenjörsprogrammet 180 hp varvat med behörighetsgrundande utbildning 97,5 hp

180 hp

Vill du arbeta internationellt med människor från hela världen?

Är du en teknisk problemlösare med stor initiativförmåga? Då ska du bli sjöingenjör.

Ett fartyg fungerar som ett samhälle i miniatyr och du måste ha ett stort antal kompetenser. Sjöingenjörsutbildningen är därför bred och du läser allt från fartygsteknik till säkerhets- och miljöteknik. Yrket är internationellt och besättningen består ofta av personer från många länder och kulturer. Därför läser du även engelska. Arbetspassen är olika långa beroende på vilket fartyg man arbetar på. Vanligt är mellan 2 och 16 veckor långa pass, följt av lika långa ledigheter. På vissa fartyg arbetar man i skift och på andra fartyg dagtid med nattjour. En del fartyg går över hela världen medan andra rör sig över mindre områden.

För att kunna arbeta till sjöss krävs, förutom den teoretiska utbildningen, så kallad sjötid. Denna får du genom den fartygsförlagda utbildning som pågår i perioder under utbildningens gång. Även de teoretiska studierna på skolan varvas med praktiska moment i simulatorer och labbsalar.

Karriär

Arbetet innebär att se till att fartygets maskineri och kringutrustning fungerar som de ska. Dessutom sköter du övrig teknik ombord. Avancerar du till högsta nivå som teknisk chef ansvarar du för hela maskinavdelningens utrustning och personal. På land är du mycket efterfrågad som driftingenjör.

Examen

Sjöingenjörsexamen, en yrkesexamen på grundnivå.

Film: Vad tar du alltid med dig ut på sjön?

Studenter berättar

Ulrika i maskinrummet

Sjöingenjörsutbildningen skapar valmöjligheter

Ulrica Sandgathe, 30 år, flyttade till Kalmar för att läsa Sjöingenjörsprogrammet.

- Det bästa med programmet är valmöjligheterna efter studierna, säger hon.

Ulrica läste Maskinbefäl klass VII på Chalmers och hade funderingar på att söka vidare till Kustbevakningen. Men efter att ha hört mycket gott från lärare och bekanta om Sjöingenjörsprogrammet började hon intressera sig för utbildningen. Något som tilltalade henne var de många olika arbetsmöjligheterna efter examen.

- Jag gillar att man kan arbeta både till sjöss och iland. Man blir inte låst till ett yrke, säger hon.

Att valet föll på Sjöingenjörsutbildningen i Kalmar berodde främst på att hon fick höra att utbildningen var mer praktiskt inriktad där.

- För mig som aldrig tidigare arbetat med något liknande eller ens mekat med bilar blev det vad som fick mig att välja Kalmar i slutändan.

Ulrica trivs med livet som student
Idag läser Ulrica tredje året på Sjöingenjörsprogrammet. Hon känner att utbildningen tidvis har ett högt studietempo, men att hon har lärt sig många roliga saker. Under sin praktik har hon träffat många olika människor och fått ta del av deras historier.

- Om du visar framfötterna och intresse kommer du få fantastiska upplevelser under din praktik. Jag har träffat så många fantastiska människor ute på båt.

Ulrica kommer ursprungligen från Göteborg, men flyttade till Kalmar när hon började studera. Hon upplever att det är en stad med aktiviteter för alla smaker.

- Det finns många studentpubar, men det finns även mycket att välja på inom både sport och kultur. Man får bara leta lite och använda sin fantasi.

Efter examen drömmer hon om att arbeta som maskinist eller med att framställa energi på ett elkraftverk.

- Jag hade gärna arbetat på ett svenskt ROLO-fartyg. Dessutom finns det alltid möjligheter att få arbete på fartyg som inte har svensk flagg.

Tidigare studenter berättar

Martin i maskinrummet

Martin har ett utmanande jobb på privatyacht


Martin Ottosson, 24 år, hade erfarenhet av sjöfart men ville se mer av världen. Det ledde till en sjöingenjörsexamen från Sjöingenjörsprogrammet 4-årigt med fartygs- och verkstadsförlagd utbildning.Idag jobbar han som andre fartygsingenjör på en privatyacht.

- Jag får träffa nya människor och uppleva fantastiska platser säger han.

Martin har alltid varit intresserad av sjöfart. Redan innan gymnasietiden jobbade han på sin pappas färja som jungman. Efter gymnasiet fick han motormansbehörighet, vilket ledde till jobb som motorman och reparatör. Han kände dock att han ville få ut en högre behörighet och testa något nytt.

- Jag ville verkligen ut i världen, delvis för att utveckla min engelska, säger Martin.

Livet till sjöss kändes självklart
Martin började studera på Sjöingenjörsprogrammet i Kalmar. Valet att söka till Sjöfartshögskolan var inte svårt, då både hans pappa och tre bröder tidigare har studerat där. Martin kände dessutom till skolan väl eftersom han alltid har bott i närheten av Kalmar. Som student fick han dock se staden ur ett annat perspektiv.

- Jag tyckte om Kalmar då jag hade förmånen att bo centralt och nära skolan. Jag upplevde att jag lätt kunde träffa andra studenter i staden, vilket var viktigt för mig.

Efter examen våren 2015 tipsade en kompis honom om yachtingen och Martin blev intresserad. Han tog kontakt med ett bemanningsföretag och efter lite tragglande fick han jobb ombord på en privatyacht. Idag arbetar han som andre fartygsingenjör på en privatyacht genom bolaget Dynamic Yacht Management.

- Det bästa med mitt jobb är att det aldrig slutar utmana mig. När man jobbar med maskinoperationer är det inte alls ovanligt att hjärtat bultar rejält, då det oftast handlar om mycket pengar om något går snett. Känslan som uppstår när allt går bra gör att man definitivt vill fortsätta med detta.

Varierande yrke
På fartyget jobbar de mycket med underhåll för att allt ska vara i bästa möjliga skick. Både när yachten är ute på sjön och ligger vid kajen går Martin vakt och övervakar all teknisk utrustning ombord. Han ansvarar även för många kontakter med firmor ombord och på land.

- Jag siktar på att bli chief. På vilket fartyg det är spelar inte så stor roll så länge det är bra människor ombord och vi besöker fina platser, säger Martin.

Mer om programmet

Caroline visar maskinsimulatorn

Garantiplats för basår

Garantiplatser för studenter på basår och bastermin

Saknar du behörighet och behöver läsa upp? Gör det då på Linnéuniversitetet.

Om du läser basår eller bastermin på Linnéuniversitetet under läsåret innan du söker någon av våra sjöfartsutbildningar får du nämligen möjlighet till platsgaranti på programmen.

Sommarmatte – förbered dig!

För vem?
Varje sommar läser tusentals studenter en kurs i matte på distans via Sommarmatte.se för att förbereda sig inför höstens studier. När din utbildning inom data/IT, fysik, matematik eller teknik startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarmatte.se vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten.

När och hur?
Kurserna är gratis och ges via nätet med start under sommaren. De ger högskolepoäng och berättigar dig att söka studiemedel. Sommarmatte.se är ett samarbete mellan flera lärosäten och vem som ger kurserna varierar från år till år.

Vilken kurs ska jag söka?
Som blivande student vid Linnéuniversitetet hösten 2017 anmäler du dig via länken nedan. Vi rekommenderar dig att börja med Kurs A. Känner du dig bekväm med den - fortsätt med Kurs B.

Ansökan
OBS! Ansökan är öppen 10 april - 15 maj och 22-25 juni. Se länk nedan för att komma till ansökan.

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar