Sjökapten
180 hpVill du arbeta internationellt och ha ett jobb som är en livsstil lika mycket som ett yrke? Gillar du att ta ansvar och leda andra? Läs då utbildningen till sjökapten i Kalmar.
En sjökaptensutbildning är bred och du läser allt från sjövägsregler till överlevnadsteknik och ledarskap. Ett fartyg fungerar som ett samhälle i miniatyr och därför måste du ha ett stort antal kompetenser även inom områden som sjukvård och brandskydd. Yrket är internationellt och besättningen består av personer från många länder och kulturer. Därför läser du även engelska. Arbetspassen olika långa beroende på vilket fartyg du arbetar på. Vanligt är mellan 2 och 16 veckor långa pass, följt av lika lång ledighet. Ombord är det skiftarbete som gäller eftersom någon alltid måste gå vakt. En del fartyg går över hela världen medan andra rör sig över mindre områden.
För att du ska kunna arbeta till sjöss krävs, förutom de teoretiska delarna av sjökaptensprogrammet, så kallad sjötid. Denna får du genom den fartygsförlagda utbildning du har i flera perioder under utbildningens gång. Utbildningen sträcker sig därför över fyra år (180 hp + 75 hp fartygsförlagd utbildning). Även de teoretiska studierna på skolan varvas med praktiska moment i simulatorer, labbsalar och på vårt egna fartyg Calmare Nyckel.
Karriär
Du börjar arbeta som styrman med navigation, lastning, lossning och underhåll. Senare kanske du avancerar till befälhavare. Då är du fartygets chef och ansvarar för fartyg, passagerare och last. I land kan du jobba med annan sjöfartsrelaterad verksamhet. Om du vill jobba som kustbevakare ger programmet dig en del av den behörighet som krävs för att komma in på kustbevakningens utbildning.
Examen
Sjökaptensexamen, en yrkesexamen på grundnivå.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Välkommen på virtuellt studiebesök
Se när våra studenter visar upp:
- Övningsfartyget Calmare Nyckel från bryggan
- Övningsfartyget Calmare Nyckel från maskinrummet
- Labbsalen
- Maskinrumssimulatorn
- Navigationssimulatorn
- Rescue Training Centre
FAQ - vanliga frågor om att läsa en sjöfartsutbildning vid Linnéuniversitetet
Är det svårt att få bostad i Kalmar?
Det kommunala bostadsbolaget Kalmarhem har bostadsgaranti för alla som går en utbildning på universitetet här i Kalmar. Utöver det finns det många privata hyresvärdar också. Det är således vanligtvis inga problem att hitta en bra bostad.
Hur går man tillväga för att hitta en bostad? Hur fungerar bostadsgarantin?
Gå till Kalmarhems sida där du kan hitta all information du behöver.
Även Linnékåren har en bostadsförmedling.
Här hittar du en lista på privata hyresvärdar.
Jag har inte mina betyg klara vid ansökningsdatumet, kan jag komplettera?
Ja det kan du göra. Detta görs via antagning.se. Sista dagen för att komplettera varierar från år till år, se aktuella datum på antagning.se. Skulle betygen av någon anledning dröja längre kan du kolla om det går att göra en sen anmälan till våra program när betygen har kommit.
Är det svårt att bli antagen?
Uppfyller du antagningskraven har du goda möjligheter att bli antagen men fortsätter uppgången av antalet sökande kommer studieresultaten att spela en större roll.
Hur mycket kvinnor söker till sjöutbildningarna?
Cirka tio procent av våra studenter är kvinnor vilket vi tycker är en alldeles för låg andel. Det finns inget som säger att kvinnor inte skulle passa till att arbeta till sjöss - tvärtom!
Går det att studera på distans?
Utbildningarna är idag anpassade för att du ska studera på plats. Många moment är praktiska och utförs i specialanpassade simulatorer eller labbsalar.
Behöver jag ha erfarenhet från att arbeta till sjöss för att söka en utbildning hos er?
Nej, du behöver ingen bakgrund till sjöss för att studera hos oss. Det som behövs är ett intresse för sjöfart och en vilja att lära sig.
Hur många studenter tar ni in varje år?
Klasserna består av upp till 60 studenter.
Hur mycket kommer jag behöva vara hemifrån när jag jobbar till sjöss?
Grunden för att arbeta till sjöss är att du är ledig minst lika länge som du varit iväg och jobbat, så kallat 1-1 system. Arbetspassens längd är väldigt olika beroende på vad för slags fartyg du jobbar på. Generellt kan man säga att de varierar mellan två till tolv veckor. Vanligast är nog pass på cirka fyra veckor.
Vad kan jag göra ombord när jag inte jobbar?
Beroende på intresse och vilket fartyg du befinner dig på så finns det olika aktiviteter ombord. Många väljer att motionera eller studera. Andra tar det lite lugnare och väljer att kolla på film eller spela.
Finns det internetuppkoppling på fartygen?
Ja, alla fartyg har idag någon form av internetuppkoppling. Sedan varierar det lite hur pass bra uppkopplingen är och hur stor tillgång besättningen har till den. Generellt brukar den åtminstone räcka till e-post och sociala medier.
Kan jag jobba till sjöss om jag blir sjösjuk?
Ja. De flesta som jobbar till sjöss har någon gång upplevt sjösjuka i någon grad. För de flesta försvinner det efter någon eller ett par dagar.
Tillhör Sjöfartshögskolan något lärosäte eller är det en fristående utbildare?
Sjöfartshögskolan i Kalmar tillhör sedan 2010 Linnéuniversitetet där vi är en egen institution inom fakulteten för teknik.
Finns det många studenter i Kalmar?
Linnéuniversitetet har totalt 33 000 studenter fördelat på Kalmar och Växjö. I Kalmar bor det många studenter både centralt och i ytterkanterna av tätorten. Exakta siffror är svårt att säga men det är åtskilliga tusen som är bosatta i Kalmar.
Kan jag efter sjökaptensexamen arbeta på andra ställen än på fartyg?
Utbildningen till Sjökapten är mycket bred med ett innehåll som, förutom i rent nautiska kurser, sträcker sig bl.a. från logistik, juridik och ekonomi till meteorologi, miljö och ledarskap. Detta gör att du även blir väl rustad för ett arbete i land på exempelvis rederikontor, försäkringsbolag eller myndigheter.
Hur lång är utbildningen till sjökapten?
Utbildningen är på 4 år, inklusive 12 månader fartygsförlagd utbildning (praktik).
Hur mycket praktik är det i sjökaptensutbildningen?
Under de 4 åren är det 3 perioder av fartygsförlagd utbildning på sammanlagt 12 månader (3+6+3 månader).
När man är ute på praktik, är man då borta hela tiden eller kommer man hem ibland?
Om du är planerad på fler än ett fartyg under en period, vilket man ofta är, så kan det bli en lucka mellan fartygen då du har möjlighet att komma hem ett tag. I annat fall så är du iväg hemifrån under hela praktiktiden.
"Utbildningen ger mig verktygen att kunna genomföra förändringar”
- Jag vill förändra bilden av en sjöman. En sjöman kan vara en 169 centimeter lång tjej som har ansvaret för en hel besättning och framför ett 200 meter långt fartyg.
När Emma båtliftade över Stilla havet och sen började jobba på fartyg i Nya Zeeland insåg hon snabbt att hon hade åsikter om hur befälen styrde besättningen. Hon tänkte att “detta skulle jag kunna göra bättre själv”. För att skaffa sig mer kompetens och få en bättre helhetsbild kring vad det innebär att vara befäl valde hon att börja plugga till sjökapten.
- Jag känner att jag hittat helt rätt utbildning för mig. Nu får jag verktygen för att kunna genomföra förändringar.
Idag är det 0,2 % kvinnor inom hela världsflottan och det är där Emma ser att förändringen måste till. Hon ser tydligt hur mycket bättre arbetsmiljön blir när det är kvinnor ombord och vill utnyttja generationsskiftet inom sjöfarten för att lära upp sina medmänniskor och befäl i en bra attityd ombord.
- Det blir en markant skillnad i atmosfären när machokulturen försvinner. Det gagnar alla, även killar kan tycka att den är obekväm. Jag vill leda med gott exempel genom att öppna upp och göra besättningsmedlemmar sedda och hörda så att det sen kan spridas inom det rederi jag då jobbar för.
Övningarna ombord och praktiken är det viktigaste med utbildningen
Hör Ewelina berätta om hur det är att plugga på sjökaptensprogrammet.
Agnes fick internationellt pris
Agnes Olsson är tidigare student på sjökaptensprogrammet. Hon tog examen 2016. Efter sin praktik på utbildningen fick hon arbete på Royal Caribbean International, där hon idag är 1:e styrman. Efter en långt vistelse till sjöss under 2020, fick hon en längre period av ledighet, och kunde tack vare ett stipendium vidareutbilda sig inom sjöfartsbranschen. Nu har hon fått ett internationellt pris för sina goda studieresultat.
Läs hela intervjun med Agnes
För Agnes har utbildningen till sjökapten vid Linnéuniversitetet lett till ett internationellt arbete till sjöss.
– Som sjöbefäl måste du ha ett flertal certifikat och behörigheter som enbart godkända lärosäten får utbilda för. Utan min utbildning på sjökaptensprogrammet hade jag därför aldrig kunnat jobba till sjöss. I en internationell bransch som sjöfarten är så stöter jag många gånger på kollegor från hela världen som känner till utbildningen, och pratar gott om de fartygsbefäl som har studerat vid Sjöfartshögskolan på Linneuniversitet. Att ha bakgrund från en utbildning som är internationellt känd för att vara bra, har hjälpt mig att ta mig fram i karriären.
Under sin studietid fick Agnes möjlighet att göra praktik på Royal Caribbean International. En praktikplats som ledde till en anställning som 2:e styrman. Karriären har gått framåt och idag arbetar hon som 1:e styrman hos samma företag, ombord på fartyget Allure of the Seas.
Fast till havs
Förra året var ett speciellt år och för Agnes innebar det en lång period av arbete.
– År 2020 hamnade jag som många andra sjömän fast till havs, utan möjlighet att resa hem. Mitt tio veckors kontrakt blev det tredubbla.
Under perioden fick hon tips om att söka ett Foundation Diploma, som är första nivån i en global skeppsmäklarutbildning via ICS, (The Institute of Chartered Shipbrokers), en välkänd sjöfartsorganisation i London. Tipset kom från hennes tidigare lärare på Linnéuniversitetet och hon fick samtidigt reda på att WISTA International, (Women's International Shipping & Trading Association) har ett stipendium som de årligen delar ut till 5 medlemmar.
– Jag fick tipset i samband med att jag skulle resa hem och eftersom jag visste att jag skulle vara hemma under en längre tid, tyckte jag att det lät som en fantastisk möjlighet att utveckla mig inom sjöfartsbranschen. Jag sökte och fick stipendiet.
Vidareutbildning gav ny kunskap
Hon valde att läsa ämnet ”Ship Operations and Management”.
– Utbildningen såg jag som en möjlighet, att i min roll som styrman, lära mig att förstå hur mina kollegor som arbetar på kontoret i land tänker. Jag har fått väldigt mycket kunskap som kan hjälpa mig i mitt dagliga jobb ombord. Dessutom har jag fått en ny förståelse för den del ett fartyg utgör i en flotta, och hur vissa beslut, som för oss ombord kanske är märkliga, kan utgöra en viktig del i ett större sammanhang.
Internationellt pris för goda studieinsatser
För sina insatser på utbildningen har hon nu fått ”Denholm Port Services Award” då hon hade högst resultat av alla som skrev för ett Foundation Diploma. Ett pris som hon är glad över.
– Det är väldigt roligt att få ett pris, det är erkännande för ens hårda jobb, men det jag lärde mig under kursens gång är värt mest för mig avslutar Agnes.
Praktik till sjöss ger värdefull erfarenhet
Viktor sökte sjökaptensprogrammet då han hade hört bra saker om utbildningen. Han uppskattar att lärarna är engagerade och att den sjötid de får ta del av under utbildningen förbereder studenterna för ett yrkesliv till sjöss.
Läs intervjun med Viktor
- Jag valde at läsa på Linnéuniversitetet eftersom jag hade fått höra att de hade engagerade och trevliga lärare. Sedan var det även enkelt att hitta boende i Kalmar eftersom det finns bostadsgaranti här.
Viktor trivs med sitt val av utbildning.
- Jag trivs jättebra! Studenterna har en bra kontakt med lärarna och de vill verkligen att man ska förstå. De övningar vi har fått genomföra på skolan känns välplanerade och intressanta, vilket gör utbildningen riktigt rolig! Det roligaste hittills var när vi hade brandövningar. Vi fick ett antal dagar på övningsfältet där vi testade olika släckmedel och fick gå in i en brinnande byggnad för att släcka elden och hämta ut en docka.
För att få arbeta till sjöss krävs det att man har så kallad sjötid. Under utbildningens gång har studenterna flera perioder där de befinner sig på olika fartyg. Just nu befinner sig Viktor på en kemtanker.
- Jag är på min första praktik på en kemtanker som för det mesta går i norra Europa. Jag har bland annat fått vara med om tankrengöring, handstyrt fartyget och jag har spenderat en vecka i maskinrummet.
Viktor vill arbeta till sjöss efter examen.
-Jag vill nog göra ett år inom militären. Efter det vill jag söka jobb ombord på antingen en kem- eller gastanker.
Skeppsmäklare är mitt drömjobb
Elin Wikström har alltid drömt om ett liv till sjöss. Idag jobbar hon som skeppsmäklare för Mönsterås Hamn och Södra Cell.
Läs hela intervjun med Elin
Ända sedan barnsben har Elin Wikström drömt om en karriär till sjöss, men då som yrkesofficer i flottan. Men efter 15 månaders värnplikt tröttnade hon på Försvarsmakten, men släppte inte drömmen om livet till sjöss. Detta ledde till en sjökaptensexamen från Linnéuniversitetet i Kalmar.
- Utbildningen är väldigt bred och jag har haft användning av det mesta jag har lärt mig, inte minst förståelsen för hur det fungerar ombord på fartygen, säger Elin.
Under utbildningen har hon haft praktik på olika tankfartyg och spenderat tre månader på bilfärja runt hela jorden.
- Man träffar människor från alla världens hörn och befinner sig ständigt i nya situationer. Man lär verkligen känna sig själv, säger Elin.
Under sista året på utbildningen försämrades hennes syn och hon kunde inte längre få läkarintyget som behövs för att jobba till sjöss. Hon började då leta efter ett jobb där hon skulle ha nytta av sin sjökaptensexamen. Detta ledde till ett sommarvikariat på mäkleriet i Mönsterås Hamn, en anställning som senare övergick i en tillsvidaretjänst.
- Det bästa med mitt jobb är variationen. Skrivbordsjobb blandat med fysiskt jobb i hamnmiljö. Få se hela kedjan från tillverkning till lastning och lossning av våra produkter. Ingen vecka är den andra lik.
Elins arbetsuppgifter består bland annat av att representera fartygen då de kommer till hamnen och lägga fast eller lossa när de kommer och går. Hon har även hand om all dokumentation och rapportering mot Tullen, Kustbevakning, Sjöfartsverket och lastägare.
- I framtiden hoppas jag att jag fortfarande jobbar som skeppsmäklare, eller något liknande inom hamnen. Det känns faktiskt som att jag har hittat mitt drömjobb.
Jag älskar varje dag till sjöss
Daniel befann sig i en fas i livet där han funderade på vad han ville jobba med i framtiden och kom fram till att han trivs bäst till sjöss. Därför sökte han till sjökaptensprogrammet. Idag arbetar han på ett fartyg som transporterar teknik till vindkraftverk.
Läs intervjun med Daniel
- Efter examen gjorde jag en månads praktik på produkttankern Saturnus. Efter avmönstringen tänkte jag ta ledigt, men efter en vecka ringde telefonen och jag fick ett vikariat på produkttankern Evinco. Därefter fick jag erbjudande om att vara skeppare på Dessi här i Kalmar. Det passade utmärkt med min familjesituation just då. Under sommarsäsongen jobbade jag med att köra människor över Kalmarsund. Idag jobbar jag på fartyget Defender och transporterar teknik till vindkraftverk.
Daniel trivs med livet till sjöss och det är ett händelserikt yrke. ingen dag är den andra lik vilket är spännande.
- Jag hade inte fått mitt jobb utan utbildningen och jag älskar varje dag till sjöss. Ingen dag är den andra lik och jag får ta stort ansvar. Dagen börjar på hotellbåten ute i vindparken. Vi inväntar vaktbyte och att CTV:n skall få tillåtelse att docka mot hotellbåten. Efter att besättningen lämnat av till varandra får lasten firas ner med kran och sedan får teknikerna som ska ut till vindkraftverken komma ombord. Alla prickas av och man stämmer av så att vi har rätt information om vilket torn de skall till. Därefter sätter vi upp en turordning och så börjar vi köra ut dem. Däremellan gör vi underhåll och administration.
Daniel är nöjd med sitt val av utbildning och rekommenderar alla som trivs till sjöss att söka den.
- Jag är imponerad av programmets innehåll och att lärarna är så kunniga. Jag har aldrig ångrat att jag sökte sjökaptensprogrammet. Det var en fantastisk tid med trevliga klasskamrater och fantastiska lärare och jag älskar mitt liv till sjöss.
Vad tar du med dig på sjön?
Vad skulle du tagit med dig på sjön? Din brors t-shirt, en egentillverkad sjömanssäck eller kanske typiskt svenskt godis?
Simulatorn förbereder oss för arbetet ombord
Johan visar hur en laboration med simulatorn kan se ut och berättar hur det förbereder honom för sitt kommande yrkesliv som sjökapten.
Garantiplats för basår
Saknar du behörighet och behöver läsa upp? Gör det då på Linnéuniversitetet.
Om du läser basår eller bastermin på Linnéuniversitetet under läsåret innan du söker någon av våra sjöfartsutbildningar får du nämligen möjlighet till platsgaranti på programmen.
Satsa på sjöfart
Satsa på sjöfart är ett inititativ från SARF (Sjöfartens Arbetsgivareförbund) som vill inspirera till ett yrkesval inom sjöfartsnäringen. På deras hemsida kan du läsa mer om branschen och se filmer om olika yrkesmöjligheter och om livet ombord på ett fartyg.
Följ Satsa på sjöfart på sociala medier
Facebook
Instagram
Förbered dig med matematik!
Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.
Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.
Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I
Vanliga frågor om sjökaptensprogrammet
Vad innebär utbildningen till sjökapten vid Linnéuniversitetet?
Utbildningen till sjökapten vid Linnéuniversitetet sträcker sig över fyra år och du kommer att lära dig om allt från sjövägsregler till överlevnadsteknik och ledarskap. Eftersom arbetet är internationellt, ingår också studier i engelska. Teoretiska studier varvas med praktiska moment i simulatorer, labbsalar och på universitetets eget fartyg, Calmare Nyckel. Utbidlningen innehåller också sjötid, som du får genom fartygsförlagd utbildning i flera perioder under utbildningens gång.
Vilka praktiska erfarenheter erbjuds under sjökaptensutbildningen?
Under de fyra åren i sjökaptensprogrammet vid Linnéuniversitetet ingår tre perioder av fartygsförlagd utbildning som sammanlagt uppgår till 12 månader. Dessa perioder ger dig praktisk erfarenhet av livet och arbetet till sjöss. Den praktiska erfarenheten är central i utbildningen och omfattar arbete i olika miljöer och med varierande arbetsuppgifter ombord på fartyg. Denna erfarenhet är ovärderlig för din framtida karriär som sjökapten.
Vad krävs för att uppnå en sjökaptensexamen?
För examen krävs det att man slutför alla kurser i programmet. Kurserna består av en kombination av teoretiska studier och praktiska moment. Du studerar allt från sjövägsregler till överlevnadsteknik och ledarskap, kompletterat med praktiska övningar i simulatorer och på skolfartyget Calmare Nyckel
Med Sjökaptensexamen som grund kan man, tillsammans med sin intjänade sjötid från den fartygsförlagda utbildningen (75hp), ansöka om en behörighet som "Fartygsbefäl klass V" hos Transportstyrelsen. Med denna kan man sedan söka jobb som styrman på i princip vilken sorts fartyg som helst.
Vilka steg finns det vidare i karriären till sjöss efter avslutade studier?
Efter att ha avslutat sjökaptensprogrammet börjar du vanligtvis din karriär som styrman, där du engagerar dig i navigation, lastning, lossning och underhåll. Med erfarenhet och vidare kompetensutveckling kan du avancera till befälhavare, där du får ansvaret för fartyg, passagerare och last.
Finns det jobb som sjökapten?
Som sjökapten kan du finna jobbmöjligheter över hela världen. Möjligheter finns inom handelsflottan, offshore, tank- och passagerarsjöfart. Du har dessutom en bred karriärväg och kan välja att arbeta på land efter några år till sjöss, exempelvis inom hamnadministration eller som skeppsmäklare.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.