Sjökaptens­programmet, 180 högskolepoäng varvat med fristående kurser för fartygsförlagd utbildning, 75 högskolepoäng

180 hp

Vill du arbeta internationellt och ha ett jobb som är en livsstil lika mycket som ett yrke? Gillar du att ta ansvar och leda andra? Bli då sjökapten.

Sjökaptensutbildningen är bred och du läser allt från sjövägsregler till överlevnadsteknik och ledarskap. Ett fartyg fungerar som ett samhälle i miniatyr och därför måste du ha ett stort antal kompetenser även inom områden som sjukvård och brandskydd. Yrket är internationellt och besättningen består av personer från många länder och kulturer. Därför läser du även engelska. Arbetspassen är olika långa beroende på vilket fartyg man arbetar på. Vanligt är mellan 2 och 16 veckor långa pass, följt av lika lång ledighet. Ombord är det skiftarbete som gäller eftersom någon alltid måste gå vakt. En del fartyg går över hela världen medan andra rör sig över mindre områden.

För att du ska kunna arbeta till sjöss krävs, förutom den teoretiska utbildningen, så kallad sjötid. Denna får du genom den fartygsförlagda utbildning du har i flera perioder under utbildningens gång. Även de teoretiska studierna på skolan varvas med praktiska moment i simulatorer och labbsalar.

Karriär

Du börjar arbeta som styrman med navigation, lastning, lossning och underhåll. Senare kanske du avancerar till befälhavare. Då är du fartygets chef och ansvarar för fartyg, passagerare och last. Iland kan du jobba med annan sjöfartsrelaterad verksamhet.

Examen

Sjökaptensexamen, en yrkesexamen på grundnivå.

Studenter berättar

Film: Ewelina läser till sjökapten

 

Johan navigerar mot en examen från Sjökaptensprogrammet

Johan Sjöstrand är fritidsseglaren som tagit sitt intresse till en ny nivå. Nu går han tredje året på Sjökaptensprogrammet och ser ljus på framtiden.

Johan står bakom en blå vägg med en skeppsklocka

- Jag är uppväxt i en familj där fritidssegling alltid varit en stor del av livet. När det blev dags att välja universitet och framtida yrke kände jag att sjöfartsbranschen lockade.

Johan hade sedan tidigare semestrat i Kalmar och gillade atmosfären i staden. Valet att söka till Linnéuniversitetet och Sjöfartshögskolan var inte heller svårt då Johan genast fick förtroende för universitetet och gillade upplägget på programmet.

- Sjökaptensprogrammet passar mig väldigt bra, teori med praktik blandas. Under utbildningen får man vara ute i verkliga arbetslivet i långa perioder. Utbildningens upplägg är också anpassat efter branschen så att vi ska passa arbetsmarknaden så bra som möjligt.

Johan tycker att Sjökaptensprogrammet passar alla som är intresserade och nyfikna på en karriär till sjöss. Även om man inte har någon tidigare erfarenhet av varken båtliv eller sjöfartsbranschen.

- Jag tycker helt klart du ska söka programmet om du känner dig intresserad! Många av studenterna hade aldrig satt sin fot på en båt innan programstart men trivs ändå jättebra.

När Johan tagit examen vill han helst arbeta på en färja. Han menar att de många hamnstoppen gör att det ständigt händer saker och att arbetsskiften inte blir lika långa som på andra fartyg.

Johan ser ljus på framtiden och tror på fler jobb i branschen inom ett par år.

- Politiska åtgärder kommer ge fler svenskflaggade fartyg och en bättre arbetsmarknad säger han och ler.

Tidigare studenter berättar

"Skeppsmäklare är ett drömjobb"

Elin Wikström har alltid drömt om ett liv till sjöss. Idag jobbar hon som skeppsmäklare för Mönsterås Hamn och Södra Cell.

Elin jobbar som skeppsmäklare efter examen fram sjökaptensprogrammet

Ända sedan barnsben har Elin Wikström drömt om en karriär till sjöss, men då som yrkesofficer i flottan. Men efter 15 månaders värnplikt tröttnade hon på Försvarsmakten, men släppte inte drömmen om livet till sjöss. Detta ledde till en sjökaptensexamen från Sjöfartskolan i Kalmar.

- Utbildningen är väldigt bred och jag har haft användning av det mesta jag har lärt mig, inte minst förståelsen för hur det fungerar ombord på fartygen, säger Elin.

Under utbildningen har hon haft praktik på olika tankfartyg och spenderat tre månader på bilfärja runt hela jorden.

- Man träffar människor från alla världens hörn och befinner sig ständigt i nya situationer. Man lär verkligen känna sig själv, säger Elin.

Elin tog examen våren 2014. Under sista året i skolan försämrades hennes syn och hon kunde inte längre få läkarintyget som behövs för att jobba till sjöss. Hon började då leta efter ett jobb där hon skulle ha nytta av sin sjökaptensexamen. Detta ledde till ett sommarvikariat på mäkleriet i Mönsterås Hamn, en anställning som senare övergick i en tillsvidaretjänst.

- Det bästa med mitt jobb är variationen. Skrivbordsjobb blandat med fysiskt jobb i hamnmiljö. Få se hela kedjan från tillverkning till lastning och lossning av våra produkter. Ingen vecka är den andra lik.

Elins arbetsuppgifter består bland annat av att representera fartygen då de kommer till hamnen och lägga fast eller lossa när de kommer och går. Hon har även hand om all dokumentation och rapportering mot Tullen, Kustbevakning, Sjöfartsverket och lastägare.

- I framtiden hoppas jag att jag fortfarande jobbar som skeppsmäklare, eller något liknande inom hamnen. Jag tror faktiskt att jag har hittat mitt drömjobb.

Mer om programmet

Film: Vad tar du alltid med dig ut på sjön?
Film: Johan visar fartygssimulatorn

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Sjöfartshögskolan i Kalmar