Sjökapten
180 hpVill du arbeta internationellt och ha ett jobb som är en livsstil lika mycket som ett yrke? Gillar du att ta ansvar och leda andra? Bli då sjökapten.
Sjökaptensutbildningen är bred och du läser allt från sjövägsregler till överlevnadsteknik och ledarskap. Ett fartyg fungerar som ett samhälle i miniatyr och därför måste du ha ett stort antal kompetenser även inom områden som sjukvård och brandskydd. Yrket är internationellt och besättningen består av personer från många länder och kulturer. Därför läser du även engelska. Arbetspassen är olika långa beroende på vilket fartyg man arbetar på. Vanligt är mellan 2 och 16 veckor långa pass, följt av lika lång ledighet. Ombord är det skiftarbete som gäller eftersom någon alltid måste gå vakt. En del fartyg går över hela världen medan andra rör sig över mindre områden.
För att du ska kunna arbeta till sjöss krävs, förutom den teoretiska utbildningen, så kallad sjötid. Denna får du genom den fartygsförlagda utbildning du har i flera perioder under utbildningens gång. Utbildningen sträcker sig därför över fyra år (180 hp + 75 hp fartygsförlagd utbildning). Även de teoretiska studierna på skolan varvas med praktiska moment i simulatorer och labbsalar.
Karriär
Du börjar arbeta som styrman med navigation, lastning, lossning och underhåll. Senare kanske du avancerar till befälhavare. Då är du fartygets chef och ansvarar för fartyg, passagerare och last. Iland kan du jobba med annan sjöfartsrelaterad verksamhet.
Examen
Sjökaptensexamen, en yrkesexamen på grundnivå.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Välkommen på virtuellt studiebesök
Starta klippet och se när våra studenter visar upp:
- Övningsfartyget Calmare Nyckel från bryggan
- Övningsfartyget Calmare Nyckel från maskinrummet
- Labbsalen
- Maskinrumssimulatorn
- Navigationssimulatorn
- Rescue Training Centre
FAQ - vanliga frågor om att läsa en sjöfartsutbildning vid Linnéuniversitetet
Är det svårt att få bostad i Kalmar?
Det kommunala bostadsbolaget Kalmarhem har bostadsgaranti för alla som går en utbildning på universitetet här i Kalmar. Utöver det finns det många privata hyresvärdar också. Det är således vanligtvis inga problem att hitta en bra bostad.
Hur går man tillväga för att hitta en bostad?
Gå till Kalmarhems sida där du ka hitta all information du behöver: https://kalmarhem.se/student/studentbostadsgarantin/
Även Linnéstudenterna har en bostadsförmedling: http://linnestudenterna.se/bostadsformedling/
Lista på privata hyresvärdar:
https://kalmar.se/bygga-bo-och-miljo/bostader/hitta-bostad.html
Hur fungerar bostadsgarantin?
Gå till Kalmarhems sida där du ka hitta all information du behöver: https://kalmarhem.se/student/studentbostadsgarantin/
Jag har inte mina betyg klara vid ansökningsdatumet, kan jag komplettera?
Ja det kan du göra. Detta görs via antagning.se. Sista dagen för att komplettera varierar från år till år, se aktuella datum på antagning.se. Skulle betygen av någon anledning dröja längre kan du kolla om det går att göra en sen anmälan till våra program när betygen har kommit. Se mer på http://www.antagnig.se
Är det svårt att bli antagen?
Uppfyller du antagningskraven har du goda möjligheter att bli antagen men fortsätter uppgången av antalet sökande kommer studieresultaten att spela en större roll.
Hur mycket kvinnor söker till sjöutbildningarna?
Ca 10 % av våra studenter är kvinnor vilket vi tycker är en alldeles för låg andel. Det finns inget som säger att kvinnor inte skulle passa till att arbeta till sjöss - tvärtom!
Går det att studera på distans?
Utbildningarna är idag anpassade för att du ska studera på plats. Många moment är praktiska och utförs i specialanpassade simulatorer eller labb-salar. Detta gör distansstudier svåra att genomföra i större utsträckning. I och med situationen med Covid-19 har vi fått gå över till distansundervisning för våra teoretiska moment i kurserna men praktiska moment kommer alltså genomföras på plats när situationen tillåter. Andelen distansstudier kommer kanske vara större i framtiden.
Behöver jag ha erfarenhet från att arbeta till sjöss för att söka en utbildning hos er?
Nej, du behöver ingen bakgrund till sjöss för att studera hos oss. Det som behövs är ett intresse för sjöfart och en vilja att lära sig.
Hur många studenter tar ni in varje år?
Klasserna består av upp till 60 studenter.
Hur mycket kommer jag behöva vara hemifrån när jag jobbar till sjöss?
Grunden för att arbeta till sjöss är att du är ledig (minst) lika länge som du varit iväg och jobbat, så kallat 1-1 system. Arbetspassens längd är väldigt olika beroende på vad för slags fartyg du jobbar på. Generellt kan man säga att de varierar mellan 2 till 12 veckor. Vanligast är nog pass på ca 4 veckor.
Vad kan jag göra ombord när jag inte jobbar?
Beroende på intresse och vilket fartyg du befinner dig på så finns det olika aktiviteter ombord. Många väljer att motionera eller studera. Andra tar det lite lugnare och väljer att kolla på film eller spela.
Finns det internetuppkoppling på fartygen?
Ja, alla fartyg har idag någon form av internetuppkoppling. Sedan varierar det lite hur pass bra uppkopplingen är och hur stor tillgång besättningen har till den. Generellt brukar den åtminstone räcka till e-post och sociala medier.
Kan jag jobba till sjöss om jag blir sjösjuk?
Ja. De flesta som jobbar till sjöss har någon gång upplevt sjösjuka i någon grad. För de flesta försvinner det efter någon eller ett par dagar.
Tillhör Sjöfartshögskolan något lärosäte eller är det en fristående utbildare?
Sjöfartshögskolan i Kalmar tillhör sedan 2010 Linnéuniversitetet där vi är en egen institution inom fakulteten för teknik.
Finns det mycket studenter i Kalmar?
Linnéuniversitetet har totalt 33 000 studenter fördelat på Kalmar och Växjö. I Kalmar bor det många studenter både centralt och i ytterkanterna av tätorten. Exakta siffror är svårt att säga men det är åtskilliga tusen som är bosatta i Kalmar.
Kan jag efter sjökaptensexamen arbeta på andra ställen än på fartyg?
Utbildningen till Sjökapten är mycket bred med ett innehåll som, förutom i rent nautiska kurser, sträcker sig bl.a. från logistik, juridik och ekonomi till meteorologi, miljö och ledarskap. Detta gör att du även blir väl rustad för ett arbete i land på exempelvis rederikontor, försäkringsbolag eller myndigheter.
Hur lång är utbildningen till sjökapten?
Utbildningen är på 4 år, inklusive 12 månader fartygsförlagd utbildning (praktik).
Hur mycket praktik är det i sjökaptensutbildningen?
Under de 4 åren är det 3 perioder av fartygsförlagd utbildning på sammanlagt 12 månader (3+6+3 månader).
När man är ute på praktik, är man då borta hela tiden eller kommer man hem ibland?
Om du är planerad på fler än ett fartyg under en period, vilket man ofta är, så kan det bli en lucka mellan fartygen då du har möjlighet att komma hem ett tag. I annat fall så är du iväg hemifrån under hela praktiktiden.
Övningarna ombord och praktiken är det viktigaste med utbilndningen
Johan navigerar mot en examen från Sjökaptensprogrammet
Johan Sjöstrand är fritidsseglaren som tagit sitt intresse till en ny nivå. Han läser Sjökaptensprogrammet och ser ljus på framtiden.
- Jag är uppväxt i en familj där fritidssegling alltid varit en stor del av livet. När det blev dags att välja universitet och framtida yrke kände jag att sjöfartsbranschen lockade.
Läs hela intervjun med Johan
Johan hade sedan tidigare semestrat i Kalmar och gillade atmosfären i staden. Valet att söka till Linnéuniversitetet och Sjöfartshögskolan var inte heller svårt då Johan genast fick förtroende för universitetet och gillade upplägget på programmet.
- Sjökaptensprogrammet passar mig väldigt bra, teori med praktik blandas. Under utbildningen får man vara ute i arbetslivet i långa perioder. Utbildningens upplägg är också anpassat efter branschen så att vi ska passa arbetsmarknaden så bra som möjligt.
Johan tycker att Sjökaptensprogrammet passar alla som är intresserade och nyfikna på en karriär till sjöss. Även om man inte har någon tidigare erfarenhet av varken båtliv eller sjöfartsbranschen.
- Jag tycker helt klart du ska söka programmet om du känner dig intresserad! Många av klasskamraterna hade aldrig satt sin fot på en båt innan programstart men trivs ändå jättebra.
När Johan tagit examen vill han helst arbeta på en färja. Han menar att de många hamnstoppen gör att det ständigt händer saker och att arbetsskiften inte blir lika långa som de kan vara på andra fartyg.
Praktik till sjöss ger värdefull erfarenhet
Viktor sökte sjökaptensprogrammet då han hade hört bra saker om utbildningen. Han uppskattar att lärarna är engagerade och att den sjötid de får ta del av under utbildningen förbereder studenterna för ett yrkesliv till sjöss.
Läs intervjun med Viktor
- Jag valde at läsa på Linnéuniversitetet eftersom jag hade fått höra att de hade engagerade och trevliga lärare. Sedan var det även enkelt att hitta boende i Kalmar eftersom det finns bostadsgaranti här.
Viktor trivs med sitt val av utbildning.
- Jag trivs jättebra! Studenterna har en bra kontakt med lärarna och de vill verkligen att man ska förstå. De övningar vi har fått genomföra på skolan känns välplanerade och intressanta, vilket gör utbildningen riktigt rolig! Det roligaste hittills var när vi hade brandövningar. Vi fick ett antal dagar på övningsfältet där vi testade olika släckmedel och fick gå in i en brinnande byggnad för att släcka elden och hämta ut en docka.
För att få arbeta till sjöss krävs det att man har så kallad sjötid. Under utbildningens gång har studenterna flera perioder där de befinner sig på olika fartyg. Just nu befinner sig Viktor på en kemtanker.
- Jag är på min första praktik på en kemtanker som för det mesta går i norra Europa. Jag har bland annat fått vara med om tankrengöring, handstyrt fartyget och jag har spenderat en vecka i maskinrummet.
Viktor vill arbeta till sjöss efter examen.
-Jag vill nog göra ett år inom militären. Efter det vill jag söka jobb ombord på antingen en kem- eller gastanker.
Mitt tips är att samla på sig så mycket sjötid det går
Richard Albertsson har sedan länge haft klart för sig att han vill göra karriär till sjöss. Ett naturligt steg i detta var att söka till Sjökaptensprogrammet.
- Att söka till just Linnéuniversitetet kändes naturligt, skolan har bäst rykte i branschen säger Richard.
Läs hela intervjun med Richard
Från utbildningen tycker Richard att han haft mest nytta av de moment som praktiskt inriktade sig mot båtkörning, som navigation och att testköra fartyg i simulatorn. Richard menar också att man lär sig mycket i skolan men att det gäller att vara på tårna och ta till sig kunskapen som finns ombord. Han ger även rådet att försöka samla ihop så mycket sjötid det går. Själv jobbade han som matros under somrarna för att få mer erfarenhet till sjöss.
Nu, några år efter examen arbetar Richard som överstyrman på ett tankfartyg som främst transporterar bensin och diesel i norra Europa. Som överstyrman ansvarar han för last-och lossningsoperationer, för drift- och underhållet på däck samt är säkerhetsansvarig.
- Arbetet är väldigt varierat. En vanlig dag arbetsleder jag matroserna, kör fartyget eller jobbar med lastning eller lossning om vi ligger till kaj. Sedan tillkommer också en del administrativt arbete som arbetsplanering och beställning av material.
På fartyget som Richard arbetar på råder det så kallat 3-vaktssystemet, det innebär att man arbetar fyra timmar, är ledig åtta och sedan jobbar fyra timmar igen. Richard tycker systemet funkar bra och trivs även med att arbeta fyra veckor för att sedan vara ledig fyra.
- Det bästa med att arbeta som överstyrman upplever jag det som att jag har en större insikt i vad som händer och sker ombord, jag får fatta mycket egna beslut men har även kaptenen att bolla idéer emot om jag har några funderingar. Att jag dessutom anser att manövrering och skärgårdsnavigering är bland de mest utmanande och spännande delarna av sjöfartsyrket på däcksidan gör mitt jobb än roligare.
Skeppsmäklare är mitt drömjobb
Elin Wikström har alltid drömt om ett liv till sjöss. Idag jobbar hon som skeppsmäklare för Mönsterås Hamn och Södra Cell.
Läs hela intervjun med Elin
Ända sedan barnsben har Elin Wikström drömt om en karriär till sjöss, men då som yrkesofficer i flottan. Men efter 15 månaders värnplikt tröttnade hon på Försvarsmakten, men släppte inte drömmen om livet till sjöss. Detta ledde till en sjökaptensexamen från Linnéuniversitetet i Kalmar.
- Utbildningen är väldigt bred och jag har haft användning av det mesta jag har lärt mig, inte minst förståelsen för hur det fungerar ombord på fartygen, säger Elin.
Under utbildningen har hon haft praktik på olika tankfartyg och spenderat tre månader på bilfärja runt hela jorden.
- Man träffar människor från alla världens hörn och befinner sig ständigt i nya situationer. Man lär verkligen känna sig själv, säger Elin.
Under sista året på utbildningen försämrades hennes syn och hon kunde inte längre få läkarintyget som behövs för att jobba till sjöss. Hon började då leta efter ett jobb där hon skulle ha nytta av sin sjökaptensexamen. Detta ledde till ett sommarvikariat på mäkleriet i Mönsterås Hamn, en anställning som senare övergick i en tillsvidaretjänst.
- Det bästa med mitt jobb är variationen. Skrivbordsjobb blandat med fysiskt jobb i hamnmiljö. Få se hela kedjan från tillverkning till lastning och lossning av våra produkter. Ingen vecka är den andra lik.
Elins arbetsuppgifter består bland annat av att representera fartygen då de kommer till hamnen och lägga fast eller lossa när de kommer och går. Hon har även hand om all dokumentation och rapportering mot Tullen, Kustbevakning, Sjöfartsverket och lastägare.
- I framtiden hoppas jag att jag fortfarande jobbar som skeppsmäklare, eller något liknande inom hamnen. Det känns faktiskt som att jag har hittat mitt drömjobb.
Vad tar du med dig på sjön?
Vad skulle du tagit med dig på sjön? Din brors t-shirt, en egentillverkad sjömanssäck eller kanske typiskt svenskt godis?
Simulatorn förbereder oss för arbetet ombord
Johan visar hur en laboration med simulatorn kan se ut och berättar hur det förbereder honom för sitt kommande yrkesliv som sjökapten.
Garantiplats för basår
Saknar du behörighet och behöver läsa upp? Gör det då på Linnéuniversitetet.
Om du läser basår eller bastermin på Linnéuniversitetet under läsåret innan du söker någon av våra sjöfartsutbildningar får du nämligen möjlighet till platsgaranti på programmen.
Satsa på sjöfart
Satsa på sjöfart är ett inititativ från SARF (Sjöfartens Arbetsgivareförbund) som vill inspirera till ett yrkesval inom sjöfartsnäringen. På deras hemsida kan du läsa mer om branschen och se filmer om olika yrkesmöjligheter och om livet ombord på ett fartyg.
Följ Satsa på sjöfart på sociala medier
Facebook
Instagram
Kalmar
I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!