Sjuksköterskeprogrammet
180 hpGe dig själv en chans - till ett personligt utvecklande yrke!
Att vara sjuksköterska innebär att möta människor i utsatta livssituationer med behov av vård. Idag är utbildningen både akademisk och yrkesinriktad. Den innehåller en spännande mix av teoretiska kurser och klinisk verksamhetsförlagd utbildning.
Huvudämnet är vårdvetenskap och handlar om människan och hennes upplevelse av sin hälsa och ohälsa, sitt lidande och vård. Sjuksköterskeprogrammet syftar till att vara en utbildning som ger dig redskap att i mötet med patienten och dennes familj främja liv och hälsa och lindra lidande. Bärande idé är att vårdandet alltid tar sin utgångspunkt i patientens värld och att hälsa kan upplevas trots lidande.
Sjuksköterskeprogrammet vid Linnéuniversitetet ges på fem orter: Kalmar, Oskarshamn, Västervik, Växjö och Ljungby. Du får en utbildning som gör dig väl förberedd att medverka i dagens och morgondagens hälso- och sjukvård både nationellt och internationellt. Du kommer att ges möjlighet till internationalisering via studentutbyte inom och utanför Europa. Programmet förbereder dig dels för fortsatta akademiska studier inom huvudområdet vårdvetenskap, dels ger det möjlighet att efter utbildningen fortsätta att studera till specialistsjuksköterska inom det område du finner mest intressant.
Karriär
Som legitimerad sjuksköterska kan du arbeta inom många olika verksamheter med skiftande arbetsuppgifter och med människor i olika åldrar. Du kan arbeta inom kommunal hälso- och sjukvård, primärvård och slutenvård samt andra verksamheter som t. ex. läkemedelsindustrin. Grunden i den legitimerade sjuksköterskans arbete är att främja hälsa, förebygga ohälsa och lindra lidande utifrån hur människan själv upplever det.
Examen
Sjuksköterskeexamen samt filosofie kandidatexamen i vårdvetenskap. Sjuksköterskeexamen ligger till grund för Socialstyrelsens utfärdande av legitimation.
Programansvariga
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Förberedande matematikkurs vänder sig till dig som vill repetera de inledande delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa program som kräver matematik 2a/2b/2c.
Kursen ges på distans berättigar dig att söka studiemedel: Mer information finns på kurssidan. Förberedande matematik för högskolestudier I
Du anmäler dig via antagning.se
Att bli sjuksköterska ger mig över 100 olika möjligheter till inriktning och arbetsplatser
Jag har arbetat i 18 år som undersköterska och valde att studera utbildningen på grund av närheten till min arbetsplats. Jag har kunnat arbeta kliniskt under studietiden. Att bli sjuksköterska ger mig över 100 olika möjligheter till inriktning och arbetsplatser. Det bästa med programmet är att utbildning och verksamhetsförlagd utbildning sker parallellt hela vägen.
Läs hela intervjun med Ika
Ika kommer från Halmstad och studerar i Växjö/Ljungby
Val av utbildningen
Jag har arbetat i 18 år som undersköterska och valde att studera utbildningen på grund av närheten till min arbetsplats. Jag har kunnat arbeta kliniskt under studietiden. Att bli sjuksköterska ger mig över 100 olika möjligheter till inriktning och arbetsplatser. Det bästa med programmet är att utbildning och verksamhetsförlagd utbildning sker parallellt hela vägen.
Studietips
Jobba samtidigt för att bibehålla kompetens i ditt nuvarande yrke om det är kopplat till utbildningen. Det är ett ypperligt tillfälle att plugga när barnen är små och du får mer tid tillsammans med dem än om du hade arbetat heltid, vänta inte.
Kontakt med framtida arbetsgivare
Jag har fört en dialog med Region Kronoberg under utbildningen och de har stöttat mig under resans gång och erbjuder mig chans att få arbeta där jag helst önskar!
Framtidsplaner
Jag vill arbeta med ledning och säkerhet inom sjukvården eller krisberedskap i försvars-sektorn. Oavsett vilken specialistutbildning du väljer eller annat uppdrag så krävs grundutbildning 180 hp.
Pendlare
Jag bor på västkusten och pendlar till Växjö. Jag tycker bra om Växjö och har gått två utbildningar här. Jag bodde 2015 ute på Everdal och där är fint. Närheten till vatten och att kunna motionera med närhet till naturen under studierna.
Fritiden
På fritiden jobbar jag en del och cyklar landsväg eller löper. Ibland blir det ett varv runt trummen på lunchrasten och jag har gjort några varv runt Växjösjön också. Det är i naturen, vid vatten eller i löpspåret i skogen jag finner insperation och avkoppling!
Mer om programmet
KTC, Kliniskt träningscentrum, Kalmar
På Kliniskt träningscentrum (KTC) integrerar du som student dina teoretiska kunskaper med praktiska färdigheter. Du tränas i aktivt kunskapssökande och problemlösning med hjälp av verklighetsanknutna situationer som bas för inlärning. KTC är uppbyggt så verklighetstroget som möjligt (sjukhusmiljö).
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, självstudier och nätbaserade moment och bygger på såväl individuellt arbete som samverkan i grupp.
Färdighets- och procedurträning individuellt utförs på attrapper och simulatorer och innebär att man tränar sina kliniska färdigheter och scenarioträning utifrån ett helhetsperspektiv.
På KTC i Kalmar undervisas studenter från sjuksköterskeprogrammet och barnmorskeprogrammet samt specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning distriktsköterska.
Den schemalagda undervisningen i KTC är lärarledd, men sjuksköterskestudenterna i Kalmar har dessutom tillgång till KTC vardagar mellan kl.08-20 och helger kl.08-17 om inte undervisning sker i lokalerna. Som student har du därmed möjlighet att färdighetsträna på egen hand under ansvar.
På KTC i Kalmar tränas bland annat följande moment:
- Benlindning
- Dokumentation
- Ergonomi
- Hantering av odlingar
- Hjärt-lungräddning
- Katetersättning
- Injektionsteknik
- Patientens personliga omvårdnad
- Perifer venös infart
- Provtagningsteknik vid ven och kapillärprov
- Skötsel och teknik vid centrala infarter
- Scenarioträning
- Sondnedsättning
- Sugning av luftvägar
- Syrgas
- Såromläggning
- Säng och sängutrustning mm
På en förlossningssimulatorsdocka kan du som är barnmorskestudenter träna handläggning av normal och komplicerad förlossning samt omhändertagande av det nyfödda barnet.
KTC, Kliniskt träningscentrum, Växjö
KTC i Växjö
På KTC i Växjö undervisas studenter från sjuksköterskeprogrammet samt till specialistutbildningar som anestesi-, operations-, intensivvårds-, ambulanssjukvård- akutsjukvård och polisutbildningen. Dessutom finns möjlighet för sjukhusets personal att hyra utrustningen för kompetensutveckling.
KTC är utrustat med viss simuleringsutrustning som används som pedagogiskt hjälpmedel. Med hjälp av simuleringsutrustning kan verklighetstrogna akuta händelser övas där de kliniska metodövningarna vävs samman med ledarskap och teamarbete. I all undervisning på KTC ska du som student ha sjukhuskläder. Det är ej tillåtet att bära smycken och mössor samt att håret ska vara uppsatt, detta för att göra träningen verklighetsnära.
Öppet lärarledd KTC
Alla tisdagar mellan kl. 13.00-16.00 är lärarhandledda. Det ges då möjlighet för dig som student att träna på de praktiska moment som du önskar.
Anmälan för deltagande görs via MyMoodle.
Öppet KTC
Här kan du som student träna på egen hand.
Måndag – Torsdag mellan kl. 08.00- 20.00 Fredag – Söndag mellan kl. 08.00-18.00 På KTC i Växjö tränas följande moment:
• Bemötande
• Skötsel av centrala infarter
• Dokumentation
• Ergonomi
• Hjärt-lungräddning
• Hygien
• Injektionsteknik
• Ledarskap
• Patientens personliga omvårdnad
• Provtagningsteknik vid ven- och kapillärprov
• Urinprovstagning
• Samtalsträning
• Sondnedsättning
• Sugning av luftvägar
• Syrgas
• Såromläggning
• Säng och sängutrustning
• Teknik vid katetersättning
• Teknik vid perifer venös infart
• Teknik vid odling
KTC kan även erbjuda uppdragsutbildningar till studenter och personal på övriga institutioner vid Linnéuniversitetet i hjärt-lungräddning (HLR)
Vi har tystnadsplikt enligt Offentlighets- och sekretesslagen SFS 2009:400 och Hälso- och sjukvårdslagen SFS 1982:763 På KTC råder förbud mot fotografering /filmning.
KUA – klinisk undervisningsavdelning, Kalmar
KUA är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Linköpings Universitet och Region Kalmar län. På KUA enheterna kommer du som student att träna Interprofessionellt lärande – IPL. Detta betyder att två eller flera yrkesgrupper lär tillsammans med, om och av varandra, för att på så vis förbättra samarbete och kvalitet i vården”
Det är sjuksköterskestudenter i termin 6 från Kalmar och läkarstudenter i termin 9 från Linköpings universitet , med placering i Kalmar, arbetar tillsammans på KUA. Syftet är att professionerna tillsammans kan skapa en gemensam kunskapsbas som man kan använda sig av i sitt framtida arbete. Som student ges du möjlighet att utveckla en bättre förståelse för andras kunskap och värderingar, vilket kan underlätta det framtida samarbetet mellan professionerna. Som student ska du även fördjupa sin egen professionella kunskap genom att ”möta” och lära av andra professioners kunskaper.
KUA-avdelningar
De vårdverksamheter som är aktuella har själva anmält sitt intresse för detta. Det är är Geriatrikavdelning 32b och Kirurgavdelning 7 i Kalmar.
Utbildningsmoment i praktiskt vård- och omsorgsarbete sker under två veckors tid på en avgränsad del av vårdavdelningen.
Teamhandledare från respektive avdelning finns i och runt KUA-verksamheten under hela perioden. Men det är studenterna som gemensamt planerar och vårdar patienterna självständigt, utifrån sina olika professioner. Det finns även professionsspecifika handledare som kan hjälpa till vid specifika frågor eller moment.
Det interprofessionella lärandet innebär att studenten gör praktik där den egna professionella kompetensen synliggörs i samverkan med andra professioner inom hälso- och sjukvård. I processen tillämpas kunskaper inom teamteori, kommunikation som bidrar till att stärka den evidensbaserade vården.
ULVE, Utvecklande lärande vårdenhet, Växjö
En lärandemiljö med patientperspektivet som grund.
Som student får du möjlighet att med stöd av handledning ta ett helhetsansvar för omvårdnaden. Successivt får varje student mer enskilt ansvar för omvårdnad av "egna" patienter, men har hela tiden möjlighet att få stöd i studentparet. Det finns avsatt tid för reflektionsstunder och strukturerad patientfokuserad reflekterande yrkeshandledning.
ULVE har en utvecklad handledningsmodell som innebär att det på varje ULVE enhet finns Huvudhandledare, Bashandledare och Lärare som tillsammans ansvarar för att studenterna får en god verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Huvudhandledaren har huvudansvaret för studenternas VFU, Bashandledare är sjuksköterskor som handleder studenterna i konkreta lärandesituationer och läraren fungerar som en brygga mellan teori och praktik. Som student på ULVE handleds du i studentpar. Inom den somatiska vården består studentparet av en student från termin 4 och en student från termin 6. Inom den psykiatriska vården består studentparet av studenter i termin 4. Inom den kommunala vården består studentparet av en student från termin 2 och en från termin 6. Centralt för ULVE är att studentparet från dag ett vid VFU:n får ansvar för "egna" patienter och att handledarens hållning handlar om att finnas i bakgrunden och stödja studenterna.
ULVE som lärandemiljö kännetecknas av att både lärande och vårdande är i fokus. Vårdvetenskapen och didaktiken i ULVE tar sin utgång i ett livsvärldsteoretiskt perspektiv. ULVE enheter finns i dag inom såväl somatisk, psykiatrisk och kommunal vård.
2007 startade ULVE som projekt i samverkan mellan dåvarande Landstinget Kronoberg och Växjö universitet (Linnéuniversitetet) och är numera en permanent verksamhet och är utvecklad utifrån ett forskningsprojekt REDI (Ekebergh, 2009).
Internationalisering på Fakulteten för hälso- och livsvetenskap
Sjuksköterskeprogrammet
När du läser till sjuksköterska på Linnéuniversitetet kan du göra en del av din utbildning i ett annat land. Våga! Du har mycket att vinna och det kommer att vara så berikande.
Vi är flera som arbetar med internationalisering inom institutionen och ser det som en grundläggande kvalitetsfaktor där vi försöker skapa olika möjligheter för personal samt studenter till internationella utbyten.
Enligt Linnéuniversitetets visionsdokument skall institutionen vara "en kunskapsmiljö som stimulerar öppenhet och kunskapsutbyte mellan olika länder, kulturer, åldrar och vetenskapliga discipliner".
Att delta i ett internationellt utbyte ger tillfälle till diskussion och reflektion vilket är utvecklande för alla parter. Ett aktivt arbete sker inom institutionen för att samtliga kurser skall genomsyras av ett tydligt internationellt perspektiv.
Läs mer om våra möjligheter till utbytesstudier på vår webbstudieplats MyMoodle
Använd kursnyckeln "internationalisering" när du loggar in på MyMoodle.
Verksamhetsförlagd utbildning i Kina
HV T6-studenter Hilda och Martina ska göra sina VFU 5v i Wenzhou Medical University, medan Sofie, Rebecca & Annsofie har valt att göra den i FuJian Medical University. Läs mer om deras resa på: http://blogg.lnu.se/sjukskoterskestudenter-utomlands/
Kontaktpersoner på institutionen för hälso- vårdvetenskap
Tanzania: Gudrun Borgudd 0480-44 64 36
Asien, Uganda och USA: Judy Chow 0470-76 75 45
Norden och övriga Europa: Kerstin M Andersson 0480-44 63 84
Magisterexamen i vårdvetenskap
Vid Linnéuniversitetet kan du själv "bygga ihop" en magisterexamen i vårdvetenskap. Du söker inte till ett färdigkomponerat program utan sätter själv ihop en individuell plan bestående av fristående kurser som intresserar dig och på så sätt uppfylls kriterierna för en magisterexamen medan du skaffar dig en unik kompetens inom vårdvetenskap.
En individuell plan består av;
- En kurs i vetenskapliga metoder 7,5 hp på avancerad nivå
- En kurs inom ämnet vårdvetenskap 7,5 hp på avancerad nivå
- Kursen Självständigt arbete (examensarbete) inom vårdvetenskap 15 hp på avancerad nivå
- Valbara kurser motsvarande 30 hp (se examenskrav nedan).
Examenskrav för Filosofie magisterexamen i vårdvetenskap är:
- Totalt 60 hp varav minst 45 hp måste vara på avancerad nivå
- Minst 30 hp av de 45hp på avancerad nivå ska vara inom huvudområdet vårdvetenskap. I dessa 30 hp ingår ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 hp
- Avlagd filosofie kandidatexamen
- Kurser från grundnivå kan ingå, max 15 hp, men kurser som ingår i en examen på grundnivå kan inte tillgodoräknas i en examen på avancerad nivå
Nedan finns exempel på kurser på avancerad nivå vid Linnéuniversitet som kan ingå i en magisterexamen. Om du har tidigare avklarade kurser eller vill läsa någon kurs på annat lärosäte så går det också bra.
Några exempel på kurser vid Linnéuniversitetet som kan ingå i en magisterexamen
- Hälsostödjande samtal – ett verktyg för gott bemötande 7,5 hp
- Livsstil och hälsa 7,5 hp
- Vetenskapliga metoder 7,5 hp
- Kvalitativa forskningsmetoder 7,5 hp
- Självständigt arbete (examensarbete) i vårdvetenskap 15 hp
- Barn som anhöriga 7,5 hp
- Global hälsa masternivå 15 hp (huvudområde Hälsovetenskap)
Tänk på att förkunskapskravet för kursen Självständigt arbete (examensarbete) i vårdvetenskap 15 hp är en kurs inom ämnet vårdvetenskap 7,5 hp på avancerad nivå samt en kurs i vetenskapliga metoder 7,5 hp på avancerad nivå. Övriga 30 hp som krävs för en magisterexamen kan du söka i den ordning som passar dig.
Ansökan
Du söker kurserna som fristående kurser via webbplatsen antagning.se
Sista ansökningsdag för Höstterminen är den 15april och för Vårterminen den 15 oktober.
Kontaktpersoner
Vi hjälper gärna till med att planera din studiegång eller om du har frågor så kan du kontakta
Carina Söderström, Studievägledare, Kalmar
Tfn: 0480-44 63 86 E-post carina.soderstrom@lnu.se
Ingrid Bonnevier, Studievägledare, Växjö
Tfn: 0470-70 83 20 E-post ingrid.bonnevier@lnu.se