Skog och träteknik, högskoleingenjör

180 hp

Trä är det viktigaste förnybara materialet för konstruktion, möbler och olika träbaserade produkter. Samtidigt krävs hållbar teknik och användning för att skydda miljön. Det kräver innovativa tillvägagångssätt för hållbar användning av detta förnybara material. Det här är en av få utbildningar i Sverige som utbildar dig i hela kedjan från virkesproducerande skogsbruk till träförädlande industri. Detta ger dig möjligheter att vara en viktig del i ett framtida hållbart samhälle. Produktionen och tekniknivån i svensk träindustri har också ökat kraftigt under det senaste årtiondet och därmed även efterfrågan på välutbildad personal.

Du lär dig om hur man sköter skogen, och hur skogsskötseln påverkar kvaliteten på det virke som kommer från skogen. Vilken planka ska användas till vilka hus eller möbler? Du ser också närmare på hur materialet trä är uppbyggt och hur virkesråvaran förädlas, bearbetas och slutbehandlas. Det handlar här om både massivt trä och sammansatta produkter som skivmaterial, limträ och olika typer av komponenter.

Utbildningen är inte bara teknisk. Du får också kunskaper om ekonomistyrning, marknadsföring, logistik och organisation. Eftersom materialet trä är en förnyelsebar råvara, som ingår i naturens kretslopp, tar vi också upp frågor om miljöhänsyn och miljöpåverkan.

I många kurser ingår exkursioner och industribesök. Projekt utförs i kontakt med branschens företag och organisationer. I årskurs två genomförs en obligatorisk praktikperiod. Utbildningsprogrammet läser du antingen på campus i Växjö eller på distans.

Karriär

Behovet av högskoleutbildad kompetens i skog och träindustrin har ökat rejält under senare år. Branschen förutspår att detta är en bestående situation flera år framöver. Din blivande arbetsplats kan vara skogsföretag som köper, säljer och använder skogsråvara, biobränsleleverantörer, sågverk, husfabriker, byggindustri, möbelindustri, skivtillverkare, golvindustri, tillverkare av inredning och byggvaruhandlare.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i skogs- och träteknik.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Skogen har en viktig roll i miljö- och hållbarhetsmålen

Student i naturen.

Axel kommer från Stockholm men bor idag 10 % i Stockholm, 30 % i Linköping och 60 % i Arjeplog. Därför passade distansversionen av utbildningen honom väl. Han valde att läsa vid Linnéuniversitetet då han tyckte att utbildningen lät otroligt intressant och helt i linje med hans intressen, och dessutom på distans.

- Ämnet skog och natur har alltid legat mig nära och när jag läste om att det gick att kombinera med ingenjörsämnen kändes det som ett självklart val, berättar Axel.

"Det finns så otroligt mycket man kan göra av trä"

Oscar Bjerkinger läser till ingenjör inom skog och trä. I framtiden tror han vi kommer använda allt mer trä i både byggnader, förpackningar och kläder.

Leon satsar på en akademisk karriär inom skog och trä

Leon Hobro

Efter många år i en annan bransch blev Leon Hobro nyfiken på att studera vidare inom bland annat produktutveckling, ledarskap och ekonomi.
- Av en slump dök programmet upp på hemsidan, så jag började att läsa in mig på den. Det tog inte lång tid innan jag kom fram till att det utan tvekan var denna utbildning jag skulle läsa, säger Leon.

"Jag ser hela kedjan – från markägarna till färdig vara"

Pia Edlund är tidigare student vid Skog och träteknik och jobbar idag som virkesadministratör.

 

Här finns möjligheter att vara med och påverka framtiden

Johan Häggeborg

Johan Häggeborg läser andra året på Högskoleingenjörsprogrammet i skog och träteknik. Ursprungligen kommer han från Hälsingland och har skog i släkten. Det var så intresset för utbildningen väcktes.

Stor potential i IKEA-världen

David Viberg är ingenjör i skogs- och träteknik och menar att hans specialkompetens öppnat vägar för att arbeta i, och i nära samarbete med, IKEA-företag sedan han tog examen.

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.

 

 

Trä är ett positivt material på många sätt

Trä är en råvara som det finns gott om och användandet av trä bidrar till ett sunt kretslopp. Och trä är faktiskt också känslomässigt. Det ger en annan känsla än stål och plast, vilket gör att det kanske inte är så konstigt att det är det vanligaste materialet i inredning, möbler, väggar och golv. Det här är en av få utbildningar i landet som utbildar dig i hela kedjan från skogsbruk till färdig produkt.

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M