Skog och träteknik, högskoleingenjör
180 hpTrä är det viktigaste förnybara materialet för konstruktion, möbler och olika träbaserade produkter. Samtidigt krävs hållbar teknik och användning för att skydda miljön. Det kräver innovativa tillvägagångssätt för hållbar användning av detta förnybara material. Det här är en av få utbildningar i Sverige som utbildar dig i hela kedjan från virkesproducerande skogsbruk till träförädlande industri. Detta ger dig möjligheter att vara en viktig del i ett framtida hållbart samhälle. Produktionen och tekniknivån i svensk träindustri har också ökat kraftigt under det senaste årtiondet och därmed även efterfrågan på välutbildad personal.
Du lär dig om hur man sköter skogen, och hur skogsskötseln påverkar kvaliteten på det virke som kommer från skogen. Vilken planka ska användas till vilka hus eller möbler? Du ser också närmare på hur materialet trä är uppbyggt och hur virkesråvaran förädlas, bearbetas och slutbehandlas. Det handlar här om både massivt trä och sammansatta produkter som skivmaterial, limträ och olika typer av komponenter.
Utbildningen är inte bara teknisk. Du får också kunskaper om ekonomistyrning, marknadsföring, logistik och organisation. Eftersom materialet trä är en förnyelsebar råvara, som ingår i naturens kretslopp, tar vi också upp frågor om miljöhänsyn och miljöpåverkan.
I många kurser ingår exkursioner och industribesök. Projekt utförs i kontakt med branschens företag och organisationer. I årskurs två genomförs en obligatorisk praktikperiod. Utbildningsprogrammet läser du antingen på campus i Växjö eller på distans.
Karriär
Behovet av högskoleutbildad kompetens i skog och träindustrin har ökat rejält under senare år. Branschen förutspår att detta är en bestående situation flera år framöver. Din blivande arbetsplats kan vara skogsföretag som köper, säljer och använder skogsråvara, biobränsleleverantörer, sågverk, husfabriker, byggindustri, möbelindustri, skivtillverkare, golvindustri, tillverkare av inredning och byggvaruhandlare.
Examen
Högskoleingenjörsexamen i skogs- och träteknik.
Kontaktpersoner
"Det finns så otroligt mycket man kan göra av trä"
Leon satsar på en akademisk karriär inom skog och trä
Efter många år i en annan bransch blev Leon Hobro nyfiken på att studera vidare inom bland annat produktutveckling, ledarskap och ekonomi.
- Av en slump dök programmet upp på hemsidan, så jag började att läsa in mig på den. Det tog inte lång tid innan jag kom fram till att det utan tvekan var denna utbildning jag skulle läsa, säger Leon.
Läs intervjun med Leon
Att valet föll på programmet Skog och träteknik, högskoleingenjör berodde på att Leon upplevde det som en bred utbildning som ger kunskap inom flera områden, till exempel teknik, ekonomi och logistik. Han fann skogsindustrin som en mycket intressant industri med många spännande karriärmöjligheter.
- Att jag kan få de bästa delarna från flera högskoleingenjörsprogram som byggteknik, industriell ekonomi och maskinteknik och få jobba med ett material som är så viktigt för miljön är intressant. Skog och träindustrin är en ytterst viktig del av Sveriges exportmarknad, så oavsett om man vill jobba med försäljning, ta fram nya produkter etc. så öppnar utbildningen upp för detta.
En helt ny värld
Nu har Leon läst ett år på sitt program och på frågan om utbildningen är som han förväntat sig svarar han "bättre!".
- Jag har fått upp ögonen för ett område som nog annars är känt för att vara lite långsam när det kommer till utveckling och innovation, det tar trots allt lite tid innan ett träd har vuxit sig stort nog för produktion, men som faktisk är ytterst dynamisk. Det händer riktig mycket nu när det har blivit så stort fokus på att använda trä som alternativ till många av de mer miljöbelastande resurser som finns. Ett trä kan verka så okomplext när det står där i skogen, men börjar man titta på varför det står där det står, vad som påverkar trät och hur det i sin tur påverkar produkten som kommer ut, alltså från mark till produkt - då öppnas en helt ny värld!
En framtid på universitetet lockar
Under utbildningen har studenterna handledd utbildningspraktik, men Leon har än så länge inte varit ute på sådan. Istället engagerar sig Leon på andra sätt bredvid studierna, som studentambassadör.
- Jag har varit ute på uppdrag där jag intervjuat olika VD:ar i sågverksbranschen och så deltar jag på mässor där jag träffar företag och andra nyckelpersoner.
Medan många studenter vid programmet efter sin examen väljer att jobba på olika företag inom skogsindustrin, lockas Leon allt mer av en fortsatt karriär inom akademin.
- I nuläget är det en stor dröm att få doktorera och undervisa på universitetet. Gärna i kombination med olika konsultuppdrag inom träteknik och strategisk management i tillverkningsindustrin och skogsnäringen. Vi har flera intressanta kurser och utbildningar på avancerad nivå så att läsa en magister eller master är nästa mål.
- Jag skulle också gärna vilja åka ut till grundskolor och gymnasieskolor och hålla workshops och inspirationslektioner som hjälper eleverna och lärarna att få upp ögonen för materialet trä och skogsindustrin som en möjlig arbetsplats.
Du studerar i Växjö, vad tycker du om staden?
- Jag bor med fru och barn här och trivs riktig bra. Det är nära till allt - om du är sugen på att gå ut och äta bra mat eller bara vill ta det lugnt i naturen, så har du allt inom räckhåll!
"Jag ser hela kedjan – från markägarna till färdig vara"
Här finns möjligheter att vara med och påverka framtiden
Johan Häggeborg läser andra året på Högskoleingenjörsprogrammet i skog och träteknik. Ursprungligen kommer han från Hälsingland och har skog i släkten. Det var så intresset för utbildningen väcktes.
Läs intervjun med Johan
Varifrån kommer intresset för skog och trä?
– Vi har skog i familjen och jag har varit med och satt plantor sen jag var liten. Jag har ett intresse för jakt och är uppvuxen på landsbygden. Att jag skulle söka en skoglig utbildning kom jag på ganska sent. Jag är intresserad av produktion och ekonomi och då är den skogliga branschen en lämplig arbetsplats. Skogsindustrin är stor och trä en av våra största exportvaror. Mycket handlar om ekonomi, det kanske inte alla tänker på.
Vad i utbildningen kommer du att ha nytta av i framtiden?
– Den är en bred utbildning som spänner från skog till träprodukt. Det var ett starkt argument när jag valde utbildning. För mig var det skog och ekonomi som lockade, men om jag i framtiden skulle vilja arbeta mer på den träbearbetande sidan så finns även den möjligheten. Dessutom ligger ingenjörskompetensen i grunden, vilket känns tryggt.
Vad kommer att vara viktiga frågor i branschen framöver?
– Det känns som en framtidsbransch där det kommer att hända mycket. Miljöfrågorna är ständigt aktuella och begrepp som hållbarhet är en självklar del i debatten idag. På den tekniska sidan går utvecklingen framåt och det finns mycket kvar att optimera. Tittar man exempelvis på sågverksbranschen så ligger den efter verkstadsbranschen, som är bättre på att möta kunders krav och behov av individuella lösningar. Där finns det möjlighet till förbättring. Personligen tycker jag också att det är synd att så mycket av vår träråvara går på export. Jag hoppas att vi kommer att bli bättre på att vidareförädla materialet på plats i Sverige framöver. Här kommer finnas möjlighet att vara med och påverka i framtiden.
Under sin utbildningstid har Johan genomfört både praktik och sommarjobbat på Mellanskog. Nu är han redan erbjuden ett jobb efter examen då en av deras anställda är på väg att gå i pension. Under det sista året på utbildingen kommer han att arbeta 25 % för att sätta sig in i arbetsuppgifterna. Tack vare att ingenjörsutbildningen ges på distans räknar han med att kunna kombinera jobb och studier.
Vad vill du arbeta med i framtiden?
– På lång sikt är jag intresserad av att arbeta i chefsposition, till exempel som virkesområdeschef. Men först gäller att jobba sig upp och bygga upp en erfarenhet. En fördel med den skogliga branschen är att det finns många stora bolag, vilket kan leda till karriärmöjligheter inom olika områden. Det känns roligt.
Stor potential i IKEA-världen
David Viberg är ingenjör i skogs- och träteknik och menar att hans specialkompetens öppnat vägar för att arbeta i, och i nära samarbete med, IKEA-företag sedan han tog examen.
Läs intervjun med David
Vad arbetar du med idag?
– Jag arbetar med kvalitet, närmare bestämt som kvalitetschef på IKEA Industry Group i Älmhult. Vi är ett av IKEAs produktionsbolag och en av många fabriker runt om i världen. I Älmult är produktionen inriktad på kök och köksluckor. Min uppgift är bland annat att vara kontakten mot IKEA när det gäller kvalitet och krav på till exempel material, förpackningar eller förpackningsmaterial.
Hur hamnade du där?
– Innan min nuvarande anställning jobbade jag som produkttekniker på IKEA of Sweden. Det företaget har det övergripande ansvaret för IKEA-varuhusens sortiment, vilket ju är väldigt spännande. Produktutvecklare, designers, logistiker och alla andra yrkesroller som krävs i framtagandet av nya produkter, arbetar tillsammans från idé till färdig produkt i varuhusen. Efter examen arbetade jag som projektledare hos en av IKEAs underleverantörer, Spaljisten i Åseda.
Det finns en stor potential i IKEA-världen och IKEA är ju en otroligt populär arbetsgivare. Inte minst finns det spännande möjligheter och chanser att jobba utomlands.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det är faktiskt kontakten med IKEA. Det var därför jag sökte jobbet. Det roliga är ju storleken i det hela och att det är ett företag i ständig förändring. Det innebär utmaningar.
Varför föll valet på ingenjör i skogs- och träteknik?
– Jag har alltid tyckt att trä är ett trevligt material. Från början var jag nog mer intresserad av det skogliga, men under utbildningens gång växte mitt intresse för materialet trä och träindustrin. Skogs- och träbranschen är en spännande bransch. Råvaran finns i stora mängder och produkterna ligger i tiden, sett ur ett miljöperspektiv. En förädlad träråvara är en bra råvara som kan användas för många olika ändamål.
Vilka kompetenser upplever du att man efterfrågar i branschen?
– Det finns en stor efterfrågan på spetskompetens inom IKEA-världen, och jag tänker att ingenjörsutbildningen vid Linnéuniversitetet i Växjö faktiskt kan vara en genväg till en del jobb inom IKEA. När jag sökte jobb på Ikea of Sweden var mina kunskaper inom skog och trä, i kombination med erfarenheterna från Spaljisten, väldigt efterfrågade.
Mer om programmet
Trä är ett positivt material på många sätt. Trä är en råvara som det finns gott om och användandet av trä bidrar till ett sunt kretslopp. Och trä är faktiskt också känslomässigt. Det ger en annan känsla än stål och plast, vilket gör att det kanske inte är så konstigt att det är det vanligaste materialet i inredning, möbler, väggar och golv. Det här är en av få utbildningar i landet som utbildar dig i hela kedjan från skogsbruk till färdig produkt.
Arbetsmarknad
Många före detta studenter befinner sig idag på ledande positioner inom trä-förädlingsindustrin. Jobben skiftar mellan allt från produktions- chef, säljansvarig och inköpare, till skogsvårdsledare och platschef. Utbildar du dig till ingenjör i Skogs- och träteknik, så kommer du att få många valmöjligheter. Du kan arbeta i hela kedjan från skog till färdig produkt men utbildningens tyngdpunkt ligger i träförädling. Jobben finns på både mindre och större orter. Dessutom ger utbildningen dig internationella möjligheter.
Organisationer som, till exempel, Södra, Vida, Derome, JGA, Växjö stift, Tarkett och IKEA Industry Group tillhör de som stått för rekryteringen. Du får möjlighet att arbeta inom såväl möbel- och golvindustri som hos biobränsleleverantörer, sågverk, husfabriker, byggvaruhandlare, skivtillverkare och företag som sysslar med inköp och försäljning av skogsråvara.
Att läsa på distans
Programmet ges i två varianter. Antingen läser du på campus i Växjö eller väljer du att läsa på distans. Distansalternativet passar dig som inte har möjlighet att flytta. Att läsa på distans innebär att du via en webbaserad utbildningsplattform använder datorn som hjälpmedel, läser litteratur och ses på träffar i fält, på campus och på industrier. Du får tekniskt stöd via vår helpdesk. Internetanslutning krävs för att följa utbildningarna. Din studieort är Växjö. Även som distansstudent får du vara beredd att ta dig till Växjö ibland, då en del träffar och laborationer är obligatoriska.
Växjö
Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!