Skogsbruk med många mål
120 hpVill du jobba med skog och alla de möjligheter som finns med den? Masterprogrammet Skogsbruk med många mål är en unik utbildning på distans där du lär dig hur vi kan ta tillvara på skogen ur ett ekonomiskt, ekologiskt och samhällsperspektiv. Programmet ger dig en bred kunskap om skogens olika nyttor. Utbildningen ges i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Under utbildningens gång kommer du att få ökad förståelse för vår skog från olika perspektiv. Fokus är på svenskt skogsbruk och under utbildningens gång kommer du att få en nära koppling till skogssektorn i Sverige. Bland annat kommer representanter från skogsägarföreningar, myndigheter, skogsindustri och ideell naturvård att medverka genom diskussioner i aktuella frågor och som exkursionsledare och studiebesöksvärdar. Du kommer också ha möjlighet att genomföra projektarbeten och examensarbete med aktörer i sektorn.
Det är möjligt att läsa programmet på helfart eller halvfart. Under första delen av programmet kommer du att läsa kurser om skogsskötsel, vetenskapsmetodik, naturvårdsbiologi, växtfysiologi och skogsbruk och klimat. Därefter kan du själv välja om du vill fördjupa eller bredda dina kunskaper genom valfria kurser. Du kan till exempel läsa kurser i skogsträdsförädling, skogsskador, skoglig fjärranalys eller trädens vedbildning. Som avslut på programmet skriver du ett självständigt arbete om minst 30 högskolepoäng.
Karriär
Efter utbildningen kommer du att vara specialist på skogen och dess förnybara kraft. Det finns ett stort behov av arbetskraft i skogssektorn och du kommer till exempel kunna arbeta som skogskonsulent, skogsvårdsledare, skogsinspektor, skogsförvaltare eller naturvårdshandläggare.
Du kommer också kunna söka dig till andra branscher som är i behov av skogsexperter. Du kan till exempel jobba som skoglig specialist på bank, försäkringsbolag eller på myndigheter, till exempel Trafikverket.
Med en examen från denna utbildning är du dessutom behörig att forska i ämnena skogs- och träteknik, skogsvetenskap och biologi.
Examen
Masterexamen
Huvudområde: skogsvetenskap
Filosofie masterexamen
Huvudområde: skogs- och träteknik
Programansvarig
Eva gillar flexibiliteten som det innebär att läsa på distans
Att läsa vidare på distans passade Eva bra då hon bor på annan ort och har familj. Hon tycker det är roligt att lära sig nya saker och ville fördjupa sig i de skogliga ämnena. Eftersom hon varit nöjd med sina tidigare studier vid Linnéuniversitetet valde hon att läsa här igen.
- Jag tycker utbildningen är mycket bra! Lärarna är kompetenta och tillmötesgående. Att det dessutom går att kombinera studierna med en aktiv vardag är något jag värdesätter högt, säger Eva.
Läs hela intervjun med Eva
Utbildningen ger en fördjupad bild av de skogliga ämnena. Från plantans fysiologi till kolbindning samt skogsskador orsakade av svampar och insekter. Studierna ger också en djupare förståelse för den biologiska mångfalden.
- I masterprogrammet läser vi en hel del biologi som knyts till skogsbruket. Det tycker jag är extra intressant eftersom jag inte har läst biologi tidigare, säger Eva.
Att läsa på distans innebär mycket flexibilitet men kräver också en hel del disciplin och frihet under ansvar. Som distansstudent kan du själv välja när du vill plugga då de flesta föreläsningar spelas in.
- Vi har oftast tre till fyra liveföreläsningar i veckan. Antingen kan vi vara med under föreläsningen eller välja att titta på den i efterhand. Vi brukar också få leta efter information själva och skriva vetenskapliga rapporter. Vi har dessutom grupparbeten som vi organiserar via nätet, säger Eva.
Eva valde att läsa på distans eftersom hon inte ville flytta. Nu när hon börjar närma sig slutet av sin utbildning har hon börjat söka lite olika jobb.
- Utbildningen ger en mycket bra grund för arbete inom det skogliga området men jag skulle också kunna tänka mig att doktorera, avslutar Eva.
Haidi har tidigare läst andra kurser på distans och tycker distansstudier gör det möjligt att styra över sin egen tid och kunna arbeta samtidigt.
Läs hela intervjun med Haidi
- När jag gick mina första kurser i Hållbart familjeskogsbruk var distansstudier en möjlighet att kunna studera och arbeta samtidigt. Det har varit en studieform som passat mig och jag tycker att alla kurser jag läst hållit hög kvalitet och varit intresseranta.
Haidi menar att distansstudier kräver att man är noga med att planera sin tid för att få det att fungera.
- Det behövs mycket självdisciplin och att man planerar sina studier. All undervisning sker på distans med några få träffar under terminens gång och alla föreläsningar och grupparbeten genomförs online.
Haidi trivs med sin utbildning och att den lyfter de utmaningar som möter en inom skogsbruket.
Jag tycker det är en intressant utbildning där många av framtidens utmaningar för skogsbruket tas upp. Det är en utbildning för alla som är intresserade av skog och skogens roll i vårt framtida klimat. Det är spännande att lära sig mer om skog och hur den bör brukas i framtiden.
Mer om programmet
Utbildningens upplägg
Undervisningen bedrivs på distans med självstudier i form av t.ex. litteraturstudier, övningsuppgifter och inlämningsuppgifter där kommunikation och material hanteras interaktivt via lärplattformen Canvas. Det kommer även att ingå gruppuppgifter, seminarier, redovisningar m.m. där arbete och deltagande sker online.
Logga in på lärplattformen Canvas här med ditt studentkonto.
Läs mer om utbildningens upplägg
I utbildningen ingår kursmoment där vi träffas fysiskt på olika platser i Sverige. Varje träff varar 2-4 dagar och sker företrädesvis i södra Sverige. Två-tre träffar per termin är obligatoriska med examinerande moment medan andra kommer att vara mer av frivillig karaktär. För att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt rekommenderar vi att du planerar för att kunna delta på merparten av träffarna.
Utbildningen ges i samarbete mellan Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Det är SLU som ansvarar för antagningen till utbildningen. Du gör din ansökan via antagning.se där du söker till ”Skogsbruk med många mål, masterprogram” vid SLU. Efter att du har blivit antagen till utbildningen kommer du att registreras som student vid båda lärosätena.
Utbildningen ges både på helfart (2 år) och halvfart (4 år). Helfartsstudier innebär i genomsnitt 40 studietimmar per vecka. Du läser då två kurser parallellt som båda ges på halvfart. Halvfartsstudier innebär i genomsnitt 20 studietimmar per vecka. Vid halvfartsstudier läser du en kurs åt gången. Det ger dig möjlighet att exempelvis arbeta samtidigt som du studerar.
Program i samverkan med bransch och näringsliv
Programmet är ett unikt samarbete mellan Linnéuniversitetet och SLU. Skogsbruk med många mål genomförs i dialog med olika aktörer relevanta för din utbildning.
Linnéuniversitetet har också ett specifikt, långsiktigt och strategiskt samarbete med Södra och IKEA i partnerskapet The Bridge. Grunden för samarbetet är klimatutmaningarna och FN:s globala mål. Fokus för partnerskapet ligger inom skogsbruk, innovation och hållbarhet och parterna samarbetar inom utbildning och forskning. En ambition är att skapa en arena för kunskapsutveckling och hållbar konkurrenskraft öppen för fler aktörer eftersom vi tror att verka tillsammans är det som krävs för att vi ska klara omställningen i samhället.
Läs mer om The Bridge
Världen står inför globala utmaningar som måste lösas för att skapa ett hållbart samhälle för framtiden, där vi på innovativa och smarta vis använder resurser och hittar sätt att arbeta tillsammans.
Samarbetet The Bridge bygger på gemensamma värderingar med en stark koppling till Småland, förenade krafter och olika kompetensområden. Allt med syftet att uppnå ett dynamiskt utbyte mellan den akademiska världen och näringslivet. Vår ambition är att skapa nya perspektiv, banbrytande innovationer och ömsesidig nytta. Därigenom stärker vi den regionala konkurrenskraften och ökar den internationella synligheten. Detta är vårt sätt att skapa ny kunskap och att bygga broar mellan den akademiska och den entreprenöriella världen. Detta är vår väg mot en hållbar framtid.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är en av Europas grönaste städer och här har du nära till natur, skog och vatten.