Socialpedagogik, inriktning ungdoms- och missbruksvård
180 hpEtt program för dig som vill arbeta inom ungdoms- och missbruksvården eller närliggande områden som t.ex. skolan, socialtjänsten, kriminalvården och psykiatrin. Programmet vid Linnéuniversitetet ger landets enda specialiserade högskoleutbildning med inriktning mot ungdoms- och missbruksvård.
Kursernas innehåll främjar utvecklingen av ett professionellt förhållningssätt och en tvärvetenskaplig kompetens, där erfarenhetsbaserad och teoretisk kunskap prövas mot varandra med målet att utveckla reflekterande praktiker. Förutom att du fördjupar dig i olika teoretiska perspektiv i relation till ungdoms- och missbruksproblem innehåller utbildningen färdighetsträning samt moment där det egna förhållningssättet gentemot människor i utsatta livssituationer behandlas. Det ger dig tillfälle att reflektera över bemötandets betydelse i det socialpedagogiska arbetet.
Under det första året ges en introduktion till fältet ungdoms- och missbruksvård. Professionellt förhållningssätt i socialpedagogiskt arbete är i fokus under det andra året som också innehåller en praktikperiod om 17 veckor. Det finns möjligheter till praktik såväl i Sverige som utomlands. Det tredje året består av fördjupning och specialisering inom olika aspekter av ungdoms- och missbruksvård.
Karriär
I ditt framtida arbete möter du ungdomar och vuxna i socialt utsatta situationer som kan ha alkohol- eller drogmissbruk och andra sociala problem som påverkar livssituationen. Ditt fokus är socialpedagogiskt förändringsarbete. Arbetsplatser kan vara socialtjänstens olika verksamheter, elevvård i skolan, behandlingshem, frivilliga organisationer, kriminalvård och olika inriktningar inom psykiatrin
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot ungdoms¬ och missbruksvård, Huvudområde: Pedagogik Utbildningen ger en grund för vidare studier på avancerad nivå.
Kontaktpersoner
Grunden till ett yrke som är både behövt och eftertraktat
Sara tycker att det är en självklarhet att alla människor ska ha ett så bra liv som de möjligen kan. Att därför utbilda sig till något där hon har chans att påverka det kändes som en självklarhet.
Läs intervjun med Sara
Vad har du gjort tidigare, innan du började på programmet?
- Jag är född i Jönköping men uppväxt i Huskvarna. Jag har mestadels jobbat innan jag började läsa, då främst inom barn- och äldreomsorgen. Det var väl här jag fick lite försmak för det här med att arbeta med människor. Har även hunnit resa runt i världen, fått perspektiv och läst några enstaka strökurser.
Vilket år på programmet läser du?
- Jag läser andra året på programmet och har just kommit tillbaka ifrån vår praktikperiod som jag har gjort i Kenya på ett barnhem tillsammans med en klasskompis.
Varför valde du att läsa pedagogik med inriktning mot ungdoms- och missbruksvård?
- För mig är det en självklarhet att alla människor ska ha ett så bra liv som de möjligen kan och att utbilda mig till något där jag har chans att påverka detta kändes som en självklarhet. Att må bra borde inte vara ett privilegium för de som föddes med rätt förutsättningar, utan något som alla människor borde ha rätt till. Så ser det tyvärr inte ut i dag, men är det något jag kan jag hjälpa till att försöka uppnå, om så för bara ett antal personer, så är det självklaraste i hela världen att jag ska läsa till just pedagog med inriktning mot ungdoms- och missbruksvård.
- Missbruksproblematiken är också någonting som ligger mig när om hjärtat och ett fält som behöver mycket nytt, utbildat folk.
Hur är det att läsa på programmet?
- Det är otroligt intressant och givande, samtidigt som det är otroligt tufft. Man får jobba otroligt mycket, både med kurser och litteratur men framför allt med sig själv. Det sätter igång mycket processer inom dig som person och man behöver vara beredd på en stor utmaning som människa. Men det ger också otroligt mycket tillbaka, är förbannat roligt och det bereder vägen för ett otroligt spännande arbetsliv inom ett viktigt fält.
Är det något som har varit särskilt intressant under utbildningen? Vad och varför?
- Det mest har varit otroligt spännande, men fältstudierna som läses under första året är otroligt givande. Det är en jättebra chans att på egen hand få en inblick och känsla av hur olika områden som man kan jobba inom verkligen ser ut. Sen är all undervisning som fokuserar på missbruk och behandling av missbruk både otroligt roligt och väsentligt för framtiden.
Hur är det att studera på universitet?
- Att studera på universitet är en rolig utmaning, som kräver mycket självdisciplin och förmågan att kunna ta eget ansvar. Då antalet timmar lärarledda timmar kan vara väldigt få, behöver man själv kunna ta ansvar för sina studier. Det är en otroligt bra förberedelse för resten av livet, eftersom det är du som kommer leva ditt liv som du vill, utan att någon säger till dig vad du ska göra.
- Det är också otroligt roligt, man träffar otroligt mycket nya människor, skaffar sig vänner för livet och lägger grunden för det man ska göra resten av livet.
Hur ser ditt liv ut vid sidan av studierna?
- Vid sidan av studierna är jag aktiv i Nationslivet som finns på Linneuniversitet, träffar mycket vänner och har otroligt kul. Det finns alltid något att göra eller någon spännande att träffa, bara man vågar leta lite och engagera sig.
Vad vill du göra efter studierna?
- Efter att jag har läst klart hoppas jag att jag får pröva många olika områden, då jag är en rastlös person som behöver mycket stimuli. Jag hoppas kunna få ett brett spektra och pröva både öppenvård och tvångsvård, missbruksvård som kriminalvård.
- Sen skulle jag också vilja flytta utomlands och pröva att arbeta med missbruksvård i ett annat land, det är verkligen en stor dröm jag har.
Varför ska man läsa programmet, tycker du?
- Jag tycker man ska läsa programmet för att det är otroligt givande, utmanande och spännande. Det lägger grunden till ett yrke som är både behövt och eftertraktat, samt man får spendera större delen av sitt arbetsliv med den gruppen av människor i samhället som har otroligt mycket att ge.
Konstant utveckling
Edo tycker att propgrammet är väldigt lärorikt och roligt. Han får lära sig mycket om hur han ska kunna bemöta och samtala med människor samt hur han ska upprätthålla relationer. Vilket kommer vara viktigt i hans kommande yrkesroll.
Läs intervjun med Edo
Varför sökte du till detta program?
– Anledningen till att jag sökte denna inriktning var att jag alltid haft en stor önskan att jobba med människor som lever ett destruktivt liv och har missbruksproblematik.
Hur är det att läsa på programmet?
– Det är väldigt lärorikt och roligt med tanke på att man får lära sig mycket om hur man ska kunna bemöta, upprätthålla relationer, samtala med människor och så vidare.
– Det som är särskilt intressant med utbildningen är att man hela tiden får möjlighet att arbeta med sig själv, respektive att man utvecklas som människa i en positiv riktning.
Hur är det att studera på universitet?
– Att studera på universitet är en väldigt rolig upplevelse, för att man får träffa många olika människor med olika bakgrunder.
Hur ser ditt liv ut vid sidan av studierna?
– Mitt liv utanför studierna ser ganska normalt ut, där jag hinner spendera tid med familj, vänner, idrott med mera.
Vad vill du göra efter studierna?
– Mina planer är att antigen jobba med ungdomar (HVB-hem) eller med flyktingar.
Varför ska man läsa programmet, tycker du?
– Om du tycker om att jobba med människor är Ungdoms- och missbruksvård det bästa programmet att välja.
Kompetensen vi får är väldigt eftertraktad
Tim kommer ursprungligen från Hässleholm men valde att plugga i Växjö. Han tog examen i somras och numera arbetar han som samordnare på ett HVB-hem i Alvesta. Tim valde bland annat att läsa vid Linnéuniversitetet då han hade hört att det var ett bra universitet.
- Det är ett bra universitet på många sätt. Lärarna är väldigt engagerade i att bjuda in föreläsare och att göra reklam för sig och sina forskningsprojekt. Jag har trivts att läsa på Linnéuniversitetet men det har varit lite speciella omständigheter på grund av pandemin, berättar Tim.
Läs hela intervjun med Tim
Det som fångade hans intresse var framför allt inriktningen på programmet, missbruk- och ungdomsvård. Utöver det han lärt sig rent akademiskt inom programmet så har utbildningen även gett honom nya perspektiv och förmågor till att självreflektera och använda empati som medel för att stötta och vägleda i arbetet med människor.
- Under utbildningen hade jag 17 veckors praktik på en resursskola i Alvesta. Jag trivdes väldigt bra och tyckte att det var både roligt och utvecklande. Jag uppskattade att praktiken var så lång för det gav en möjlighet att bli en del av arbetet. Många av eleverna hade någon form av skolproblematik och arbetet bestod främst av att försöka motivera och stötta eleven till att genomföra enklare typer av skoluppgifter, förklarar Tim.
Tims ambition är att fortsätta studera samtidigt som han arbetar. Sista terminen kombinerade han studierna med att arbeta 80-100 %. Emellanåt var det oerhört tufft att kombinera men oftast väldigt givande då han kunde applicera sin kunskap som han fått från studierna direkt i arbetet.
- Det är svårt att säga om jag har något drömjobb men mitt mål är att ha flera sysselsättningar samtidigt då jag tror att det är bra att använda sin kompetens inom många områden. På lång sikt så är nog mitt drömjobb att antingen bli handledare inom socialt arbete, verksamhetsutvecklare/verksamhetschef eller psykoterapeut. Jag är lite osäker på vilket jag ska lägga min tid och energi på. Just nu trivs jag väldigt bra med arbetet som samordnare för ungdomar med psykosocial problematik, säger Tim.
Tim tycker att du ska läsa programmet för att det är roligt, utmanande, utvecklande och framför allt viktigt. Något som varit återkommande från handledare, studenter och arbetsgivare är att den kompetens som socialpedagoger på universitetsnivå får är väldigt eftertraktad.
- Socialpedagoger behövs i många verksamheter och bara under min studietid har efterfrågan ökat. Kompetensen och kunskapen som utbildningen ger är av hög relevans och vikt. Vill du arbeta klientnära och försöka göra skillnad hos människor så är det socialpedagogiska programmet på Linnéuniversitetet det bäst lämpade, avslutar Tim.
Bred kunskap som underlättar i yrkeslivet
Clara Andersson arbetar som socialpedagog på en F-6 skola. Studierna gav henne en bred kunskap som gör att hon känner att hon kan göra ett bra jobb och framför allt en stor skillnad för barnen.
Läs intervjun med Clara
Vad hade du gjort innan du började på programmet?
– Innan jag påbörjade min utbildning på Linnéuniversitetet arbetade jag på förskola i många år.
Varför sökte du till detta program?
– Under min tid i förskolan mötte vi ofta barn som hade det svårt hemma och föräldrar med olika typer av psykisk ohälsa och missbruksproblematik. Jag kände mig maktlös i mötet med barn och vårdnadshavare och kände att jag ville göra mer än att bara vänta på socialtjänstens insatser. Då väcktes tanken om att skola om mig för att kunna vara ett bättre stöd till barnen.
Kan du beskriva utbildningen du gick?
– Utbildningen var en bredare utbildning än väntat. Vi fick en bra grund att stå på inom flera verksamheter vilket jag har haft stor nytta av idag.
Var det något som var extra intressant under utbildningen?
– Samtalsmetoden MI var superintressant samt drogkunskapen. Till och med att tenta av de kurserna var roligt!
Vem ska läsa programmet, tycker du?
– Jag tror att man har mer ut av utbildning om man arbetat ett par år så att man har hunnit möta många olika människor. Eftersom arbetet med människor aldrig är svart eller vitt är arbetslivserfarenhet en viktig del inför denna typ utav utbildning.
Vad arbetar du med idag?
– I dag arbetar jag som Socialpedagog på en F-6 skola. Vi har 400 elever där en fjärdedel är i behov av olika typ av stöd.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Barnen! Att få arbeta med barn och få chans att forma dem är det roligaste jag vet!
På vilket sätt har du nytta av din utbildning nu i ditt yrkesliv?
– Eftersom mitt arbete är väldigt varierat med enskilda elevsamtal, möten med föräldrar, handledning till personal eller myndighetssamverkan krävs det kunskap kring väldigt mycket. Det tyckte jag att utbildningen gav mig. Både förståelse för föräldrars agerande, risk- och skyddsfaktorer hos barn men också en kunskap om hur de olika myndigheterna arbetar. Det underlättar idag och jag känner att jag kan göra ett bra jobb men framförallt göra skillnad för barnen!
Vad vill du syssla med längre fram i livet?
– Ingen aning. Det får tiden utvisa
Mer om programmet
Utlandspraktik
Idag finns möjligheter att byta ut den verksamhetsförlagda delen i år 2 mot praktik utomlands med liknande innehåll. Dessutom kan du som student under tredje året göra ditt examensarbete i ett annat land. Att göra sin praktik eller skriva sin uppsats utomlands är vanligt bland studenter på programmet.
Arbetsmarknad
Utbildningen ger kompetens för behandlingspedagogiskt arbete vid institutioner och behandlingshem, inom socialtjänst, psykiatri, kriminalvård, skola och arbetsinriktad rehabilitering, samt behörighet till studier på avancerad nivå.
Några exempel:
- Behandlingshem, såväl privata som kommunala och statliga
- Socialtjänstens olika verksamhetsområden
- Inom psykiatrins olika områden, öppenvård såväl som slutenvård
- Kriminalvård – fängelse, häkte och frivård
- Landsting – primärvård
- Grundskola och gymnasieskola, privat såväl som kommunal
- Arbetsförmedling, företagshälsovård
Framtiden för behandlingspedagoger ser ljus ut då stora pensionsavgångar väntas under kommande år. Det finns också masterutbildning och forskarutbildning i pedagogik på Linnéuniversitetet och andra lärosäten. För att söka till en forskartjänst kan du bygga på den kandidatexamen som programmet leder till med en magister- eller masterutbildning.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.