Socialt arbete, masterprogram
120 hpMasterprogrammet utbildar dig för kvalificerade arbetsuppgifter inom det sociala arbetsfältet, till exempel avancerat utrednings- och utvecklingsarbete samt för forskarstudier.
Under utbildningens gång har du stor valfrihet att själv välja vilka kurser du ska läsa och vilken inriktning inom socialt arbete de ska ha. Programmet ingår i internationella nätverk, vilket innebär ett aktivt utbyte av studenter, lärare och verksamheter på det sociala fältet och att du kan förlägga en del av dina studier utomlands. Du har alla möjligheter att knyta an ditt examensarbete till kunskapsutveckling av det sociala arbetets praktik på lokal, nationell och internationell nivå. Efter avklarade studier står du stark inför valet av arbetsområde och arbetsplats. Flera av våra tidigare studenter arbetar idag mycket framgångsrikt med avancerat utrednings- och utvärderingsarbete, nationellt såväl som internationellt, inom offentlig, privat och frivillig social verksamhet.
Kurser inom programmet kan förekomma såväl i Växjö som Kalmar. Programmet utlyses höstterminer vartannat år i Växjö och Kalmar.
Karriär
Utbildningen syftar till att utbilda för kvalificerade arbetsuppgifter inom det sociala arbetsfältet till exempel avancerat utrednings- och utvecklingsarbete samt för forskarstudier. Kurserna i masterprogrammet knyter an till det praktiska sociala arbetet. Speciellt vid examensarbete uppmuntras studenten till arbetsplatsförlagda studier.
Examen
Filosofie Masterexamen, huvudområde: Socialt arbete
"Utbildningen är bred och det finns många olika karriärvägar att välja."
Nicole Stula studerar Socialt arbete, masterprogrammet. Hon tycker att programmet kombinerar hennes olika intresseområden, såsom psykologi, statsvetenskap, sociologi, utredningsarbete, samtalsmetodik och juridik på ett bra sätt. Under utbildningen har hon också fått möjlighet att göra ett utbyte med San Francisco State University där hon lärde sig mer om välfärdssystemet i Kalifornien och USA.
Läs intervjun med Nicole
Varför valde du att läsa Socialt arbete, masterprogram?
Under min socionomutbildning hade jag möjlighet att praktisera på en organisation som arbetar med utsatta barn i Nya Zeeland. Efter denna erfarenhet ökade mitt intresse för internationellt socialt arbete och jag bestämde mig därav för att läsa masterprogrammet. Genom att läsa en master kan jag fördjupa mig inom valda områden och jag har efter avslutad utbildning större möjlighet att arbeta med socialt arbete även utanför Sverige.
Hur kom det sig att du började intressera dig för just ämnet Socialt arbete?
Socialt arbete kombinerar olika intresseområden för mig, såsom psykologi, statsvetenskap, sociologi, utredningsarbete, samtalsmetodik och juridik. Detta är några av de ämnen som berörs i socionomutbildningen. Utbildningen är således bred och det finns många olika karriärvägar att välja.
Vad vill du arbeta med efter dina studier/vilket är ditt drömjobb?
Jag skulle vilja arbeta i en NGO (non-governmental organisation) eller biståndsorganisation som arbetar med internationellt social arbete. Jag hade även gärna arbetat inom FN och på en mer strukturell nivå med frågor som rör samhällets välfärd.
Varför vill du rekommendera andra att läsa Socialt arbete, masterprogram?
Masterprogrammet på Linnéuniversitetet ger studenten mycket frihet att välja kurser och inrikta sig inom sitt egna intresseområde. Jag valde att inom utbildningen göra ett utbyte i San Francisco. På San Francisco State University fick jag lära mig mer om välfärdssystemet i Kalifornien och USA, samt valde jag att läsa kurser i amerikansk politik. I programmets sista terminen fick jag genom MFS (Minor Field Studies) möjlighet att skriva delar av min masteruppsats i Kapstaden och därmed lära mig mer om välfärdssystemet i Sydafrika.
Hur tycker du att det är att läsa på Linnéuniversitet?
Jag trivs på campus och att man kan ta del av ett rikt studentliv. Sedan tycker Linneúniversitetet har gett mig breda möjligheter för att studera utomlands, något som jag alltid velat.
Mer om programmet
Kvalificerat socialt arbete och forskning
Socialt arbete omfattar en mångfald kvalificerade arbetsområden inom allt från arbets- och organisationsutveckling till behandling och vård. På masterprogrammet i socialt arbete har du möjlighet att specialisera och fördjupa dig inom olika områden.
Du förbereds för arbete med avancerade utredningar, utvärderingar och utveckling inom ett stort antal verksamhetsområden, från individ- och familjeomsorg, funktionsnedsättning, äldreomsorg, hälso- och sjukvård till skola, kriminalvård, migrationsverk och försäkringskassa. Inom ramen för programmet får du även en fördjupad metodologisk utbildning som förbereder dig för både forskarutbildning och yrken inom offentlig och privat verksamhet.
Programmet har fokus på social förändring och nyskapande socialt arbete och rustar dig för att kunna arbeta mot diskriminering, främja lika rättigheter och möjligheter samt skapa långsiktigt hållbar social utveckling i en global värld oavsett verksamhetsområde.
Växjö
Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!