Sociologi, masterprogram
120 hpÄr du intresserad av avancerade analyser inom olika samhällsområden? Masterprogrammet i sociologi ger dig möjlighet att fördjupa och bredda dina kunskaper och färdigheter för att kunna analysera, förstå och förklara relationer mellan individer, grupper och samhället.
Programmet är forskningsförberedande vilket betyder att du kan ta dig an forskningsrelaterade uppgifter och får också behörighet att söka forskarutbildning om du intresserar dig för en akademisk karriär inom universitet och högskola. Utbildningen ger också en stark grund för en bred arbetsmarknad i olika samhällssektorer för yrken som kräver sociologisk expertis inom utvärdering, utredning, forskning- och utveckling samt omvärldsanalys. Efter utbildningen är du väl förberedd för kvalificerade arbeten inom offentlig verksamhet, frivilligorganisationer eller i privata företag.
Karriär
Utredning, handläggning, utvärdering, omvärldsanalys och projektledning är exempel på kommande arbetsuppgifter inom offentlig verksamhet, frivilligorganisationer eller i privata företag. Masterprogrammet förbereder dig för såväl arbetslivet som för fortsatta studier på forskarnivå.
Examen
Filosofie masterexamen (huvudområde: sociologi).
Programansvarig
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Mer om programmet
Förberedd för kvalificerade arbetsuppgifter och forskning
Programmet är forskningsförberedande och ger dig en stark grund för forskarutbildning i ämnet sociologi. Som studerande på programmet har du möjlighet att delta i sociologiämnets seminarieserie och får inblick i såväl doktoranders avhandlingsarbeten som seniora forskares verksamhet.
Efter utbildningen har du också uppnått kunskaper och färdigheter som efterfrågas inom olika sektorer, institutioner och organisationer på arbetsmarknaden och som krävs för kvalificerad samhällsvetenskaplig analys med fokus på samspelet mellan individer, grupper och omvärld. Exempel på arbetsområden är avancerad utvecklings- och utredningsarbete, olika former av projektarbete, omvärldsanalys etc.
Masterprogrammet i sociologi ger dig möjligheter att fördjupa och bredda dina kunskaper och färdigheter i kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder och i forskningsetiska frågor. Du kommer också att fördjupa och bredda dina kunskaper i sociologiska teorier och aktuell sociologisk forskning på olika temaområden. Ett fokus i undervisningen är att utveckla det sociologiska seendet och det analytiska förhållningssättet inte minst gällande samspelet mellan teori, metod och analys. Dessa kunskaper och färdigheter är en förutsättning för kvalificerat arbete på arbetsmarknaden såväl som för forskarutbildning i sociologi.
Programmet omfattar två självständiga arbeten. Första året avslutas med ett uppsatsarbete som också ger möjlighet att ta en magisterexamen. Under masterprogrammets andra läsår skrivs ytterligare ett självständigt arbete där man ska visa uppnådd djup i ämnet. Båda självständiga arbeten ger möjligheter till profilering genom fördjupning av ett individuellt intresseområde av relevans för sociologiämnet. Den individuella profileringen och fördjupningen kan ge dig en unik specialisering i relation till såväl arbetsmarknaden som forskarutbildningen.
Utbildningen gör det möjligt att utveckla individuella egenskaper
Stellan uppskattar att det är en bred utbildning och att de valbara kurserna gör att man som student kan anpassa utbildningen efter egna intressen.
Läs intervjun här
- Under mina första år på Linnéuniversitetet fångade sociologi mitt intresse. Kurserna var intressanta, lärarna kändes engagerade och jag upplevde att det fanns utvecklings-möjligheter så jag valde att läsa masterutbildningen i sociologi här.
Stellan tycker att lokalerna på universitetet är fräscha och att det är en bra studiemiljö. Han trivs med sin utbildning och hur undervisningen är strukturerad.
- Kurserna löper parallellt över två till tre månader med regelbundna föreläsningar eller andra träffar som seminarier, workshops och examinationer. Varje kurs har vanligtvis en eller två träffar per vecka. Jag gillar självständigheten som studentlivet innebär för mig. Utöver några träffar i veckan har jag möjligheten att själv bestämma hur och när jag pluggar, vilket gör att studentlivet kan vara väldigt varierat. Campus är ett trevligt område och det är kul att ha nära till vänner.
Han gillar utbudet av kurser som erbjuds. Det är en bred utbildning som betonar självständighet och uppsatsskrivande vilket ibland kan vara utmanande.
- Jag tycker att utbudet av kurser är intressant. Det finns många att välja mellan och frihet att utveckla sitt eget intresseområde. jag känner att sådan strävan uppmuntras och det är något jag personligen uppskattar. Samtidigt ställer det givetvis krav på fungerande studieteknik, vilket blir viktigt i uppsatstunga kurser. Är man intresserad av sociologi eller samhällsvetenskap tycker jag att programmet är utmärkt. Jag skulle beskriva utbildningen som bred, med bra möjligheter för individuell inriktning, vilket gör det möjligt att utveckla färdigheter som är relevanta både inom, men även utanför sociologin.
Det är sociologins mångsidighet som gör ämnet så intressant
Elin läste sin kandidat på Linnéuniversitetet och trivdes så bra att hon valde att studera sin masterutbildning här. Hon är fascinerad över att sociologi passar in nästan överallt och tycker att det en spännande och utmanande utbildning.
Läs intervju här
- När jag skulle börja studera så var det få universitet som erbjöd sociologi på kandidatnivå. Valet föll på Linnéuniversitetet eftersom jag hade hört bra saker om universitetet ifrån vänner och det är ett lagom avstånd hem till familjen. När jag sedan valde att läsa på avancerad nivå var det en självklarhet att fortsätta läsa på Linnéuniversitet eftersom vi har väldigt bra lärare som uppmuntrar till ständig utveckling vilket har bidragit till att jag trivts bra här.
Under utbildningen ligger ett stort fokus på självstudier vilket ställer krav på att man som student är noggrann och planerar sin tid vilket kan vara utmanande.
- Undervisningen är ganska speciell. Vi har få föreläsningar och seminarium vilket innebär att den mesta av tiden spenderas på egen hand och omfattar allt från förberedelser inför kommande träffar till att läsa och skriva. Det är utmanande att ha självdisciplin under den tid som är tänkt för självstudier. Det gäller att se det tomma schemat som arbetstid och inte fritid vilket kan vara svårt ibland.
Det som Elin tycker är extra intressant med sociologi och som alltid har fascinerat henne är att det går att göra sociologi av nästan allt.
- Jag har fokuserat mycket på ungdomar och medborgarskap i mina arbeten, men det är verkligen ett ämne som kan vrida och vända på alla möjliga fenomen och problem. Det är sociologins mångsidighet som gör nästan alla kurser extra intressanta.
Om man tycker det är intressant att ifrågasätta det som många gånger tas förgivet eller att förklara och förstå människors handlingar och relationer så är sociologin rätt ämne.
- Vill man utveckla sin förmåga att granska, utvärdera och analysera olika fenomen samtidigt som man får en varierad, spännande och utmanande utbildning så bör man söka sig till sociologi på avancerad nivå.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.