Sociologiprogrammet
180 hpVill du arbeta med frågor som rör samspelet mellan människor och samhälle? Då ska du läsa Sociologiprogrammet! Sociologiprogrammet ger dig kunskap och verktyg för att studera samhället, sociala relationer och människors handlingar. Programmet vänder sig till dig som är intresserad av hur socialt liv kan utformas på olika samhällsnivåer, från övergripande samhällsstrukturer till enskilda individers livsvillkor.
Sociologiprogrammet ger dig kunskap och verktyg för att studera samhället, sociala relationer och människors handlingar. Programmet vänder sig till dig som är intresserad av hur socialt liv kan utformas på olika samhällsnivåer, från övergripande samhällsstrukturer till enskilda individers livsvillkor. Programmets undervisning knyter nära an till den forskning som bedrivs inom sociologiämnet vid universitet. Utöver sociologi läser du även kurser i kommunikation, arbetslivets utformning och utvärderingsmetodik, vilket är kunskap som efterfrågas i många samhällssektorer. Under en termin gör du egna val av kurser och det innebär att du kan bredda och skräddarsy din egen utbildning. Du har också goda möjligheter till utlandsstudier under utbildningen.
Utbildningen genomsyras av ett problemorienterat arbetssätt med omfattande inslag av fältnära övningar. Det innebär att du som student får genomföra empiriska undersökningar, såväl självständigt som i grupp, där dina teoretiska kunskaper omsätts i praktiskt arbete. Genom hela din utbildning tränas på så sätt din analytiska förmåga, vilket stärker dig inför de arbetsuppgifter som du kan tänkas ställs inför som yrkesverksam sociolog. Under det sista året kan du välja mellan två varianter av kandidatkursen; antingen väljer du ”praktikspåret” som innebär att du under 15 veckor har praktik på en viss arbetsplats, eller så väljer du ”teorispåret” som innebär ytterligare en valbar termin.
Karriär
En sociolog kan arbeta överallt där det behövs kunskaper om hur människor och grupper fungerar i samspel både med varandra och med samhället. Exempel på yrken är kvalificerade utredare, utvärderare, handläggare, omvärldsanalytiker eller projektledare inom såväl offentlig som privat verksamhet.
Examen
Filosofie kandidatexamen (huvudområde: sociologi).
Programansvarig
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Hur påverkar samhället människors val
Hampus Hörberg har alltid varit intresserad av människor, och varför de gör som de gör. Hampus kommer från Ljungby och jobbade drygt fyra år innan han började på sociologiprogrammet vid Linnéuniversitetet.
Läs intervjun med Hampus
Varför sökte du till sociologiprogrammet?
– Främsta anledningen var att jag tyckte det lät som ett program som passade mig. Jag har alltid varit intresserad av människor och varför de gör som de gör. Jag hade även hört mycket bra om sociologiprogrammet just i Växjö, vilket gjorde valet ännu lättare.
Vad tycker du om programmet?
– Det är roligt och stimulerande. Undervisningsformen varierar mellan vanliga föreläsningar, seminarier och grupparbeten. Variationen gör att du aldrig hinner tröttna då det inte är samma upplägg på kursen som kommer efter den du precis avslutat. Kurserna har en röd tråd, vilket man märker tydligast efter första året. Lärarna på programmet är jätteduktiga, vilket gör att du som student blir nyfiken och vill lära dig mer.
Är det något som har varit extra intressant?
– Alla kurserna har varit intressanta. Delkursen när vi skulle skriva vår b-uppsats var extra intressant då ens insamlade kunskaper fick ställas på prov. Då fick man användning av det man lärt sig under det första året och framförallt inrikta sig på ett ämne som man själv tyckte var intressant.
Hur är det att studera på universitet?
– Att studera på universitet är väldigt kul. Det finns alltid något att göra de stunder du inte studerar. Den finns något för alla helt enkelt.
Hur ser ditt liv ut när du inte studerar?
– Vid sidan av studierna umgås jag mest med min flickvän och vänner. Jag läser en hel del, och spelar musik. Jag är också en hockeytok så jag kollar en hel del hockey när jag kan.
Vad vill du göra efter studierna?
– Efter studierna är väl tanken att jag ska börja jobba, såklart. Jag vet att jag vill jobba med människor på ett eller annat vis men inte riktigt hur eller var – ännu. Utbildningen ger dig många alternativ och möjligheter så det är bara att välja.
Varför ska man läsa programmet, tycker du?
– Är man intresserad av varför människor gör vissa val och hur människor och samhället fungerar är detta ett perfekt program.
Allt är intressant
Trots att det båda kan vara tungt och jobbigt för tvåbarns mamman Daniella att studera så känner hon att hon valt sin drömutbildning.
Läs intervjun med Daniella
Varför sökte du till Sociologiprogrammet?
– Jag och min familj flyttade från Gotland för att gå sista året på en folkhögskola (S:t Sigfrids i Växjö). Då var min plan från början att bli socionom. Men efter att jag läst i katalogen kände jag att jag måste kolla om det fanns fler intressanta program. Då hittade jag sociologiprogrammet. Sen såg jag inriktningarna, bland annat kriminologi, som jag fastnade för. Beteendevetenskap har också alltid fascinerat mig. Jag valde sociologi som mitt första val. Och här är jag, på min drömutbildning.
Är det något som har varit speciellt intressant i utbildningen?
– Allt! Jag kan inte välja en sak som är mer intressant än någon annan. Varenda dag lär man sig något nytt. När man läser i böckerna får man en annan insikt i perspektiven och det som är mest fascinerande är att alla i klassen har olika tankar varje gång. Så vi delar med oss av varandra och får se allt med andra ögon och vidga tanken ytterligare.
Hur är det att läsa på universitet?
– Väldigt tungt och jobbigt, men kul. Jag är gift tvåbarnsmamma. Min make går också på universitetet så vi är båda studerande, vilket tar mycket tid. När man kommer hem får man lägga "eleven" på hyllan och vara mamma.
Hur ser ditt liv ut vid sidan av studierna?
– När man hämtat barnen och kommit hem är det matlagning, disk, eventuell tvätt, bada barn och duscha själv (om man hinner). När man har lagt barnen kan "studenten" komma fram, och då är klockan halv åtta och jag är i full plugganda och jobbar på med uppgifterna och läser i böckerna. Vid elvatiden måste man fixa för morgondagen, och sen i säng.
"Sociologi borde alla läsa"
Camilla känner efter varje föreläsning att hon har valt rätt utbildning. Hon tycker att alla borde läsa ämnet sociologi då det ger helt andra perspektiv på saker.
Läs intervjun med Camilla
Varför sökte du till Sociologiprogrammet?
– Jag hade läst en termin sociologi innan och fastnade för det direkt. När det sedan var dags att ansöka till höstterminen hittade jag det här programmet, som var helt nystartat då. Valet var ganska självklart.
Är det något som har varit speciellt intressant i utbildningen?
– Efter varje föreläsning går jag därifrån med en slags aha-upplevelse. Jag känner varje gång att jag valt rätt. I övrigt har blandningen vad gäller övningar och examinationer varit bra. Lärarna är väldigt engagerade och har hittat bra metoder för att lära ut kunskapen.
Hur är det att läsa på universitet?
– Man kan känna sig lite vilsen till en början. Det är mycket att hålla reda på och man måste hela tiden ta eget ansvar. Med tiden ger det sig och man kommer in i det, som i allt annat. Det roliga tar överhand.
Hur ser ditt liv ut vid sidan av studierna?
– Jag har ett väldigt stort musikintresse och sjunger i ett rockabillyband om helgerna. I övrigt är det vänner, gitarren och mina vinylsinglar som gäller.
Vad vill du göra efter studierna?
– Som jag känner nu skulle jag gärna arbeta med något inom samhällsplanering. Jag har tidigare läst en kortare kurs i ämnet. Å andra sidan är programmet så pass brett att jag inte behöver låsa fast mig vid något än.
Varför ska man läsa Sociologiprogrammet?
– Ämnet sociologi borde alla läsa. Man får helt andra perspektiv på saker. Programmet borde man läsa därför att det är så brett och möjligheterna är många. Om man, som jag när jag sökte in, inte är helt säker på vad man vill göra i framtiden är sociologiprogrammet ett bra val. Här har man möjlighet att under utbildningens gång hitta en lämplig inriktning, samtidigt som man får förmånen att fördjupa sig i ett riktigt intressant ämne.
Mer om programmet
Fokus på människor och samhälle
– Sociologer behövs överallt där det behövs kunskaper om hur människor och grupper fungerar i samspel, både med varandra och med samhället, säger Magnus Persson, programansvarig för sociologiprogrammet.
Läs intervjun med Programansvarig
Varför ska jag söka till sociologiprogrammet?
– Därför att innehållet är så omfattande och mångfacetterat att nästan oavsett vilka samhällsfrågor du är intresserad av, kan du på något sätt fördjupa dig i dessa (eller i andra intressen som väcks under utbildningens gång). Formen för programmets genomförande är varierande, så du får träna dig i att tänka teoretiskt för att sedan tillämpa de kunskaperna i praktisk verksamhet. Du får genom olika övningar lära dig att arbeta både tillsammans med andra och självständigt.
Vad kan jag som blivande student förvänta mig av programmet?
– Att gå ett program innebär bland annat att du har en tillhörighet under din studietid, vilket för många innebär en trygghet och ofta leder till att man har kul tillsammans. I början på första terminen tycker vi det är viktigt att ni studenter lär känna varandra och en del av lärarna.
– Som student kommer du att möta väldigt kunniga och engagerade lärare och forskare under utbildningen, i samband med föreläsningar, seminarier och handledning. Utbildningen leder till en bred kompetens med stora möjligheter för dig att själv forma utbildningens innehåll utifrån ditt intresse. Det är även möjligt att förlägga delar av din utbildning utomlands eller på ett annat lärosäte inom Sverige.
Hur ser kopplingen till den praktiska verkligheten ut?
– Under studietiden ska de kunskaper du tillägnar dig innanför universitetets väggar tillämpas i världen utanför. Detta görs till exempel genom fältövningar, utredningar och analyser av olika konkreta verksamheter, samt praktik i organisationer inom privat eller offentlig verksamhet alternativt frivilligsektorn.
Vad kan jag arbeta med efter avslutad examen?
– Alla typer av verksamheter där det finns människor och mänskliga aktiviteter. En rad olika branscher och yrken är möjliga, till exempel handläggare eller utredare inom mångfalds- och jämställdhetsområdet, ungdomssekreterare, samhällsplanerare, enhetschef i äldreomsorgen, handläggare vid kommunala förvaltningar, utredare på revisionsföretag, konsultverksamhet vid t ex omorganisationer i arbetslivet, omvärldsanalytiker.
– Framtiden för samhällsvetare ser ljus ut framöver, då stora pensionsavgångar väntas under kommande år. Det finns också masterutbildning och forskarutbildning i sociologi på Linnéuniversitetet och andra lärosäten. För att söka till en forskartjänst kan du bygga på den kandidatexamen som programmet leder till med en magister- eller masterutbildning.
Eftertraktad på arbetsmarknaden
Under dina studier vid sociologiprogrammet får du både en akademisk förståelse för ämnet sociologi och en bred sociologisk yrkeskunskap. Exempel på yrken du kan få efter utbildningen är omvärldsanalytiker, utvärderare eller projektledare.
Du kommer att kunna arbeta inom både privata och offentliga företag och organisationer samt myndigheter efter utbildningen. Sociologer behövs överallt där det behövs kunskaper om hur människor och grupper fungerar i samspel, både med varandra och med samhället.
Eftersom du under utbildningens gång har möjlighet att själv välja kurser och vad du vill fokusera på i dina självständiga arbeten, kan du göra din utbildning unik.
Eftersom programmet också innehåller möjligheter att välja ett långt praktikmoment, motsvarande cirka 30 veckor på halvtid, får du även redan under utbildningen arbetslivserfarenhet. Detta är något som i allt högre utsträckning efterfrågas på arbetsmarknaden.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.