Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning ambulanssjukvård
60 hpUtbildningen syftar till att utbilda ambulanssjuksköterskor och ger beredskap för att medverka i dagens och morgondagens ambulanssjukvård
Utbildningen baseras i huvudsak på distanspedagogik som kompletteras med ett antal fysiska campusträffar på Linnéuniversitetet i Växjö. Detta innebär att undervisningen huvudsakligen genomförs med hjälp av digitala hjälpmedel. Flest antal fysiska träffar genomförs under höstterminens kurs på 22,5 hp med totalt ca 8-10 dagar. Campusträffarna innehåller praktiska övningar, kliniska och skriftliga examinationer samt föreläsningar när dessa kan kombineras med övningar eller examinationer. Höstterminens metodkurs och vårterminens uppsatskurs genomförs helt och hållet digitalt. Utbildningen innehåller sammanlagt 13 veckor verksamhetsförlagd utbildningen (VFU). För studenter som antagits till studieort Linköping kan vissa praktiska övningar komma att genomföras på studieorten.
Karriär
Ambulanssjuksköterskor är eftertraktade inom prehospital akutsjukvård och för befattningar inom ambulanssjukvård och annan akutsjukvård. Det finns karriärvägar inom civil och militär akutsjukvård samt arbete i internationella uppdrag. Utbildningen möjliggör vidareutbildning inom ledarskap, vårdutveckling och forskarstudier.
Examen
Specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot ambulanssjukvård. Magisterexamen.
Programansvariga
Viktigt vid anmälan
Du anmäler dig till utbildningen via antagning.se.
Anmälningsperioden pågår från och med den 15 februari till och med den 15 mars. Vissa utbildningar har även öppet för sen anmälan.
Via dina sidor på antagning.se laddar du upp dina tjänstgöringsintyg.
Den 3 april måste dina tjänstgöringsintyg vara uppladdade för att din anmälan ska vara komplett och för att du ska ha så goda chanser som möjligt att komma in på utbildningen.
Den 21 april får du ditt antagningsbesked.
Kompletterande urvalsinformation
Urvalsgrupp 1 består av akademiska poäng och yrkeslivserfarenhet som legitimerad sjuksköterska med en schablon där 2-4 år ger 20 poäng, 5-7 ger 40 poäng och 8 år eller mer ger 60 poäng.
Urvalsgrupp 2 är akademiska poäng där det maximala antalet poäng som får användas är 285 hp.
”Vi vet aldrig vad som kommer att hända under ett arbetspass”
Catharina har ett spännande jobb där ingen dag är den andra lik. Som ambulanssjuksköterska arbetar hon i olika miljöer och möter människor i olika livssituationer. Jobbet passar den som gillar möjligheter och utmaningar och är flexibel samt har förmågan att samarbeta med andra, då det gäller att snabbt kunna ställa om och fokusera i olika, ofta akuta situationer. Något som hon tack vare sin utbildning var väl förberedd för när hon kom ut i arbetslivet.
Läs hela intervjun med Catharina
Idag arbetar Catharina som ambulanssjuksköterska på Ambulansen Östra Kronoberg. Hon har ett spännande jobb, där det gäller att vara flexibel.
– Ingen dag är den andra lik och vi vet aldrig vad som kommer att hända under ett arbetspass. Det är ett självständigt och ansvarsfullt arbete och fantastiskt att få göra skillnad för en annan människa. Vi gör bedömningar för patientens bästa utifrån våra riktlinjer och behöver ständigt vara beredda att snabbt kunna ställa om och fokusera i stressiga situationer. Vi arbetar i olika miljöer och situationer med sjuka eller skadade patienter i alla åldrar, allt från icke akuta situationer till livshotande tillstånd och ska i varje situation förmedla ett lugn till patienten och de närstående. Det är ofta bara jag och min kollega som finns där för att lösa situationen vi hamnat i och det kan vara en utmaning. Som ambulanssjuksköterska blir man aldrig fullärd då vi ständigt stöter på nya saker och vi behöver ha kunskap om mycket då vårt uppdrag rör allt från livets början till livets slut.
En bred studentgrupp
Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning ambulanssjukvård ges på distans med campusträffar. Catharina tyckte att det var ett bra upplägg på studierna och att studentgruppen var bred och kom från olika delar av landet.
– Mycket av utbildningen var på distans och det passade mig väldigt bra. Vi hade även fysiska träffar där vi bl.a. hade seminarium och praktiska övningar där vi fick öva olika scenarion som bidrog till att utveckla förmågan att fatta självständiga beslut och även gav tankar kring etiska ställningstaganden. Då jag saknade erfarenhet från akutsjukvård gav det mig mycket nya kunskaper. I klassen var det personer från olika delar av Sverige, i olika åldrar och med olika erfarenheter vilket gav olika perspektiv och det var betydelsefullt.
Utvecklades under praktiken
Programmet har både teoretiska kurser samt innehåller 13 veckors verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Catharina har stor nytta av både teorin och praktiken och känner sig trygg med sin kunskap i sitt dagliga arbete.
– Kunskaperna inom anatomi och fysiologi fördjupades och jag fick även en ökad kunskap om olika sjukdomar och tillstånd samt de läkemedel som används i ambulansen. Jag fick en grund att stå på och utvecklades mycket under framförallt den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, då jag fick tillämpa teorin i praktiken. Övningarna under utbildningen förberedde mig inför de situationer jag ställs inför i arbetet. Det händer att jag i vissa situationer får ”aha”-upplevelser från utbildningen och på så sätt fortsätter jag att omvandla teorin till praktik. De fördjupade kunskaperna genom utbildningen gav mig en ökad trygghet och förståelse vilket ökar patientsäkerheten.
Viktigt med campusträffar
Att möta sina studiekamrater och ha praktiska moment på campus var särskilt intressant för Catharina.
– Att dela erfarenheter med de andra i klassen. Att träna på att möta olika situationer och göra omfattande och ibland snabba bedömningar för att kunna sätta in rätt behandling. Att tränas och utvecklas i arbetet med oförutsedda och varierande uppdrag där informationen ofta är bristfällig och förvärva de kunskaper som krävs för att kunna ansvara för och vårda akut sjuka patienter.
En utbildning som gör skillnad
Arbetet som ambulanssjuksköterska är kvalificerat och självständigt. Catharina tycker att utbildningen passar för den som vill ha ett jobb där man gör skillnad.
– Utbildningen passar den som är intresserad av att arbeta prehospitalt och som brinner för att göra skillnad för människor och vill ha ett arbete där man självständigt ska fatta beslut om omvårdnadsåtgärder i akuta situationer. Den som gillar att se möjligheter och utmaningar och är flexibel samt har förmågan att samarbeta med andra. Man behöver vara stresstålig, empatisk och pedagogisk samt snabbt kunna växla tempo om situationen förändras. Det är världens roligaste jobb som väntar efter utbildningen.
Forskning kopplad till programmet
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.