Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning ambulanssjukvård
60 hpUtbildningen syftar till att utbilda ambulanssjuksköterskor och ger beredskap för att medverka i dagens och morgondagens ambulanssjukvård
Utbildningen baseras i huvudsak på distanspedagogik som kompletteras med ett antal fysiska campusträffar på Linnéuniversitetet i Växjö. Detta innebär att undervisningen huvudsakligen genomförs med hjälp av digitala hjälpmedel. Flest antal fysiska träffar genomförs under höstterminens kurs på 22,5 hp med totalt ca 8-10 dagar. Campusträffarna innehåller praktiska övningar, kliniska och skriftliga examinationer samt föreläsningar när dessa kan kombineras med övningar eller examinationer. Höstterminens metodkurs och vårterminens uppsatskurs genomförs helt och hållet digitalt. Utbildningen innehåller sammanlagt 13 veckor verksamhetsförlagd utbildningen (VFU). För studenter som antagits till studieort Linköping kan vissa praktiska övningar komma att genomföras på studieorten.
Karriär
Arbetet som ambulanssjuksköterska är kvalificerat och självständigt. Det innebär att arbeta med prehospital akutsjukvård där du möter patienter i alla åldrar som drabbats av akut sjukdom eller skada. Du bedömer och behandlar dem i hemmet, på skadeplats och under transport till vårdinrättning.
Examen
Specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot ambulanssjukvård. Magisterexamen.
Programansvariga
Viktigt vid anmälan
Du anmäler dig till utbildningen via antagning.se
Anmälningsperioden pågår från och med den 15 februari till och med den 15 mars. Vissa utbildningar har även öppet för sen anmälan.
Via dina sidor på antagning.se laddar du upp dina tjänstgöringsintyg.
Den 1 april måste dina tjänstgöringsintyg vara uppladdade för att din anmälan ska vara komplett och för att du ska ha så goda chanser som möjligt att komma in på utbildningen.
Den 21 april får du ditt antagningsbesked.
Kompletterande urvalsinformation
Urvalsgrupp 1 består av akademiska poäng och yrkeslivserfarenhet som legitimerad sjuksköterska med en schablon där 2-4 år ger 20 poäng, 5-7 ger 40 poäng och 8 år eller mer ger 60 poäng.
Urvalsgrupp 2 är akademiska poäng där det maximala antalet poäng som får användas är 285 hp.
Tidigare studenter berättar
"Vi vet aldrig vad som skall hända när vi åker ut på ett larm"
Åsa Rydhage, arbetar som ambulanssjuksköterska, ett yrke hon trivs oerhört bra med.
Det är omväxlande och intressant och man måste vara väldigt uppfinningsrik., berättar Åsa Rydhage, ambulanssjuksköterska. Vi jobbar i ett sammansvetsat team för att hitta de bästa lösningarna för varje situation och ibland tillsammans med narkossjuksköterskor, läkare, barnmorskor, brandmän eller poliser.
-Det är vanligt att vi åker till patientens hem och då är det viktigt att att vara lyhörd
och flexibel. Som ambulanssjuksköterska träffar man människor i alla åldrar och
skeden i livet och möts av allt från stor tragedi till glädjen över till exempel en lyckad förlossning. Ibland handlar det också om rena transporter.
-Jag jobbade redan som sjuksköterska på ambulansen och kände att jag ville ha den fördjupade kompetensen som specialistutbildningen gav.
Åsa valde utbildningen på Linnéuniversitetet och det faktum att den gick på distans, gjorde att hon kunde jobba samtidigt. Det bästa med utbildningen var att få mer kunskap och förståelse för det jag arbetat med säger Åsa och tillägger att det var väldigt bra att få teorin men också positivt att kunna skriva om hur det faktiskt funkar ute i verkligheten.
Att personer från hela Sverige gick utbildningen tycker hon var ett stort plus. En
del jobbade på akuten, några hade arbetat på narkosavdelning och en del kom direkt från sjuksköterskeutbildningen.
- Det var blandade åldrar i klassen och vi fick ett bra utbyte av tips, idéer och olika perspektiv.
Forskning kopplad till programmet
Distans
Att studera på distans ger dig som student andra möjligheter än vad campusutbildning ger. Det innebär att du själv till viss del ska kunna planera dina studier både vad gäller tid och plats.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studiearbetet sker på nätet. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en webbstudieplats med diskussionsforum, grupparbete, inspelade föreläsningar eller videomöten med hjälp av en webbkamera.
Växjö
Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!