Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning anestesisjukvård
60 hpUtbildningen syftar till att utbilda anestesisjuksköterskor och ger beredskap för att medverka i dagens och morgondagens anestesisjukvård
Utbildningen baseras i huvudsak på distanspedagogik som kompletteras med ett antal fysiska campusträffar på Linnéuniversitetet i Växjö. Detta innebär att undervisningen huvudsakligen genomförs med hjälp av digitala hjälpmedel. Flest antal fysiska träffar genomförs under höstterminens kurs på 22,5 hp med totalt ca 8-10 dagar. Campusträffarna innehåller praktiska övningar, kliniska och skriftliga examinationer samt föreläsningar när dessa kan kombineras med övningar eller examinationer. Höstterminens metodkurs och vårterminens uppsatskurs genomförs helt och hållet digitalt. Utbildningen innehåller sammanlagt 13 veckor verksamhetsförlagd utbildningen (VFU).
Karriär
Anestesisjuksköterskor arbetar i en bred kontext inom den peri- och postoperativa vården, smärtbehandlingskliniker, akutmottagningar, avancerad palliativ vård, prehospital vård och på skade- och katastrofplatser. Du har också möjligheter att arbeta internationellt. Utbildningen möjliggör vidareutbildning inom ledarskap, vårdutveckling och forskarstudier.
Examen
Specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot anestesisjukvård.
Magisterexamen.
Programansvariga
Viktigt vid anmälan
Du anmäler dig till utbildningen via antagning.se.
Anmälningsperioden pågår från och med den 15 februari till och med den 15 mars. Vissa utbildningar har även öppet för sen anmälan.
Via dina sidor på antagning.se laddar du upp dina tjänstgöringsintyg.
Den 3 april måste dina tjänstgöringsintyg vara uppladdade för att din anmälan ska vara komplett och för att du ska ha så goda chanser som möjligt att komma in på utbildningen.
Den 21 april får du ditt antagningsbesked.
Kompletterande urvalsinformation
Urvalsgrupp 1 består av akademiska poäng och yrkeslivserfarenhet som legitimerad sjuksköterska med en schablon där 2-4 år ger 20 poäng, 5-7 ger 40 poäng och 8 år eller mer ger 60 poäng.
Urvalsgrupp 2 är akademiska poäng där det maximala antalet poäng som får användas är 285 hp.
"Jobbet som anestesisjuksköterska blir aldrig tråkigt"
Cyril Bensusan hospiterade 3-4 gånger under grundutbildningen bara för att det var så roligt.
Läs hela intervjun med Cyril
Eftersom jag läste till sjuksköterska i Kalmar och var jättenöjd med hur grundutbildningen var upplagd så blev valet att fortsätta läsa vidareutbildningen på Linnéuniversitetet ganska självklar. Det har alltid varit min förhoppning och vilja att inrikta min specialistutbildning mot anestesisjukvård och även akutsjukvård.
Att välja just anestesisjukvård istället för andra specialistutbildningar är ett strategiskt val. Inom anestesi får man träda in i en helt ny värld som innebär högteknologisk och avancerad vård. Dessutom är ansvaret och arbetsuppgifterna utmanande och samtidigt så spännande och givande.
Den nära relation man etablerar med patienter som anestesisjuksköterska är också en mycket positiv aspekt av denna specialitet. Jag blir en av de som kan ställa upp och hjälpa patienten med avancerad vård. Detta känns nästan ofattbart.
Tycker man om den tekniska aspekten av att bedriva vård och omvårdnad så är anestesiprogrammet det rätta valet, man är alltid på frammarsch med användande och utveckling av nya behandlingsalternativ och man uppmanas alltid att förbättra sina kunskaper och färdigheter. Jobbet blir aldrig tråkigt.
Funderar man på att söka, så betyder det att man redan är lockad till denna typ av arbete och att då hospitera gör att man får en konkret bild av vad som väntar. Personalen brukar alltid vara så trevligt och positivt inställd till det. Det kan vara det lilla som saknas för att man ska känna sig säker på att söka. Jag hospiterade också, inte bara en gång, utan minst 3-4 gånger under grundutbildningen, för att jag tyckte att det var så roligt.
Forskning kopplad till programmet
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.