Specialist­sjuk­sköterske­program, inriktning distriktssköterska

75 hp

Att arbeta som distriktssköterska innebär att främja hälsa i alla åldrar, uppmärksamma och förebygga hälsorisker i närmiljö och samhälle.

Distriktssköterskans huvudområde är folkhälsa för patienter oavsett ålder; inom barn- och elevhälsa, primärvård eller kommunal hälso-och sjukvård. Under utbildningen kommer du att utveckla din förmåga att självständigt bedöma, planera, genomföra och utvärdera hälsofrämjande åtgärder. Utbildningen kommer även att ge dig en fördjupad omvårdnadskompetens för att kunna leda omvårdnad vid komplexa vårdbehov samt rätt att förskriva vissa läkemedel och hjälpmedel.

Utbildningen genomförs på heltid och huvudsakligen på distans med 3 träffar på campus i Kalmar. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) utgör 15 hp och är fördelad på två perioder; barn/elevhälsa, 7,5 hp och primärvård/kommunal hälso-och sjukvård, 7,5 hp. VFU kommer att förläggas till olika platser i södra delen av Kalmar län vid antagning i Kalmar, i norra delen av Kalmar län vid antagning i Västervik och inom Kronobergs län vid antagning i Växjö. VFU på annan ort får ordnas själv och måste vara klart och kan bevisas vid kursstart.

Karriär

Arbetet som distriktssköterska är kvalificerat och självständigt. Efter avslutad utbildning kan du arbeta inom flera olika arbetsområden t.ex. på hälso- /vårdcentral, inom kommunal hemsjukvård, palliativ vård, elevhälsa samt inom barnhälsovård.

Examen

Specialistsjuksköterskeexamen inriktning mot distriktssköterska och magisterexamen i vårdvetenskap

Viktigt vid anmälan

Du anmäler dig till utbildningen via antagning.se.
Anmälningsperioden pågår från och med den 17 februari till och med den 17 mars. Vissa utbildningar har även öppet för sen anmälan.

Via dina sidor på antagning.se laddar du upp dina tjänstgöringsintyg.
Den 3 april måste dina tjänstgöringsintyg vara uppladdade för att din anmälan ska vara komplett och för att du ska ha så goda chanser som möjligt att komma in på utbildningen.

Den 24 april får du ditt antagningsbesked.

"Det är spännande att jobba med att förebygga ohälsa"

Helene Sperlinge är distriktssköterska och tycker förebyggande vård är mest spännande.

FAQ

Distans – plugga där du är

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.

Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger Campus Växjö. Många studenter väljer att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.

Med nära 100 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med ett brett och varierat näringsliv – perfekt när du söker praktikplats eller jobb.

Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. Staden bjuder också på många evenemang och upplevelser, inom så väl musik som mat och sport.

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M