Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning intensivvård
60 hpUtbildningen syftar till att utbilda intensivvårdssjukköterskor och ger beredskap för att medverka i dagens och morgondagens intensivvård.
Utbildningen baseras på distanspedagogik vilket innebär att undervisningen huvudsakligen genomförs med hjälp av digitala hjälpmedel. Detta kompletteras med campusträffar på Linnéuniversitetet i Växjö. Flest campusträffar genomförs under höstterminens kurs på 22,5 hp med totalt ca 7–10 träffar. Under dessa träffar samordnas kliniska och skriftliga examinationer samt föreläsningar. Praktiska övningar genomförs på den studieort där du som student är antagen. Utbildningen innehåller totalt 13 veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU), varav tre veckor är fältstudier under höstterminen och tio veckor är sammanhängande VFU under vårterminen. Höstterminens metodkurs och vårterminens uppsatskurs genomförs helt och hållet digitalt.
Fördelen med distansstudier är att de ger en viss flexibilitet genom att du kan bedriva dina studier trots att du bor på annan ort. Lärarledda och/eller schemalagda moment i utbildningsprogrammet genomförs under dagtid. Du kommunicerar med lärare och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns inspelade föreläsningar, diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala mötesrum.
Karriär
Som intensivvårdssjuksköterska vårdar du de mest kritiskt sjuka och skadade patienterna. Arbetet innefattar krav på handlingsberedskap och prioriteringsförmåga vid avancerade och komplexa omvårdnadssituationer. Utbildningen möjliggör vidareutbildning inom ledarskap, vårdutveckling och forskarstudier.
Examen
Specialistsjuksköterskeexamen – inriktning mot intensivvård
Filosofie magisterexamen, huvudområde: vårdvetenskap
Programansvariga
Viktigt vid anmälan
Du anmäler dig till utbildningen via antagning.se.
Anmälningsperioden pågår från och med den 17 februari till och med den 17 mars. Vissa utbildningar har även öppet för sen anmälan.
Via dina sidor på antagning.se laddar du upp dina tjänstgöringsintyg.
Den 3 april måste dina tjänstgöringsintyg vara uppladdade för att din anmälan ska vara komplett och för att du ska ha så goda chanser som möjligt att komma in på utbildningen.
Den 24 april får du ditt antagningsbesked.
Kompletterande urvalsinformation
Urvalsgrupp 1 består av akademiska poäng och yrkeslivserfarenhet som legitimerad sjuksköterska med en schablon där 2-4 år ger 20 poäng, 5-7 ger 40 poäng och 8 år eller mer ger 60 poäng.
Urvalsgrupp 2 är akademiska poäng där det maximala antalet poäng som får användas är 285 hp.
Forskning kopplad till programmet
Distansstudier för specialistsjuksköterskeprogrammet
Att studera på distans innebär att en stor del av studierna sker digitalt. Fördelen med distansstudier är de ger en viss flexibilitet genom att du kan bedriva dina studier trots att du bor på annan ort. Distansstudier kan gå till på olika sätt, antingen utan fysiska sammankomster eller kombinerat med träffar på campus. Träffarna i utbildningsprogrammet kan ibland genomföras vid någon av de studieorter som är kopplade till Linnéuniversitetet. Lärarledda och/eller schemalagda moment i utbildningsprogrammet genomförs under dagtid oavsett om det är på campus eller på distans. Du kommunicerar med lärare och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala mötesrum. Ibland har du även tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
FAQ
Vad fokuserar specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning på intensivvård på?
Programmet fokuserar på yrkesspecifik och akademisk kompetens så att du kan ansvara för vård av kritiskt sjuka patienter med komplexa vårdbehov, inklusive hantering av avancerad livsstödjande teknik. Programmets huvudområde är vårdvetenskap med betoning på omvårdnad i samband med intensivvård.
Vilka är de viktigaste praktiska färdigheterna som jag kommer att lära mig under utbildningen?
Utbildningen integrerar teoretiska och kliniska moment som främjar förmågan att hantera verklighetsbaserade frågeställningar. Som intensivvårdssjuksköterska ska du kunna ansvara för patienters och närståendes omvårdnad samt utföra medicinsk vård, vilket innefattar avancerade omvårdnadstekniker, övervakning och hantering av livsstödjande utrustning.
Vilka egenskaper är bra att ha som intensivvårdssjuksköterska?
Som intensivvårdssjuksköterska är det viktigt att vara steget före och snabbt kunna bedöma patienters tillstånd och fatta välgrundade beslut genom att tillämpa ett reflekterande kritiskt tänkande och ett kliniskt resonemang. Detta kräver etisk kompetens, god empatisk förmåga och samarbetsförmåga eftersom du kommer att arbeta nära både patienter, närstående och kollegor.
Hur hjälper utbildningen mig att förstå och hantera etiska och emotionella utmaningar inom intensivvård?
Programmet innehåller undervisning kring etiska utmaningar inom intensivvård. Du får träna dig i att navigera i komplexa beslutssituationer som kräver övervägande av olika etiska värden/principer med beaktande av patientens självbestämmande och önskemål. I samband med yrkeshandledning genomförs etisk reflektion som bland annat hjälper dig att möta dina egna känslor.
Vad kan jag arbeta med som intensivvårdssjuksköterska?
Efter att ha avslutat programmet kan du söka anställning som specialistsjuksköterska inom allmän eller specialiserad intensivvård. Det finns intensivvårdsavdelningar som exempelvis är specialiserade mot hjärt-, neuro-, thorax- eller pediatrisk intensivvård. Utbildningen öppnar även för karriärvägar inom forskning, civil och militär katastrof- och akutsjukvård samt arbete i internationella uppdrag.
Distans – plugga där du är
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.
Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger Campus Växjö. Många studenter väljer att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med nära 100 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med ett brett och varierat näringsliv – perfekt när du söker praktikplats eller jobb.
Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. Staden bjuder också på många evenemang och upplevelser, inom så väl musik som mat och sport.