Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning operationssjukvård
60 hpUtbildningen syftar till att utbilda operationssjuksköterskor som ger beredskap för att medverka i dagens och morgondagens operationssjukvård.
Utbildningen baseras på distanspedagogik vilket innebär att undervisningen huvudsakligen genomförs med hjälp av digitala hjälpmedel. Detta kompletteras med campusträffar på Linnéuniversitetet i Växjö. Det kan även förekomma att campusträffar genomförs vid studieorterna Linköping och/eller Jönköping. Flest campusträffar genomförs under höstterminens kurs på 22,5 hp med totalt ca 7–10 träffar. Under dessa träffar samordnas kliniska och skriftliga examinationer samt föreläsningar. Praktiska övningar genomförs på den studieort där du som student är antagen. Utbildningen innehåller totalt 14 veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU), varav fyra veckor är fältstudier under höstterminen och tio veckor är sammanhängande VFU under vårterminen. Höstterminens metodkurs och vårterminens uppsatskurs genomförs helt och hållet digitalt.
Fördelen med distansstudier är att de ger en viss flexibilitet genom att du kan bedriva dina studier trots att du bor på annan ort. Lärarledda och/eller schemalagda moment i utbildningsprogrammet genomförs under dagtid. Du kommunicerar med lärare och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns inspelade föreläsningar, diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala mötesrum.
Karriär
Arbetet som operationssjuksköterska är kvalificerat och självständigt. Utbildningen öppnar karriärvägar som operationssjuksköterska inom kirurgins alla områden och för arbete med vårdhygien. Din utbildning ger möjlighet till utlandsuppdrag inom civil och militär kirurgisk vård. Du kan också gå vidare till forskarstudier.
Examen
Specialistsjuksköterskeexamen – inriktning mot operationssjukvård
Filosofie magisterexamen, huvudområde: vårdvetenskap
Programansvariga
Viktigt vid anmälan
Du anmäler dig till utbildningen via antagning.se.
Anmälningsperioden pågår från och med den 17 februari till och med den 17 mars. Vissa utbildningar har även öppet för sen anmälan.
Via dina sidor på antagning.se laddar du upp dina tjänstgöringsintyg.
Den 3 april måste dina tjänstgöringsintyg vara uppladdade för att din anmälan ska vara komplett och för att du ska ha så goda chanser som möjligt att komma in på utbildningen.
Den 24 april får du ditt antagningsbesked.
Kompletterande urvalsinformation
Urvalsgrupp 1 består av akademiska poäng och yrkeslivserfarenhet som legitimerad sjuksköterska med en schablon där 2-4 år ger 20 poäng, 5-7 ger 40 poäng och 8 år eller mer ger 60 poäng.
Urvalsgrupp 2 är akademiska poäng där det maximala antalet poäng som får användas är 285 hp.
Camilla håller i trådarna i operationsalen
Ingen dag är den andra lik och arbetet som operationssköterska blir aldrig enformigt. Efter snart tre år i yrket tänker Camilla Ramström ofta på att det var ett bra beslut hon tog att vidareutbilda sig.
Läs hela intervjun med Camilla
Camilla Ramström är operationssköterska
En specialistutbildning passade Camilla Ramström då hon var intressead av att utveckla sig.
– Det är en spännande verksamhet, utöver det vanliga och att vara operationssköterska skiljer sig rätt mycket från att vara sjuksköterska, eftersom det är mer tekniskt än medicinskt, berättar Camilla.
Hon arbetar på centraloperationen på Länssjukhuset i Kalmar, vilket innebär att hon deltar i alla typer av operationer. Och det är hon som håller i trådarna.
– Som operationssköterska planerar man hela operationen, vilket bland annat innebär att bestämma vilken apparatur som behövs, se till att instrumenten
fungerar, avgöra hur patienten ska ligga för att läkaren ska komma åt att operera och ta hand om det som eventuellt opereras bort. Men det största ansvarsområdet är att se till att allt är sterilt, både instrument, patienter och personal, förklarar
Camilla.
I hennes arbete ingår även att träffa representanter för de företag som landstinget har upphandlat som leverantörer av utrustning och testa och utvärdera deras nyheter.
– Det här jobbet blir mycket vad man gör det till och jag känner att det finns hur många möjligheter som helst!
Vill utvecklas
Det var just viljan och intresset att utveckla sig som gjorde att Camilla beslöt sig för att satsa på en specialistutbildning bara några år efter att hon var klar med sin sjuksköterskeexamen. Och lusten att utvecklas har inte avtagit.
– Jag är lite sugen på plastkirurgi, men det finns så många kurser man kan läsa och jag går så många jag kan. Det här yrket kan verkligen ge hur mycket som helst och för framtiden är det helt rätt att satsa på en specialistutbildning, avslutar Camilla Ramström.
Forskning kopplad till programmet
Distansstudier för specialistsjuksköterskeprogrammet
Att studera på distans innebär att en stor del av studierna sker digitalt. Fördelen med distansstudier är de ger en viss flexibilitet genom att du kan bedriva dina studier trots att du bor på annan ort. Distansstudier kan gå till på olika sätt, antingen utan fysiska sammankomster eller kombinerat med träffar på campus. Träffarna i utbildningsprogrammet kan ibland genomföras vid någon av de studieorter som är kopplade till Linnéuniversitetet. Lärarledda och/eller schemalagda moment i utbildningsprogrammet genomförs under dagtid oavsett om det är på campus eller på distans. Du kommunicerar med lärare och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala mötesrum. Ibland har du även tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
FAQ
Vad fokuserar specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning operationssjukvård på?
Operationssjukvård är en specialiserad vårdform som innebär komplexa krav på ditt yrkeskunnande och din akademiska kompetens. Fokus för programmet är att du efter utbildningen ska kunna ansvara för avancerad omvårdnad till patienter inom operationssjukvård. Detta innebär bland annat specifik kunskap om infektionskontroll och patientsäkerhet.
Hur lång är utbildningen?
Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning operationssjukvård är ett heltidsprogram som sträcker sig över 60 högskolepoäng, vilket motsvarar ett års heltidsstudier.
Vilka är behörighetskraven för att bli antagen till programmet?
För att bli antagen måste du ha grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå. Dessutom krävs särskild behörighet i form av yrkesverksamhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månaders heltidstjänst efter svensk sjuksköterskelegitimation.
Vilka egenskaper är bra att ha som operationssjuksköterska?
Som operationssjuksköterska är det viktigt att vara uppmärksam på detaljer, ha god anpassningsförmåga och förmåga att förbli lugn i stressiga situationer. Du behöver också kunna samarbeta i team eftersom mycket av arbetet genomförs i samverkan med kirurger, anestesiläkare, anestesisjuksköterskor och andra yrkesgrupper.
Vad kan jag arbeta med som operationssjuksköterska?
Som operationssjuksköterska arbetar du framför allt på sjukhusens operationsavdelningar. Utbildningen öppnar karriärvägar inom kirurgins alla områden och för arbete med vårdhygien samt ger möjlighet till utlandsuppdrag inom civil och militär kirurgisk vård.
Distans – plugga där du är
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.
Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.