Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård
60 hpVill du utbilda dig till specialistsjuksköterska med inriktning psykiatrisk vård? Denna utbildning ger dig fördjupad kompetens i psykiatrisk vård genom yrkes- och ämnesfördjupning i vårdvetenskap och i omvårdnad vid psykisk sjukdom och ohälsa. Utbildningen hålls på distans och halvfart vilket gör att det går att fortsätta jobba under studierna.
Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning psykiatrisk vård ger dig en fördjupad omvårdnadskompetens som behövs för att kunna leda omvårdnad och självständigt möta komplexa vårdbehov vid psykisk ohälsa i olika åldersgrupper och vårdkontexter. Under utbildningen utvecklar du din etiska kompetens, självkännedom och samtalskompetens. I programmet ingår också frågeställningar relaterade till hållbar utveckling och mänskliga rättigheter.
Denna utbildning kombinerar teoretiska och kliniska moment för att bidra till din förmåga att förstå och problematisera verklighetsbaserade frågeställningar. Utöver vårdvetenskap läser du kurser inom medicinsk vetenskap, vårdpedagogik och vårdpsykologi.
Utbildningen hålls på distans med vissa fysiska träffar på Campus Växjö.
Karriär
Som specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård kan du vara verksam inom ett brett fält. Du kan exemplevis jobba inom specialiserad psykiatrisk vård, primärvård, företagshälsovård, och kommunal vård och omsorg.
Examen
Specialistsjuksköterskeexamen och Filosofie magisterexamen med inriktning psykiatrisk vård. Huvudområde: Vårdvetenskap
Programansvarig
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Viktigt vid anmälan
Du anmäler dig till utbildningen via antagning.se.
Anmälningsperioden pågår från och med den 15 februari till och med den 15 mars. Vissa utbildningar har även öppet för sen anmälan.
Via dina sidor på antagning.se laddar du upp dina tjänstgöringsintyg.
Den 3 april måste dina tjänstgöringsintyg vara uppladdade för att din anmälan ska vara komplett och för att du ska ha så goda chanser som möjligt att komma in på utbildningen.
Den 21 april får du ditt antagningsbesked.
Kompletterande urvalsinformation
Urvalsgrupp 1 består av akademiska poäng och yrkeslivserfarenhet som legitimerad sjuksköterska med en schablon där 2-4 år ger 20 poäng, 5-7 ger 40 poäng och 8 år eller mer ger 60 poäng.
Urvalsgrupp 2 är akademiska poäng där det maximala antalet poäng som får användas är 285 hp.
Utbildningen ger en fördjupad kunskap inom ditt yrkesområde
Bahtije har tidigare läst vid Linnéuniversitetet och när det var dags för henne att läsa vidare föll det sig naturligt att söka hit igen.
Läs intervjun med Bahtije
- Jag har alltid haft ett särskilt intresse för ämnet psykiatri. Mötet med människor I arbetslivet har väckt intresset att läsa mer om hur människan fungerar. Hur arv och miljö kan påverka individen, samt hur allt hänger ihop. Jag har läst länge på Linneuniversitetet och det är ett modernt universitet med många möjligheter.
För Bahtije är det viktigt att utvecklas både som människa och i sin yrkesroll.
Det är viktigt att utvecklas. Man lär sig mer om sig själv som människa om man vågar ta tag I sina innersta tankar och reflektioner. Utbildningen gör att man får en fördjupad kunskap, vilket gör att du är förbered för att möta människan I olika typer av situationer i sin yrkesroll. Det är en trygghet för en själv och ens kollegor.
Hela utbildningen genomförs på distans vilket har både sina för- och nackdelar.
- All undervisning sker digitalt via Zoom vilket är bekvämt, men ibland också lite tråkigt. Som student handlar det om att se möjligheterna och att välja inställning.
Jag är van vid distansutbildningar och Linneuniversitetet hanterar utbildningen på ett bra sätt. Det finns en kultur i att hela tiden försöka ligga i framkant.
Jag hittar så mycket kraft och energi i arbetet med familjer
Jag blev positivt överraskad av upplägget i utbildningen med inriktningen psykiatrisk vård säger Markus Sjösten.
- När jag började läsa inriktningen psykiatrisk vård var det mest för att utbildningen kändes bra att ha, men jag har ändrat inställning under tiden, berättar Markus Sjösten. De här två åren har fått mig att inse vilken bra grund jag nu har att stå på.
Läs hela intervjun med Markus
Jag har jobbat på Barn och ungdomspsykiatrins heldygns- och mellanvård i 10 år
och där är det viktigt att ha ett familjefokuserat arbetssätt. Den vårdvetenskapliga
grunden i utbildningen har gett mig viktiga verktyg i mötet med de människor jag
träffar i mitt arbete.
- Jag har läst steg 1 i familjeterapi i Växjö tidigare, så jag var väl bekant med Växjö och tyckte att det var bra, så därför, och av praktiska skäl valde jag Linnéuniversitetet igen. Jag blev positivt överraskad av upplägget i den här utbildningen. Vi varvar teoretiska studier i hemmet med klinisk praktik och träffar ute i studiegrupperna. Där "gnuggar" vi det vi lärt oss ytterligare, till exempel genom seminarier med reflekterande team. Det tycker jag är ett mycket givande sätt att läsa på.
Jag börjar jobba heltid igen i juni, men planerar att läsa vidare på magisterutbildningen till hösten. Denna utbildning har varit intressant och jag vill fördjupa mig specifikt i vårdpersonalens grundläggande vårdande hållning i kontakten med familjer på BUP.
“Jag har möjligheten att förändra en persons liv och då måste jag förvalta det”
- Att min hjälp kan göra någon annans dag är det som får mig att vilja gå till jobbet varje dag. Att min hjälp kan få någon annan att må bättre.
Lilijan Houso jobbar som sjuksköterska inom psykiatrisk vård. Hon har alltid velat jobba inom vården och ett sommarjobb inom rättspsyk gjorde att hon fick upp ögonen för den psykiatriska vården. Efter sin sjuksköterskeutbildning pluggar hon nu till specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård samtidigt som hon jobbar. Att jobba med människor är något hon verkligen trivs med.
- Jag är mån om att se människan och hur jag ska göra för att nå fram till just den person jag möter. Vi är alla olika och måste alla bemötas på olika sätt. Jag har möjligheten att förändra en persons liv och då måste jag förvalta det.
Lilijan tycker att det är ett väldigt utvecklande yrke att jobba inom den psykiatriska vården och att vi behöver prata mer om psykiatrin för att få folk att förstå hur man jobbar inom den. Sjuksköterskan är den som är spindeln i nätet och har koll på alla delar, från kontakt både med patient och läkare till hur man ska bemöta patienten och skriva rapport.
- Jag vill få fler att förstå hur vi jobbar inom rättspsykiatrin och att det är ett roligt och utvecklande arbete.
Mer om programmet
Forskning kopplad till programmet
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.