Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning vård av äldre
60 hpVill du arbeta med förebyggande insatser och avancerad omvårdnad av äldre personer med komplexa somatiska och psykogeriatriska vårdbehov? Denna utbildning till specialistsjuksköterska med fokus på vård av äldre hålls på distans och halvfart, vilket gör att det går att fortsätta jobba under studierna.
Denna specialistsjuksköterskeutbildning utbildar dig för att kunna arbeta i dagens och morgondagens hälso- och sjukvård med äldre präglat av ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Mångfaldsperspektivet är centralt i utbildningen. Utbildningens delkurser har ett tydligt fokus på omvårdnad av äldre och innehåller personcentrerad vård, palliativ och geriatrisk omvårdnad, vetenskapliga metoder och självständigt arbete samt organisation, ledning och utveckling.
Denna utbildning till specialistsjuksköterska med fokus på omvård av äldre sker på distans.
Programmet startar vartannat år på höstterminen.
Karriär
Utbildningen ger dig såväl fördjupande som utvidgande kunskaper och färdigheter för att arbeta självständigt och leda omvårdnaden som specialistsjuksköterska inom vård av äldre.
Du får förutsättningar för att värdera, integrera och använda relevant kunskap för att kunna hantera komplexa situationer i omvårdnaden av äldre, samt för att bidra till högre kvalitet och patientsäkerhet. Arbetsmarknaden är bred och omfattar de flesta verksamheter där du möter äldre personer, såsom prehospital vård, akutsjukvård, geriatrik, specialistmottagningar, primärvård och kommunal vård.
Som specialistsjuksköterska kan du även arbeta som specialistkonsult inom olika verksamheter. Du kan också jobba med kvalitetsutveckling inom ditt specialistområde på olika nivåer i hälso- och sjukvården, eller med utbildning och forskning.
Examen
Specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot vård av äldre.
Filosofie magisterexamen. Huvudområde: Vårdvetenskap.
Programansvarig
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Viktigt vid anmälan
Du anmäler dig till utbildningen via antagning.se.
Anmälningsperioden pågår från och med den 15 februari till och med den 15 mars. Vissa utbildningar har även öppet för sen anmälan.
Via dina sidor på antagning.se laddar du upp dina tjänstgöringsintyg.
Den 3 april måste dina tjänstgöringsintyg vara uppladdade för att din anmälan ska vara komplett och för att du ska ha så goda chanser som möjligt att komma in på utbildningen.
Den 21 april får du ditt antagningsbesked.
Utbildningen är vägen till drömjobbet för Enna
Enna arbetar på en akutgeriatrisk avdelning och har alltid älskat att jobba med äldre. Det fölls sig därför naturligt för henne att specialisera sig på vård av äldre för att få mer kunskap om den äldre människan. Utbildningen ges på distans och Enna tycker att det är extra intressant att klasskamraterna är utspridda över hela Sverige.
- Vi får ta del av varandras erfarenheter och verksamheter vilket jag tycker är otroligt nyttigt och intressant. Problemområden har analyserats utifrån olika perspektiv och vi har delat med oss av tips till varandra, säger Enna.
Läs hela intervjun med Enna
Enna är nöjd med att läsa vid Linnéuniversitetet och tycker att lärarna är bra, tillgängliga och engagerade. Att det även finns forum för studenterna att diskutera är ytterligare ett plus när allt är på distans.
- Det krävs disciplin för att kunna studera på distans, vilket jag har fått öva på. Eftersom jag jobbar under tiden krävs en viss anpassning och då är det extra skönt att kunna lägga upp och styra över sin pluggtid själv, säger Enna.
En förutsättning för att kunna jobba samtidigt är att föreläsningarna spelas in vilket gör att du kan titta på dem när du vill och även flera gånger om det skulle behövas. Enna tillägger att lärarna är oerhört kompetenta och enkla att få tag i vid behov.
Under utbildningen har hon haft två praktikperioder inom kommunal verksamhet. Praktiken har gett Enna perspektiv då hon fick prova på hur det är att jobba som sjuksköterska i hemtjänsten och på en palliativ avdelning.
- Efter examen kommer jag fortsätta jobba på akutgeriatriska avdelningen i Växjö och kommer tillsammans med andra specialistsjuksköterskor inom vård av äldre att utveckla en geriatrisk mottagning som är knuten till avdelningen, säger Enna.
Hennes drömjobb är att få arbeta patientnära med äldre människor men även att få jobba förebyggande, med uppföljningar och med förbättringsarbete för att på så sätt få en variation i arbetet. Det kommer jag ha möjlighet till efter examen, menar Enna.
- Under utbildningens gång har jag fått många nya perspektiv på den äldre människan och värdefull kunskap som hjälper mig i mitt arbete. Sjuksköterskor med specialistkompetens inom vård av äldre är oerhört värdefullt på en slutenvårdsavdelning då det tillför högre kvalitet i arbetet. Utbildningen har lett till att många förbättringsförslag har börjat diskuteras på min arbetsplats. Snart är vi fyra sjuksköterskor som har gått den här utbildningen på min avdelning och alla anser sig ha haft stor nytta av den, avslutar Enna.
"Jag vill ge alla patienter en god vård"
Malin arbetar som specialistsjuksköterska i hemsjukvården i Kalmar.
Hon läste specialistsjuksköterske-programmet med inriktning vård av äldre på distans och tycker att utbildningen gav henne en fördjupad kunskap som hon har nytta av i sitt arbete.
Läs hela intervjun med Malin
- Jag arbetar som specialistsjuksköterska i hemsjukvården i Kalmar. Utbildningen har gjort att jag fått en djupare kunskap om den äldre människan och blivit tryggare i mina bedömningar. Den har gjort att insikten i vad som är normalt åldrande och vad som kan vara behandlingsbart har ökat. Stödet till omvårdnadspersonalen blir bättre när sjuksköterskan är trygg i sin roll. När kunskapen ökar blir vården bättre för patienten.
Malin uppskattar den variation som kommer med yrket.
- Det som är spännande är att ingen dag är den andra lik. En vanlig dag innebär hembesök i eget boende eller på vård- och omsorgsboende. Många behöver hjälp med sina läkemedel och det är sjuksköterskans ansvar att se till att rätt läkemedel ges på rätt sätt i rätt tid. Med jämna mellanrum har patienterna läkemedelsgenomgångar med ansvarig läkare och det är sjuksköterskans ansvar att förbereda dessa och ta prover efter ordination.
För att ge patienterna en trygg vård så jobbar Malin och hennes kollegor i team samt att de använder sig av ett kvalitetsregister.
Vård i livets slut tillhör sjuksköterskans arbete och det kräver tid och kunskap så den sista tiden blir bra för patient och anhöriga. Vi arbetar med kvalitetsregister för att ge våra patienter rätt vård. Vården kring patienten är ett teamarbete vilket är väldigt bra för kvalitén. Det är tillsammans i teamet, med patienten och anhöriga som vi kan göra det bäst för den enskilde.
Malin läste programmet på distans samtidigt som hon arbetade. Hon tycker att alla sjuksköterskor som jobbar med äldre människor borde gå utbildningen.
- Jag studerade på distans. Vi hade vissa träffar på Linnéuniversitetet, men det mesta genomfördes online. Det fungerade bra och lärarna var engagerade. Jag har alltid jobbat för den goda vården i livets slut och att det ska vara en bra planering och förberedelse inför slutet av livet. Jag tycker att alla sjuksköterskor som arbetar med äldre människor borde gå utbildningen.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.