Språk, kultur och kommunikation

Inriktning litteraturvetenskap 180 hp

Vill du varva humanistiska ämnesstudier med praktik och utlandsvistelse? Då är språk, kultur och kommunikation rätt kombination för dig.

Du tränas att kommunicera effektivt och språkligt korrekt, och får god insikt i hur historiska, samhälleliga och kulturella fenomen hänger ihop. Du får möjligt till utlandsstudier, samtidigt som du får praktiska färdigheter i projektledning, entreprenörskap och ekonomi.

Du kan i större utsträckning än i de flesta andra program påverka innehållet i dina studier. Du som väljer inriktningen franska, spanska eller tyska har dessutom möjlighet att läsa första terminen i Nice, Barcelona respektive Berlin.

De två första terminerna ägnas åt din valda inriktning. Under den programgemensamma terminen (termin tre) läser du kurser som kompletterar dina huvudämnesstudier. Du lär dig hur man arbetar i projektform, från att planera och leda projekt till att genomföra och avrapportera dem. Stor nytta har du även av kurser som ekonomisk översikt, offentlig förvaltning och interkulturell kompetens.

Termin fyra består av valfria kurser, där du antingen kan bredda eller fördjupa dina studier. Du får tillgång till ett unikt kontaktnät med universitet i hela världen och kan ta chansen att studera utomlands.

Under termin fem skriver du det examensarbete som kommer att ligga till grund för din examen. Den sista terminen knyts hela utbildningen ihop och ägnas i huvudsak åt praktik och ett projektarbete.

Karriär

En bred och mångfacetterad arbetsmarknad väntar dig i Sverige och internationellt. Utbildningen förbereder dig för yrken som exempelvis språkkonsult, utbildningssamordnare, internationell koordinator, skribent, utredare/kommunikatör inom myndigheter, organisationer eller företag. Du kan också arbeta som projektledare i olika sammanhang.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot språk, kultur och kommunikation.

Huvudområde: Engelska, Filmvetenskap, Franska, Historia, Religionsvetenskap, Litteraturvetenskap, Spanska, Svenska språket eller Tyska

#humansoflnu

Följ oss på Instagram.

Hanna Olsson

2018 års SOL-stipendier delades ut till Hanna Olsson och Charlotte Renström.
SOL står för språk och litteratur och delas ut till studenter som särskilt utmärker sig inom programmen språk, kultur och kommunikation samt internationell administration med språk. Hanna (bilden) ska i vår göra praktik på ett filmdistributionsbolag i Stockholm.

Studieresa Bryssel

Studenter i EU-parlamentet i Bryssel

Studenterna Moa Olofsson, Melina Roy, Sara Jaeger och Louise Lennartsson planerade och genomförde en studieresa till Bryssel för studenter på programmen Språk, kultur och kommunikation, Språk och politik och Integrations- och mångfaldsstudier.

Studenter berättar

Marina

Utbildningen hjälpte Marina till drömpraktiken


Det var Marina Puljars stora litteraturintresse i kombination med programmets unika inriktning och praktikmöjligheter som gjorde att hon valde att läsa programmet språk, kultur och kommunikation med inriktning litteraturvetenskap.

– Det bästa med programmet är att det går att skräddarsy det efter sina egna intressen och framtidsambitioner. Att själv kunna välja kurser och var man vill läsa dem, antingen i Sverige eller utomlands, skapar både möjligheter och flexibilitet i studierna. Jag har lagt upp mina studier på ett sådant sätt att jag kan arbeta parallellt med mina studier och på så sätt undvika dyra studielån.

Agnes

Agnes brinner för att lyfta fram kvinnor och HBTQ-personer


Det var Agnes Petterssons entusiastiska historielärare på gymnasiet som öppnade hennes ögon för historieämnet. Idag studerar Agnes programmet språk, kultur och kommunikation med inriktning historia, drömmer om att bli museipedagog och brinner för att lyfta fram underrepresenterade grupper i historieförmedlingen.

– Jag visste att jag ville studera historia, men inte exakt vad jag ville göra. Jag behövde ett program som gav mig riktning, men samtidigt många valmöjligheter. När jag hittade programmet språk, kultur och kommunikation med inriktning historia så kände jag att det var precis det jag letat efter, säger Agnes.

Tidigare studenter berättar

Julie arbetar som doktorand på Uppsala universitet

Julie Gudmundsson

Julie B. Gudmundsson var osäker på vad hon ville jobba med innan valet föll på programmet Språk, kultur och kommunikation. Litteratur och kommunikation passade Julie, som frilansat som kulturskribent tidigare. Programmet erbjöd en bred grund där det fanns möjligheter till att söka sig vidare inom flera arbetsgrupper. Idag arbetar Julie som doktorand i amerikansk litteratur och didaktik på Uppsala universitet.

Vad har du haft mest nytta av i din utbildning?

Min grund i litteraturvetenskap, som man får i baskurserna i engelska, är det som jag har haft mest nytta av i min nuvarande position som doktorand såklart. Det faktum att i princip hela min utbildning hölls på engelska gjorde att jag snabbt blev bra på språket, vilket förstärktes under utlandsstudierna. Praktikdelen, i mitt fall två praktikplatser, som både ägde rum på bokförlag gav mig chansen att få in en fot på arbetsmarknaden och visade vad jag kan använda mina kunskaper till. Den långa praktiken är verkligen en möjlighet! Att ha tre månader på sig att komma in på en arbetsplats och lära sig ett yrke man är intresserad av är verkligen en fördel.

Åkte du på utlandsstudier? I så fall, vilken nytta har du haft av den erfarenheten?

Ja, jag spenderade en termin i North Carolina, USA. Det var ett mål med mina studier att spendera en termin i USA. När jag var där valde jag att läsa en kurs som gav mig möjlighet att ha praktik på ett bokförlag - vilket gav mig så mycket och var en rolig upplevelse. Under tiden där så läste jag även en kurs i amerikansk litteratur vilket gjorde att mitt intresse för specifikt amerikansk litteratur och kultur stärktes. Detta ledde i sin tur till att jag sedan valde att söka till en masterutbildning i amerikansk litteratur.

Förutom rena ämneskunskaper, vad lärde du dig under tiden som student?

Jag lärde mig de där små sakerna som man kanske inte alltid reflekterar över: hur jag på bästa sätt tar till min kunskap, hur man kan planera sin tid, vilka tider som funkar bäst att arbeta på, hur man samarbetar med andra i projekt, hantera högpresterande miljöer, tala inför andra och förmedla mina tankar och argument i både tal och skrift. Alla dessa saker är guld värda i arbetslivet eller fortsatta studier!

 

Fokus på folkhälsa, social hållbarhet och internationella relationer.

Jonas Andersson

Jonas Andersson valde Språk, kultur och kommunikation då det är tre ämnen som han är intresserad av, och som verkade vara sammankopplad på ett intressant sätt. Också möjligheten av en bred arbetsmarknad lockade, och idag jobbar han inom ett brett fält med fokus på frågor inom folkhälsa, social hållbarhet och internationella relationer. Jonas läste programmet med svenska som inriktning.

Vad har du haft mest nytta av i din utbildning?

Jag skulle säga att det är de språkliga delarna, skrivandets hantverk men även det kommunikativa inslaget i utbildningen, främst då de retoriska delarna. Förmågan att kunna uttrycka sig på ett bra och enkelt sätt.

Förutom rena ämneskunskaper, vad lärde du dig under tiden som student?

Jag lärde mig att ta ansvar för mina studier och att vara disciplinerad. Men jag skulle vilja säga att jag även utvecklade de sociala delarna, även om jag redan innan utbildningen såg mig som en social person. Jag var även engagerad som studeranderepresentant i en anställningsnämnd. Det var väldigt lärorikt att få ta del av universitetets vardag samt att ha inflytande som student.

Vad hade du för favoritställe i Växjö?

Sjöarna runt campus, Trummen och Växjösjön. Det var en förmån att få promenera runt de sjöarna mellan alla studietimmar. Givetvis även Teleborgs slott. Jag tycker egentligen hela universitetsområdet var ett favoritställe för mig.

Var jobbar du idag?

Jag jobbar som utredare på utvecklingsavdelningen på Finspångs kommun. Avdelningen är placerad på ledningsstaben. Jag arbetar inom ett brett fält med fokus på frågor inom folkhälsa, social hållbarhet samt internationella relationer. Jag jobbar även en hel del med frågor som rör Agenda 2030 och de 17 globala hållbarhetsmålen.

Jenny språk kultur och kommunikation

Utbildningens bredd ger många valmöjligheter

– Ju bredare utbildning, desto fler valmöjligheter i arbetslivet. Så ser jag på kandidatprogrammet för Språk, kultur och kommunikation, säger Jenny Fröse som nyligen har avslutat sina programstudier.

– Här får man åka ut i världen och faktiskt lära sig av verkligheten, istället för att tillbringa tre år i en lärosal hemma i trygga Sverige. Under min utbildning, ville jag förlägga två terminer i USA som utbytesstudent. Detta var inget problem för personalen på Linnéuniversitetet, som verkligen gör sitt yttersta för att tillmötesgå varje students behov och önskemål. Efter timtal av research, hittade jag de kurser som mitt program krävde på Bemidji State University i norra Minnesota, USA. Det lilla lärosätet BSU erbjöd det amerikanska studentlivet som jag hade föreställt mig. Där fanns de mest intressanta och konstigaste klubbar man kunde bli medlem i, dagliga sportaktiviteter på campus, interaktiva och utmanande lärare, amerikanska fotbollsspelare som ansåg sig vara skolans kungar och stora skrattande kompisgäng. I den kallaste och längsta vintern jag någonsin har upplevt, träffade jag de varmaste av människor.

Alumnundersökning

Corina Löwe

Hej Corina, du har nyss genomfört en alumnundersökning för programmet Språk, kultur och kommunikation (SKK). Vad tycker dina alumner om programmet?

Det gör mig glad och stolt att 98 % är nöjda till supernöjda med sin utbildning. Jag kan tacka mina kollegor för att vi har skapat en utbildning som studenter upplever som utvecklande och nyttig för sin personliga och yrkesmässiga utveckling.

 Läs hela sammanställningen av undersökningen här.

 

Mer om programmet

Jørgen Bruhn och jag, Corina Löwe (programansvarig) har varit i väg med en grupp studenter och vi besökte Williams College i Williamstown Massachusetts, USA, där vi träffade 10 studenter + deras lärare Christopher Bolton. Våra studenter deltog gemensamt i en kurs (för LNU-studenter var det en studieresa) med temat "A tale of two campuses" där de fick lära sig mer om utbildningssystemet, regional historia, sjukvårdssystemet och annat. Vi var en vecka i USA och amerikanerna har varit här en vecka. Innan vi träffades fysiskt hade studenterna redan lärt känna varandra och diskuterat några uppgifter med varandra via skype/facebook. Några av oss höll i en timmes undervisning om Sverige för barnen.

Studentprojekt av Hanna Hedqvist

"Att få åka på denna resa till Williams College var en chans jag bara behövde ta! Att genom projekt som detta få ta del av en annan studentkultur, få praktisk erfarenhet av det engelska språket samt träffa nya människor är någonting jag verkligen uppmuntrar alla till att vara en del av. Jag tog på mig att dokumentera vår tid i USA så efter en natts bearbetning av 200 klipp blev denna film slutresultatet. Som ni ser hann vi med att göra det mesta, allt från föreläsningar med studenter och personal från Williams College till basket, klättring och lek med eleverna på stadens grundskola!" /Hanna Hedqvist

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M