Statsvetarprogrammet
180 hpGlobaliseringen och det ökade samarbetet inom Europa och ute i hela världen gör att kunskaper om att jämföra och analysera politik både inom och mellan regioner, länder och världsdelar efterfrågas alltmer på arbetsmarknaden. Genom att studera till statsvetare får du en fördjupad kunskap i hur politik och politisk utveckling kan analyseras utifrån ett jämförande perspektiv.
På Statsvetarprogrammet förbereds du för en arbetsmarknad där du kan få jobb i Sverige, Europa och resten av världen. Utbildningen består av fördjupningsämnet statsvetenskap och med fördjupade studier i komparativ (jämförande) politik. Du studerar frågor som har att göra med olika statsskick, politiska system, partier, korruption, demokrati och demokratisering, makt och säkerhet, utrikespolitik och en mängd andra globala samhällsfrågor.
Våra kvalificerade lärare och vår starka forskningsinriktning garanterar dig en bred statsvetenskaplig profil för en arbetsmarknad med många möjligheter. Programmet har en tydlig komparativ och internationell inriktning och du kan läsa en del kurser på engelska tillsammans med utbytesstudenter. Under utbildningens andra och tredje år ges möjlighet till såväl praktik i Sverige eller utomlands som valfri kurstermin, samt utlandsstudier. Dessa val görs i samråd med din programansvarig. Praktiken ger dig möjlighet att få arbetslivserfarenheter under din studietid.
Karriär
Efter din utbildning är du som statsvetare väl förberedd för att antingen fortsätta med att läsa en master, eller för ett jobb som handläggare, utredare, projektadministratör, analytiker, eller andra liknande arbeten såväl i Sverige och Europa, som ute i världen.
Examen
Filosofie kandidatexamen
Huvudområde: statsvetenskap
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/ praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
"Genom utbildningen kan jag förstå och se hur jag kan göra skillnad"
- Vi nationella minoriteter ska ju ha samma rättigheter och skyldigheter till våra språk, vår kultur och historia som alla andra i det här landet.
Josephine Ylipää jobbade som utredningssekreterare på Regeringskansliet med Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Uppdraget var att granska de kränkningar och övergrepp som den nationella minoriteten utsatts för av den svenska staten. I november 2023 lämnade hon och hennes kollegor över slutbetänkandet “Som om vi aldrig funnits” till kulturministern.
- Min minoritet har länge blivit osynliggjord, man vet inte att vi existerar. Och då så klart inte heller vår historia, vårt språk eller vår kultur. Det är en kunskapslucka i svensk historia och i samhället. Osynliggörandet skapar en märklig känsla. Att inte synas är som att inte finnas.
Josephine pluggade statsvetenskap för att hon ser att det är inom politiken som förändringen kan ske. Hennes inställning är att man måste förstå det system man vill förändra.
- Jag har alltid haft en stark känsla för rättvisa, men det var först genom utbildningen som jag kunde förstå och se hur jag kan göra skillnad utanför mitt närmsta samhälle. Den gav mig verktygen att sikta större.
Sannings- och försoningskommissionens arbete har öppnat upp för att prata om vad som har hänt historiskt och att börja visualisera vad man vill åstadkomma. Det har fötts ett hopp inom den nationella minoriteten om att det nu finns möjlighet till förändring, vilket ger Josephine energi i hennes nuvarande arbete som utvecklingsstrateg för Svenska tornedalingars riksförbund, den främsta organisationen som företräder minoriteten tornedalingar, kväner och lantalaiset.
- Att jag får utrymme att prata om de här frågorna och att det finns ett intresse att lyssna existerade inte för ett par år sedan. Det ger mig kraft att orka jobba vidare.
“Vill du vara med och påverka så måste du vara med på plan, inte stå kvar på läktaren”
- Jag har fått lära mig att vill du vara med och påverka och förändra så måste du vara med på plan och inte stå kvar på läktaren.
Oliver Rosengren är riksdagsledamot. Han ser det som sin plikt att göra vad han kan för att Sverige ska bli ett bättre land och att människor här ska kunna bli sitt bästa. Politiken är hans huvudverktyg för förändring eftersom den påverkar människors liv, samhällets förutsättningar och framtidens utformning. Samtidigt ser han att han som individ har en stor påverkan också.
- Som människa är man den viktigaste aktören, man kan alltid vara förändring som person. Som ung kan man ställas inför många svåra situationer. Ska man skratta med åt ett dåligt skämt eller säga ifrån. Det viktigaste man kan göra ibland är att ställa till en scen.
Oliver ser kunskap som avgörande, både som pedagogiskt verktyg för att leda i en förändring, men också för att förstå vilken förändring som behöver göras. Han har både en kandidatexamen i statsvetenskap och en master i nationalekonomi från Linnéuniversitetet. Han pluggar kurser regelbundet än idag och har också har som mål att doktorera i nationalekonomi.
- Studierna ger mig nya verktyg att angripa samhällsproblem och breddar min förståelse för samhällsfrågor. Jag håller på med politik för att lösa problem och samhället är för komplicerat för att höfta fram reformer.
Fokus på internationell politik och ekonomiska utvecklingsfrågor
Fredrika kommer från Stockholm, men hittade som tur var vägarna till de småländska skogarna och Växjö för ett par år sedan. Programmet har gett utlopp för hennes intresse för internationell politik och ekonomiska utvecklingsfrågor, bland annat genom en mycket spännande utbytestermin i Seoul, Sydkorea.
Efter avslutade studier finns det massvis med möjligheter
Ida Eriksson från Burseryd i Småland tycker att politik är det roligaste som finns och något hon vill arbeta med i framtiden.
Läs hela intervjun med Ida
– Min väg hit har inte varit rak, utan jag har provat på lite av varje för att se vad jag trivs med. Under min gymnasietid läste jag ridsport med inriktning naturvetenskap på Plönningegymnasiet. Då trodde jag att lantbruket var min grej, och därför valde jag att fortsätta studera inom den branschen och läste en driftledarutbildning inom lantbruk på Stora Segerstad under ett år.
– Där kom jag på att jag bara ville ha lantbruket som en hobby. Istället fick jag jobb på ett gruppboende som LSS-habiliteringspersonal. Detta var ett givande år då jag fick med mig mycket kunskap i livets ryggsäck. Att arbeta med personer med förståndshandikapp gav mig ett nytt perspektiv på tillvaron, men jag lärde mig även hur det fungerar i yrkeslivet.
Alltid varit samhällsintresserad
– Jag har alltid varit samhällsintresserad och valde att ge mig in i politikens värld för omkring ett och ett halvt år sedan, ett beslut jag inte har ångrat. Det var när jag öppnade dörrarna till politiken på riktigt som jag insåg vad det var jag ville jobba med.
– Jag började snegla runt på olika universitets hemsidor efter lämpliga utbildningar och fastnade för statsvetarprogrammet. Växjö kändes som en trevlig stad och jag hade endast hört gott om universitetet, så valet var ganska lätt.
– När jag flyttade hit, till Växjö, i slutet på augusti så var jag lite nervös inför vad som väntade mig. Skulle jag klara utbildningen? Hur skulle klassen vara? Kommer jag att träffa några kompisar?
– Allt klarnade fort. Under nollningsveckan fick jag massor av mer information, tips och råd, och framför allt träffade jag underbara människor som delade samma syn på livet som jag: att politik är det roligaste som finns.
Helt nya sätt
– För varje föreläsning jag befinner mig på får jag nya saker att tänka på och diskutera om. Våra lärare är kompetenta och duktiga och kan väldigt mycket inom sina ämnen. Jag får ofta aha-upplevelser, där jag förstår saker på ett helt nytt sätt än tidigare.
– Jag har ett aktivt liv, och det är skönt att kunna disponera mycket av sin tid själv. Jag tränar mycket på Olympens träningscenter som ligger på campus. Här finns träning för alla.
– Det finns även oändligt många föreningar att aktivera sig i om man känner att det är något man vill. Jag är såklart aktiv i ett politiskt studentförbund, och om du är politiskt intresserad så rekommenderar jag verkligen att gå med i en politisk studentförening. Det är väldigt roligt och du träffar studenter med samma åsikter som du själv.
Massvis med möjligheter
– Efter avslutade studier så finns massvis med möjligheter. Jag har inte bestämt mig än för vad jag vill göra, men jag vill absolut jobba inom politiken. Det går att jobba inom Sverige, men om man vill så finns det även en framtid utomlands.
– Om du är intresserad av samhällsfrågor, politik, internationella relationer och vill ha en väldigt bra utbildning inom det området, då ska du absolut välja statsvetarprogrammet på Linnéuniversitetet.
Lisa fick en drömstart på karriären
Lisa Spjuth studerade Statsvetarprogrammet och arbetar idag med utvecklingsarbete inom social hållbarhet på Länsstyrelsen Blekinge. Under utbildningen lärde sig Lisa bland annat om omvärldsbevakning och analys av händelser i världen. Det har varit av avgörande nytta, framförallt för de strategiska delarna i arbetet med social hållbarhet.
Läs hela intervjun med Lisa
Varför valde du att studera Statsvetarprogrammet?
Jag är samhällsintresserad och hade en vilja att arbeta med politik, utan att bli politiker. Jag är en generalist och en generalist kräver en bred utbildning. Ordet beskriver mig som person bra både privat men också i hur jag ser på nutida och framtida yrkesliv. Teoretisk nisch framför praktisk var ett givet val för mig, helt klart. Jag är en “kontorsnisse”. I mitt nutida arbete sitter jag dock sällan en hel dag vid datorn utan jag träffar mycket folk och rör mig en ofta runt om i landet, framförallt i länet. Jag älskar dessa delar men en stor del av jobbet innebär att skriva rapporter, forma strategier och handlingsplaner samt att samordna olika samarbetspartners vilket också är givande.
Vad arbetar du med idag och hur har utbildningen hjälpt dig nå dit?
Jag arbetar med utvecklingsarbete inom social hållbarhet på Länsstyrelsen Blekinge. Det innebär genomförandet av en rad politiska uppdrag från regeringsnivå inom bland annat mänskliga rättigheter, funktionshinderspolitik och föräldraskapsstöd.
Utbildningen har bidragit med kunskap högst relevant för ett jobb på en statlig myndighet likt länsstyrelsen. Sveriges politiska system är en av de kurser jag haft allra störst nytta av som anställd på min nuvarande arbetsplats men också på min första efter examen som var på Karlskrona kommun. Under utbildningen jobbade vi med omvärldsbevakning och analys av händelser runtom i världen som skedde på olika samhällsnivåer. Det har jag haft avgörande nytta av, framförallt inom de strategiska delarna i arbetet med social hållbarhet.
Jag är övertygad om att det som varit avgörande för att jag fått en drömstart på min karriär med två mycket intressanta arbeten är de valbara terminerna och praktiken. Direkt efter examen fick jag en anställning från min praktikplats på Karlskrona kommun som mångfaldsstrateg och nu arbetar jag som nämnts med utvecklingsarbete inom social hållbarhet på Länsstyrelsen Blekinge. Jag vill uppmana alla studenter att ta nyttja möjligheten till praktik för att lättare komma ut i arbetslivet direkt efter examen. Med en så pass teoretisk utbildning är det viktigt att få yrkesrelaterade erfarenheter.
Varför vill du rekommendera andra att studera Statsvetarprogrammet?
Är du samhällsintresserad och samhällsengagerad och vill jobba med genomförandet av olika politikområden är Statsvetarprogrammet en perfekt förberedelse. Du får kunskap om politiska system, övar upp din analytiska förmåga och får möjlighet att inspireras av andra studenter och deras planer på karriärer.
Hur tyckte du det var att studera på Linnéuniversitet?
Bra! Jag själv pendlade till skolan och var endast aktiv i campuslivet i början av utbildningen. För den som vill träffa och umgås med nya härliga människor, lika samhällsintresserad som du själv så är Linnéuniversitetet en perfekt skola. Fräscha lokaler med tillgängliga och engagerade lärare tyckte jag var ett stort plus.
Mer om programmet
Programmet inleds med ett års studier i statsvetenskap (1-30 hp och 31-60 hp). Under termin tre (andra året) studerar du programmets tematiska kurser, jämförande politik och omvärldsanalys. Termin fyra och sex väljer du mellan valfri breddtermin, praktiktermin och/eller utlandsstudier. Under programmets termin fem (tredje året) läser du kandidatkursen i huvudämnet statsvetenskap.
Programmet har en komparativ profil. Som student på programmet samläser du också under utbildningstiden vissa moment med universitetets utbytesstudenter. Utlandsstudier under termin fyra och/eller sex uppmuntras och det finns en möjlighet för dig som så önskar att förlägga din praktiktermin utomlands. En rad komparativa och internationaliseringsteman behandlas och det finns även inslag av gästföreläsare från nationella och utländska universitet, vilka antingen håller i egna kurser eller i enskilda föreläsningar.
Sverige, Europa och världen som arbetsplats
– Efter avklarade studier i statsvetenskap står du stark inför valet av arbetsområde och arbetsplats, säger Martin Nilsson, tidigare programansvarig för Statsvetarprogrammet.
Läs intervjun med programansvarig
– I dagens alltmer globaliserade värld krävs det ofta kunskaper och färdigheter inom politik och administration på såväl lokal, nationell, europeisk som global nivå ute i världen. Flera av våra tidigare studenter i ämnet statsvetenskap arbetar idag mycket framgångsrikt inom kommuner, inom svenska myndigheter eller ute i världen i någon organisation eller på något företag.
Varför ska jag söka till Statsvetarprogrammet?
– Du ska söka till Statsvetarprogrammet om du vill ha en såväl nationellt som internationellt inriktad utbildning av hög kvalité och som möjliggör för intressanta, nationellt eller internationellt inriktade arbeten på arbetsmarknaden i Sverige, i Europa eller i världen.
– Programmet erbjuder fördjupad kompetens i statsvetenskap och studier i jämförande politik, där det ingår såväl teoretiska som praktiska kunskaper och färdigheter. Inom programmet lär du dig mer om jämförande fenomen, exempelvis:
• Varför har vissa länder utvecklats i demokratisk riktning, medan andra stater är diktaturer?
• Varför finns det mer korruption i vissa länder?
• Hur ser de politiska partierna ut i olika delar av världen?
• Vad skiljer ett presidentstyre som USA mot ett parlamentariskt styre som England?
• Vilka likheter och skillnader finns i olika länders utrikespolitik och varför agerar länder på olika sätt i utrikespolitiska frågor?
– Om du är intresserad av denna typ av frågor, då är detta program något för dig!
Vad kan jag som blivande student förvänta mig av programmet?
– Som student kan du förvänta dig en lärarkår som bedriver forskning i anknytning till sin undervisning och som på ett pedagogiskt sätt kan undervisa dig om det senaste inom statsvetenskap och jämförande politik. Du kan också förvänta dig en internationellt inriktad undervisningsmiljö med möjlighet att träffa och föra diskussioner med studenter från andra delar av världen.
Hur ser kopplingen till den praktiska verkligheten ut?
– Inom programmet erbjuds en praktiktermin där du kan praktisera i Sverige, Europa eller andra delar av världen. Antingen vid kommunala förvaltningar, statliga myndigheter, mindre eller större nationella eller internationella organisationer, ambassader och konsulat i städer som exempelvis Hanoi, Bryssel eller Mexiko City, inom EU:s institutioner, eller inom internationella företag. Programmet erbjuder också en gemensam studieresa samt möjlighet att söka stipendier för fältstudier ute i världen.
Vad kan jag arbeta med efter avslutad examen?
– Utbildningen kan ses som en möjlighet att dels få akademiska kunskaper och en akademisk examen, dels få andra kunskaper och erfarenheter genom praktik och utlandstudier för att kunna bli attraktivare på arbetsmarknaden. Tidigare studenter i statsvetenskap arbetar inom statlig såväl som privat sektor.
– Programmet ger mycket goda färdigheter för en bred arbetsmarknad, vilket är viktigt idag. Vanliga yrken efter avklarade studier är omvärldsanalytiker, projektkoordinator, utredare, sakkunnig eller administratör.
Utlandsstudier och praktik
Vill du plugga i USA eller Kina? Kanske göra praktik i Bryssel eller på någon av Sveriges ambassader i världen? På Statsvetarprogrammet uppmuntras du att se och uppleva mer av världen!
Under hela utbildningstiden på Statsvetarprogrammet har du täta kontakter med omvärlden, delvis tack vare att vissa kurser läses tillsammans med utbytesstudenter. Du uppmuntras också att förlägga minst en termin under programmet i utlandet, för att antingen plugga eller praktisera eller göra båda delarna. Du kan även välja att vara utomlands under hela ditt sista år på programmet.
Linnéuniversitetet har utbytesprogram med universitet världen över och det gör att du som vill åka iväg har mycket att välja på. Ämnes- och utbildningsansvarig hjälper dig med råd om vart du ska söka dig för att bäst forma din utbildning i den riktning du själv väljer. Universitet specialiserar sig på olika områden, så genom att välja utlandsstudier kan du se till att din färdiga utbildning blir helt unik och samtidigt håller en mycket hög standard.
Under den fjärde eller sjätte och sista terminen har du också möjlighet att göra praktik. Genom att praktisera får du redan under din utbildning arbetslivserfarenheter, samtidigt som du får möjlighet att omsätta den teori du lärt dig till praktisk kunskap. Det finns under terminen goda möjligheter att göra utlandspraktik. Under utbildningens första år får du erfarenhet som efterfrågas då praktikplatser utlyses. Genom att göra praktik utomlands kombinerar du praktiska erfarenheter med nya synsätt och kunskaper om en ny kultur.
Arbetsmarknad
Statsvetarprogrammet ger konkreta och kvalificerade färdigheter för administrativa yrken som handläggare, utredare eller omvärldsanalytiker. Du kan arbeta inom olika organisationer, institutioner och företag som arbetar med politiska frågor. Exempel på arbetsplatser är FN, EU, Sida, utrikesdepartementet, frivilligorganisationer, landsting eller kommun.
Vanliga frågor om statsvetarprogrammet
Vad är skillnaden mellan statsvetare och samhällsvetare?
Statsvetare fokuserar specifikt på politiska system, politikens teori och praxis, medan samhällsvetare har en bredare inriktning som kan inkludera sociologi, psykologi och andra samhällsvetenskapliga ämnen.
Vad krävs för en kandidatexamen i statsvetenskap?
En kandidatexamen i statsvetenskap innebär tre års studier, det vill säga 180 högskolepoäng, där du läser kurser i ämnen som politisk teori, internationell politik och samhällsanalys. Du ska också göra ett självständigt arbete, en så kallad kandidatuppsats.
Vad är statsvetenskap?
Statsvetenskap är ett vetenskapsområde där man studerar politiska strukturer, processer och teorier. Det är en bred disciplin som rör allt från lokala myndigheters funktion till internationella relationer.
Vilka karriärmöjligheter finns för statsvetare?
Som statsvetare har du en bredd av karriärmöjligheter inom offentlig förvaltning, politiska organisationer, internationella institutioner, samt som politisk analytiker. Yrkesvägarna sträcker sig över olika sektorer inklusive regering, diplomati, icke-statliga organisationer och forskning. Utöver detta finns möjligheter inom akademin och media. Många statsvetare engagerar sig i policyanalys och offentlig administration, och deras karriärer kan omfatta roller från regeringsarbete och lokaladministration till privata företag och internationella organisationer. Dessutom är det vanligt att statsvetare blir politiska rådgivare eller analytiker.
Vilken typ av praktik kan man göra under statsvetarutbildningen?
Praktik under en statsvetarutbildning kan inkludera arbete i politiska partier, statliga myndigheter, eller icke-statliga organisationer för att få praktisk erfarenhet av politiska processer.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.