Systemvetarprogrammet
180 hpDigitaliseringen i samhället kräver snabba förändringar, anpassning och utveckling vilket är ett fokus för systemvetarprogrammet.
Programmet har ett systemperspektiv som genomsyrar hela utbildningen. Ett systemperspektiv möjliggör innovativt tillvägagångssätt för att arbeta med de möjligheter men även utmaningar som digital teknik och digitalisering för med sig. Möjligheter i form av produkter, tjänster och processer, inklusive sätt att hantera, organisera och samordna verksamheter och organisationer är centrala i samhällets digitalisering. Utmaningarna ligger ofta i dynamiken och komplexiteten.
Systemvetarprogrammet lägger speciellt fokus på design, utveckling och användning av digital teknik.
Karriär
En systemvetare arbetar med olika perspektiv på integrering av digitalisering, människa och verksamhet. Yrkesrollen berör områden som
• förändringsarbete • hållbarhet och livskraftighet • projektledning• innovationsprocesser• organisation- och systemdesign• implementering• testning• utvärdering.
Examen
Efter att ha fullföljt Systemvetarprogrammet 180 hp erhålls examen:Filosofie kandidatexamen med inriktning mot systemvetenskap (Huvudområde: Informatik)
Programansvarig
Kontaktpersoner
En bred utbildning som leder till många yrken att välja på
Dorian har sedan länge varit intresserad av att läsa systemvetenskap och det som fångade hans intresse var att utbildningen inriktade sig på hur organisationer fungerar utöver att också erbjuda de mer tekniska kurserna.
- Vissa delar har varit väldigt spännande och engagerande medan andra har inneburit en del oväntade utmaningar. När det kommer till den andra aspekten av livet som student, alltså campuslivet så har det varit väldigt roligt. Att knyta kontakter och engagera sig i den sociala delen av studentlivet anser jag väldigt värdefullt, säger Dorian.
Läs hela intervjun med Dorian
Han trivs väldigt bra i Växjö och på campusområdet där det finns allt man behöver och lite till, t.ex. tennisplaner, grillar med mera. Studentlivet är väldigt unikt och något man inte hittar någon annan stans. Det bästa är att man utvecklas och skapar en framtid i en bransch man är intresserad av samtidigt som man lär känna nya och härliga människor, berättar Dorian.
- Sedan jag började här har jag utvecklat ett stort intresse för de mer tekniska aspekterna av utbildningen, alltså de kurser som handlar om programmering. En av mina ambitioner är att vid någon punkt i arbetslivet arbeta som projektledare inom IT. Men innan dess vill jag arbeta som programmerare. För tillfället har jag inget direkt drömjobb. Mitt mål är i stället att utforska branschen och förhoppningsvis hitta en arbetsroll som jag trivs med, säger Dorian.
Om du är intresserad av systemutveckling och verksamhetsutveckling är programmet ett bra val eftersom det skapar en bred kompetens för de yrkesroller som finns i branschen. Du kommer alltså ha många olika yrken att välja på när du har studerat färdigt, avslutar Dorian.
Tanja arbetar som teamchef och solution architect
Tanja kommer från den skånska orten Osby men bor idag i Växjö där hon jobbar på Capgemini som teamchef och solution architect. Hon tycker att det var väldigt lätt att få jobb efter utbildningen. Tanja la mycket fokus på programmering och eftersom det är stor brist på programmerare på marknaden så hade hon flera jobberbjudanden efter utbildningen.
Läs intervjun med Tanja
- För min del var programmeringen det mest intressanta. Därför valde jag att läsa fyra programmeringskurser istället för att ha praktik. Utbildningen i sig är rolig och rätt så krävande men innehåller mycket variation. Vi hade ofta grupparbeten, individuella arbeten och tentor inom en kurs. Det krävs en del disciplin för att ta sig igenom det men det gav också mycket bra erfarenheter, säger Tanja.
Tanja ser framtiden som ett stort nav av möjligheter, variationen i både utbildningen och hennes jobb gör att det känns som att hon har möjlighet att testa på lite vad som helst inom IT och digitalisering. Hon berättar att det bara är hon själv som sätter begränsningarna.
- De tips hon vill ge till studenter inför arbetslivet är att våga fråga och var nyfiken. Våga testa på olika saker, det är otroligt svårt att efter bara en utbildning veta exakt vad det är man vill jobba med. IT-världen är en stor värld att utforska, berättar Tanja.
Hon fortsätter och säger att det bästa med hennes jobb är att ingen dag är den andra lik, hon ser aldrig hur hon skulle kunna bli uttråkad eller rastlös. Hon poängterar också vikten av bra kollegor.
- Det finns ingen vanlig dag på jobbet men ofta har jag en programmeringsändring som ska planeras och designas, sedan fördelar jag arbetet mellan alla i projektet. Efter det har jag kanske samtal med en medarbetare eller en rekryteringsintervju. Och efter det kanske någon i teamet behöver support i deras kodning eller så har jag ett möte med kund om förbättringar, säger Tanja.
Det Tanja vill säga till dig som funderar på att läsa Systemvetarprogrammet är att:
- Är du intresserad av IT, digitalisering och hur organisationer kan utvecklas med hjälp av digitalisering är detta rätt program för dig. Du får både perspektivet hur en verksamhet kan utvecklas, effektiviseras och växa med hjälp av digitalisering samtidigt som du får möjligheten att lära dig grunderna i hur systemen kan programmeras, avslutar Tanja.
Karin jobbar som systemutvecklare på Polismyndigheten
Karin är född och uppvuxen i Stockholm men flyttade till Växjö för att plugga. Idag arbetar hon som systemutvecklare på Polismyndigheten i Stockholm. Hon menar att hon har stor nytta av sin utbildning med tanke på den bredd som den gav. Hon fick en bra grund att stå på rent programmeringsmässigt men även lite kunskap och förståelse för andra roller i teamet eftersom hon läst kurser i bland annat kravhantering och projektledning.
- Det som känns mest spännande med mitt jobb är att jag får lösa problem varje dag. Vissa känns omöjliga att lösa vid första anblick och vissa går av bara farten. Jag arbetar hela tiden för att nå känslan när man löst ett problem, det är en fantastisk känsla, säger Karin.
Läs hela intervjun med Karin
Karin fortsätter och berättar om en vanlig dag på jobbet som oftast börjar kl. 7. Hon har flextid och vill hellre sluta tidigare än att börja jobba senare. När hon kommer till jobbet tittar hon på deras projekttavla för att se vad hon ska lösa för uppgift under dagen. Det kan vara allt från att skapa en meny i gränssnittet till att skapa en sql-fråga för att hämta in data till applikationen de arbetar med. Ofta har de något möte för att diskutera hur de ska arbeta framåt samt hur de ska utvärdera utfört arbete.
- I min framtid ser jag massa möjligheter tack vare min utbildning. Jag ser möjligheter att utvecklas som programmerare. Jag känner även att jag har stora möjligheter att prova på andra roller som exempelvis projektledare, kravhanterare, testare eller kanske arbeta mer med verksamhetens processer, berättar Karin.
Systemvetarprogrammet passade Karin väldigt bra. Det hon gillade mest var att utbildningen innehöll kurser i så många olika ämnen men där allt egentligen handlade om att hitta lösningar, inte bara på problem utan även för vidareutveckling.
Karin vill tipsa om att du inte ska känna dig osäker på att du inte kan tillräckligt inför en roll i arbetslivet. Du lär dig så otroligt mycket när du väl börjar arbeta. Lita på att din utbildning har gett dig en bra grund att stå på och välj en arbetsplats som har ett intresse av att utbilda dig vidare.
Det hon vill säga till dig som funderar på att läsa utbildningen är:
- Om du är en person som tycker om problemlösning är det här programmet perfekt för dig. Och för dig som är osäker inför programmeringen så kan jag bara säga att jag inte hade programmerat en sekund innan jag började plugga och idag är det vad jag jobbar med.
Om du är ute efter en bred utbildning som ger god chans till ett bra yrke i framtiden så är det här en perfekt utbildning för dig. Karin menar att du inte behöver ha någon speciell egenskap eller intresse. Hon berättar att hon gick i en klass där alla var väldigt olika och kom från olika bakgrunder, men alla hittade sin nisch.
Mer om programmet
Systemvetarprogrammet är ett utbildningsprogram inom informatik och innehållerföljande kurser.
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.
Vanliga frågor om systemvetarprogrammet
Vad innebär systemvetarprogrammet?
Systemvetarprogrammet vid Linnéuniversitetet fokuserar på digitalisering och dess inverkan på samhället. Programmet betonar ett systemperspektiv, vilket innebär att du lär dig hur man innovativt arbetar med digital teknik, möjligheter och utmaningar som den för med sig.
Hur kan jag applicera systemvetenskapen på olika områden, som hälso- eller affärsvärlden?
Inom hälsovärlden kan systemvetenskap användas för att utveckla e-hälsosystem, förbättra patientdatasäkerhet och optimering av vårdprocesser. Inom affärsvärlden används den för att effektivisera affärsprocesser, utveckla affärssystem och förbättra kundinteraktioner genom digitala lösningar.
Vilka huvudämnen och kurser ingår i programmet?
Programmet består av kurser som ger en grundlig förståelse för systemvetenskap med fokus på att analysera och utveckla informationssystem. Det omfattar ämnen som digital teknik, systemdesign och organisationsutveckling.
Hur lång tid tar det normalt att slutföra systemvetarprogrammet?
Utbildningen sträcker sig över tre år, vilket ger dig en omfattande grund inom systemvetenskap och förbereder dig för en karriär inom detta dynamiska och snabbt växande område.
Vad kan jag jobba med efter systemvetarprogrammet?
Systemvetarprogrammet förbereder dig för roller som systemutvecklare, IT-konsult, eller teknisk projektledare, där du integrerar digitalisering och teknik med människa och verksamhet.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.