System­vetar­programmet

180 hp

Digitaliseringen i samhället kräver snabba förändringar, anpassning och utveckling vilket är ett fokus för systemvetarprogrammet.

Programmet har ett systemperspektiv som genomsyrar hela utbildningen. Ett systemperspektiv möjliggör innovativt tillvägagångssätt för att arbeta med de möjligheter men även utmaningar som digital teknik och digitalisering för med sig. Möjligheter i form av produkter, tjänster och processer, inklusive sätt att hantera, organisera och samordna verksamheter och organisationer är centrala i samhällets digitalisering. Utmaningarna ligger ofta i dynamiken och komplexiteten.

Systemvetarprogrammet lägger speciellt fokus på design, utveckling och användning av digital teknik.

Karriär

En systemvetare arbetar med olika perspektiv på integrering av digitalisering, människa och verksamhet. Yrkesrollen berör områden som

• förändringsarbete • hållbarhet och livskraftighet • projektledning• innovationsprocesser• organisation- och systemdesign• implementering• testning• utvärdering.

Examen

Efter att ha fullföljt Systemvetarprogrammet 180 hp erhålls examen:Filosofie kandidatexamen med inriktning mot systemvetenskap (Huvudområde: Informatik)

En bred utbildning som leder till många yrken att välja på

Student i biblioteket

Dorian har sedan länge varit intresserad av att läsa systemvetenskap och det som fångade hans intresse var att utbildningen inriktade sig på hur organisationer fungerar utöver att också erbjuda de mer tekniska kurserna.

- Vissa delar har varit väldigt spännande och engagerande medan andra har inneburit en del oväntade utmaningar. När det kommer till den andra aspekten av livet som student, alltså campuslivet så har det varit väldigt roligt. Att knyta kontakter och engagera sig i den sociala delen av studentlivet anser jag väldigt värdefullt, säger Dorian.

Tanja arbetar som teamchef och solution architect

Systemvetare vid dator

Tanja kommer från den skånska orten Osby men bor idag i Växjö där hon jobbar på Capgemini som teamchef och solution architect. Hon tycker att det var väldigt lätt att få jobb efter utbildningen. Tanja la mycket fokus på programmering och eftersom det är stor brist på programmerare på marknaden så hade hon flera jobberbjudanden efter utbildningen.

Karin jobbar som systemutvecklare på Polismyndigheten

Alumn Karin

Karin är född och uppvuxen i Stockholm men flyttade till Växjö för att plugga. Idag arbetar hon som systemutvecklare på Polismyndigheten i Stockholm. Hon menar att hon har stor nytta av sin utbildning med tanke på den bredd som den gav. Hon fick en bra grund att stå på rent programmeringsmässigt men även lite kunskap och förståelse för andra roller i teamet eftersom hon läst kurser i bland annat kravhantering och projektledning.

- Det som känns mest spännande med mitt jobb är att jag får lösa problem varje dag. Vissa känns omöjliga att lösa vid första anblick och vissa går av bara farten. Jag arbetar hela tiden för att nå känslan när man löst ett problem, det är en fantastisk känsla, säger Karin.

Mer om programmet

Systemvetarprogrammet är ett utbildningsprogram inom informatik och innehållerföljande kurser.

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.

Vanliga frågor om systemvetarprogrammet

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M