Civilingenjör i teknisk matematik

300 hp

Civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik passar dig som gillar matematik och vill ha en modern och bred utbildning till civilingenjör. Efter examen har du gedigna kunskaper som är eftertraktade inom många branscher. Detta gör att du kan få just det jobb du vill ha.

Utbildning fokuserar på matematik och problemlösning som metod för teknikutveckling. Innehållet i utbildningen är en unik blandning av matematik, programmering, teknik och ingenjörskunskap. Utbildningen till civilingenjör är speciellt anpassad för att du ska kunna jobba inom olika områden kopplade till framtidens samhällsutmaningar vare sig det gäller produktion, digitalisering, klimat, energi, miljö, infrastruktur, ekonomi, demografi eller hälsa.

Programmet har flera valbara inriktningar där du kan specialisera dig inom data science, artificiell intelligens, finansiell och stokastisk modellering, vetenskaplig beräkning inom teknik och naturvetenskap, maskinteknik eller elektroteknik. Utbildningen erbjuder stor valfrihet, vilket ger dig möjlighet att ytterligare spetsa din kompetens inom de områden som intresserar dig mest.

Karriär

Efter examen är du som civilingenjör i teknisk matematik förberedd för att jobba i såväl industri som offentlig sektor, starta eget eller välja en forskarbana. Genom din spets, bredd och flexibilitet, kommer du att kunna arbeta inom de områden som intresserar dig mest, vare sig det gäller utvecklingsprojekt eller arbete i ledningsgrupper med strategiskt beslutsfattande.

Din unika kompetens inom matematik, programmering och ingenjörskunnande kommer att vara mycket efterfrågad. Exempel på yrkestitlar är data scientist, beräkningsingenjör, operationsanalytiker, mjukvaruutvecklare, projektledare, finansmatematiker, forskare och expertrådgivare.

Examen

Civilingenjörsexamen i teknisk matematik

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Har du beSTEMt dig?

Har du bestemt dig?

Linnéuniversitetet vill tillsammans med Mattecentrum försöka få fler unga kvinnor att söka matematikintensiva utbildningar. I den här podden får du möta förebilder som visar vägen och kanske är det just deras berättelser som får någon att vilja bygga egna drömmar och motiveras att kunna bidra till en demokratisk tekniskt värld för alla.

En bred utbildning med många olika arbetsmöjligheter efter examen

Student på civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik vid Linnéuniversitetet

Shirav kommer från Kalmar men valde att flytta till Växjö för att läsa till civilingenjör i teknisk matematik. Hon hade blivit tipsad om Linnéuniversitetet av en kompis och kände att det var skönt att det inte blev så långt att flytta till Växjö från Kalmar eftersom det var första gången hon skulle flytta hemifrån. Det som Shirav tycker är extra intressant med utbildningen är att matematik kombineras med programmering.

- Matte och programmering var mina favoritämnen i gymnasiet. Jag tycker också att en fördel med programmet är att det är så brett vilket gör att man har många olika arbetsmöjligheter efter examen, säger Shirav.

Jag har lärt mig att formulera och hitta lösningar på problem

Camilla Hytter vid Linnéuniversitetet.

Camilla arbetar som krafthandlare. Hon tycker att det är en spännande bransch som hela tiden förändras och att utbildningen gav henne en djupare förståelse för hur matematik kan tillämpas i olika sammanhang.

Ett program för dig som gillar att lösa problem

Björn Lindenberg vid Linnéuniversitetet.

Björn är en tidigare student vid Linnéuniversitetet. Idag arbetar han som doktorand vid Linnéuniversitetets matematik-institution och forskar om intelligenta system.

 

Studenter utmanades i energiplanering

Studenter får en introduktion i klassrummet

Studenterna på civilingenjör i teknisk matematik har genomfört en projektuppgift där de utmanades i energiplanering och fick testa på rollen som civilingenjör. Arbetet har utförts i samarbete med Växjö Energi AB.

Mer om programmet

Programmet är uppbyggt av en kärna av obligatoriska kurser, specialiseringar med en valfri del och ett examensarbete. Inom det obligatoriska blocket lär du dig mycket matematik och programmering som är central för samtliga specialiseringar. Du får dessutom en bred bas i teknik och naturvetenskap. Denna bas samt kurser inom ekonomi, projektledning, hållbar utveckling och kommunikation är programmets kärna.

För årskurs 4 och 5 väljer du ett av profilområdena Beräkning och simuleringDataanalys och maskininlärning, eller Finansiell och stokastisk modellering. 

Det här läser du år 1-3

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser år 1-3 i programmet. Du hittar alla kurser i listan nedan.

Avancerad matematik finns överallt

Karl-Olof, programansvarig

Utbildningen riktar sig till matematikintresserade som vill lära sig om matematiska verktyg och hur de kan användas för att lösa samhällsutmaningar. Spetsegenskaper i matematik gör dig som student attraktiv på arbetsmarknaden och under de två avslutande åren har du möjlighet att påverka din inriktning på utbildningen efter eget önskemål.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M