Civilingenjör i teknisk matematik

300 hp

Civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik passar dig som gillar matematik och vill ha en modern och bred utbildning till civilingenjör. Efter examen har du gedigna kunskaper som är eftertraktade inom många branscher. Detta gör att du kan få just det jobb du vill ha.

Under utbildningen tränas du i att arbeta i projekt på olika nivåer så att du utvecklas i din roll som ingenjör för att kunna skapa och analysera innovativa lösningar för en hållbar samhällsutveckling. Du kommer att vara förberedd för att jobba i såväl industri som offentlig sektor, starta eget eller forska.

Utbildning fokuserar på matematik och problemlösning som metod för teknikutveckling. Innehållet i utbildningen är en unik blandning av matematik, programmering, teknik och ingenjörskunskap. Utbildningen till civilingenjör är speciellt anpassad för att du ska kunna jobba inom olika områden kopplade till framtidens samhällsutmaningar vare sig det gäller produktion, digitalisering, klimat, energi, miljö, infrastruktur, ekonomi, demografi eller hälsa.

Programmet har flera valbara profilkurser där du kan specialisera dig inom data science, artificiell intelligens, finansiell och stokastisk modellering, vetenskaplig beräkning inom teknik och naturvetenskap. Utbildningen erbjuder stor valfrihet, vilket ger dig möjlighet att ytterligare spetsa din kompetens inom de områden som intresserar dig mest.

Karriär

Som teknisk matematiker kommer du att vara med och analysera experimentella data samt använda matematiska modeller och metoder för att dra slutsatser och fatta beslut för hållbar utveckling inom olika tekniska områden.

Det kan handla om att designa en produkt så att materialåtgången blir minimal men att den samtidigt blir funktionell och tilltalande. Det kan också handla om att designa och implementera AI-algoritmer för att minimera åtgången av kemikalier vid pappersblekning eller att avgöra hur mycket som skall hållas i lager för optimal lönsamhet. Andra arbetsuppgifter kan vara att styra inomhusklimat så att radonhalten inte överskrider givna riktvärden, utveckla och automatisera finansiella tjänster eller att styra en robot på ett optimalt sätt. Du kan också ha arbetsuppgifter som att styra energi och produktionssystem inom tillverkningsindustri, jord och skogsbruk, så att klimat och miljöavtrycket blir så litet som möjligt eller att planera lokaltrafik så att den blir till maximal samhällsnytta.

Din unika kompetens inom matematik, programmering och ingenjörskunnande kommer att vara mycket efterfrågad. Med din spetskompetens, bredd och flexibilitet, kommer du att kunna arbeta med allt ifrån utvecklingsprojekt till strategiskt beslutsfattande i ledningsgrupper. Exempel på yrkestitlar är data scientist, beräkningsingenjör, operationsanalytiker, mjukvaruutvecklare, projektledare, finansmatematiker, forskare och expertrådgivare.

Examen

Civilingenjörsexamen i teknisk matematik

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/ praktik utomlands.

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Har du beSTEMt dig?

Har du bestemt dig?

Linnéuniversitetet vill tillsammans med Mattecentrum försöka få fler unga kvinnor att söka matematikintensiva utbildningar. I den här podden får du möta förebilder som visar vägen och kanske är det just deras berättelser som får någon att vilja bygga egna drömmar och motiveras att kunna bidra till en demokratisk tekniskt värld för alla.

“Det behövs en revolution i hela industrisamhället"

Illustration av Christina. Hon är en kvinna med svart hår och ljus hy. Hon har en rosalila tröja, turkos glasögon och drar håret bakom örat med vänsterhanden. Bakgrunden är gul med matematiska uträkningar i mörkare gult.

- Vi ingenjörer behöver hitta hållbara sätt att lösa problemen på och inte bara tänka på pengar.

Christina har alltid älskat matte. Hon sparade det bästa till sist genom att göra matteläxan först efter att hon gjort alla andra. På gymnasiet märkte hon att det var kul att hjälpa klasskompisar med matten och bestämde sig då för att bli mattelärare. Men det blev civilingenjör i teknisk matematik i stället och tanken är att hon ska läsa till en lärarbehörighet. Med en examen som civilingenjör är karriärmöjligheterna många.

Christina vill hitta sätt att lösa problem på ett hållbart vis och inte bara tänka på en ekonomisk vinst. Energi, transport, industrier, ja alla företag behöver gå på grön energi och vara hållbara rakt igenom.

- Vi kan inte fortsätta på samma sätt som man alltid har gjort. Vi behöver tänka på hela aspekten, hur produkten eller tjänsten påverkar miljön. Det behövs långsiktiga lösningar och inte bara kortsiktiga.

För att detta ska bli möjlighet ser Christina behovet av en stor förändring.

- Det behövs en revolution i hela industrisamhället för att verkligen tänka grönt och hållbart hela vägen. Vi ingenjörer kan göra den omställningen möjlig.

“Det är roligt att jobba med en så viktig produkt i folks vardag”

Camilla Hytter en vit kvinna med ljusbrunt hår, svart t-shirt och ljusblå skjorta står framför en glasvägg med gröna gardiner bakom. Ovanför henne hänger en skärm med elbörsen på.

- Det är roligt att arbeta med en så viktig produkt i folks vardag som samtidigt är så komplex att förstå. Det jag jobbar med hamnar ju i slutändan på folks elräkning.

Camilla Hytter är krafthandlare vilket betyder att hon köper och säljer el på elbörsen. Hon arbetar med prognosarbete för elförbrukning och elproduktion på kort sikt och handlar el på spotpris framförallt för morgondagen.

- Det gäller att vara snabb och utveckla prognoserna hela tiden så att de blir mer träffsäkra. På så vis är jag med och påverkar modeller i realtid och jobbar i det första steget med att hålla balansen i elnätet.

Intresset för elmarknaden har blivit allt större de senaste åren och tar en större plats i folks vardag. Möjligheter till egna solceller, att fler skaffar elbil och att elpriset stigit kraftigt är några av orsakerna. Camilla inspireras av att vara en del av en så föränderlig och snabb bransch där frågor om nätutbyggnad, förnyelsebara energikällor och nya användarmönster påverkar hennes arbetsvardag.

- Jag försöker bidra till ett nytänk i branschen, gamla arbetssätt funkar inte när branschen förändras så snabbt.

En bred utbildning med många olika arbetsmöjligheter efter examen

Student på civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik vid Linnéuniversitetet

Shirav kommer från Kalmar men valde att flytta till Växjö för att läsa till civilingenjör i teknisk matematik. Hon hade blivit tipsad om Linnéuniversitetet av en kompis och kände att det var skönt att det inte blev så långt att flytta till Växjö från Kalmar eftersom det var första gången hon skulle flytta hemifrån. Det som Shirav tycker är extra intressant med utbildningen är att matematik kombineras med programmering.

- Matte och programmering var mina favoritämnen i gymnasiet. Jag tycker också att en fördel med programmet är att det är så brett vilket gör att man har många olika arbetsmöjligheter efter examen, säger Shirav.

Ett program för dig som gillar att lösa problem

Björn Lindenberg vid Linnéuniversitetet.

Björn är en tidigare student vid Linnéuniversitetet. Idag arbetar han som doktorand vid Linnéuniversitetets matematik-institution och forskar om intelligenta system.

 

Studenter utmanades i energiplanering

Studenter får en introduktion i klassrummet

Studenterna på civilingenjör i teknisk matematik har genomfört en projektuppgift där de utmanades i energiplanering och fick testa på rollen som civilingenjör. Arbetet har utförts i samarbete med Växjö Energi AB.

Mer om programmet

Programmet är uppbyggt av en kärna av obligatoriska kurser, specialiseringar med en valfri del och ett examensarbete. Inom det obligatoriska blocket lär du dig mycket matematik och programmering som är central för samtliga specialiseringar. Du får dessutom en bred bas i teknik och naturvetenskap. Denna bas samt kurser inom ekonomi, projektledning, hållbar utveckling och kommunikation är programmets kärna.

Programmet har flera valbara profilkurser där du kan specialisera dig inom data science, artificiell intelligens, finansiell och stokastisk modellering, vetenskaplig beräkning inom teknik och naturvetenskap.

Det här läser du år 1-3

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser år 1-3 i programmet. Du hittar alla kurser i listan nedan.

Avancerad matematik finns överallt

Karl-Olof, programansvarig

Utbildningen riktar sig till matematikintresserade som vill lära sig om matematiska verktyg och hur de kan användas för att lösa samhällsutmaningar. Spetsegenskaper i matematik gör dig som student attraktiv på arbetsmarknaden och under de två avslutande åren har du möjlighet att påverka din inriktning på utbildningen efter eget önskemål.

Vanliga frågor om civilingenör i teknisk matematik

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M