Civilingenjör i teknisk matematik

300 hp

Civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik passar dig som gillar matematik och vill ha en modern och bred utbildning till civilingenjör. Efter examen har du gedigna kunskaper som är eftertraktade inom många branscher. Detta gör att du kan få just det jobb du vill ha.

Utbildning fokuserar på matematik och problemlösning som metod för teknikutveckling. Innehållet i utbildningen är en unik blandning av matematik, programmering, teknik och ingenjörskunskap. Utbildningen till civilingenjör är speciellt anpassad för att du ska kunna jobba inom olika områden kopplade till framtidens samhällsutmaningar vare sig det gäller produktion, digitalisering, klimat, energi, miljö, infrastruktur, ekonomi, demografi eller hälsa.

Programmet har flera valbara inriktningar där du kan specialisera dig inom data science, artificiell intelligens, finansiell och stokastisk modellering, vetenskaplig beräkning inom teknik och naturvetenskap, maskinteknik eller elektroteknik. Utbildningen erbjuder stor valfrihet, vilket ger dig möjlighet att ytterligare spetsa din kompetens inom de områden som intresserar dig mest.

Karriär

Efter examen är du som civilingenjör i teknisk matematik förberedd för att jobba i såväl industri som offentlig sektor, starta eget eller välja en forskarbana. Genom din spets, bredd och flexibilitet, kommer du att kunna arbeta inom de områden som intresserar dig mest, vare sig det gäller utvecklingsprojekt eller arbete i ledningsgrupper med strategiskt beslutsfattande.

Din unika kompetens inom matematik, programmering och ingenjörskunnande kommer att vara mycket efterfrågad. Exempel på yrkestitlar är data scientist, beräkningsingenjör, operationsanalytiker, mjukvaruutvecklare, projektledare, finansmatematiker, forskare och expertrådgivare.

Examen

Civilingenjörsexamen i teknisk matematik

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Har du beSTEMt dig?

Linnéuniversitetet vill tillsammans med Mattecentrum försöka få fler unga kvinnor att söka matematikintensiva utbildningar. I den här podden får du möta förebilder som visar vägen och kanske är det just deras berättelser som får någon att vilja bygga egna drömmar och motiveras att kunna bidra till en demokratisk tekniskt värld för alla.

Jag har lärt mig att formulera och hitta lösningar på problem

Camilla Hytter vid Linnéuniversitetet.

Camilla arbetar som krafthandlare. Hon tycker att det är en spännande bransch som hela tiden förändras och att utbildningen gav henne en djupare förståelse för hur matematik kan tillämpas i olika sammanhang.

Ett program för dig som gillar att lösa problem

Björn Lindenberg vid Linnéuniversitetet.

Björn är en tidigare student vid Linnéuniversitetet. Idag arbetar han som doktorand vid Linnéuniversitetets matematik-institution och forskar om intelligenta system.

 

Mer om programmet

Avancerad matematik finns överallt

Christian Engström

Utbildningen riktar sig till matematikintresserade som vill lära sig om matematiska verktyg och hur de kan användas för att lösa samhällsutmaningar. Spetsegenskaper i matematik gör dig som student attraktiv på arbetsmarknaden och under de två avslutande åren har du möjlighet att påverka din inriktning på utbildningen efter eget önskemål.

Programmet är uppbyggt av en kärna av obligatoriska kurser, specialiseringar med en valfri del och ett examensarbete. Inom det obligatoriska blocket lär du dig mycket matematik och programmering som är central för samtliga specialiseringar. Du får dessutom en bred bas i teknik och naturvetenskap. Denna bas samt kurser inom ekonomi, projektledning, hållbar utveckling och kommunikation är programmets kärna.

För årskurs 4 och 5 väljer du ett av profilområdena Beräkning och simuleringDataanalys och maskininlärning, eller Finansiell och stokastisk modellering. 

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M