Tekniskt/natur­vetenskapligt basår

Inriktning naturvetenskap 60 fup

Vill du läsa teknik, IT, matematik eller naturvetenskap vid Linnéuniversitetet, men saknar behörighet? Om du först läser ett tekniskt/naturvetenskapligt basår kan du få både rätt behörighet och en garantiplats på utbildningar inom till exempel natur eller ingenjörsämnen.

Det tekniska/naturvetenskapliga basåret i Växjö är ett smart sätt att bredda din behörighet för fortsatta studier på universitetet, eller fräscha upp dina kunskaper om de har några år på nacken. Basåret ger dig kunskaper och behörighet som motsvarar gymnasienivå.

Basåret har två inriktningar:

• Teknik – med kurser i matematik, fysik, kemi och teknik

• Naturvetenskap – med kurser i matematik, fysik, kemi och biologi

Basårets kurser motsvarar gymnasiets kurser:

• Matematik 3c och 4

• Fysik 1 och 2

• Kemi 1 och 2

• Biologi 1 och 2

Kurserna i teknik förbereder dig som vill läsa vidare till högskoleingenjör eller civilingenjör. Läser du naturvetenskap kan du exempelvis läsa vidare till farmaceut eller biolog. Den inledande matematikkursen är mer omfattande än motsvarande kurs på gymnasiet för att underlätta för dem som läst matte 2a eller 2b på gymnasiet.

Basåret gör dig behörig till universitetsstudier på en mängd program inom områdena teknik, IT, matematik eller naturvetenskap. Förutsatt att du uppfyller eventuell övrig behörighet kan du söka till andra utbildningar också. För de studenter som genomfört basåret med godkänt resultat finns ett antal garantiplatser på program vid Linnéuniversitetet följande hösttermin. Du hittar alla program med platsgaranti längre ner här på sidan.

Men basåret låter dig inte bara läsa in kunskaper du saknar. Det fungerar också som ett introduktionsår till kommande universitetsstudier. Du skaffar dig bra studieteknik, får en inblick i studentlivet, lär känna lärare och andra studenter, och bekantar dig med Växjö som studieort.

Karriär

Väljer du att fortsätta studera efter basåret, ger en utbildning inom områdena ovan en bred grund som gör det möjligt att jobba inom många olika branscher och yrken. Du kan till exempel utbilda dig vidare till biomedicinsk analytiker, civilingenjör eller högskoleingenjör, inom nutrition och livsmedelskunskap eller inom sjöfart.

Examen

Basåret är en förberedande utbildning och leder inte till någon examen.

Förbered dig med matematik!

Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.

Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.

Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I

Johan menar att det finns flera skäl att läsa basåret

Johan, student vid Linnéuniversitetet

Johan valde att läsa basåret då han kände sig färdig med sitt dåvarande yrke. Han sökte nya utmaningar men visste egentligen inte riktigt vad han ville göra.

- Eftersom jag har läst ett yrkesförberedande program på gymnasiet saknade jag vissa kurser för att vara behörig att plugga vidare. Jag läste de matematik- och fysikkurser som behövdes samtidigt som jag fick fundera på vad jag ville läsa efter basåret, säger Johan.

Garantiplats på ett antal utbildningar efter avslutat basår

Thibaud Vandermaesen vid Linnéuniversitetet.

Thibaud valde att läsa tekniskt basår för att förbereda sig för framtida studier. I framtiden vill han studera datateknik och jobba utomlands.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M