Tekniskt/naturvetenskapligt basår
Inriktning naturvetenskap, Växjö 60 fupVill du läsa teknik, IT, matematik eller naturvetenskap vid Linnéuniversitetet, men saknar behörighet? Om du först läser ett tekniskt/naturvetenskapligt basår kan du få både rätt behörighet och en garantiplats på utbildningar inom till exempel natur eller ingenjörsämnen.
Det tekniska/naturvetenskapliga basåret i Växjö är ett smart sätt att bredda din behörighet för fortsatta studier på universitetet, eller fräscha upp dina kunskaper om de har några år på nacken. Basåret ger dig kunskaper och behörighet som motsvarar gymnasienivå.
Basåret har två inriktningar:
• Teknik – med kurser i matematik, fysik, kemi och teknik
• Naturvetenskap – med kurser i matematik, fysik, kemi och biologi
Basårets kurser motsvarar gymnasiets kurser:
• Matematik 3c och 4
• Fysik 1 och 2
• Kemi 1 och 2
• Biologi 1 och 2
Kurserna i teknik förbereder dig som vill läsa vidare till högskoleingenjör eller civilingenjör. Läser du naturvetenskap kan du exempelvis läsa vidare till farmaceut eller biolog. Den inledande matematikkursen är mer omfattande än motsvarande kurs på gymnasiet för att underlätta för dem som läst matte 2a eller 2b på gymnasiet.
Basåret gör dig behörig till universitetsstudier på en mängd program inom områdena teknik, IT, matematik eller naturvetenskap. Förutsatt att du uppfyller eventuell övrig behörighet kan du söka till andra utbildningar också. För de studenter som genomfört basåret med godkänt resultat finns ett antal garantiplatser på program vid Linnéuniversitetet följande hösttermin. Du hittar alla program med platsgaranti längre ner här på sidan.
Men basåret låter dig inte bara läsa in kunskaper du saknar. Det fungerar också som ett introduktionsår till kommande universitetsstudier. Du skaffar dig bra studieteknik, får en inblick i studentlivet, lär känna lärare och andra studenter, och bekantar dig med Växjö som studieort.
Karriär
Väljer du att fortsätta studera efter basåret, ger en utbildning inom områdena ovan en bred grund som gör det möjligt att jobba inom många olika branscher och yrken. Du kan till exempel utbilda dig vidare till biomedicinsk analytiker, civilingenjör eller högskoleingenjör, inom nutrition och livsmedelskunskap eller inom sjöfart.
Examen
Basåret är en förberedande utbildning och leder inte till någon examen.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Förbered dig med matematik!
Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.
Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.
Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I
Garantiplatser för basåret
Genom att läsa någon av de förberedande utbildningarna hos oss har du platsgaranti till flera av våra utbildningar. Det finns garantiplatser på ett antal datavetenskapliga, naturvetenskapliga och tekniska program på grundnivå, samt civilingenjörsprogram vid Linnéuniversitetet påföljande hösttermin. För att bli garanterad en garantiplats måste man genom basåret uppnå behörighet till det program där man ansöker om utbildningsplats. Om det till ett visst program finns fler sökande än tillgängliga garantiplatser, görs ett urval grundat på de sökandes studiebetyg.
Program med garantiplatser
Du söker till programmen på vanligt sätt via Antagning.se. När du gör det behöver du inte åberopa garantiplats i din ansökan – detta sköts per automatik av Antagningen på Linnéuniversitetet. Tänk på att det kan ändras vilka program som basåret och basterminen ger garantiplats till.
- Biologiprogrammet/10 st
- Biomedicinska analytikerprogrammet/10 st
- Byggteknik, högskoleingenjör/10 st
- Datateknik, högskoleingenjör/10 st
- Drift- och underhållsteknik/ 10 st
- Elektroteknik, högskoleingenjör/10 st
- Energi och miljö, högskoleingenjör/10 st
- Farmaceutprogrammet 10 st + 10 st distans
- Fysikerprogrammet/10 st + 10 st distans
- Industriell ekonomi, högskoleingenjör/10 st
- Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör/10 st
- Matematikerprogrammet/10 st
- Mjukvaruteknik, civilingenjör/10 st
- Mjukvaruteknik, högskoleingenjör/10 st
- Nätverkssäkerhet/10 st
- Optikerprogrammet/10 st Kalmar
- Programvaruteknik/10 st
- Sjöingenjörsprogrammet/10 st
- Sjökaptensprogrammet/10 st
- Skog och träteknik, högskoleingenjör/10 st distans
- Teknisk matematik, civilingenjör/10st
Johan menar att det finns flera skäl att läsa basåret
Johan valde att läsa basåret då han kände sig färdig med sitt dåvarande yrke. Han sökte nya utmaningar men visste egentligen inte riktigt vad han ville göra.
- Eftersom jag har läst ett yrkesförberedande program på gymnasiet saknade jag vissa kurser för att vara behörig att plugga vidare. Jag läste de matematik- och fysikkurser som behövdes samtidigt som jag fick fundera på vad jag ville läsa efter basåret, säger Johan.
Läs hela intervjun med Johan
Fysik 2 var en kurs som Johan inte hade läst på gymnasiet och han häpnas fortfarande över bland annat relativitetsteorin som han fick läsa om i den kursen.
- Jag fick också se att det faktiskt går att räkna på dessa invecklade ämnen även för en glad amatör som mig! För min del tycker jag att kemin var den mest utmanande kursen men jag har flera klasskompisar som skulle svarat matematiken, säger Johan.
Johan studerar just nu till högskoleingenjör inom datateknik och hoppas på att få ett jobb inom IT-branschen i Växjö när han är klar med sina studier.
- Växjö är en trevlig stad som växt väldigt mycket på senare år men naturen är ändå inpå knuten. Det går snabbt och smidigt att ta sig runt med cykel och det finns ett bra matutbud nere i stan. Jag gillar att cykla mountainbike och i Växjö finns ett stort utbud av cykelstigar i varierande svårighetsgrad vilket är ett stort plus, berättar Johan.
Johan tycker att livet som student är roligt och spännande samtidigt som det är ansvarskrävande. Vissa perioder är tuffare än andra men han menar att det är kul att få möjligheten att investera så mycket tid i sin egen utveckling.
- Det finns flera skäl till att läsa basåret. Vissa kanske, som jag, behöver läsa upp kurser inom matematik. Någon annan behöver bara en uppfräschning av matematiken och vill ta basåret till att fundera på vad hen vill läsa. Basåret ger en bra förberedelse inför studierna och när du börjar din nya utbildning är du redan uppvärmd, avslutar Johan.
Garantiplats på ett antal utbildningar efter avslutat basår
Thibaud valde att läsa tekniskt basår för att förbereda sig för framtida studier. I framtiden vill han studera datateknik och jobba utomlands.
Läs intervju med Thibaud
- Jag valde att läsa vid Linnéuniversitetet för att det har flera olika Högskoleingenjörs-utbildningar som jag är intresserad av.
Thibaud uppskattar att tekniskt basår förbereder studenterna inför flera olika typer av utbildningar inom olika områden.
- Jag tycker om utbildningen eftersom den förbereder dig inför framtida studier. Utbildningen har även två kurser som går in på djupet i vad man kan förvänta sig om man väljer en särskild ingenjörsutbildning. Något annat som är väldigt bra är att i matematik-kurserna går vi igenom allt från lågstadiet till Matte 2. Det är positivt för de som behöver lite repetition.
Att studera kräver att man planerar sina dagar och det tar sin tid, men det finns även tid över för andra saker. Thibaud berättar att för honom är det viktigt med rutiner.
- Jag har mina rutiner. Man behöver lägga mycket tid på studierna och ibland måste man lägga mer tid på vissa uppgifter, men jag vill inte skrämma någon. Oavsett om man är lite äldre eller kanske inte har pluggat på ett tag, så går det. Under basåret så får man den hjälp man behöver för att det ska gå bra.
Thibaud trivs med livet som student och brukar studera tillsammans med sina kompisar.
- Jag bor ungefär 10 min ifrån Linnéuniversitetet. Nollningen är ett bra sätt att träffa folk och man jobbar tillsammans under laborationerna så då lär man känna varandra. Man hänger tillsammans hemma hos någon, spelar spel eller tittar på film. Att träffas och plugga tillsammans är också något som är till stor hjälp.
De som läser tekniskt basår har garantiplats på ett antal datavetenskapliga, naturvetenskapliga och tekniska program på grundnivå förutsatt att man får godkänt resultat på kurserna samt uppfyller eventuell annan behörighet.
- Det är väldigt positivt! Jag planerar att plugga datateknik och sedan försöka att hitta ett jobb utomlands eller göra en master någonstans. Jag tycker om att resa, så för mig är det viktigt att mitt framtida jobb inte är platsberoende.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.