Turism och hållbarhet, masterprogram

120 hp

Är du intresserad av turism och hållbar utveckling? Vill du jobba med att skapa framtidens turism med fokus på hållbarhet? Då är detta program för dig. Utbildningen hålls på engelska och förbereder dig för både en nationell och internationell karriär.

Som en globalt ledande ekonomisk bransch har turismbranchen ansvar för planetens begränsningar. Turism och hållbarhet ger dig insikter i de enorma utmaningar som turismens utveckling och världen står inför. Du får färdigheter så att du kan ta dig an de viktiga och ofta motsättningsfyllda utvecklingsvägarna för turism och dess hållbara framtid. Det handlar om hur turister ofta söker det orörda, det autentiska eller det genuina, men samtidigt belastar destinationer och resesystem med ohållbara handlingsmönster och koldioxidutsläpp. I en större skala hotas inte bara turismnäringen, utan också världen som vi känner den. Den fråga som är mest central i Turism och hållbarhet är därför; hur skapar vi morgondagens turism?

Utbildningen Turism och hållbarhet antar de utmaningar som klimatförändringar och hållbarhetsfrågor innebär för turism och besöksnäringen. Som en verkligt global verksamhet med kopplingar mellan alla delar av jordklotet, knyter turism ihop de mest avlägsna platserna i en gigantisk väv av relationer i miljö, politik, geografi, ekonomi, det sociala och kulturella.

Under det första året introduceras du till turism som akademiskt ämne med etik och rättviseperspektiv och samhälls- och miljöperspektiv såväl som historiska perspektiv. Kursen Tourism in the Anthropocene sätter in turism i en ny geologisk tidsålder där mänsklighetens levnadsvillkor utmanar de planetära gränserna och i allt större utsträckning bestämmer jordens framtida öde. De följande kurserna Business Models for Sustainability, Evaluation and Planning of Tourism Sustainability, Developing Sustainable Destinations och Ecological Economics, är inriktade på att hitta lösningar och livskraftiga vägar framåt.

Under utbildningens andra år får du en stabil metodologisk träning och möjlighet att göra praktik eller studera valbara kurser. Programmet avslutas med en termins examensarbete på 30 hp.

Karriär

Inom den stora turismsektorn finns ett växande behov av kvalificerade kompetenser i att utvärdera, analysera och planera för turism och relaterade verksamheter i ett hållbarhetsperspektiv. Programmet ger dig sådana kompetenser och förbereder dig för kvalificerade arbetsuppgifter inom privat såväl som offentlig verksamhet.

Du kan till exempel jobba som destinationsutvecklare, destinationsansvarig, hållbarhetsansvarig eller affärsutvecklare inom hålllbarhet.

Examen

Filosofie masterexamen med inriktning mot hållbarhet

Huvudområde: Turismvetenskap

Internationella möjligheter

Undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Programmet tar även emot studenter från hela världen och det ger dig internationellt och mångkulturellt utbyte på hemmaplan. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet världen över.

Jag får kombinera mina intressen för resor, turism och hållbarhet

Madeleine Mayer

 

Madeleine är ursprungligen från Tyskland och kände en dragning till att bo i Sverige. Turism och hållbarhet var en perfekt kombination av hennes intressen och en perfekt anledning att förlänga hennes vistelse i Sverige. Något hon gillar med programmet är hur man ser turism utifrån många olika perspektiv. Särskilt synvinkeln på turismens framtid tyckte hon var intressant. 

Beatrice vill jobba med hållbar turism

"Jag fick se vinter för första gången. Det var lite kallt i början, men sedan vande man sig och tyckte det var riktigt trevligt". Beatrice flyttade från Kenya för att studera turism och gillar hållbarhetsperspektivet i utbildningen. Efter examen vill hon ta med sig sina nya kunskaper till Kenya.

Shiva antogs till ett doktorandprogram

Shiva

Shiva är ursprungligen från Iran och valde att ta ett stort kliv i sin internationella karriär genom att komma till Norden för några år sedan. Hon började sin masterexamen på Linnéuniversitetet och Turism och hållbarhetprogrammet, och nyligen flyttade hon till Norge för att börja läsa ett doktorandprogram på Universitetet i Stavanger. 

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar