Turismprogrammet

180 hp

Turism - världens största näring - är en global arbetsmarknad efter examen från Turismprogrammet. Besöksnäringen i Sverige och internationellt växer och nya arbetsområden inom t ex evenemang och upplevelser skapar ständigt nya karriärer och möjligheter.

Turismprogrammet har ett entreprenöriellt och internationellt synsätt: Du lär dig om trender i resandet, upptäcka möjliga marknader och utveckla resmål. I Turismvetenskap läser du kurser i Destinationsutveckling, Hospitality Management, Turismens Digitalisering och Event Management som ger dig förståelse och verktyg för att utveckla framtidens turistnäring.

På Turismprogrammet har du möjlighet att välja mellan tre inriktningar för din kandidatexamen: Turismvetenskap, Kulturgeografi eller Företagsekonomi. Första året läser du grunderna i turismvetenskap för att sedan läsa företagsekonomi eller kulturgeografi år två. År tre skriver du ditt examensarbete i Turismvetenskap, Kulturgeografi eller Företagsekonomi

Branschkontakter får du genom studieresor, gästföreläsare, kontakt med företag samt valbar praktikkurs. Du har möjlighet att studera utomlands vid något av våra partneruniversitet. Vissa perioder kan du söka traineeplats på Visit Sweden's kontor i bl a Amsterdam, Hamburg, London och New York.

Karriär

Programmet är en av Sveriges mest eftertraktade turismutbildningar och efter examen är hela världen din arbetsmarknad. Tidigare studenter från utbildningen hittar du bl a som VD för reseföretag, informations- och utvecklingschefer på hotell, chefsvärdinnor för stora event, platschefer hos researrangörer, pressansvarig på utlandskontor och Travel Consultant på resebyråer.

Examen

Filosofie Kandidatexamen-med inriktning mot turism:

Huvudområde: Turismvetenskap,

eller

Filosofie Kandidatexamen-med inriktning mot turism:

Huvudområde: Kulturgeografi,

eller

Filosofie Kandidatexamen med inriktning mot turism:

Huvudområde: Företagsekonomi

Särskilt urval

Fem av platserna på programmet kan tillsättas efter särskilt urval. Behörig till denna grupp är du som har arbetat minst tre år på halvtid inom rese- och turismindustrin (styrks genom intyg). Rangordning: högskoleprov, betyg. För att få delta i urvalet söker du programmet via antagning.se samt skickar merithandlingar till: Studerandeavdelningen vid Linnéuniversitetet 391 82 Kalmar Märk kuvertet: ''Särskilt urval''."

Tidigare studenter berättar 

Johanna Schub

Johanna, vad jobbar du med idag?
Jag är anställd som kommunikatör hos Visita, som är besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation. Som kommunikatör arbetar jag främst med kompetensförsörjningen – alltså hur vi kan få fler intresserade av världens bästa bransch. Jag reser mycket i jobbet, och det är verkligen varierande och jätteroligt! Jag brukar säga att det är drömjobbet jag inte visste att jag ville ha.

Varför valde du att studera turism?
När jag skulle välja universitetsutbildning var det viktigt för mig att det var något att jag var intresserad av – och jag kom fram till att turism var det som jag brann mest för. Jag har haft många olika sommarjobb, men alla har varit inom besöksnäringen så jag visste att jag ville syssla med den branschen, eftersom den är så otroligt rolig. Dessutom tilltalade det mig att utbildningen var så bred, eftersom jag inte visste exakt vad jag ville jobba med. Möjligheten att lägga till ekonomikurser och utlandsstudier lockade mig också.

Så valde du sedan att åka på utlandsstudier?
Ja! Jag hamnade i den lilla staden Troyes i Champagnedistriktet i Frankrike. Även om jag var lite tveksam till det först – skulle jag verkligen klara av det? – så var det utan tvekan ett av de bästa besluten i mitt liv. Förutom att det var otroligt givande för min personliga utveckling att klara mig själv i ett främmande land, så hade jag också fantastiskt roligt och har fått vänner för livet.


Hur har Turismprogrammet hjälpt dig i den yrkesroll du har idag?
Att gå på universitet är verkligen utvecklande, eftersom man lär sig att vara kritisk, reflektera, arbeta i grupp, ta ansvar, jobba mot en deadline, samt ta in stora mängder information snabbt och sedan kunna sålla bort det som är irrelevant. Fördelen med just Turismprogrammet är att det öppnar så många dörrar – det finns inte två personer i min förra klass som har likadana jobb, utan alla har hamnat väldigt olika beroende på vad inom besöksnäringen som de är intresserade av. Vissa har också hamnat i andra branscher, jag har en vän som arbetar som privat rådgivare på en bank och en annan med marknadsföring för ett modebolag i Amsterdam. 

Vad tyckte du om studentlivet i Kalmar?
Kalmar är en jättefin stad att bo och plugga i, och jag blir alltid lika glad när jag när jag får åka tillbaka! Det jag uppskattade mest var närheten till havet och att allt var inom cykelavstånd.  Det som är roligt med Kalmar är just att det inte är så stort, så man träffade alltid människor man kände när man var ute så det blev en jättehärlig gemenskap. Jag tror att det är på grund av det som jag fortfarande har kvar många av mina gamla studiekompisar, vilket jag självklart är jätteglad för.

"Det bästa med turismbranschen är att få leda drivna människor mot mål och ökad kunskap"

Sebastian Kindström

Sebastian, var jobbar du?
Jag jobbar på KILROY Sweden AB som "Team Leader Individual Sales" i Stockholm, ansvar för vår resebyrå och utlandsstudieavdelning

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa, förutom alla underbara kollegor i den här branschen, är att få möjligheten att dels leda drivna människor mot mål, ökad kunskap, säkerhet och dessutom guida de genom arbetslivet och in i resebranschen. Jag får arbeta fritt och genomföra egna projekt, hålla möten, säljutbildningar och även coacha säljarna på individuell nivå. De stora ansvarsområdena jag har gör att mitt arbete känns som en viktig del av mitt liv och att jag inte på 4 år sedan examen har haft ångest inför att gå till jobbet. Att arbeta i resebranschen är en av de största anledningarna att jag började plugga TUR-programmet i Kalmar och har bevisat att det är här jag vill stanna och avancera.

Hur har turismutbildningen hjälpt dig i din karriär?
Utbildningen på Linnéuniversitetet förberedde mig både mentalt och praktiskt för att ta mig in på arbetsmarknaden och sedan lyckas avancera. Jag fick de verktyg man behöver för att få ökat ansvar genom att bli källkritisk, analyserande, kunna kommunicera och framförallt arbeta i grupp. Själva ledarskapsgenen har jag nog alltid haft men den har kommit fram mycket tydligare efter utbildningen som spetsade till det jag saknat tidigare. Ett tydligt exempel är att prata inför folk, innan mina studier hade jag pratat inför max 30 pers som jag gått i samma klass som i flera år och nu håller jag i event för 100-tals potentiella kunder, utbildningar för 20-100 kollegor och att känna en trygghet i att prata en och en med varje kund glad som upprörd. Kort o gott vill jag säga att studietiden fick mig dels att ha de tre roligaste åren i mitt liv men också att jag mognade och växte som person.

Mer om programmet

"Här utbildas personer som ser framåt och utvecklar branschen"

Turismbranschen behöver tänkare och visionärer. På Turismprogrammet utbildas personer som ser framåt och utvecklar branschen.

– I denna utbildning ställer man sig lite ovanför för att se vad som händer. Vill man nå lite längre kräver branschen idag mer kunskap än att bara lära sig bokningsprogram och ge god service, säger programansvarig Per Pettersson Löfquist.

Utbildningen är bred och du lär dig avläsa trender i resandet, upptäcka möjliga marknader och utveckla nya resmål.

Tre inriktningar

Programmet har tre olika inriktningar: ­turismvetenskap, företagsekonomi och kulturgeografi. Du kan avsluta din utbildning med en praktikkurs lite beroende på vilken inriktning du väljer.

Du har även möjlighet att söka praktikplats, till exempel på Visit ­Swedens utlandskontor i London, Amsterdam, Hamburg eller New York. Genom hela programmet knyts en nära kontakt med näringslivet i form av bland annat studieresor, gästföre­läsare och ­företag inom turismbranschen. Det finns även möjlighet att delta i olika typer av turismprojekt och evenemang där viktiga kontakter kan knytas.

Läsa utomlands

Turismprogrammet har en internationell prägel och mycket undervisning är på engelska. Du kan också läsa en termin ­eller ett år av utbildningen utomlands, vilket en stor del av studenterna brukar göra.
Efter examen är hela världen din arbetsmarknad och tidigare studenter arbetar bland annat som vd för ett reseföretag, informations- och utvecklingschefer på hotell och platschefer hos researrangörer.

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar