Turismprogrammet

180 hp

Turism - världens största näring - är en global arbetsmarknad efter examen från Turismprogrammet. Besöksnäringen i Sverige och internationellt växer och nya arbetsområden inom t ex evenemang och upplevelser skapar ständigt nya karriärer och möjligheter.

Turismprogrammet har ett entreprenöriellt och internationellt synsätt: Du lär dig om trender i resandet, upptäcka möjliga marknader och utveckla resmål. I Turismvetenskap läser du kurser i Destinationsutveckling, Hospitality Management, Turismens Digitalisering och Event Management som ger dig förståelse och verktyg för att utveckla framtidens turistnäring. På Turismprogrammet har du möjlighet att välja mellan två inriktningar för din kandidatexamen: Turismvetenskap eller Företagsekonomi. Första året läser du grunderna i turismvetenskap för att sedan läsa företagsekonomi år två. År tre skriver du ditt examensarbete i Turismvetenskap eller Företagsekonomi. Branschkontakter får du genom studieresor, gästföreläsare, kontakt med företag samt valbar praktikkurs. Du har möjlighet att studera utomlands vid något av våra partneruniversitet. Vissa perioder kan du söka traineeplats på Visit Sweden's kontor i bl a Amsterdam, Hamburg, London och New York

Karriär

Programmet är en av Sveriges mest eftertraktade turismutbildningar och efter examen är hela världen din arbetsmarknad. Tidigare studenter från utbildningen hittar du bl a som VD för reseföretag, informations- och utvecklingschefer på hotell, chefsvärdinnor för stora event, platschefer hos researrangörer, pressansvarig på utlandskontor och Travel Consultant på resebyråer.

Examen

Filosofie Kandidatexamen-med inriktning mot turism: Huvudområde: Turismvetenskap, eller Filosofie Kandidatexamen med inriktning mot turism: Huvudområde: Företagsekonomi

Studenter berättar

Nellie Dahlin läser turismprogrammet

"Alla är som ett team här"

Nellie Dahlin från Västerås visste att hon ville studera turism men inte var. Det som fick henne att till slut välja Kalmar var både utbildningens upplägg och Kalmar som studentstad.

– Jag hade dessutom hört mycket gott om turismutbildningen här, ryktesvägen. Det var också en anledning till att det blev Linnéuniversitetet och Kalmar, säger Nellie.

– Kursutbudet är bra och kvaliteten på utbildningen i sin helhet också. Det som gör Ekonomihögskolan extra speciell är stämningen i korridoren, studenter och lärare emellan. Jag tycker att lärarna är ovanligt hjälpsamma här och de finnsofta nära tillhands, säger Nellie.

Bra studentliv i Kalmar

Livet som student är något som Nellie kan rekommendera, och det enda råd hon vill ge dig som funderar högskoleutbildning är att verkligen söka, att ta chansen till några år fyllda av upplevelser, utmaningar och massor av skratt. Studentstaden Kalmar har fallit Västeråstjejen Nellie i smaken.

– Närheten är den största styrkan, man tar sig lätt över hela stan med cykel. Vattnet är närvarande överallt och skapar naturliga mötesplatser, säger hon.

– Centrum är en mysig liten oas som trots sin storlek innehåller det mesta och utvecklas hela tiden. Dessutom finns det ett bra träningsutbud i stan!

"Jag har verkligen träffat helt rätt!"

Fanny Andersson läser turismprogrammet

Fanny Hejdström från Gotland tog färjan över Östersjön för att börja på Turismprogrammet i Kalmar. Ett val hon inte ångrar för en sekund.

– Det var utbildningen som gjorde det. Jag har verkligen träffat helt rätt, säger Fanny.

Fanny har jobbat inom turismbranschen tidigare, bland annat som receptionist på ett hotell. Hon trivdes bra där och därför var valet naturligt när hon bestämde sig för att plugga vidare.

– Turism kändes helt rätt för mig. Den här utbildningen finns inte på så många ställen i landet. Den som finns här i Kalmar är friare än andra, eftersom man inte behöver bestämma sig direkt för vilken inriktning man vill gå, säger hon.

Många valmöjligheter

Första året är helt turismorienterat, men under andra året väljer studenterna mellan kulturgeografi eller företagsekonomi. Fanny valde det sistnämnda. Hon trivs bra med sitt val och menar att kurserna inom företagsekonomin gett henne mycket.

– Det är en jättesvår kurs, men väldigt allmänbildande. Det är något som alla borde läsa, man förstår så mycket mer. Nu är det plötsligt intressant att se ekonominyheterna på TV.

Praktiska erfarenheter från turismbranschen

Även om programmet främst är teoretiskt, ges det också möjlighet till att prova på praktiska saker. Bland annat får studenterna som går andra året chansen att åka på TUR-mässan i Göteborg, en av de största turismmässorna med utställare från hela världen.

– Jag och några studiekamrater jobbade som värdinnor. Det var jättekul att få prata med olika företagare, mycket av kommunikationen var också på engelska.

Fanny upplever att Linnéuniversitetet bistår studenterna mycket när det gäller att leta jobb och praktikplatser. Själv arbetar hon extra på ett hotell i Kalmar, även denna gång i receptionen. Hon känner att hon har haft nytta av utbildningen i sitt yrke.

– Nu ser jag på service på ett helt annat sätt än innan, jag har en större förståelse för griniga kunder och är mer taggad till att göra dem nöjda.

Magister eller traineeplats

Hon har ett år kvar av sina studier och står i valet och kvalet om vad hon tänker göra härnäst. Antingen läser hon ytterligare ett år och tar en magisterexamen eller så söker hon en traineeplats utomlands.

– Jag vill åka till ett engelsktalande land, som England eller Australien. Jag vet att man i London kan syssla med svensk marknadsföring i åtta månader med chans till förlängning. Det är jag väldigt sugen på.

"Jag vill jobba med miljöfrågor inom turismindustrin"

Anci Andersson vill jobba med miljöturism

Anci Andersson har skaffat sig en egen inriktning på turismstudierna. Hon har läst flera miljökurser och hoppas i framtiden kunna arbeta med hållbar utveckling inom turismbranschen.

Anci jobbade inom turismbranschen på Island när det var dags att söka till universitetet. Hon bestämde sig till slut för Turism-programmet i Kalmar. Hon gillade att man kunde välja inriktning på sin utbildning och de goda möjligheterna till utlandsstudier.

– Redan då viste jag att jag ville läsa minst en termin på Island, där jag hade jobbat i flera år. Jag ville lära mig mer om turism ur ett isländskt perspektiv och förbättra min isländska.
Miljöfokus på studierna

Anci har länge varit intresserad av miljöfrågor och därför ville hon gärna skaffa en miljöprofil på sina turismstudier.

– Jag har läst extrakurser i hållbar utveckling och valt miljörelaterade ämnen i uppsatserna. Nu under hela sista terminen läser jag miljökurser på distans från Naturvetenskapliga institutionen som jag kan räkna in i min kandidatexamen. Det känns bra att kunna plocka kurser som man är intresserad av och få en unik tvist på sin utbildning, säger hon.

I framtiden hoppas hon kunna arbeta med miljöfrågor inom turismindustrin.

– Det är viktigt att skapa en turismindustri som vårdar jordens resurser istället för att förbruka dem.

 

Tidigare studenter berättar

Maria marknadsför Sverige i London

Maria läste turismprogrammet

Marias karriär har gått framåt med stormsteg. Hon började som trainee på Visit Sweden i Stockholm direkt efter sin examen på Turismprogrammet. Nu jobbar hon på Visit Swedens kontor i London.

– Jag tog det. Vem vet, jag kanske tröttnar med tiden och vill till Sverige. Men nu trivs jag verkligen jättebra, säger Maria. Visit Sweden arbetar med att marknadsföra varumärket Sverige utomlands. Företaget har kontor på flera platser runt om i världen och på ett av dem, i London, har Maria Johansson sin arbetsplats. Hon arbetar som projektledare för marknadsföringskampanjer och trivs mycket bra med det.

– Det är är jättekul! Jobbet är så mångfacetterat, säger Maria.

Maria marknadsför Sverige i London Marias karriär har gått framåt med stormsteg. Hon började som trainee på Visit Sweden i Stockholm direkt efter sin examen på Turismprogrammet. Efter en månad fick hon anställning och senare även erbjudande om att jobba på Visit Swedens kontor i London.

– Jag tog det. Vem vet, jag kanske tröttnar med tiden och vill till Sverige. Men nu trivs jag verkligen jättebra, säger Maria.

Visit Sweden arbetar med att marknadsföra varumärket Sverige utomlands. Företaget har kontor på flera platser runt om i världen och på ett av dem, i London, har Maria Johansson sin arbetsplats. Hon arbetar som projektledare för marknadsföringskampanjer och trivs mycket bra med det.

– Det är är jättekul! Jobbet är så mångfacetterat, säger Maria.

Fina minnen från Kalmar

Kalmartiden har hon många fina ifrån.
– Innan jag tackade ja till utbildningen i Kalmar, som var mitt förstahandsval, gjorde jag lite research och kom fram till att Kalmar verkade ha störst erfarenhet av turismutbildningar. Sedan åkte jag dit för att titta lite och första intrycket var att det var en mysig och gullig stad. Det bästa var att allt fanns inom räckhåll. I Kalmar är det bara att hoppa upp på cykeln säger Maria.

Maria trivdes alldeles ypperligt med alltifrån kompisar till lärare.
– Lärarna var väldigt bra. Man lärde sig att sålla information, ta den till sig och sedan att på ett kritiskt sätt analysera den. Även om turism är ett stort och brett område är det jätteviktigt att kunna gör allt det där, oavsett var du arbetar, säger hon.

Fräsch studiemiljö

Förutom att plugga tillbringade Maria mycket tid på Kåren, både som partypingla och som föreningsmedlem. Hon var bland annat med i Kårens filmklubb och försökte att engagera sig i så mycket som möjligt utanför skolan. Hon gillade livet både utanför och innanför Ekonomihögskolan.

– Jag bodde precis bredvid skolan och kunde nästan springa över dit i pyjamas. Ekonomihögskolan är superfräsch och pluggmiljön är världens bästa. Den är så lugn och stimulernade.

Madeleine är pressansvarig vid Sveriges rese- och turistråd i Hamburg

Madelene läste turismprogrammet

Madelene Larneby jobbar som pressansvarig för Sveriges Rese- och Turistråd i Hamburg. Hon läste Turismprogrammet på Ekonomihögskolan i Kalmar.

– Det är sådan trevlig atmosfär på Ekonomihögskolan. Det är inget stort avstånd mellan föreläsarna och studenterna och det finns plats för flexibilitet. Ingen är anonym och alla kan knacka på hos en föreläsare för att ställa en fråga. Det har du inte möjlighet att göra på någon av de större skolorna, säger Madeleine.

Jobbade på världsutställningen i Hannover En viktig del i utbildningen är kontakterna med näringslivet. Madeleine och några av hennes studiekamrater fick till exempel möjlighet att arbeta som värdar och värdinnor vid Världsutställningen i Hannover 2000. Madelene arbetade mest vid en informationsdisk tillsammans med representanter från Sveriges Rese- och Turistråd.

– Ekonomihögskolan erbjuder så mycket mer än bara studier och det är väldigt positivt att Ekonomihögskolan är så aktivt mot näringslivet, säger Madeleine.

Fick jobb tre veckor efter examen

När hon tagit sin examen skickade hon ett e-mail till alla vänner och frågade om någon kände till något ledigt jobb. Helst ville Madelene arbeta med marknadsföring, gärna inom turism och med både Tyskland och Sverige som spelplan. Ett av mailen hon skickade var till en tysk kille som hon jobbade med i Hannover. Han arbetade för Sveriges Rese- och Turistråd. Det dröjde inte länge förrän han hörde av sig och frågade om hon var intresserad av att jobba hos dem.

Arbetet var en ettårig projektanställning som pressassistent.

– Tre veckor efter min examen på Ekonomihögskolan satt jag och drack flädersaft hemma hos chefen för Sveriges Rese- och Turistråd, i hennes svenska sommarstuga. Jag fick jobbet. Det var rena drömmen, säger hon.

Ett bra marknadsföringstänk Madelene arbetade som pressassistent på Sveriges Rese- och Turistråd i Hamburg i drygt fyra månader. Sedan blev hon pressansvarig. Idag har hon suttit på den posten i två år.

– Jag älskar mitt jobb, säger hon. I sitt arbete tar hon hand om tyska journalister som vill göra resereportage om Sverige.

Det innebär att hon förser dem med bilder och fakta om Sverige, men hon åker också med journalisterna till Sverige för att göra sådana saker som turister gör på sina resor.

– Ekonomihögskolan gav mig ett marknadsföringstänk som jag har stor nytta av i mitt jobb. Jag får inte heller glömma att det är tack vara mina erfarenheter och kontakter från studietiden som jag har det här jobbet, avslutar hon.

Mer om programmet

"Här utbildas personer som ser framåt och utvecklar branschen"

Turismbranschen behöver tänkare och visionärer. På Turismprogrammet utbildas personer som ser framåt och utvecklar branschen.

– I denna utbildning ställer man sig lite ovanför för att se vad som händer. Vill man nå lite längre kräver branschen idag mer kunskap än att bara lära sig bokningsprogram och ge god service, säger programansvarig Per Pettersson Löfquist.

Utbildningen är bred och du lär dig avläsa trender i resandet, upptäcka möjliga marknader och utveckla nya resmål.

Tre inriktningar

Programmet har tre olika inriktningar: ­turismvetenskap, företagsekonomi och kulturgeografi. Du kan avsluta din utbildning med en praktikkurs lite beroende på vilken inriktning du väljer.

Du har även möjlighet att söka praktikplats, till exempel på Visit ­Swedens utlandskontor i London, Amsterdam, Hamburg eller New York. Genom hela programmet knyts en nära kontakt med näringslivet i form av bland annat studieresor, gästföre­läsare och ­företag inom turismbranschen. Det finns även möjlighet att delta i olika typer av turismprojekt och evenemang där viktiga kontakter kan knytas.

Läsa utomlands

Turismprogrammet har en internationell prägel och mycket undervisning är på engelska. Du kan också läsa en termin ­eller ett år av utbildningen utomlands, vilket en stor del av studenterna brukar göra.
Efter examen är hela världen din arbetsmarknad och tidigare studenter arbetar bland annat som vd för ett reseföretag, informations- och utvecklingschefer på hotell och platschefer hos researrangörer.

Studenter berättar om sina utlandsstudier

Sissy Viklund studerade i Bangkok, Thailand

"Ett bra sätt att utmana sig själv"

Många av våra studenter väljer att studera en tid utomlands. Sissy Viklund från Turismprogrammet valde att läsa marknadsföring i Thailand. Hon menar att utbytesterminen gav henne både viktiga erfarenheter och bättre självförtroende.

Sissy läste kurser i marknadsföring i Bangkok. Det var ett medvetet val att läsa i ett land som var ganska olikt Sverige. Och skillnaderna var flera. Till exempel gick studenterna hela skoldagar med flera olika ämnen, som på gymnasiet i Sverige. Dessutom användes skoluniform. Sissy tycker att hon har lärt sig mycket av tiden i Thailand, både innanför och utanför skolan.

– Jag har lärt mig att anpassa mig till en ny miljö och att acceptera nya seder och bruk. Utlandsstudier är ett sätt att utmana sig själv. Jag tycker jag har fått ett bättre självförtroende av att ha pluggat utomlands. Det är nog också ganska viktigt för arbetsgivare idag att man läst eller praktiserat utomlands, i alla fall om man siktar på den internationella arbetsmarknaden.

Martin Carlsson studerade i Seuol, Sydkorea

"Bra att byta studiemönster en tid"

Martin Carlsson åkte på utlandsstudier i Seuol, Sydkorea.

– Att vistas i Sydkorea leder till att få perspektiv på saker och ting. Att inte känna igen mönster, språket, maträtter eller hur saker kan se ut gör att man stannar upp och tänker efter. Att få ta del av Sydkoreas både annorlunda och fantastiska kultur innebär att bli en del av något nytt. För min egen del innebar vistelsen i Sydkorea att jag drogs ur gamla rutiner och fick anpassa mig efter nya värderingar, förhållningssätt och traditioner, berättar Martin.

Kyung Hee University är beläget i en vacker lummig sluttning i nordöstra Seoul, och är pampigt och majestätiskt med pelare, fontäner och ståtliga byggnader. Professorer från olika länder föreläser för inhemska studenter blandade med utbytesstudenter från hela världen. Studieupplägget på Kyung Hee University skiljer sig från upplägget vid Linnéuniversitetet, bland annat genom att 5 kurser läses parallellt under terminen och att föreläsningarna är obligatoriska.

– Det är en stark lärdom att bryta studiemönster och inte bara falla in i tidigare sätt att studera. Det är en av många fördelar att studera utomlands. En utbytestermin i Sydkorea drog undan den välkända mattan under mina fötter men gav mig möjlighet att hantera nya situationer som jag inte ställts inför innan. Att även använda engelska språket på nya kreativa sätt tillsammans med kroppsspråk gav komiska stunder på restauranger, i affärer och andra språkliga konfrontationer i vardagslivet, avslutar Martin.

Johanna, studerade i Algarve, Portugal

"Jag trivs utmärkt i turismparadiset"

Johanna studerade turism vid ESGHT i Faro, Algarve.

— Här studerar de flesta turism, businessmanagement, marknadsföring eller hotellmanagement. Jag valde att studera turism, samt en del marknadsföring. Jag har även fått möjligheten att lära mig datasystemet Galileo, vilket är väldigt intressant, berättar Johanna.

— Alla föreläsningar är på portugisiska, vilket i början var lite tufft, men redan efter ett par veckor kändes det bra. Skolan erbjuder bra stöd till alla studenter, bland annat är bibliotek och datasal öppna fram till midnatt och man får mer än gärna boka in en tid med läraren om man har svårt att följa med på lektionerna.

– Jag trivs väldigt bra här nere, och jag hoppas att fler tar chansen att studera här i detta turismparadis.

Skaffa dig spetskompetens genom praktik och traineeplatser

En praktikplats ger värdefulla erfarenheter

Flera av våra studenter tar chansen att skaffa sig ytterligare branscherfarenheter genom praktik- och traineeplatser. Här kan du ta del av några studenters berättelser om sina spännande upplevelser världen över.

Susanna: "Jag ångrar mig inte en sekund"

Susanna Fridh fick sin traineeplats på Visit Sweden i Hamburg.

"Jag ångrar inte en sekund att jag bestämde mig för att söka denna traineeplatsen. Fram tills nu har det varit mycket lärorikt och givande och jag är säker på att det kommer att kännas likadant när jag efter sex månader måste lämna VisitSweden.

Hittills har jag bland annat arbetat med VisitSwedens årliga katalog och gjort en marknadsundersökning av den tyska marknaden där jag har fördjupat mig i ekonomi, transportmedel och antal gästnätter i Sverige. Om två veckor ska jag även åka på en mässa i Köln och promota en flygstrecka mellan Tyskland och Sverige. Jag hoppas fler gör som jag och tar chansen att uppleva en Traineeplats! Det är garanterat värt en ansökan, ni kommer inte att ångra er, det vågar jag nästan lova."

Fanny: "Otroligt lärorikt och kul"

Fanny Hejdström var på trainee på Visit Sweden i Amsterdam

"Det är ovärderligt att få praktisk erfarenhet och jag rekommenderar varmt att ta tillfället att söka en trainee-plats. Det är utan tvekan bland det bästa jag gjort! Amsterdam som stad är dessutom helt underbar vilket såklart är ett stort plus!

Ett av mina största projekt innefattar den sex dagar långa mässan Vakantiebeurs i Utrecht i januari där jag har ansvar för stora delar av planeringen inför mässan med aktiviteter i montern med allt från teknik och logistik till att se till att det finns kaffe och att besökarna trivs. Under mässans första dag som endast är en fackdag har jag även ansvar för all planering och genomförande av en mini-workshop mellan svenska produktägare och nederländska researrangörer.

Det är otroligt lärorikt och kul att få komma ut på möten med dessa researrangörer och se hur det verkligen fungerar!"

De skrev sin uppsats om kaffeindustrin i Tanzania

De gjorde sin fältstudie om kaffeindustrin i Tanzania

Fältstudien till din C-uppsats kan göras på en annan ort, eller varför inte i ett annat land. Bara din fantasi sätter gränser!

Henrik och Jesper skrev sin c-uppsats om hur kaffeindustrin i Tanzania bidragit till att höja levnadsstandarden och verkat för den regionala utvecklingen.

— Att skriva c-uppsats i ett u-land var en otrolig upplevelse. Man träffar otroligt många människor, har roligt, turistar, samtidigt som man har även ett ansvar att uppfylla om att komma hem med material till sin uppsats. Man kommer därför, tycker jag, närmare lokalbefolkningen än om man endast reser som turist. Ett land som Tanzania visar prov på mycket frustration hos befolkningen, berättar Henrik och Jesper.

— Vi fick vara med om flera djupa samtal om hur tungt det kan vara att sitta fast i ett land där man kanske upplever att det inte finns någon framtid som lovar någonting. Men vi fick också uppleva att just Tanzania har en befolkning som inte är helt olik vår egna. De västerländska idealen har starkt inflytande på människorna och särskilt den Amerikanska hiphopkulturen. Befolkningen är otroligt öppensinnad där till exempel muslimer och kristna lever bredvid varandra och firar högtider ihop utan konflikter, förklarar Henrik och Jesper.

De skrev sin uppsats om turismens utveckling på paradisön Mauritius

De gjorde fältstudie om turismens utveckling på Mauritius

Turismstudenterna Jennie, Alexandra och Frida på Turismprogrammet åkte till Mauritius för att göra en fältstudie till deras C-uppsats i marknadsföring.

Studenterna skulle undersöka varför Mauritius har utvecklats till att bli en exklusiv paradisö och hur detta arbete har gått till.

– Valet av Mauritius kom sig av att två av oss vid tidigare tillfällen besökt ön och fascinerades av arbetet med turism. Med envishet, motivation och med extrajobb utöver våra studier gjorde vi slag i saken och bestämde oss för att genomföra och uppfylla vår dröm om en uppsatsperiod utöver det vanliga, säger Jennie.

De intervjuade små och stora entreprenörer, ministrar, hotellägare, poliser och turister på plats för att få deras uppfattning om Mauritius turism.

– Alla dessa möten och situationer har inte bara blivit en bra grund för vår uppsats utan även minnen för livet. Att vi fick slita lite hårdare för att göra detta möjligt har vi inte ångrat en sekund då vi nu står här med en färdig uppsats i handen och många erfarenheter rikare. Vi vill verkligen uppmuntra alla som tänkt tanken att göra en annorlunda uppsats att det finns inga hinder utan det krävs bara extra vilja och mod för att kunna genomföra era idéer och drömmar.

Turismbranchen om programmet

Med en akademisk utbildning i bagaget kan du ta dig långt i turismbranschen. Den ger dig värdefulla kunskaper och bra kontakter. Här berättar några som jobbar inom turismnäringen om sina erfarenheter.

Sophie Nyström-Andersson, Visit Sweden, Amsterdam

"Med en akademisk utbildning får du ett analytiskt tanke-sätt. Du lär dig att ta till dig en stor mängd information, bearbeta den och göra strategiska beslut. Du lär dig också att tänka steget före och att ha ett professionellt förhållningssätt till ditt arbete. Allt det här är jätteviktigt för att bli framgångsrik och för att bli mer attraktiv på marknaden. Fler utbildade inom turismbranschen leder också till en kvalitetssäkring för hela näringen."

Mikael Ahlerup, vd, Astrid Lindgrens Värld

"I turismbranschen är det framförallt viktigt med rätt personlighet och rätt attityd. Har du dessutom en god utbildning i botten är det lättare att passera genom alla filter. Med både personlighet och utbildning glider du enklare genom nålsögat och har lättare för att gå långt i den här branschen"

Magnus Strandman, Hotellchef, Kosta Boda Art Hotel

"Hotellbranschen behöver fler akademiker! Det är en självklarhet för mig som hotellchef på Kosta Boda Art Hotel att ha en god relation med turismprogrammen på Linnéuniversitetet, både studenter och lärare. Kan vi då vara en aktiv, positiv och tillgänglig part i den processen, där vi dessutom har möjlighet att tala om vad branschen behöver, gör vi självklart det".

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar