Turismprogrammet

180 hp

Turism - världens största näring - är en global arbetsmarknad efter examen från Turismprogrammet. Besöksnäringen i Sverige och internationellt växer och nya arbetsområden inom t ex evenemang och upplevelser skapar ständigt nya karriärer och möjligheter.

Turismprogrammet har ett entreprenöriellt och internationellt synsätt: Du lär dig om trender i resandet, upptäcka möjliga marknader och utveckla resmål. I Turismvetenskap läser du kurser i Destinationsutveckling, Hospitality Management, Turismens Digitalisering och Event Management som ger dig förståelse och verktyg för att utveckla framtidens turistnäring.

På Turismprogrammet har du möjlighet att välja mellan två inriktningar för din kandidatexamen: Turismvetenskap eller Företagsekonomi. Första året läser du grunderna i turismvetenskap för att sedan läsa företagsekonomi år två. År tre skriver du ditt examensarbete i Turismvetenskap eller Företagsekonomi.

Branschkontakter får du genom studieresor, gästföreläsare, kontakt med företag samt valbar praktikkurs. Du har möjlighet att studera utomlands vid något av våra partneruniversitet. Vissa perioder kan du söka traineeplats på Visit Sweden's kontor i bl a Amsterdam, Hamburg, London och New York.

Karriär

Programmet är en av Sveriges mest eftertraktade turismutbildningar och efter examen är hela världen din arbetsmarknad. Tidigare studenter från utbildningen hittar du bl a som VD för reseföretag, informations- och utvecklingschefer på hotell, chefsvärdinnor för stora event, platschefer hos researrangörer, pressansvarig på utlandskontor och Travel Consultant på resebyråer.

Examen

Filosofie Kandidatexamen-med inriktning mot turism: Huvudområde: Turismvetenskap,

eller

Filosofie Kandidatexamen med inriktning mot turism: Huvudområde: Företagsekonomi

Särskilt urval

Fem av platserna på programmet kan tillsättas efter särskilt urval. Behörig till denna grupp är du som har arbetat minst tre år på halvtid inom rese- och turismindustrin (styrks genom intyg). Rangordning: högskoleprov, betyg. För att få delta i urvalet söker du programmet via antagning.se samt skickar merithandlingar till: Studerandeavdelningen vid Linnéuniversitetet 391 82 Kalmar Märk kuvertet: ''Särskilt urval''."

Studenter berättar

Nellie Dahlin läser turismprogrammet

"Alla är som ett team här"

Nellie Dahlin från Västerås visste att hon ville studera turism men inte var. Det som fick henne att till slut välja Kalmar var både utbildningens upplägg och Kalmar som studentstad.

– Jag hade dessutom hört mycket gott om turismutbildningen här, ryktesvägen. Det var också en anledning till att det blev Linnéuniversitetet och Kalmar, säger Nellie.

– Kursutbudet är bra och kvaliteten på utbildningen i sin helhet också. Det som gör Ekonomihögskolan extra speciell är stämningen i korridoren, studenter och lärare emellan. Jag tycker att lärarna är ovanligt hjälpsamma här och de finnsofta nära tillhands, säger Nellie.

Bra studentliv i Kalmar

Livet som student är något som Nellie kan rekommendera, och det enda råd hon vill ge dig som funderar högskoleutbildning är att verkligen söka, att ta chansen till några år fyllda av upplevelser, utmaningar och massor av skratt. Studentstaden Kalmar har fallit Västeråstjejen Nellie i smaken.

– Närheten är den största styrkan, man tar sig lätt över hela stan med cykel. Vattnet är närvarande överallt och skapar naturliga mötesplatser, säger hon.

– Centrum är en mysig liten oas som trots sin storlek innehåller det mesta och utvecklas hela tiden. Dessutom finns det ett bra träningsutbud i stan!

Tidigare studenter berättar

Mer om programmet

"Här utbildas personer som ser framåt och utvecklar branschen"

Turismbranschen behöver tänkare och visionärer. På Turismprogrammet utbildas personer som ser framåt och utvecklar branschen.

– I denna utbildning ställer man sig lite ovanför för att se vad som händer. Vill man nå lite längre kräver branschen idag mer kunskap än att bara lära sig bokningsprogram och ge god service, säger programansvarig Per Pettersson Löfquist.

Utbildningen är bred och du lär dig avläsa trender i resandet, upptäcka möjliga marknader och utveckla nya resmål.

Tre inriktningar

Programmet har tre olika inriktningar: ­turismvetenskap, företagsekonomi och kulturgeografi. Du kan avsluta din utbildning med en praktikkurs lite beroende på vilken inriktning du väljer.

Du har även möjlighet att söka praktikplats, till exempel på Visit ­Swedens utlandskontor i London, Amsterdam, Hamburg eller New York. Genom hela programmet knyts en nära kontakt med näringslivet i form av bland annat studieresor, gästföre­läsare och ­företag inom turismbranschen. Det finns även möjlighet att delta i olika typer av turismprojekt och evenemang där viktiga kontakter kan knytas.

Läsa utomlands

Turismprogrammet har en internationell prägel och mycket undervisning är på engelska. Du kan också läsa en termin ­eller ett år av utbildningen utomlands, vilket en stor del av studenterna brukar göra.
Efter examen är hela världen din arbetsmarknad och tidigare studenter arbetar bland annat som vd för ett reseföretag, informations- och utvecklingschefer på hotell och platschefer hos researrangörer.

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar