Webbprogrammerare
120 hpSom webbprogrammerare kommer du att vidareutveckla ditt intresse för webben och programmering i en utvecklande miljö med spännande möjligheter.
Vill du lära dig programmera för webben? Vill du få kunskap om moderna och kommande tekniker som används vid utveckling av webbplatser? Tycker du dessutom att det är viktigt att du som student blir sedd och uppmärksammad? Då kommer du att trivas hos oss!
Vi brinner för webbutveckling och för att utbilda dig i, och med hjälp av, den senaste tekniken. Du kommer att uppleva närhet till lärare och studenter oavsett om du väljer att läsa programmet på campus eller på distans. Studerar du på distans finns inget krav på deltagande i Kalmar.
Under utbildningen läser du kurser där programmering är i fokus. Du kommer att skapa webbapplikationer för olika plattformar med arbetssätt och metoder som är aktuella i branschen. Kodkvalitet, säkerhet, testning och entreprenörskap genomsyrar utbildningen som bedrivs i samarbete med näringslivet.
Utbildningen samläses med Webbprogrammerare 180 hp och du kan i årskurs två göra valet att byta över till denna utbildning för att ge ytterligare fördjupning inom området.
Karriär
Våra studenter är eftersökta och arbetar bland annat som webbutvecklare på webbyråer, konsultföretag eller driver egna företag. Deras arbetsuppgifter innefattar exempelvis programmering, utveckling av e-handelssystem, gränssnittsprogrammering, sökmotoroptimering och förverkligande av egna webbtjänster från idé till färdig produkt.
Examen
Högskoleexamen med inriktning mot webbprogrammering. Huvudområde: Datavetenskap.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Ulrica vill skapa framtidens applikationer och spel
Ulrica Skarin är sjuksköterskan från Sundsvall som mitt i karriären bestämde sig för att sadla om och satsa på sitt stora intresse – programmering. Nu läser hon webbprogrammerarprogrammet på distans och brinner för att koda applikationer, spel och rita 3D grafik.
Läs intervjun med Ulrica
Hur kom det sig att du började intressera dig för just detta ämne?
– Jag har alltid haft ett stort intresse för webben, programmering och data. Jag har under många år haft det som en fritidssyssla bredvid mitt arbete som sjuksköterska. När jag blev mammaledig med mitt tredje barn kände jag att det var dags att fördjupa min hobby och lära mig saker och ting ordentligt från grunden. Jag började därför att läsa fristående kurser inom ämnet på olika universitet.
Varför valde du den här utbildningen?
– Jag ville fördjupa mina kunskaper inom programmering och webb och samtidigt få en examen. Programmet Webbprogrammerare på Linnéuniversitetet hade goda omdömen och jag fick höra att utbildningen höll en hög standard, så därför blev mitt val som det blev.
Vad är det som är så intressant med ditt program?
– Allt! Förutom att du får lära dig att programmera i flera spännande språk får du en god bas i diverse tekniker, ramverk och designstandarder. Dessutom uppmuntras du till ett kritiskt, analytiskt tänkande och du växer både som programmerare och människa.
Var utbildningen som du förväntade dig?
– Absolut! Den som läser utbildningen får verkligen ett gediget hantverkskunnande inom många områden, vilket kan öppna upp dörrar för framtiden. Både lärare och föreläsare är också väldigt engagerade, vilket jag som distansstudent uppskattar särskilt mycket. Dessutom har jag fått lära känna många fantastiska människor med samma dataintresse som mig och det är riktigt kul.
Vad är det mest utmanande med din utbildning?
– Utbildningen håller högt tempo och det krävs att du är engagerad. Därför är det viktigt att ha en bra plan för studierna och att organisera tiden väl.
Vad vill du göra efter du har avslutat dina studier?
– Min dröm är att en dag starta upp ett eget företag för att kunna erbjuda och utveckla kompletta webbsidepaket och applikationer efter kundens önskemål. Direkt efter utbildningen kommer jag nog dock att söka jobb på en etablerad webbyrå och införskaffa mig större erfarenhet av att arbeta i ett etablerat team. Jag tror det kan vara en god och nyttig erfarenhet att börja i den änden. Jag är också väldigt intresserad av spelprogrammering och spelgrafik och skulle gärna vilja utveckla mig mer inom det området, så kanske blir det några extra kurser inom det framöver.
Sommarpraktiken gav William mersmak
När William Robertsson läste första året på programmet webbprogrammering valde han att söka en praktikkurs som skulle ges under sommaren. Han praktiserade på IT-företaget Tieto i Kalmar och kände direkt igen flera av de anställda eftersom de varit faddrar under introduktionen när William började läsa på universitetet. Han fick ett varmt välkomnande och kände sig aldrig ensam under praktiken.
Läs intervjun med William
- Jag fick chansen att ta fram en prototyp, självklart med hjälp från både min handledare, Henrik och andra anställda som kunde svara på mina frågor. Eftersom ReactJS är det "nya heta" så föreslog jag att jag skulle göra prototypens gränssnitt just i ReactJS. Trots att jag inte hade rört ReactJS innan så fick jag ändå möjligheten att jobba med just den tekniken, säger William.
Henrik Leion som var handledare under praktiken berättar att det var viktigt för dem att försäkra sig om att William fick ett avgränsat projekt under sin praktik och att han skulle kunna jobba självständigt med det.
- William kunde fokuserat bygga en prototyp som var både mer djuplodad och mer "edge" än något vi skulle kunna göra själva. Vi fick en bra inblick i ett designalternativ och kunde fatta mer initierade beslut. Slutligen fick William presentera vad han gjort för alla intresserade, vilket gav oss kompetensspridning, säger Henrik.
Den erfarenhet och de kontakter som William knöt under praktiken har varit väldigt värdefulla och han menar att:
- Eftersom jag lärde mig så mycket under min tid hos Tieto, har jag även hittat vilken struktur och vad det är som jag vill jobba med i framtiden, vilket känns väldigt skönt då jag tar min examen redan nästa år.
Peter är VD, projektledare och programmerare på Beanloop AB
Efter studietiden tog Peter Persson steget att starta eget. Idag jobbar han som VD, projektledare och programmerare på Beanloop med digitaliseringsprojekt och produktutveckling och gillar friheten och utmaningarna som följer med att vara egenföretagare.
Läs intervjun med Peter
Vad har du för ansvarsområden som VD, projektledare och programmerare?
– Som VD är det mitt huvudansvar att se till att vi har kunder och projekt att arbeta med. Min roll innebär också att knyta kontakter, nätverka och att arbeta med företagets målsättningar och strategier ihop med vår affärsrådgivare som vi har tillgång till genom inkubatorprogrammet på Kalmar Science Park. Som projektledare är jag med i de olika kundprojekten vi driver och hjälper till med planering, uppdelning och strukturering. När jag inte jagar kunder eller planerar projekt så programmerar jag bland annat åt en kund från Nederländerna, som i princip enbart har europeiska projekt och produkter, vilket är väldigt spännande och utmanande.
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Vanligtvis börjar vi med ett gemensamt morgonmöte där vi pratar igenom vad som ska göras under dagen i de olika projekten och ibland pusslar vi om lite i bemanningen för att stötta varandra och se till att vi inte halkar efter i något projekt. Sen brukar det också bli en hel del möten och träffar med både befintliga och nya kunder.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Friheten att kunna välja vilka kunder och tekniker vi arbetar med, men också att få träffa så många nya människor som alla brinner för något. Sen är det också roligt att få lära sig nya saker, testa nya tekniker och hålla sig uppdaterad på vad som händer i olika delar av programmeringsvärlden.
Brinner du för någon särskild fråga eller uppgift?
– Jag gillar att använda nya tekniker, spännande programmeringsspråk och ramverk. Det är också det som var utgångspunkten för Beanloop när vi startade företaget. I början sa vi att ”det skulle vara kul om vi kunna göra business av vårt intresse” och det är roligt att vi nu har gjort det och att det går så bra för oss.
Du har läst programmet webbprogrammerare. Varför blev det just det programmet?
– Det som var avgörande för mig var att det var ett så tydligt fokus på webb. Traditionella systemvetarutbildningar tilltalade inte mig lika mycket eftersom jag såg vilken kraft det fanns i att utveckla mjukvara och distribuera via internet.
Vad har du haft mest nytta av i din utbildning?
– Förutom det självklara, att programmera, så har jag haft nytta av att testa på att jobba med olika programmeringsspråk, modellering, arkitektur, iterativa processer och agila metoder.
Förutom rena ämneskunskaper, vad lärde du dig under tiden som student?
– Att leta och kritiskt granska information. Med tanke på hur mycket information som finns tillgänglig så är det otroligt viktigt att lära sig bedöma vilken information man har nytta av och vilken som är missvisande eller kanske rent av är felaktig eller utdaterad.
Finns det något du har kunnat göra möjligt tack vare din utbildning?
– Jag har kunnat starta eget företag. Utbildningen gav mig verktygen jag behövde för att börja arbeta som programmerare och åren i arbetslivet i kombination med fortsatta studier kring projektledning och affärsutveckling gav mig en bra grund att bygga något eget på.
Vad tror du att du gör i framtiden? Har du något drömjobb?
– Eftersom vi precis har startat Beanloop så kommer jag förhoppningsvis de närmaste åren kunna jobba på att få vår verksamhet att växa. I framtiden hoppas vi kunna etablera oss som en digital partner för regionens företag. Just nu får vi in fler förfrågningar än vad vi klarar av att ta på oss, samtidigt som vi bygger egen mjukvara som vi hoppas kunna sälja och distribuera framöver. I nuläget är vi fem anställda, men jag kan med säkerhet säga att vi kommer att växa. Det ska bli spännande att se hur långt vi gå.
Mer om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.
Att läsa till webbprogrammerare på distans
Hur arbetar man som distansstudent?
Utbildningen går parallellt på campus och distans vilket innebär att det finns studenter på plats på campus som gör exakt samma moment som de studenter som läser på distans. På samtliga kurser har vi föreläsningar för campusstudenterna vilka streamas live samt spelas in och publiceras på de kurswebbplatser som finns till samtliga kurser. De laborationer, övningar eller seminarier som hör till kurserna görs enskilt vid egen dator med hjälp av handledning via t.ex. kursforum, Adobe Connect Pro, Skype, MSN, e-post eller telefon och redovisas på samma sätt.
Att studera på distans kräver ofta en högre självdisciplin än att läsa på campus eftersom man fritt får planera sin tid. Detta är också den stora fördelen med distansstudier. Man kan som student välja om man vill "gå på föreläsning" sent på kvällen eller på en helg, föreläsningarna är ju inspelade vilket ger en stor flexibilitet.
Våra kursers föreläsningar strömmas live vilket gör att du som distansstudent kan sitta med och lyssna, ställa frågor och chatta med klasskamrater mitt under föreläsningen!
Kan jag arbeta heltid och plugga samtidigt?
Svaret på denna fråga är både ja och nej. Heltidsstudier innebär att du som student ska lägga ner cirka 40 timmar per vecka på dina studier. Det är därför mycket svårt att kombinera heltidsstudier med ett heltidsjobb. Det finns vissa studenter som klarar av det, men då har dessa ofta redan goda kunskaper inom ämnet samtidigt som de arbetar inom branschen. Att satsa de flesta kvällar och helger under två år är en mycket stor uppoffring som få orkar med, speciellt om man har familj. Har du dock möjlighet att få plugga lite på arbetstid samtidigt som du går ner några procent i tjänst så kan möjligheten finnas, men detta är så klart väldigt individuellt beroende på vilka förutsättningar man har.
Ta en titt på vår YouTube-kanal!
På vår YouTube-kanal Computer Science LNU hittar du bland annat föreläsningar, alumnintervjuer, tutorials, vlogg med lärarna, branschintervjuer och gästföreläsningar.
Här hittar du alla videor om programmet Webbprogrammerare.
Elin jobbar som webbutvecklare på ÅF
Niklas driver webbyrån Webready
Följ Webbprogrammerare 120hp på sociala medier
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.