Webbprogrammerare
180 hpSom webbprogrammerare får du möjlighet att utveckla din passion för webben och programmering inom en spännande och utvecklande miljö.
Du får lära dig om aktuella och kommande tekniker som används vid utveckling av webbapplikationer, och du blir sedd och uppmärksammad som student.
Oavsett om du väljer att studera på campus eller på distans, kommer du att ha nära kontakt med lärare och studenter. Distansstudier kräver ingen närvaro i Kalmar. Under utbildningen läser du kurser där programmering är i fokus. Du kommer att skapa webbapplikationer för olika plattformar med metoder och arbetssätt som används i branschen. Utbildningen fokuserar på kodkvalitet, säkerhet, testning och entreprenörskap, och den genomförs i nära samarbete med näringslivet.
Utbildningen avslutas med kurser inom maskininlärning, molnbaserade applikationer (cloud native) och verksamhetsförlagt projekt. Dessa kurser ger dig möjlighet att specialisera dig och förbereder dig för en utvecklande karriär inom området.
Karriär
Våra studenter är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden och arbetar bland annat som webbutvecklare på webbyråer, konsultföretag eller driver egna företag. Deras arbetsuppgifter innefattar programmering, utveckling av e-handelssystem, gränssnittsprogrammering och förverkligande av egna webbtjänster från idé till färdig produkt. Arbetsroller innefattar även utveckling av rekommendationssystem, och med drift av molnbaserade webbapplikationer.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot webbprogrammering Huvudområde: Datavetenskap
Efter två års genomförda studier har du möjlighet att genomföra ett självständigt arbete och ansöka om en högskoleexamen i datavetenskap.
Kontaktpersoner
Programmering är verktyget för att uppnå mina drömmar
Elena ville ha en utmanande, kreativ och trygg arbetssituation efter sina studier, och valde att plugga något inom programmering. Hon hörde från andra programmerare att utbildningen Webbprogrammerare på Linnéuniversitetet hade ett bra rykte och därför sökte hon till den. Nu är det snart dags för Elena att kliva ut i arbetslivet och hon säger att utbildningen har till 100% gett henne möjligheten att uppfylla sina framtidsdrömmar.
Läs intervjun med Elena
Elena tycker att kursutbudet är väldigt bra och inkluderar en kombination av teknologier, både i front-end och back-end-webbutveckling, vilket ger en bred grund för nybörjare inom programmering.
- Utbildningen förbereder oss mycket väl för arbetslivet eftersom det mesta av studierna består av praktiskt arbete. Vi lär oss att programmera i olika språk, bygger appar, jobbar med databaser, skapar hemsidor, och allt har fokus på hur det ser ut i det verkliga livet.
Under det tredje året har Elena även fått chansen att samarbeta med ett företag, samtidigt som hon skriver sitt examensarbete.
- Vi som studenter har fria tyglar att ta kontakt med företag, förstå deras behov, och utveckla mjukvara som kommer användas i framtiden. Här har man en chans att doppa tårna i hur arbetslivet kan se ut innan man tar sitt första stora kliv!
Det som Elena tycker om med att vara distansstudent är att man kan anpassa sin studietid till sitt individuella schema och sin livsstil.
- I början av veckan kollar man in kursens hemsida och Slack-kanalen för att ta del av skolmaterial och föreläsningar, samtidigt som man arbetar med praktiska uppgifter. Lärarstaben är tillgänglig via olika kanaler och det är enkelt att få hjälp eller svar på frågor - de bryr sig verkligen om sina studenter.
Tillsammans med andra distansstudenter har Elena skapat en mötesplats för att bryta isoleringen.
- Studenterna som läser på distans har inga introaktiviteter eller mötesplats där de kan lära känna varandra. Därför hjälpte jag till att skapa WebbLounge, en Discord-kanal där Webbprogrammerarstudenter (oavsett årskurs) kan träffas och prata om mer än bara kurser och studier. Det är verkligen ett privilegium att få träffa så många fina och duktiga studenter!
Elenas bästa tips till en ny student:
- Omfamna misstag – var inte rädd att misslyckas, testa, misslyckas igen, och se allt som en lärdom. Prata och plugga med andra studenter, det ger bättre resultat och ökar känslan av kamratskap!
Att starta ett företag är utmanande men otroligt kul och givande
När Anton, Viktor och Oskar träffades under sina studier i Kalmar visade det sig att de fungerar bra som ett team och de började samarbeta i olika projekt. De tre studenterna delade samma drivkraft och ambitioner vilket till slut ledde till att de startade företaget UPTILT för att kunna förverkliga sina visioner och idéer.
Läs hela intervjun med Uptilt
- Vi har läst olika datautbildningar på Linnéuniversitetet som motsvarar det nuvarande programmet Webbprogrammerare 180hp, säger Anton, Viktor och Oskar. Programmen gav oss en stark grund i datavetenskap och en förståelse för mjukvaruutveckling.
Beslutet att starta ett företag tillsammans kom efter en del diskussioner och överväganden.
- Under vår tid på Linnéuniversitetet upptäckte vi att vi fungerar mycket bra som ett team och att våra individuella styrkor kompletterar varandra väl.
UPTILT är ett konsultföretag som hjälper företag att digitalisera och vidareutveckla sina egna lösningar och tjänster. Det innebär allt från apputveckling, DevOps, till fullstackutveckling. Det finns också ett stort driv i att skapa egna produkter och att hitta nya samarbeten med mer övergripande ansvar för utvecklingen.
- Vi har alla tre olika styrkor som gör att vi är ett bra team. Tillsammans har vi en unik förmåga att ta ett projekt från planeringsstadiet ända fram till en fullt fungerande och lanserad produkt. Kombinationen av kunskap inom infrastruktur och fullstackutveckling ger oss en dynamisk och flexibel arbetsgrupp som kan hantera alla aspekter av mjukvaruutvecklingslivscykeln.
- En vanlig arbetsdag varierar såklart beroende på de projekt vi arbetar med och de uppgifter som behöver utföras. Det viktigaste för oss är att prata tillsammans för att hjälpa och stötta varandra framåt i varandras arbeten och att hitta nya infallsvinklar.
Anton, Oskar och Viktor tog hjälp av olika aktörer vid Linnéuniversitetet för att starta företaget. Under studietiden blev det många praktiska uppgifter som simulerar verkliga arbetsmiljöer. Detta hjälpte dem att utveckla sina färdigheter och förberedde dem för arbetslivet.
- Vi fick ett stort stöd från våra lärare som verkligen trodde på oss. Drivhuset fanns också tidigt som ett bollplank och gav oss tips och tricks längst med vägen vid uppstart av vårt bolag, berättar de. Om man vill starta eget företag skulle vi starkt rekommendera att ta hjälp av dem. Prata också med andra som har gjort samma resa, till exempel oss!
De tre studenterna är överens om att det är viktigt att hitta personer som man gillar att studera tillsammans med för att lyckas med sina studier.
- Det finns alltid någon likasinnad som kan matcha dina ambitioner. Att diskutera sinsemellan kring uppgifter och att hjälpa varandra gör att det blir mycket roligare och enklare att ta sig framåt.
Mer information om programmet
Om AI-utvecklingen och arbetsmarknaden
Johan Leitet är tidigare programansvarig för Webbprogrammerarutbildning och är väldigt engagerad i debatten kring AI och utbildning i Sverige. Han förstår att du, som student, kan känna osäkerhet och oro över ditt yrkesval i en tid då den snabba utvecklingen inom AI påverkar allt från utbildning till arbetsliv. Det är en legitim fråga att ställa sig hur arbetsmarknaden kommer att se ut framöver och om mjukvaruutveckling verkligen är en framtidsbransch.
Läs hela intervjun
- Jag skulle ljuga om jag sa att jag har alla svar på dessa frågor, men det jag med säkerhet kan säga är att jag och många i mitt lärarlag är engagerade i debatten kring AI och utbildning i Sverige, berättar Johan. Vi diskuterar veckovis utvecklingen och intervjuar ledande experter inom fältet genom vår podcast "Teknik i Akademi". Du hittar podden där poddar finns eller på YouTube.
Webbprogrammerarutbildningen är ständigt under utveckling och anpassas kontinuerligt för att möta ett samhälle i förändring. Genom att välja denna utbildning kan du vara säker på att du, tillsammans med oss, kommer att vara väl rustad för en föränderlig arbetsmarknad.
Programmering är fortfarande ett utmärkt yrkesval, trots AI:s snabba utveckling, och det finns flera anledningar till detta:
-
Skapande av nya verktyg och tekniker: AI kommer att bidra till att skapa nya verktyg och tekniker som hjälper utvecklare att bli mer effektiva. Dessa verktyg kommer att kräva mjukvaruutvecklare och webbprogrammerare för att skapa, underhålla och förbättra dem.
-
AI-anpassning: Mjukvaruutvecklare och webbprogrammerare kommer att behöva anpassa befintliga system och applikationer för att dra nytta av AI-teknik. Detta innebär att de kommer att fortsätta att vara efterfrågade för att integrera AI i befintliga och nya projekt.
-
Specialisering och komplexitet: AI kommer sannolikt inte att ersätta alla aspekter av mjukvaruutveckling och webbprogrammering. Det kommer fortfarande att finnas behov av specialiserade utvecklare som kan hantera komplexa problem och skapa kundanpassade lösningar som inte kan lösas med generiska AI-lösningar.
-
Etik och reglering: När AI-teknik blir mer avancerad och integreras mer i vårt dagliga liv kommer det att finnas ökad efterfrågan på utvecklare som förstår etiska och reglerande frågor kring AI. Det kommer att krävas kompetens för att säkerställa att AI används på ett ansvarsfullt och lagligt sätt.
-
Mänsklig kreativitet och insikt: Trots att AI kan automatisera vissa aspekter av mjukvaruutveckling och webbprogrammering kommer det fortfarande att finnas behov av mänsklig kreativitet, insikt och erfarenhet för att skapa innovativa och användarvänliga lösningar.
Johans förhoppning är att de bästa och roligaste åren att verka inom mjukvaruutveckling ligger framför oss och att det aldrig tidigare varit mer gynsamt att välja en utbildning inom programmering.
- Tänk att få två till tre år där du har möjlighet att arbeta med alla spännande tekniker som växer fram. Det är en fantastisk chans att verkligen ligga i teknikens framkant!
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.
Ta en titt på vår YouTube-kanal!
På vår YouTube-kanal Computer Science LNU hittar du bland annat föreläsningar, alumnintervjuer, tutorials, vlogg med lärarna, branschintervjuer och gästföreläsningar.
Här hittar du alla videor om programmet Webbprogrammerare.
Vanliga frågor om webbprogrammerare
Vad är de grundläggande behörighetskraven för att bli antagen till programmet?
På Linnéuniversitetet är behörighetskraven för program inom webbprogrammering designade för att säkerställa att studenter har de nödvändiga akademiska grunderna och tekniska färdigheterna. Detta inkluderar vanligtvis en gymnasieutbildning med betoning på matematik och logiskt tänkande. Förkunskaper inom programmering eller IT-relaterade ämnen kan också vara krav eller starkt meriterande, beroende på programmets inriktning.
Vad är fördelarna med att specialisera sig inom ett specifikt område av webbutveckling, som fullstack-utveckling?
Fullstack-utveckling ger dig en holistisk förståelse för både klient- och server-sidan, vilket gör dig extremt anpassningsbar och kapabel att hantera projektens helhet. Detta är särskilt fördelaktigt i små team eller i startup-miljöer där mångsidighet är nyckeln.
Vad kan jag jobba med efter programmet i webbprogrammering?
Efter att ha avslutat ett program i webbprogrammering vid Linnéuniversitetet är dina karriärmöjligheter omfattande. Många väljer att arbeta som webbutvecklare, antingen som front-end eller back-end utvecklare, i välrenommerade techföretag, innovativa start-ups, eller som eftertraktade frilansare. Linnéuniversitetets starka kopplingar till industrin och dess karriärstöd ger en solid grund för din framtida karriär.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.