Webbprogrammerare

120 hp

Som webbprogrammerare kommer du att vidareutveckla ditt intresse för webben och programmering i en utvecklande miljö med spännande möjligheter.

Vill du lära dig programmera för webben? Vill du få kunskap om moderna och kommande tekniker som används vid utveckling av webbplatser? Tycker du dessutom att det är viktigt att du som student blir sedd och uppmärksammad? Då kommer du att trivas hos oss!

Vi brinner för webbutveckling och för att utbilda dig i, och med hjälp av, den senaste tekniken. Du kommer att uppleva närhet till lärare och studenter oavsett om du väljer att läsa programmet på campus eller på distans. Studerar du på distans finns inget krav på deltagande i Kalmar.

Under utbildningen läser du kurser där programmering är i fokus. Du kommer att skapa webbapplikationer för olika plattformar med arbetssätt och metoder som är aktuella i branschen. Kodkvalitet, säkerhet, testning och entreprenörskap genomsyrar utbildningen som bedrivs i samarbete med näringslivet.

Utbildningen kan byggas på med ett tredje fördjupningsår inom datavetenskap som förbereder dig för studier på magister- och masternivå, se programmet Påbyggnadsutbildning inom datavetenskap, kandidatexamen.

Karriär

Våra studenter är eftersökta och arbetar bland annat som webbutvecklare på webbyråer, konsultföretag eller driver egna företag. Deras arbetsuppgifter innefattar exempelvis programmering, utveckling av e-handelssystem, gränssnittsprogrammering, sökmotoroptimering och förverkligande av egna webbtjänster från idé till färdig produkt.

Examen

Högskoleexamen med inriktning mot webbprogrammering. Huvudområde: Datavetenskap.

Studenter berättar

Porträtt Ulrica Skarin

Ulrica vill skapa framtidens applikationer och spel

Ulrica Skarin är sjuksköterskan från Sundsvall som mitt i karriären bestämde sig för att sadla om och satsa på sitt stora intresse – programmering. Nu läser hon webbprogrammerarprogrammet på distans och brinner för att koda applikationer, spel och rita 3D grafik.

Hur kom det sig att du började intressera dig för just detta ämne?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för webben, programmering och data. Jag har under många år haft det som en fritidssyssla bredvid mitt arbete som sjuksköterska. När jag blev mammaledig med mitt tredje barn kände jag att det var dags att fördjupa min hobby och lära mig saker och ting ordentligt från grunden. Hösten 2014 började jag därför att läsa fristående kurser inom ämnet på olika universitet.

Varför valde du den här utbildningen?

– Jag ville fördjupa mina kunskaper inom programmering och webb och samtidigt få en examen. Programmet Webbprogrammerare på Linnéuniversitetet hade goda omdömen och jag fick höra att utbildningen höll en hög standard, så därför blev mitt val som det blev.

Vad är det som är så intressant med ditt program?

– Allt! Förutom att du får lära dig att programmera i flera spännande språk får du en god bas i diverse tekniker, ramverk och designstandarder. Dessutom uppmuntras du till ett kritiskt, analytiskt tänkande och du växer både som programmerare och människa.

Var utbildningen som du förväntade dig?

– Absolut! Den som läser utbildningen får verkligen ett gediget hantverkskunnande inom många områden, vilket kan öppna upp dörrar för framtiden. Både lärare och föreläsare är också väldigt engagerade, vilket jag som distansstudent uppskattar särskilt mycket. Dessutom har jag fått lära känna många fantastiska människor med samma dataintresse som mig och det är riktigt kul.

Vad är det mest utmanande med din utbildning?

– Utbildningen håller högt tempo och det krävs att du är engagerad. Därför är det viktigt att ha en bra plan för studierna och att organisera tiden väl.

Vad vill du göra efter du har avslutat dina studier?

– Min dröm är att en dag starta upp ett eget företag för att kunna erbjuda och utveckla kompletta webbsidepaket och applikationer efter kundens önskemål. Direkt efter utbildningen kommer jag nog dock att söka jobb på en etablerad webbyrå och införskaffa mig större erfarenhet av att arbeta i ett etablerat team. Jag tror det kan vara en god och nyttig erfarenhet att börja i den änden. Jag är också väldigt intresserad av spelprogrammering och spelgrafik och skulle gärna vilja utveckla mig mer inom det området, så kanske blir det några extra kurser inom det framöver.

Tobias ser en ljus framtid för webbprogrammerare

Tobias ser en ljus framtid för webbprogrammerare

Tobias Fröberg ser ljust på framtiden som webbprogrammerare. Det kommer förhoppningsvis att vara bra jobbmöjligheter eftersom man räknar med en fortsatt god arbetsmarknad för programmerare.

Tobias bestämde sig för att läsa webbprogrammering och letade bland olika alternativ. Han valde Linnéuniversitetet eftersom utbildningen har fokus på webben och verkade bättre än andra motsvarigheter till programmet.

– Den lät bäst och jag har inte ångrat mig. Jag är riktigt nöjd med alla lärare. Det finns alltid någon som håller på med det man är intresserad av. Vill man lära sig mer om något ämne inom programmeringen finns det alltid någon student eller lärare som håller på med det.

Tobias på bild

Tobias läser första året men har stor vana att programmera sedan tidigare. Han läste IT-programmering på John Bauergymnasiet i Växjö.

Varje vecka har studenterna laborationer. Ibland jobbar de tillsammans i projekt som de redovisar för varandra. Andraårsstudenterna går in djupare och på mer avancerade ämnen. De kan skapa kompletta hemsidor som går att använda.

– Projektet vi jobbar med nu varar i 3-4 veckor. Det kan bli långa nätter för att få färdigt labbar och projekt. Det kan lätt leda till dålig dygnsrytm, får man en idé vid klockan 12 på kvällen så måste man ju testa och förverkliga den!

Tobias kan välja att ta examen efter två år men funderar på att gå det tredje året. Då får de lära sig lite mer avancerade saker.

– När vi är färdigutbildade kan vi utveckla hemsidor. Jag vill jobba som webbprogrammerare, mer specifikt med backend-kod.

Tidigare studenter berättar

Gruppbild anställda Beanloop, Peter Persson i kontorstol framför dator
Peter Persson (till höger) med sina kollegor.

Peter är VD, projektledare och programmerare på Beanloop AB

Efter studietiden tog Peter Persson steget att starta eget. Idag jobbar han som VD, projektledare och programmerare på Beanloop med digitaliseringsprojekt och produktutveckling och gillar friheten och utmaningarna som följer med att vara egenföretagare.

Vad har du för ansvarsområden som VD, projektledare och programmerare? 

– Som VD är det mitt huvudansvar att se till att vi har kunder och projekt att arbeta med. Min roll innebär också att knyta kontakter, nätverka och att arbeta med företagets målsättningar och strategier ihop med vår affärsrådgivare som vi har tillgång till genom inkubatorprogrammet på Kalmar Science Park. Som projektledare är jag med i de olika kundprojekten vi driver och hjälper till med planering, uppdelning och strukturering. När jag inte jagar kunder eller planerar projekt så programmerar jag bland annat åt en kund från Nederländerna, som i princip enbart har europeiska projekt och produkter, vilket är väldigt spännande och utmanande.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Vanligtvis börjar vi med ett gemensamt morgonmöte där vi pratar igenom vad som ska göras under dagen i de olika projekten och ibland pusslar vi om lite i bemanningen för att stötta varandra och se till att vi inte halkar efter i något projekt. Sen brukar det också bli en hel del möten och träffar med både befintliga och nya kunder. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Friheten att kunna välja vilka kunder och tekniker vi arbetar med, men också att få träffa så många nya människor som alla brinner för något. Sen är det också roligt att få lära sig nya saker, testa nya tekniker och hålla sig uppdaterad på vad som händer i olika delar av programmeringsvärlden.

Brinner du för någon särskild fråga eller uppgift?

– Jag gillar att använda nya tekniker, spännande programmeringsspråk och ramverk. Det är också det som var utgångspunkten för Beanloop när vi startade företaget. I början sa vi att ”det skulle vara kul om vi kunna göra business av vårt intresse” och det är roligt att vi nu har gjort det och att det går så bra för oss.

Du har läst programmet webbprogrammerare. Varför blev det just det programmet?

– Det som var avgörande för mig var att det var ett så tydligt fokus på webb. Traditionella systemvetarutbildningar tilltalade inte mig lika mycket eftersom jag såg vilken kraft det fanns i att utveckla mjukvara och distribuera via internet.

Vad har du haft mest nytta av i din utbildning?

– Förutom det självklara, att programmera, så har jag haft nytta av att testa på att jobba med olika programmeringsspråk, modellering, arkitektur, iterativa processer och agila metoder.

Förutom rena ämneskunskaper, vad lärde du dig under tiden som student? 

– Att leta och kritiskt granska information. Med tanke på hur mycket information som finns tillgänglig så är det otroligt viktigt att lära sig bedöma vilken information man har nytta av och vilken som är missvisande eller kanske rent av är felaktig eller utdaterad.

 Finns det något du har kunnat göra möjligt tack vare din utbildning?

– Jag har kunnat starta eget företag. Utbildningen gav mig verktygen jag behövde för att börja arbeta som programmerare och åren i arbetslivet i kombination med fortsatta studier kring projektledning och affärsutveckling gav mig en bra grund att bygga något eget på.

Vad tror du att du gör i framtiden? Har du något drömjobb?

– Eftersom vi precis har startat Beanloop så kommer jag förhoppningsvis de närmaste åren kunna jobba på att få vår verksamhet att växa. I framtiden hoppas vi kunna etablera oss som en digital partner för regionens företag. Just nu får vi in fler förfrågningar än vad vi klarar av att ta på oss, samtidigt som vi bygger egen mjukvara som vi hoppas kunna sälja och distribuera framöver. I nuläget är vi fem anställda, men jag kan med säkerhet säga att vi kommer att växa. Det ska bli spännande att se hur långt vi gå.

Elin jobbar vid en dator

Elin utvecklar program för bokföring på nätet

Elin Nilsson jobbar som systemutvecklare på Fortnox i Växjö, en leverantör av internetbaserade program inom administrativt arbete för små och medelstora företag.

Läs hela intervjun med Elin

Utbildningen till webbprogrammerare gav Elin Nilsson kunskaper om de allra senaste teknikerna för utveckling av webbplatser.

Elin arbetar i språken PHP, JavaScript och SQL med att underhålla företagets nuvarande system, parallellt med att hon utvecklar den nya versionen av Fortnox. Hennes mål är att kunderna alltid ska känna sig hemma i programmet, samtidigt som de kan utnyttja nya funktioner fullt ut och arbeta effektivare i de olika delarna.

– Det bästa med mitt jobb är att det gör skillnad. Kan jag göra det enklare för Bertil på ekonomiavdelningen eller för Sanna som startat eget att bokföra, då har jag gjort skillnad. Att vi sedan har cirka 100 000 kunder som jobbar i våra program gör det hela lite större, lite mäktigare.

Jobbet på Fortnox sökte Elin genom Platsbanken. Hon tror att det som gjorde att jobbet blev hennes var att hon hade den utbildning och kunskap som krävdes för det.

Fick många nya vänner

2010 började Elin sin utbildning till webbprogrammerare på Linnéuniversitetet. Att det blev Kalmar var inte bestämt på förhand, utan var mer av en slump.

– Alla tvivel och all hemlängtan som sätter sig i kroppen första gången man flyttar hemifrån försvann redan första dagen på nollningen.

Elin trivdes med utbildningen och fick många nya goda vänner. Trots att hon nu flyttat till Växjö, håller hon fortfarande kontakt med vännerna från studietiden i Kalmar.

Kunskaper som behövs

Elin tycker att kunskaperna hon fick under utbildningen till webbprogrammerare stämmer väl överens med de riktlinjer som gäller inom branschen. Programmet gav en helhetsbild som hade varit svår att få kunskap om annars. Utbildningen innehöll mycket nytt material och det är den standard som gäller på webben just precis då som lärs ut.

– Du får lära dig front end-utveckling, back end-utveckling, olika designmönster och ett flertal programmeringsspråk. En bra grund som du själv kan bygga vidare på efter utbildningen.

Hennes råd till den som funderar på att börja studera, är att välja något man tycker är roligt och att våga välja en studieort som ligger längre bort än grannkommunen.

Elin jobbar som webbutvecklare på ÅF

Niklas driver webbyrån Webready

Mer om programmet

Att läsa till webbprogrammerare på distans

Hur arbetar man som distansstudent?

Utbildningen går parallellt på campus och distans vilket innebär att det finns studenter på plats på campus som gör exakt samma moment som de studenter som läser på distans. På samtliga kurser har vi föreläsningar för campusstudenterna vilka streamas live samt spelas in och publiceras på de kurswebbplatser som finns till samtliga kurser. De laborationer, övningar eller seminarier som hör till kurserna görs enskilt vid egen dator med hjälp av handledning via t.ex. kursforum, Adobe Connect Pro, Skype, MSN, e-post eller telefon och redovisas på samma sätt.

Att studera på distans kräver ofta en högre självdisciplin än att läsa på campus eftersom man fritt får planera sin tid. Detta är också den stora fördelen med distansstudier. Man kan som student välja om man vill "gå på föreläsning" sent på kvällen eller på en helg, föreläsningarna är ju inspelade vilket ger en stor flexibilitet.

Våra kursers föreläsningar strömmas live vilket gör att du som distansstudent kan sitta med och lyssna, ställa frågor och chatta med klasskamrater mitt under föreläsningen!

Kan jag arbeta heltid och plugga samtidigt?

Svaret på denna fråga är både ja och nej. Heltidsstudier innebär att du som student ska lägga ner cirka 40 timmar per vecka på dina studier. Det är därför mycket svårt att kombinera heltidsstudier med ett heltidsjobb. Det finns vissa studenter som klarar av det, men då har dessa ofta redan goda kunskaper inom ämnet samtidigt som de arbetar inom branschen. Att satsa de flesta kvällar och helger under två år är en mycket stor uppoffring som få orkar med, speciellt om man har familj. Har du dock möjlighet att få plugga lite på arbetstid samtidigt som du går ner några procent i tjänst så kan möjligheten finnas, men detta är så klart väldigt individuellt beroende på vilka förutsättningar man har.

Distans

Att studera på distans ger dig som student andra möjligheter än vad campusutbildning ger. Det innebär att du själv till viss del ska kunna planera dina studier både vad gäller tid och plats.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studiearbetet sker på nätet. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en webbstudieplats med diskussionsforum, grupparbete, inspelade föreläsningar eller videomöten med hjälp av en webbkamera.

Studenter grupparbetar