Yrkeslärarprogrammet
90 hpYrkeslärarprogrammet är en utbildning för dig som har yrkeserfarenhet inom ett yrkesområde på gymnasieskolans yrkesutbildningar. Du jobbar kanske idag som kock, snickare, barnskötare, elektriker eller sjuksköterska. Som behörig yrkeslärare på gymnasiet kan du utbilda nästa generation i dina yrkesämnen.
I programmet ingår studier om utveckling och lärande, skolans styrdokument, sociala relationer, bedömning och betygsättning samt ledarskap. Utöver det ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
✓ Du blir yrkeslärare efter endast två års studier på deltid.
Det är möjligt genom att läsåret delas in i tre perioder utan uppehåll mellan. Under höstterminen studerar du på 50% och vår- och sommarperioden på 63%.
✓ Studier på distans med några obligatoriska träffar per termin.
Utbildningen är en distansutbildning med schemalagda obligatoriska träffar. I varje kurs genomförs tre träffar om vardera två eller tre dagar. Träffarna sker växelvis på campus Kalmar och campus Växjö.
✓ Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) möjligt på egen arbetsplats.
Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen kan förläggas till både lärosätets VFU-områden och andra delar av Sverige. Vissa inriktningar kan innebära längre resor till VFU-skolan. Det är också möjligt att göra VFU på egen arbetsplats förutsatt att det finns tillgång till en VFU-plats som är relevant för det/de yrkesämnen som du blir behörig att undervisa i. Du har även möjlighet att göra en av VFU-perioderna utomlands.
✓ Du får en mentor genom utbildningen.
Du kommer att ingå i en grupp med 15-20 andra yrkeslärarstudenter där en mentor kommer att följa gruppen under utbildningens gång. Programmet präglas av ett projektorienterat arbetssätt som förutsätter samarbete i olika grupperingar.
Karriär
Yrkeslärarprogrammet gör dig väl rustad för att bli yrkeslärare inom så väl gymnasieskolan som den kommunala vuxenutbildningen och kan även leda till anställning inom andra samhällssektorer.
Examen
Yrkeslärarexamen på grundnivå.
Sök till programmet
Anmälningsperioden inför HT2023 är 15 mars - 17 april.
Behörighetsprövning genom validering
För att kunna bli antagen till programmet måste du söka utbildningen på antagning.se men du behöver också göra en kompetenskartläggning via Valiwebb.
För att vara behörig till yrkeslärarprogrammet måste du, förutom att ha grundläggande behörighet, styrka att du har kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper för något eller några av de yrkesämnen som finns i gymnasieskolans yrkesprogram (Gy 2011). Det görs genom validering av dina yrkeskunskaper och det utgör sedan den särskilda behörigheten till programmet. För att alla som söker ska bedömas likadant, har Universitets- och högskolerådet (UHR) tagit fram kunskapskriterier för respektive yrkesämne.
Bedömningsprocessen för validering är tidskrävande! Det är därför viktigt att du börjar med din kompetenskartläggning i god tid innan du ansöker till programmet på antagning.se.
Se lista över kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper för yrkesämnen
Du gör bara en behörighetsprövning av dina yrkeskunskaper även om du söker till fler lärosäten. Prövningen görs för det lärosäte som du söker till i första hand. Hur du ska dokumentera dina yrkeskunskaper beror på vilken högskola du söker till i första hand. Information om detta hittar du på respektive högskolas hemsida. Samtliga lärosäten som erbjuder yrkeslärarprogram kan ta del av de sökandes genomförda behörighetsprövningar.
Så här gör du för att bli validerad i dina yrkesämnen
Följande gäller för dig som söker till Linnéuniversitetet i första hand på Antagning.se:
Linnéuniversitetet gör prövningen av dina yrkeskunskaper i samarbete med Valda. Det är på Valdas hemsida som du genomför din kompetenskartläggning. Hur du gör kan du se i instruktionsfilmen "Steg för steg" som finns på ValiWebs hemsida. Där finns även all annan information som du behöver inför kartläggningen.
Till ValiWebs hemsida.
Observera! Senast vid sista dag för anmälan till programmet (april), ska samtliga handlingar ha inkommit till ValiWeb. Tänk på att det tar några dagar för posten att hantera ditt brev. Märk kuvertet med "Yrk". Du skickar dina handlingar till:
Skellefteå kommun
ValiWeb CV
931 85 Skellefteå
Ladda upp eller skicka in ditt gymnasiebetyg eller motsvarande, som styrker den grundläggande behörigheten, senast sista kompletteringsdag hos antagning.se (juni).
Läs mer på antagning.se.
För en komplett ansökan till yrkeslärarprogrammet på Linnéuniversitetet måste du göra följande:
- Behörighetsprövning via ValiWeb. Vidimerade kopior av betyg, tjänstgöringsintyg och annat som styrker dina yrkeskunskaper skickas per post till ValiWeb i Skellefteå. Se adress ovan.
- En ansökan till yrkeslärarprogrammet på antagning.se. Observera att du måste styrka den grundläggande behörigheten för högskolestudier till Antagningsservice genom vidimerade kopior på ditt gymnasiebetyg eller motsvarande.
Har du inte genomfört alla stegen i tid så kan inte din ansökan behandlas.
Grundläggande behörighet
Den grundläggande behörigheten, som krävs för alla kurser och program på högskolenivå, kan styrkas på olika sätt. Det vanligaste sättet att uppfylla behörigheten är genom en avslutad sammanhållen gymnasieutbildning. Mer information om grundläggande behörighet finns på antagning.se.
Om du inte uppfyller det grundläggande behörighetskravet kan du ansöka om att få din reella kompetens prövad. Det är ett alternativt sätt att visa att man skaffat sig de kunskaper och den kompetens som krävs för högskolestudier. Läs mer om reell kompetens på antagning.se.
Antagning och urval
När bedömning av den särskilda behörigheten gjorts tas beslut om antagning. Om behörighetskraven uppfyllts i ett eller flera ämnen som kunnat bedömas kan antagning ske. Vid fler behöriga sökande än antal platser kommer urval att tillämpas.
När söktrycket är högt avseende vissa yrkesämnen kan det vara svårt att säkerställa VFU-platser för dessa yrkesämnen. För att alla studenter ska kunna slutföra utbildningen kan därför antalet antagna med berärda yrkesämnen komma att begränsas.
Bidrag och studiestöd för yrkeslärare
För den som redan arbetar som obehörig yrkeslärare finns statsbidrag som huvudmannen kan söka. Statsbidraget ska möjliggöra för den studerande att kunna minska sin arbetstid och få en bra förutsättning för sina studier. Statsbidraget kan också ersätta resor för den studerande under utbildningen. Information om statsbideraget finns på Skolverkets hemsida.
CSN erbjuder ett omställningsstöd för vuxna mitt i livet som vill vidareutbilda sig eller byta spår. Omställningsstödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av lönen och dels av ett lån om man vill. Det finns information om omställningsstödet på CSNs hemsida.
Anna uppskattar verkligen att lära ut all den kunskap hon har från sina år som konditor
Anna är uppvuxen i Hjortsberga, två mil utanför Växjö men bor sedan länge i Vaggeryd. Till vardags arbetar hon som lärare på Restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning Bageri och konditori på Praktiska gymnasiet i Jönköping. Anna har tjugo års erfarenhet som konditor och hade redan jobb som yrkeslärare när hon sökte yrkeslärarprogrammet.
- Utbildningen har gjort att jag känner mig tryggare i mitt jobb. Ett plus med att arbeta samtidigt som man studerar är att man kan praktisera sina kunskaper direkt. Kursen i specialpedagogik var nyttig för mig då många av mina elever har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Kursen gjorde att jag fick mer förståelse för och kunskap i hur jag ska lägga upp undervisningen för att alla ska kunna förstå, menar Anna.
Läs hela intervjun med Anna
Hon berättar att arbetsdagarna ser väldigt olika ut. Ena dagen är det praktiska lektioner där hon lär sina elever att baka och nästa dag är det fokus på teori där hon lär ut grunderna och kemin inom bakning. En annan dag är det planering eller besök på elevernas praktikplatser.
- Det är ett roligt och omväxlande jobb! Det stora pluset är att jag träffar massa härliga elever och får utöva det jag brinner för. Jag gillar verkligen att undervisa och lära mina elever all kunskap som jag sitter inne med. Det jag inte hade fattat innan jag blev lärare var vilken kontakt man får med eleverna och alla fina samtal, säger Anna.
Det finns ingen manual för hur man ska vara som lärare. Anna menar att det inte spelar någon roll hur mycket du läser och pluggar så måste du ändå hitta ditt sätt att undervisa på och vad som passar den gruppen av elever du har framför dig.
- Jag har olika upplägg varje läsår beroende på elevgrupp. När det gäller den känslomässiga biten så är mitt tips att aldrig bli för mycket kompis med eleverna. Jag vill bli lagom mycket kompis så att de känner tilltro och tillit men ändå visar respekt, menar Anna.
När det gäller utbildningen på Linnéuniversitetet så tycker Anna att den var bra uppstyrd och att det var tydligt vad som förväntades av en. Något som hon hade önskat att det vore ännu mer av är specialpedagogik då det är många elever med NPF-problematik på yrkesprogrammen.
- Yrkeslärarutbildningen är tuff då många redan har ett lärarjobb och pluggar vid sidan av så du måste lägga ner tid för att fixa det. Ett annat tips är att testa på att vara handledare för elever på APL (praktik), då får du en hint av vad som förväntas av dig som yrkeslärare. Tycker du om att handleda elever så är detta ett jobb för dig, säger Anna.
För hennes del var det första gången hon läste en akademisk utbildning och hon hade inte så mycket förkunskaper i hur man skriver och utvecklar texter.
- Ju mer jag kom in i utbildningen och förstod var lärarna var ute efter så blev det också lättare. Det var kul att se hur jag själv utvecklade mitt kunskapsintag och min skrivförmåga. Men det som jag tyckte var mest intressant var nog specialpedagogiken då jag kände mest behov av den kunskapen. Det var något jag verkligen behövde där och då, berättar Anna.
Känner du att du brinner för ditt yrke men vill jobba med det på ett annat sätt och att du dessutom gillar att jobba med ungdomar så menar Anna att du borde läsa till yrkeslärare.
Med tiden blir läraryrket lite som ett kall
Per-Ola kommer från Värends Nöbbele som ligger några mil söder om Växjö. Idag är han platsansvarig lärare på ME-skolan som på uppdrag av gymnasieskolor och Komvux utbildar anläggningsmaskinförare. Jobbet innebär att han förutom sin egen undervisning ansvarar för planering och genomförande av samtliga yrkeskurser.
- Kurserna ska ges med hög kvalité gällande schemastruktur, undervisning, innehåll, dokumentation och bedömning. I min tjänst ingår även APL-ansvar (arbetsplatsförlagt lärande) och ansvar för branschspecifika delar i skolans programråd. Jag arbetar också med verksamhetsutveckling av ME-skolan på nationell nivå, berättar Per-Ola.
Läs hela intervjun med Per-Ola
Han menar att den största nyttan han fått från utbildningen är den språkliga utvecklingen som utbildningen gav.
- Att uttrycka sig väl och pedagogiskt i både tal och skrift är ju grundläggande för arbetet som lärare men det kan även fungera som en språngbräda om man vill komma vidare i karriären. Med åren har jag också fått mer och mer användning för de kunskaper om skolans styrdokument samt arbete i projektform som vi tillgodogjorde oss under utbildningen, säger Per-Ola.
Arbetsdagarna varierar mycket från dag till dag men arbetstiden är vanligen mellan kl. 7:30-16:30. Per-Ola har semestertjänst med sex veckors semester och jobbar in tid för att kunna vara ledig över jul- och påsklovet.
- När gäller dagar med undervisning har jag lektioner antingen ute på körgården med praktiska övningar eller så är det teoripass i lektionssal. Lektionsdagar varvas med dagar då jag åker runt och hälsar på elever och handledare ute på våra APL-företag i regionen. Några dagar i månaden åker jag till någon av ME-skolorna i landet för att informera om nyheter i verksamheten gällande läromedel och organisation kring planering och dokumentation. När jag har luckor i schemat blir det en hel del telefonsamtal med elever och handledare under APL, kontakt med elever, mentorer och elevhälsa kring elevers lärande, styrkor och svårigheter, deltagande i det kollegiala lärandet samt möten kring utvecklingsprojekt och samverkan med branschen, förklarar Per-Ola.
Han menar att det mest spännande med arbetet är att se den resa människor gör när de lär sig saker och vilka påverkansmöjligheter man som lärare har för att göra eleverna anställningsbara i en bransch som man själv länge varit verksam i.
- Det bästa med mitt jobb är kontakten med alla människor. Att det är så oerhört omväxlande och att det alltid finns att göra. I mitt tidigare yrke hände det ibland att jag tittade på klockan och blev förvånad över att det var långt till nästa rast. Sedan jag blev lärare har detta aldrig hänt, säger Per-Ola.
Han ser ljust på framtiden och menar att yrkeskunnande kommer att bli allt mer värdefullt i framtiden och att bristen på duktiga yrkeslärare kommer att bestå. Dessutom poängterar Per-Ola att det finns mycket skolutvecklingsarbete att göra för de yrkeslärare som vill göra lite mer än att undervisa.
- Jag vill tipsa befintliga studenter om att hålla ut och att tänka på att det du lär dig kommer att innebära utvecklingsmöjligheter som förmodligen inte fanns i ditt tidigare yrke. Det kan ta lite tid i läraryrket innan man sorterat och prioriterat kunskaperna utifrån hur man ska använda dem men efterhand faller allt på plats. Med tiden blir det lite som ett kall. Tänk på att de ämneskunskaper och kontaktnät du utvecklat i ditt tidigare yrke är det viktigaste och mest värdefulla för att du ska kunna utbilda nya yrkesarbetare. Glöm inte att ha ett ben kvar i ditt tidigare yrke, avslutar Per-Ola.
"Jag längtar till att bli legitimerad yrkeslärare"
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.