SKÅNK 2022 - Skogen och framtiden
SKÅNK är konferensen om skogens mångfald av natur- och kulturmiljöer. Den är mötesplatsen för forskningen, myndigheterna, skogsbruket och civilsamhället.
Välkommen till konferensen SKÅNK 2022 vid Universitetkajen Kalmar den 5-7 april. Ett helt nybyggt universitetsområde mitt i centrala Kalmar och granne med Kalmar slott. Vi ses i Aula Sienna i Hus Culmen.
- Hur ska kulturarvet i skogen brukas framöver?
- Hur har kulturarvssektorn fångat utvecklingen på det digitala området?
- Vad kan kulturarvssektorn lära sig av skogsbrukets långa planeringscykler?
- Hur kan skogsbruks- och kulturarvssektorn samarbeta för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete?
Förutom ett bra konferensprogram kommer vi att göra exkursioner med buss, erbjuda en middag på Universitetskajen och en middag vid Kalmar slott. Läs mer om konferensen nedan.
SKÅNK arrangeras av Riksantikvarieämbetet, Skogsstyrelsen, Länsstyrelserna, Linnéuniversitetet, Karlstad universitet och Uppsala universitet.
Program
Programmet är arkiverat. Kontakta arrangören om du önskar få del av det.
Student
SKÅNK riktar sig också till studenter. Ett begränsat antal studenter har möjlighet att delta på konferensen kostnadsfritt. Antagna studenter förväntas att presentera en poster vid postersessionen. Ansökan ska vara maximalt 2 sidor och innehålla:
- En presentation av intresseområde.
- Redogörelse för genomförda kurser.
- En motivering till hur deltagandet på SKÅNK-konferensen kommer främja de fortsatta studierna.
- En referens från en lärare på den institution där du studerar.
Det är inte längre möjligt att skicka in ansökan utan berörda studenter är kontaktade. Studenter med godkänd ansökan deltar kostnadsfritt med poster. Fullfölj anmälan som kom i bekräftelsen. Detta för att vi ska veta hur många vi blir totalt och eventuella matpreferenser.
Vid studentfrågor kontakta Eva Svensson, eva.svensson@kau.se, telefon 054-700 15 58
Studenter vid Linnéuniversitetet har möjlighet att delta kostnadsfritt vid föreläsningarna dagtid i mån av plats (ej fika och lunch). Studenter som önskar delta ska registrera sig under fliken "Anmälan/registering". Besked om plats meddelas innan konferensen.
Key-note speakers
Leif Öster
Skogsägare och entreprenör inom natur-/kulturturism i södra Dalarna. Frispråkig debattör i skogsfrågor. Tidigare kommunikationschef på Sveaskog. Deltagit som expert i ett antal statliga utredningar som berör skogen och skogsbruket.
Erland Mårald
Professor i idé- och lärdomshistoria vid Umeå universitet. Forskat kring framväxten av den moderna skogspolitiken och lyft fram behovet av historiska perspektiv i den moderna skogsdebatten.
Middag på Universitetskajen och vid Kalmar slott
Vi ser fram emot att kunna erbjuda två kvällsmiddagar i sammanband med SKÅNK 2022. Den första middagen kommer att hållas i våra nya fina lokaler på Universitetskajen där också dagens föreläsningar hålls. Vi är då på samma plats som konferensen hålls vid föreläsningssalen Aula Sienna i hus Culmen.
På kvällen den andra dagen besöker vi istället Kalmar slott där vi kommer att äta i en historisk miljö. Vi ses i slottsrestaurangen kl 19.00. Läs mer om hålltider under fliken ”Program” och läs mer om Kalmar slott på kalmarslott.se Det unika i Kalmar är att allt finns samlat kring stadskärnan. Hotellen, butiker, Universitet, stationen och slottet ligger alla på promenadavstånd.
Fältexkursioner
Du anmälde dig till exkursionerna i anmälningsforumläret till konferensen.
Fältexkursion Attsjö och Granhult
Bussar avgår från Turistbyrån utanför Linnéuniversitet i Kalmar kl. 08:00. Fika och lunch serveras under dagen. Tänk på bra kläder! Halva gruppen börjar i Attsjö och halva gruppen i Granhult. Exkursionsinnehållet är oberoende utav ordningen. Åter i Kalmar senast kl. 17.30.
Del Attsjö, Under Exkursionen presenteras skogsfastigheten Attsjö med fokus på hur AI kan användas i skogsbruket för att identifiera fornlämningar.
Del Granhult, Vid Granhults kyrka presenteras översikt av Värends kronologi och utmärkande lämningstyper. Föredrag om hur skogsbruket och skogens produkter kan utformas för att möta klimatförändringarna med ett klimatsmart skogsbruk. Besök i fält och möter kulturlämningar i form av fossil åker i skogsmark och ser konkreta exempel på arbete med natur- och kulturvärden i skogsbruket tillsammans med Länsstyrelsen, Sveaskog och Södra.
Mer om Granhults kyrka:
http://www.granhultskyrka.org/
Fältexkursion till Stensjö by
Under en heldag besöker vi Kulturreservatet Stensjö by som ligger strax norr om Oskarshamn i Kalmar län. Dagen tillbringar vi till största del i byns skog och utmark. Där kommer vi att se på olika steg i det omfattande restaureringsarbete som nu pågår med att försöka återskapa det utseende och det nyttjande utmarken hade kring sekelskiftet 1900. Där kommer vi också utifrån det historiska perspektivet och den kunskap vi har om traditionell/historisk hantverkskunskap och landskapsvård diskutera de frågor och utmaningar som vi ställs inför nu och i framtiden när det gäller skogen som kulturlandskap. Exkursionen leds av Vitterhetsakademien, Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Hanverkslaboratoriet. Vi kommer att tillbringa hela dagen i fält och det blir mycket promenader. Tänk på bra kläder.
Buss avgår till Stensjö by från Turistbyrån utanför Linnéuniversitet 08.30, åter i Kalmar ca 17.30. Mat och fika ingår.
Länkar till mer om Stensjö by:
Lansstyrelsen.se/kalmar/besoksmal/kulturmiljoer/stensjo-by.html
Vitterhetsakademien.se/kulturfastigheter/stensjo-by.html
Kalmar och ett nytt universitetsområde
I Kalmar slår historiens vingslag mellan de vackra husen, de små gränderna och torgen. Kalmars är en småländsk idyll precis vid havet och Öland bara en bro bort. Här får du stad och natur på en och samma plats. Kalmar slott och stadsparken, universitetsbyggnadernas, promenadvägarna längst havet – avstånden är små och på fem till 10 minuter når du det mesta. I Kalmar, som till stor del består av öar, är du alltid nära havet.
Studenterna är en viktig del av Kalmar och vi bygger ett nytt universitetsområde på kajen med utsikt mot havet och Öland. Det är inte så konstigt att en stor del av den utbildning och forskning som Linnéuniversitetet gör här hör ihop med Kalmars historia och natur. Och så klart – med havet.
Inte långt från Kalmar hittar du även Glasriket där glas du kan se och uppleva glas och glasbrukens historia.
Att se och göra i Kalmar på Kalmar.com
Att se och göra på Öland på Oland.se
Att se och göra i Glasriket på Glasriket.se