Internationella möjligheter
Vid Linnéuniversitetet ser vi internationalisering som en naturlig del av vår verksamhet. Här kan du läsa det mesta som är bra att veta om du är intresserad av utbytesstudier, utlandspraktik eller att skriva examensarbete i ett annat land.
Genom att du som student får tillfälle att möta interkulturella perspektiv i din undervisning, i form av såväl samarbete med utländska studenter som kurslitteratur med internationella synvinklar och gästlärare från andra länder, ger vi dig möjlighet att öppna upp din kunskapshorisont för fler och nya utmaningar och ett bredare perspektiv på såväl dig själv som din omgivning. Med nya och mångfacetterade perspektiv ger vi dig alltså möjligheten att utvecklas såväl akademiskt som personligt och yrkesmässigt. På denna sida finner du de internationella möjligheter som du kan att du tar del av under din studietid vid Linnéuniversitetet.
"Jag har träffat så många nya vänner."
Robin Töth, student vid programmet Sustainable Democracy and Governance, är på utbyte i Japan. Han delar med sig av sina erfarenheter från studier, utflykter och kulturella aktiviteter på värduniversitetet Akita International Universitys hemsida.
Läs Robins artikel
"Wow, gjorde jag verkligen allt det där."
Elin Hansson studerar Biblioteks- och informationsvetenskap och hon valde att plugga en utbytestermin på University of Greenwich i London. Hennes tips till dig som funderar på att studera utomlands är att inte fokusera på allt som kan gå fel utan fokusera på allt som kan gå rätt!
Läs hela intervju med Elin
Hur tänkte du när du valde universitet och varför valde du att studera på University of Greenwich?
Ända sedan jag besökte London för tio år sedan har jag varit intresserad av England och funderat på hur det skulle vara att bo där. När jag träffade min partner, som är Engelsman, blev funderingarna på hur det skulle vara att flytta ännu större. I vilket land jag ville göra min utbytestermin var alltså ganska självklart. Jag började titta på vilka Engelska universitet Linnéuniversitetet har samarbete med och fastnade snabbt för University of Greenwich. Jag valde just University of Greenwich för att universitetet har mycket som tilltalade mig: det ligger i London, har bra förbindelser, fantastiskt vackra historiska universitetslokaler, nära till Greenwich park, nära till Greenwich Market och framförallt kurser som jag fann både intressanta och relevanta för min utbildning.
Vad tar du med dig från utbytesterminen?
Jag tar med mig jättemycket! Framförallt ett självförtroende som jag inte hade innan, ibland när jag tänker tillbaka på min utbytestermin kan jag tänka “wow, gjorde jag verkligen allt det där?”, och det känns väldigt bra att ha ett kvitto på att jag klarar mer än jag tror. För mig var det jobbigaste med utbytet månaderna innan jag åkte, jag tänkte mycket på hur det skulle gå och målade upp olika skräckscenarier om allt som kunde gå fel. Det jag var mest orolig för var att jag skulle känna mig ensam. Jag är ganska introvert och undviker gärna sociala sammanhang, men det är ju inte så kul att vara ensam om det inte är självvalt. Så, för att utmana mig själv gjorde jag upp en plan: jag skulle delta i alla universitetsaktiviteter jag tyckte verkade intressanta, även om det kändes jobbigt att gå. University of Greenwich har många “societies” så det fanns en hel del att engagera sig i. Min strategi resulterade i att jag gick med i deras Dance Team som hade träning varje vecka, gick på träffar med deras Feminism Society, gick på drag show på studentpuben och gick på yoga-pass med deras Yoga Society bland annat. På det sättet kände jag mig delaktig i det som pågick på campus och det var verkligen jätteroligt. Det är helt klart något jag tagit med mig, just att tacka ja till fler saker jag egentligen vill göra, även när det känns motigt.
Vilka tips skulle du vilja ge till andra studenter som funderar på att åka på utbyte?
Fokusera inte på allt som kan gå fel, fokusera på allt som kan gå rätt! Det är jätteklyschigt, men sant. Jag var väldigt osäker innan jag åkte men nu är jag så glad att jag gjorde det, det var verkligen en fantastisk upplevelse. Om jag klarade det, gör du det också!
"Jag blev bättre på att planera min tid."
Jennifer studerar på marknadsföringsprogrammet. Under en termin deltog hon i projektet Study abroad – beyond it was great. Projektet syftar till att förbereda studenterna för en termin utomlands så att de får ut så mycket som möjligt av sina utlandsstudier.
Läs hela intervjun med Jennifer
– Innan vi åkte hade vi pre-workshops med gästföreläsare som förberedde oss för kulturkrockar med mera. Vi hade även två coacher. Tillsammans med dem jobbade vi med vem man är idag och vem man vill vara i framtiden. Vi satte upp mål som vi skulle arbeta med under vår utbytestermin.
Jennifers främsta mål var att klara av sina kurser i skolan, men även att förbättra sina språkkunskaper genom att umgås med amerikaner och ta del av det amerikanska collegelivet så mycket som möjligt.
Under terminen på ett amerikanskt college hölls kontakten med coacherna genom regelbundna Skype-samtal. De påminde studenterna om målen de satt upp, och som vid hemkomsten följdes upp tillsammans med coachen.
– Jag blev bättre på att planera min tid för att klara av studierna, men också för att kunna umgås med mina vänner och få uppleva den amerikanska kulturen.
Jennifer tvekade aldrig att vara med i projektet. Chansen att få förbereda sig och få coachning under sin vistelse utomlands var något som verkligen lockade. Att valet föll på USA var självklart.
– Jag har bott i USA i ett år sedan innan. Jag älskade det och har alltid velat åka tillbaka dit för att studera.
– I framtiden vill jag jobba internationellt. Genom att ha upplevt olika kulturer och bott utomlands har jag fått erfarenheter som är bra att ha med i bagaget. Det är något man måste uppleva själv för att få förståelse för.
International Office
International Office har hand om utbytesstudier och utlandspraktik. Välkommen att kontakta oss!
Besök oss
Välkommen på drop-in i vår Studentlounge, som är öppen delvis digitalt och delvis på plats. Du hittar öppettider på Studentloungens egen sida.
Kontaktuppgifter:
outexchange@lnu.se - utresande utbytesstudenter
inexchange@lnu.se - inresande utbytesstudenter
internationalstudents@lnu.se - internationella studenter vid Linnéuniversitetet
Följ oss på Instagram
Du är också alltid välkommen att kontakta oss på telefon +46(0)772-28 80 00 (fråga efter den avdelning du vill komma i kontakta med eller beskriv ditt ärende så kopplas du vidare).
Internationella möjligheter på fakultet
Ekonomihögskolan
Ekonomihögskolan har cirka 80 samarbeten med internationella lärosäten och du har även möjlighet att använda något av Linnéuniversitetets övergripande samarbeten med ytterligare 150 lärosäten.
Utbytesstudier
Det finns stora möjligheter att under din utbildning delta i utbytesstudier som en del av utbildningen under en termin. Det gäller både programstudenter och för studenter som läser fristående kurser.
Praktik utomlands
Du som läser en utbildning där praktik ingår har möjlighet att förlägga den utomlands. Praktiserar du inom Europa kan du också ansöka om Erasmus praktikstipendium.
Självständigt arbete utomlands
Under ditt självständiga arbete kan du göra hela eller delar av ditt arbete utomlands, så länge det är godkänt av din handledare.
Mer information och svar på dina frågor
Kontakta gärna Ekonomihögskolans internationella team på mobility.sbe@lnu.se om du har frågor om och när du kan åka på utbyte, vilka regler om kursval under utbytet som gäller för ditt program, eller om du behöver stöd i val av lärosäte när du ansöker om utbytesstudier.
På Ekonomihögskolans sida om utbytesstudier hittar du information om vilka partnerlärosäten vi arbetar med och mycket annat kring just utlandsstudier.
Fakulteten för hälso- och livsvetenskap
Ta chansen att studera eller praktisera utomlands under din utbildning! Fakulteten för hälso- och livsvetenskap (FHL) har flera samarbetsavtal med internationella lärosäten i bland annat psykologi och vårdvetenskap. Som student har du även möjligheten att resa på något av Linnéuniversitetets övergripande samarbetsavtal med ytterligare 150 lärosäten.
Vi som arbetar med internationalisering på FHL hjälper er som studerar vid vår fakultet med det som rör det akademiska vid utbytesstudier och andra internationella möjligheter. Vi kan hjälpa dig med:
- När det är lämpligast för dig att åka utomlands i just ditt program
- Vilka avtal som vi har samarbetsavtal med och inom vilka ämnen
- Vilka kurser som du kan läsa och hur kurserna kan tillgodoräknas när du är tillbaka efter utlandsstudierna
- Att skriva ett Learning Agreement
Är du nyfiken på att studera utomlands eller har några frågor?
Kontakta gärna oss internationella koordinatorer på FHL på: mobility.fhl@lnu.se.
FHL arbetar även med internationalisering på hemmaplan och du som student har möjlighet att träffa studenter, lärare och forskare från andra länder och kulturer.
Läser du vid Institutionen för hälso- och vårdvetenskap kan du få mer information om institutionens internationalisering på deras Moodle-sida – klicka här!
Använd kursnyckeln ”internationalisering” när du loggar in.
Fakulteten för konst och humaniora
Informationstillfälle om utlandsstudier
Ta chansen och åk på studier eller praktik i utlandet! Beroende på din studiesituation kan du vara iväg från en termin till ett helt år.
Du har mycket att vinna på att åka iväg utomlands genom dina studier. Du får möjlighet att utveckla dig akademiskt, få internationell erfarenhet och kompetens, knyta kontakter, få vänner för livet, utveckla dina språkkunskaper och växa i mötet med andra kulturer.
Fakulteten för konst och humaniora håller informationsmöten om utlandsstudier i oktober varje år, här går vi inte bara genom processen utan också faktorer för en lyckad studieperiod utomlands.
Internationella möjligheter vid FKH
Fakulteten för konst och humaniora arbetar aktivt med att se till att undervisningen är så internationell som möjligt. I denna strävan ingår bland annat att studenter och lärare har goda möjligheter att göra delar av sin utbildning eller tjänstgöring vid utländskt lärosäte eller vid annan utländsk institution.
Vi arbetar dessutom med att internationalisera på hemmaplan och som student vid vår fakultet har du därför stora möjligheter att få träffa lärare, forskare och studenter från andra kulturer och miljöer.
Läs mer om internationella möjligheter inom konst och humaniora.
Välkommen att kontakta oss på mobility.fkh@lnu.se
Fakulteten för samhällsvetenskap
Våra utbildningar har internationell profil och möjligheterna till utlandsstudier är stora. På fakulteten för samhällsvetenskap är internationalisering ett självklart och betydande inslag i verksamheten. Fakulteten har en lång tradition av internationellt utbyte och målsättningen är att ha internationellt utbyte inom alla ämnen och utbildningsprogram.
Som student hos oss har du stora möjligheter till att studera, göra ditt examensarbete eller praktik utomlands. Då arbetsmarknaden blir allt mer internationell är det en värdefull erfarenhet att förlägga en del av sin studietid i ett annat land, antingen genom studier eller praktik.
Läs mer om internationella möjligheter vid fakulteten för samhällsvetenskap här.
Kontaktuppgifter:
Fakulteten för teknik
Här möter du studenter, lärare och forskare från olika delar av världen. Vi har en lång tradition av internationella utbyten och har genom åren byggt upp ett stort antal samarbeten med universitet världen över. Tack vare dessa samarbeten har både studenter och personal stora möjligheter att studera, praktisera, forska eller undervisa utomlands.
Vi strävar också efter att ge våra utbildningar på hemmaplan en internationell profil och erbjuder i dag ca 200 kurser och över 20 program med engelska som undervisningsspråk.
Vi som jobbar med internationalisering på fakulteten för teknik hjälper dig som studerar vid vår fakultet med det som rör det akademiska när det gäller utbytesstudier och andra internationella möjligheter. Vi kan bland annat svara på:
• när det är lämpligast att åka utomlands i just ditt program
• vilka universitet vi har avtal med inom våra ämnen eller inom vår fakultet
• vad du kan läsa för kurser, och hur kurserna kan tillgodoräknas när du kommer tillbaka.
Vi hjälper dig att skriva ett Learning Agreement, godkänner detta och tillgodoräknar avklarade kurser i Ladok när du kommer tillbaka.
Varje höst (oktober/november) besöker vi programstudenter i klassrummen och informerar om internationella möjligheter. Varje vår (april/maj) kallar vi alla som har nominerats till utbytesstudier i 1:a och 2:a ansökningsomgången till ett möte där vi bland annat går igenom hur du skriver ett Learning Agreement.
På vår sida i MyMoodle hittar du mer information från oss
Kontaktuppgifter
Vill du ha mer information eller har några frågor är du välkommen att kontakta oss på ftk.outexchange@lnu.se
Nämnden för lärarutbildning
Som lärarstudent vid Linnéuniversitetet har du många möjligheter att bedriva delar av dina studier utomlands, bland annat genom ämnesstudier, verksamhetsförlagd utbildning eller uppsatsskrivande, men också möjligheten att ta vara på den mångkultur som finns på campus i Kalmar och Växjö. Vi hoppas att du tar tillfället att bygga på din interkulturella kompetens under dina studier genom att utnyttja en eller flera av de internationella möjligheterna!
Läs mer om internationella möjligheter för lärarstudenter här.
Mer om internationella möjligheter
-
Utbytesstudier Som student hos oss har du goda möjligheter att studera vid våra internationella partneruniversitet. Utbytesstudier innebär att du läser kurser som de erbjuder, under en termin eller…
-
Praktisera utomlands Som studerande vid Linnéuniversitetet har du stora möjligheter att i samband med dina studier förlägga hela eller delar av en termin till en praktikplats i utlandet.
-
Internationella möjligheter på hemmaplan På Linnéuniversitetet erbjuder vi internationella möjligheter för dig redan här på hemmaplan.
-
EUniWell-student European University for Well-Being, Europauniversitetet för välbefinnande är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet och tio andra europeiska universitet. Vi vill forma framtidens…
Vanliga frågor
Vilka internationella möjligheter erbjuds för mig som student vid Linneuniversitetet?
Du kan välja att plugga en termin utomlands, göra utlandspraktik eller skriva ditt examensarbete i ett annat land. Universitetet har ett brett nätverk av partneruniversitet över hela världen. Som student får du också möta interkulturella perspektiv i din undervisning, i form av såväl samarbete med utländska studenter som kurslitteratur med internationella synvinklar och gästlärare från andra länder.
Vad är fördelarna med att studera utomlands som en del av min utbildning vid universitetet?
Studier utomlands ger dig en unik möjlighet att utveckla dina språkkunskaper, kulturella förståelse och globala perspektiv, vilket är värdefullt i dagens alltmer sammankopplade värld.
Hur kan jag ansöka om och delta i utbytesprogram vid Linneuniversitetet?
Du kommer att behöva förbereda nödvändiga dokument, såsom akademiska transkript och ett motivationsbrev, för att visa din lämplighet och entusiasm för utbytesprogrammet.
Vilka partneruniversitet och destinationer kan jag välja bland för utbytesstudier?
Vi har partneruniversitet över hela världen. Varje partneruniversitet erbjuder unika akademiska program och specialiseringar, så du kan välja en destination som bäst passar dina akademiska intressen och karriärmål.
Kan jag kombinera internationella studier med mina befintliga kurser och utbildningsplaner?
Absolut, att kombinera internationella studier med befintliga kurser och utbildningsplaner är inte bara möjligt utan även uppmuntrat vid Linnéuniversitetet. Anpassningsförmågan i våra utbildningsprogram tillåter dig att skräddarsy din akademiska väg så att den inkluderar internationella erfarenheter. Genom planering och samråd med lärare och studievägledare kan du integrera utbytesstudier eller internationella praktikplatser i ditt studieprogram. Detta säkerställer att de kurser du tar utomlands räknas mot din examen och att din akademiska resa blir så berikande och effektiv som möjligt. Dessutom är internationella studier utformade för att komplettera och förstärka din inlärning, vilket ger en ny dimension till dina befintliga kunskaper och förbereder dig för en global karriär.