Praktisera utomlands
Som studerande vid Linnéuniversitetet har du stora möjligheter att i samband med dina studier förlägga hela eller delar av en termin till en praktikplats i utlandet.
I många fall ingår utlandspraktikmöjligheter som ett integrerat inslag i våra studieprogram, men du kan också välja att göra utlandspraktik utöver dina programstudier eller som en del av studier inbakade i ett urval av fristående kurser. För mer information om huruvida ditt program kan innehålla en praktikperiod, se programmets utbildningsplan eller vänd dig till programansvarig.
Erasmuspraktik
Erasmus + är ett EU-finansierat program som i Sverige administreras av Universitets- och Högskolerådet. Studenter kan under två till tolv månader få ett praktikstipendium för att möjliggöra praktik i ett annat EU- eller EES-land. Syftet är bland annat att studenten ska bli bättre rustad för en europeisk arbetsmarknad och därmed öka sin anställningsbarhet. Det är ett utmärkt tillfälle att omsätta de teoretiska kunskaper du fått och dessutom få erfarenheter som värderas högt när du senare ska söka arbete.
Universitets- och Högskolerådet definierar Erasmuspraktiken så här: En tids vistelse vid ett företag eller en organisation i en annan medlemsstat, som på lämpligt sätt stöds genom förberedande kurser eller fortbildningskurser i värdlandets språk eller arbetsspråk och som syftar till att hjälpa enskilda att anpassa sig till kraven på en arbetsmarknad som omfattar hela gemenskapen och att förvärva en bestämd färdighet eller förbättra kunskaperna om den ekonomiska och sociala kulturen i landet i fråga i samband med förvärvande av yrkeserfarenhet.
Observera att en ansökan om ett Erasmus praktikstipendium inte är en ansökan om en praktikplats utan enbart en ansökan om ett stipendium. Innan du lämnar in en ansökan måste du ha tagit kontakt med en praktikplats och fått bekräftat att du är välkommen att praktisera där.
Vem kan söka?
För att kunna söka ett Erasmus+ praktikstipendium måste du uppfylla följande krav:
- Vid ansökningstillfället vara registrerad heltidsstudent på ett utbildningsprogram eller fristående kurs vid Linnéuniversitetet.
- Vid ansökningstillfället ha för avsikt att ta ut en examen vid Linnéuniversitetet. Studenter som endast läser någon eller några enstaka kurser utan syfte att ta ut examen kan ej beviljas Erasmus praktikstipendium.
- Vid ansökningstillfälletfått din praktik godkänd av din fakultet vid Linnéuniversitetet.
- Vid ansökningstillfället fått ett Letter of Intent (ingår i ansökningshandlingarna) undertecknat av din tänkta praktikplats.
- Genomföra praktiken på en och samma praktikplats under en sammanhängande period.
- Ej samtidigt uppbära annat EU-stipendium eller finansiering från Universitets- och högskolerådet (UHR).
- Befinna dig fysiskt på plats vid organisationen under praktikperioden. Praktik som sker på distans från boendet etc men inifrån värdlandet är grund för stipendiet. Om du startar din praktikperiod på distans från Sverige och sedan övergår till en praktik på plats, kan du ansöka om stipendium för de dagar du är fysiskt på plats på din praktikplats. Den perioden måste dock vara minst 60 dagar.
- Praktiken ska göras på heltid och kan ej kombineras med andra heltidsstudier.
- Innan du påbörjar din praktik måste du ha tagit minst 45 högskolepoäng vid Linnéuniversitetet, förutsatt att din utbildning inte rekommenderar praktik tidigare.
Praktikens längd
Erasmuspraktik kan pågå i minst 2 månader (60 dagar) och som mest i 12 månader.
Om du inte har möjlighet att göra en längre praktik utomlands kan det finnas möjlighet att kombinera en kortare fysisk praktik på 5–30 dagar med en virtuell komponent före, under eller efter den fysiska praktikperioden (så kallad blandad mobilitet). Den virtuella komponenten ska vara på heltid, ha tydliga lärandemål och koppling till den fysiska praktiken och vara organiserad av värdorganisationen. Det finns inga tidsgränser för den virtuella komponenten. Du kan bara få bidrag för den fysiska utlandsvistelsen, inte för den virtuella komponenten. Doktorander kan åka på kort mobilitet utan att göra en virtuell del.
När kan du söka stipendiet
- Du kan ansöka om stipendiet tidigast 3 månader och senast 30 dagar innan praktikperiodens startdatum.
- Praktiken ska inledas senast 3 månader efter att du blivit beviljad stipendiet.
Berättigad praktik
Du måste göra praktik på heltid vid ett företag eller organisation som är behörig för att ta emot Erasmus praktikstudenter (se Godkända praktikplatser). I begreppet praktik ingår även t. ex. datainsamling för en uppsats, fältstudie, exjobb och VFU. Praktiken kan vara poänggivande, men kan också göras utanför ditt program, så som under sommaren mellan två terminer. Praktiken kan ej kombineras med andra heltidsstudier.
Din praktik ska erkännas i din utbildning vid Linnéuniversitetet, minst genom att den omnämns i ditt Diploma Supplement när du tar ut din examen. Detta är anledningen till att du, innan du påbörjar din praktik, måste få din praktik godkänd av din fakultet vid Linnéuniversitetet och att denna ska kontrollera att praktiken passar in i din utbildning.
Erasmus+ praktikstipendium vid examensarbete/doktorsavhandling
Du kan bli berättigad Erasmus+ praktikstipendum om du utför en praktik för en organisation/företag för att samla data för en uppsats. Du ska vara registrerad på examensarbete i Ladok och examineras vid Linnéuniversitetet (och få poängen tillgodoräknad som uppsats/avhandling, ej vanlig studiekurs) men bedriva datainsamling vid ett universitet, företag eller en organisation i Europa.
Du måste ha en handledare vid mottagande företag/organisation och resultatet av uppsatsen ska vara till nytta för den mottagande organisationen/företaget. Uppsatsen måste därmed höra ihop med praktiken, d.v.s. uppsatsen är inte möjlig utan praktiken då exempelvis datainsamlingen som du gör under praktiken utgör underlaget för uppsatsen. Din handledare vid Linnéuniversitetet måste godkänna praktiken/datainsamlingen. Du får under praktiken inte registreras på kurs/er vid värduniversitetet.
Erasmus+ praktikstipendium för nyligen utexaminerade (recent graduates)
Det finns en möjlighet att bli beviljad Erasmus+ praktikstipendium för praktik som genomförs efter att du har avslutat din utbildning hos oss på Linnéuniversitetet. Kravet är dock att du ansöker om stipendiet när du fortfarande är registrerad heltidsstudent på ditt utbildningsprogram och att du inte har ansökt och fått ditt examensbevis utfärdat. Efter att du fått ditt examensbevis utfärdat har du möjlighet att genomföra och slutföra en praktik i upp till 12 månader. Praktiken måste dock påbörjas senast 3 månader efter avslutad utbildning och måste avslutas inom tolv månader efter att du tagit examen. Som "Recent Graduate" behöver du inte få praktiken godkänd av din fakultet. I övrigt gäller samma förutsättningar för krav på godkänd praktikplats, land och period.
Erasmusperiod i hemlandet
Om din hemvist är i ett annat av länderna som deltar i programmet, men du för närvarande studerar i Sverige, har du rätt att söka Erasmus praktikstipendium för att göra praktik i ditt hemland. Din ansökan ges i detta fall dock lägsta prioritet i bedömningen av ansökningar.
Observera att man med hemvist menar ett land därifrån du flyttade till Sverige strax innan du påbörjade din utbildning. Det betyder inte det land i vilket du eventuellt har dina etniska rötter om du bodde i Sverige redan innan studierna.
Om du för tillfället läser vid Linnéuniversitetet som utbytesstudent kan du inte söka ett Erasmus praktikstipendium. Däremot kan internationella studenter utanför avtal söka stipendiet.
Godkända praktikplatser
Företaget eller organisationen som står värd för din praktik måste motsvara Universitets och Högskolerådets definition av företag för att vara berättigat att ta emot studenter:
Alla företag som är engagerade i ekonomisk verksamhet inom den offentliga eller privata sektorn, oavsett storlek, rättslig ställning eller den ekonomiska sektor inom vilken de är verksamma, inbegripet den sociala ekonomin.
Organisationer som inte är berättigade att stå som värd för praktik för svenska studenter är:
- EU-institutioner och andra EU organ (se https://europa.eu/european-union/contact/institutions-bodies_en#agencies för listor på sådana institutioner). De politiska partiernas kanslier vid EU-parlamentet räknas dock inte som en del av EU-parlamentet och är därför berättigade värdar.
- organisationer som hanterar EU-program, t ex nationella kontor som Universitets och Högskolerådet (för att undvika möjliga intressekonflikter och/eller dubbel finansiering)
Godkända länder
Godkända länder för att kunna söka ett Erasmus+ praktikstipendium är alla EU-medlemsländer, men även Makedonien, Island, Lichtenstein, Norge, Turkiet och Serbien.
Även vissa områden och kolonier utanför Europa som tillhör eller har koppling till EU godkänns för studier och praktik (till exempel Reunion, Martinique, Azorerna, Grönland, Franska polynesien, Aruba och så vidare).
Stipendiet
Storleken på stipendiet
Tanken med ett Erasmus + praktikstipendium är att det ska vara ett bidrag till resa, boende och andra omkostnader som uppkommer i samband med din praktik. Storleken på stipendiet beräknas utifrån antalet dagar du är på plats och det belopp som gäller för landet du gör praktik i, se tabellen nedan.
Nationella stipendiebelopp från juni 2024:
Land |
Nationellt Stipendiebelopp (euro) |
Danmark, Finland, Island, Irland, Luxemburg, Lichtenstein, Norge |
710 /månad |
Belgien, Cypern, Frankrike, Grekland, Italien, Malta, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland, Österrike |
660 /månad |
Bulgarien, Estland, Kroatien, Lettland, Litauen, Makedonien, Polen, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Ungern, Tjeckien, Turkiet |
660 /månad |
De medel som finns att fördela för Erasmuspraktik är begränsade vilket innebär att du inte är garanterad ett praktikstipendium om du ansöker.
I många fall kan du behålla ditt studiemedel från CSN under utlandspraktiken och du har också möjlighet att söka utökade studiemedel för att bekosta resa till utlandet. Du kan också söka enskilda stipendier.
Extra stipendiemedel för studenter med funktionsnedsättning
Om du har en funktionsnedsättning kan du få särskilt stöd under din praktik. Linnéuniversitetet hjälper till att ansöka om extra Erasmusstipendium för att täcka de eventuella merkostnader som uppstår p g a din funktionsnedsättning. Samma stöd som erbjuds utresande utbytesstudenter med funktionsnedsättning erbjuds också Erasmus praktikstudenter.
Top-up och inkluderingsstöd
Studenter som har barn som följer med på utbytet kan få extra stipendiemedel inom Erasmus+. Om det stödet inte täcker uppkomna kostnader kan man även ansöka om Erasmus inkluderingsstöd.
Grönt resande
Om du har möjlighet att "resa grönt" till praktiklandet, kan du ansöka om extra stipendium från EU. Du får då ett engångsbelopp på 50 euro extra. Om den gröna resan dessutom förlänger din resa kan du få ersättning i upp till max två dagar i varje riktning. Den gröna resan är bara giltig från Sverige och till praktiklandet och från praktiklandet och tillbaka till Sverige. För att få det extra stipendiet ska merparten av din resa till och från praktiklandet klassas som grönt resande. Med "grönt resande" menas tåg, buss, cykel eller bil om du samåker med minst en annan student.
Ansökan
Här kan du ladda ner ansökningshandlingar för Erasmus praktikstipendium. Tillsammans med din ansökan ska du bifoga en avsiktsförklaring, Letter of Intent, från din praktikplats där det framgår att de har möjlighet att ta emot dig under den period du anger i din ansökan. En mall för Letter of Intent ingår i ansökningshandlingarna.
Fyll i din ansökan digitalt, skriv ut och skriv under den samt lämna in den med bilagor till International Office vid Studerandeavdelningen. Det går bra att skicka ansökan per post, lämna den direkt till våra kontor eller att scanna och skicka den via e-post. Du finner adresser och ytterligare kontaktinformation i ansökningshandlingarna.
Observera att de medel som finns att fördela för Erasmuspraktik är begränsade vilket innebär att du vid ansökan inte är garanterad ett praktikstipendium.
Ansökningar tas emot löpande så länge det finns medel kvar. Du kan skicka in din ansökan när som helst under året men inte under perioden 1 juli - 31 augusti. Det är därför viktigt att du ansöker i god tid om du planerar att göra praktik under sommaren. Det går inte att ansöka om stipendiet när praktiken redan har påbörjats. Det är ett krav från EU-kommissionen att du har ett godkänt Learning Agreement innan din praktik påbörjas, så skicka in din ansökan i god tid.
Vid godkänd ansökan
Innan du påbörjar din Erasmuspraktik ska ett Learning Agreement upprättas. Detta är en förutsättning för att stipendiet ska kunna utbetalas och kommer att skickas till dig från International Office i samband med att din ansökan blivit godkänd. Ett Learning Agreement är en överenskommelse mellan dig, Linnéuniversitetet och din praktikplats om vad du förväntas göra under din praktik och hur detta kommer att erkännas vid Linnéuniversitetet.
Du kommer även att bli ombedd att fylla i och signera ett Grant Agreement, som reglerar stipendiebetalningen.
Vi rekommenderar även att du gör ett språktest som en förberedelse inför din praktik. Språktesten är gratis och rekommenderas göras på det språk som du kommer utöva på din praktikplats.
Länk till inbjudan av språktest
Utbetalning av stipendiet
Utbetalningen av Erasmus+stipendiet sker i två utbetalningar. Den första utbetalningen görs när du har anlänt till praktikplatsen och fullgjort:
- Learning Agreement.
- Stipendieavtal (Grant Agreement).
- Certificate of Arrival där din praktikplats intygar vilket datum du startat praktiken.
Den andra utbetalningen görs efter att din praktik har avslutats och när du har fullgjort:
- Utvärdering. Denna genereras från EU-kommissionen databas och skickas automatiskt till dig när slutdatum för din utbytestermin har passerat.
- Traineeship Certificate ska fyllas i av din praktikplats.
- Certificate of Departure (CoD) ska skrivas under av din praktikplats när ditt utbyte avslutas. Det bekräftar ditt exakta slutdatum.
Försäkring
Under din praktikperiod kommer du vara täckt av Kammarkollegiets Student UT-försäkring för utbytesstudenter från svenska lärosäten. Denna försäkring är kostnadsfri. Försäkringsvillkor hittar du på Kammarkollegiets hemsida. Du avgör själv om denna försäkring är heltäckande för dina behov eller om du behöver komplettera med annan försäkring.
Student UT-försäkringen gäller under din praktik samt två veckor före och två veckor efter praktikens början respektive slut. Den gäller endast i ditt värdland samt under direkt resa mellan landet och Sverige. Det betyder att du måste köpa en tilläggsförsäkring om du kommer att resa utanför ditt värdland t ex under helger och lov eller om du vill resa till andra länder i närheten av ditt värdland innan eller efter din praktik. Vill du resa till ditt värdland tidigare än två veckor före studiernas början eller stanna längre än två veckor efter att ditt utbyte avslutats måste du också köpa en tilläggsförsäkring.
Erasmuspraktikant berättar
Internationellt utbyte är inte enbart studier. Anna Blombergs utlandstermin handlade i stället om praktik, i Amsterdam närmare bestämt.
"Jag läser turism i Kalmar och blev jätteglad när jag fick chansen att praktisera på Visit Sweden i Holland. Ett litet kontor, där jag fick jobba med det mesta.Praktiken gjorde att jag förstod mer av det jag redan hade läst och när jag nu kommit hem har jag en helt annan referensram till det jag pluggar. Mycket givande!
En annan erfarenhet är att jag nu vet betydligt mer om Sverige än jag visste före praktikperioden.
– Jag är mycket nöjd och vill verkligen rekommendera andra att vidga
vyerna på detta sätt."
Som journalist kan jag vara med och påverka
Janneke Vackerberg har precis kommit hem från en utlandstermin i Nederländerna, men har redan packat resväskan för att åka till USA. I tio veckor framöver är hennes arbetsplats New York Daily News.
Janneke fick den eftertraktade praktikplatsen genom att själv ta kontakt med New York Daily News, en av de största dagstidningarna i USA. Hon blev kallad till en telefonintervju och fick jobbet. Praktiken ingår i tredje året på programmet Journalistik och medieproduktion.
- Jag vill prova på olika saker på tidningen, till exempel att skriva under avdelningen Life & Style. Det kommer nog att bli jättebra, säger Janneke.
Journalistutbildningen har flera partneruniversitet. Ett av dem är Christelijke Hogeschool Windesheim i staden Zwolle i Nederländerna. Janneke valde att läsa i Nederländerna eftersom hon har bott ett år i Amsterdam och hennes pojkvän bor i landet.
- Zwolle är en väldigt mysig stad. Man cyklar mycket i Holland, det gjorde vi också. Det är billigt att leva där och vi var ofta på stan och fikade.
Kurserna Janneke läste handlade om kommunikation, journalistik och politik. Mycket var inriktat på EU eftersom studenterna på universitetet kommer från hela Europa.
- Det gjorde att jag lärde mig mer om EU och andra kulturer. Många i min klass var holländare och spanjorer, och några kom ifrån Bulgarien.
När terminen var slut stannade Janneke kvar i Nederländerna över sommaren och jobbade på en radiokanal som sänder över hela världen. Att producera radio har hon lärt sig under utbildningen.
- Utbildningen är verkligen kanonbra. Hälften är journalistik och skrivande, och hälften är praktiskt inom medieproduktion. Vi håller på med radio och tv, fotar, skriver manus, filmar och redigerar.
Efter utbildningen vill Janneke jobba brett med kommunikationsfrågor.
- Jag kan absolut tänka mig att jobba utomlands och kommer att söka jobb överallt. Det skulle vara intressant att jobba med mänskliga rättigheter. Som journalist kan jag vara med och påverka mycket i frågorna.
Kontaktuppgifter
International Office
International Office har det administrativa och praktiska ansvaret för utbytesprocessen, vilket exempelvis innebär ansökningsprocessen, stipendier med mera.
Besök oss
Välkommen på drop-in i vår studentlounge, eller boka ett möte via outexchange@lnu.se.
Följ oss på Instagram #lnuabroad.
Internationella koordinatorer på fakultet
Du har även ett akademiskt stöd under utbytesprocessen. De internationella koordinatorerna på fakultet hjälper dig med bland annat ditt Learning Agreement.
Ekonomihögskolan
Fakulteten för hälso- och livsvetenskap
Fakulteten för konst och humaniora
Fakulteten för samhällsvetenskap
Fakulteten för teknik
Nämnden för lärarutbildning
Tips på hur du hittar en praktikplats
Innan du ansöker om Erasmus+ praktikstipendium så måste du ha tagit kontakt med en praktikplats och fått bekräftat att du är välkommen att praktisera där. Om du inte vet hur du ska hitta en praktikplats, rekommenderar vi dig att först kontakta programansvarig för tips på var tidigare studenter praktiserat.
Du kan själv kontakta företag som du tycker är intressanta och se om de erbjuder praktikplatser. Du kan även hitta utannonserade praktikplatser på Erasmus Student Networks hemsida för praktik.
Nedan kan du hitta praktikerbjudanden som vi fått skickade till oss från våra partnerlärosäten eller från andra europeiska organisationer (om tillgängliga):
Trainee at the International Office at Universidade de Vigo, Spain
The Universidade de Vigo is a young public academic institution officially founded in 1990 which is organized in three Campuses, placed in three different cities, Vigo, Pontevedra and Ourense- all of them in the South of Galicia, Northwest of the Iberian Peninsula. It has around 21,000 students in 121 official Bachelor and Master’s Degrees and 42 PhD programmes. Our institution leads a Campus of International Excellence, awarded by the Spanish Ministry of Education in 2010, a Campus of the Sea which gathers the teaching and researching efforts of seven public universities in Galicia and North of Portugal, as well as those of two national research organisms. The International Office is looking for an intern (up to 12 months) who will help with the following tasks:
- Support to international students and staff (registration, general information, internal procedures, volunteering, etc.)
- Support to international activities (international weeks)
- Linguistic support in English and translation of documents to English.
- Support in Spanish to national students and staff willing to participate in international programmes.
Last day to apply for the internship is November 30, 2024.
Internship opportunity at the International Relations Office at the University of Maribor, Slovenia
The University of Maribor was established in 1975. With its 17 Faculties, the University Library Maribor and the Student Dormitories, it is the second largest and second oldest university in Slovenia. It is oriented towards attracting the best students and creating a development environment where excellence is at home in every respect. It is becoming a central development institution, which is establishing links with the economy and together with its partners creates a centre of sustainable development for the wider region.
The University of Maribor now offers an internship at their International Relations Office at the Faculty of Economics in Business. The internship can last from 6 to 12 months, starting preferably on the 1st March 2025. Last day to submit an application is October 30, 2024.
Read more about the internship opportunity in this flyer!
Intern Abroad via ISEP
Som student kan du ansöka om praktik via vårt konsortium ISEP. Deras program ”Intern Abroad” erbjuder både heltids och deltidspraktik. Länder som praktiken erbjuds i är ibland annat Tokyo, New York, Bangkok, London och Madrid. Mer information om hur ”Intern Abroad” hos ISEP fungerar samt till vilka städer och länder de erbjuder kan du hitta här.
Vänligen notera att praktik via ISEP skiljer sig från vår vanliga process att söka utbytesstudier via ISEP. Praktik via ISEP söker du på egen hand direkt hos ISEP, vi på International Office kan inte bistå med hjälp i den processen.
Har du frågor om utbytesstudier via ISEP så är du välkommen att höra av dig till International Office. Ifall du har frågor om praktik via ISEP så är du välkommen att kontakta ISEP för mer information om hur du ansöker.
Praktik utomlands via IAESTE
IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) är ett globalt utbytesprogram som erbjuder betalda praktikplatser utomlands i över 80 länder.
Praktikplatserna riktar sig främst till studenter inom områdena naturvetenskap, teknik och arkitektur men praktikmöjligheter finns även för studenter inom t.ex. företagsekonomi och samhällsvetenskap om än i mindre grad.
De flesta praktikplatser varar mellan 2-3 månader och äger vanligtvis rum under sommaren, men längre placeringar på upp till ett år är också tillgängliga. Praktikplatserna betalas vanligtvis utifrån levnadskostnaderna i värdlandet och den lokala IAESTE-kommittén hjälper praktikanterna med alla nödvändiga formaliteter som visum och arbetstillstånd, samt ordnar ofta även boende.
Du kan hitta mer information om IAESTE, ansökningsprocessen, och utforska tillgängliga praktikmöjligheter på IAESTEs webbplatser (International website; Swedish website; Explore Internships).