Minor Field Studies - examensarbete utomlands
Vill du göra ett fältarbete i ett utvecklingsland och hitta nya infallsvinklar och globala perspektiv till ditt examensarbete? Då är Minor Field Studies (MFS) något för dig!
Vad är MFS?
Minor Field Studies (MFS) är ett Sida-finansierat stipendium för studenter som vill göra en fältstudie i samband med sitt examensarbete på kandidat-, magister- eller masternivå, med koppling till de globala utvecklingsmålen som finns inom Agenda 2030.
En MFS ger dig internationell erfarenhet, nya perspektiv på ditt ämne och kunskap om svenskt utvecklingssamarbete. Samtidigt får du en större förståelse för både dig själv och din omvärld. Syftet är att göra dig förberedd på att arbeta med utvecklingsfrågor i ett globalt sammanhang.
MFS kan göras inom alla examensområden och genomförs under handledning från Linnéuniversitetet. Du behöver också ha kontakt med en person på plats i landet innan du ansöker om stipendium.
Med stipendiet kan studenter på plats i ett låg-/medelinkomstland under minst 8 sammanhängande veckor/56 dagar samla material och utföra en fältstudie inför sitt examensarbete. Ett beviljat MFS-stipendium motsvarar 30 000 kronor per student.
MFS-stipendier är endast tillgängliga för studenter som är svenska medborgare, har permanent uppehållstillstånd (PUT), eller är medborgare i andra nordiska länder och har varit folkbokförda i Sverige i minst ett år.
I vilka länder kan jag göra min fältstudie?
Du kan göra en MFS-studie i ett flertal olika låg- eller medelinkomstländer runt om i världen. Titta på listan över giltiga länder för MFS för med information.
Observera att MFS inte kan beviljas till ett land eller en region som Utrikesdepartementet (UD) avråder från att resa till.
Inspiration
För inspiration från tidigare studenter som gjort en fältstudie utomlands, läs deras reseberättelser.
Ansökan
Ingen ansökan kommer att öppna inför vårterminen 2025.
Krav för att få söka
- Registrerad vid Linnéuniversitetet vid tiden för ansökan.
- Svensk medborgare eller permanent uppehållstillstånd i Sverige. Observera att EU-medborgares permanenta uppehållsrätt inte är att likställa med permanent uppehållstillstånd. Studenter från övriga Norden som inte är svenska medborgare skall vara fast boende (folkbokförda) i Sverige sedan minst ett år vid tidpunkten för beviljandet av ansökan.
- Fältstudien ska vara direkt kopplad till ett examensarbete på grund-eller avancerad nivå (kandidat eller magister/master) vid Linnéuniversitetet och examineras vid Linnéuniversitetet.
- Du som söker får inte ha påbörjat utbildning på forskarnivå.
- Sökande får inte vara beviljad eller ha sökt ett annat av av Sida finansierat stipendium för samma studieperiod och projekt som ansökan avser.
- Sökande ska ha goda kunskaper i engelska. Kunskaper i vistelselandets officiella språk är meriterande. Bedömningen av projektets genomförbarhet kan påverkas av sökandes relevanta språkkunskaper.
Vad händer när jag skickat in min ansökan?
Din ansökan hanteras av handläggare vid International Office och de kvalitativa kraven på ansökan bedöms av en universitetsgemensam bedömargrupp med lärare från varje fakultet. Rektor beslutar om att utse MFS-stipendiater och du som sökt får besked och information ca sex veckor efter sista ansökningsdag. Alla studenter som uppfyller de formella kraven i sin ansökan får en skriftlig bedömning som kan utveckla fältstudien, examensarbetet, eller en ny ansökan om MFS-stipendium.
Förberedelseträff
För att du ska vara så väl förberedd som möjligt på din vistelse i det land där du planerar att utföra fältstudien, erbjuds du att gå en kurs som är framtagen av International Office i samarbete med personal på Linnéuniversitetet och gäster utanför organisationen. Du kommer även att få möta andra utresande MFS-studenter. Kursen är obligatorisk.
Bidra med dina erfarenheter
Dina erfarenheter är värdefulla och som MFS-stipendiat bidrar du till att inspirera andra studenter som är intresserade av MFS. I ansökningsformuläret finns några förslag på sätt att bidra. Vi rekommenderar att efter hemkomst skriva en reseberättelse som tillsammans med uppsatsen publiceras på sidan för reseberättelser.
Övriga möjligheter
Utöver MFS-stipendium, finns det även andra möjligheter att skriva sitt examensarbete utomlands. Exempelvis kan man skriva sitt examensarbete i andra länder än de som ingår i listan över giltiga länder för MFS. Vänd dig till din fakultet för mer information. Kontaktuppgifter till din fakultetsrepresentant finns längre ned på sidan.
Kontaktpersoner på fakulteterna
MFS kontaktperson Ekonomihögskolan
MFS kontaktperson Fakulteten för konst och humaniora
MFS kontaktperson Fakulteten för teknik
MFS kontaktperson Fakulteten för Hälso- och Livsvetenskap
MFS Kontaktperson Fakulteten för Samhällsvetenskap
MFS kontaktperson Lärarutbildningen
Handläggare på International Office
Fältstudier utanför ramen för MFS
Om du planerar datainsamling för en uppsats, fältstudie, exjobb eller VFU i ett annat EU- eller EES-land, så har du möjlighet att ansöka om Erasmus+ praktikstipendium. Läs mer om ansökan och ansökningskriterier under Praktik och VFU utomlands.